LDPE alebo HDPE - zdravotná nezávadnosť

Zdravím vás, ktorý typ hadice ste dali na prívod do domu? Vodár mi vravel, aby som dal LDPE, kvôli tomu, že HDPE sa zle zvára a treba špciálne nástroje. Niekde so mčítal ,že HDPE by mala byť zdravotne nezávadnejšia. Viete o tom niečo?
Odpovedať
HDPE RC. Naco zvarat na privode? Stacia mechanicke spojky + hadica sa dava vcelku, ak nemas pripojku >100m. Tiez som cital, ze HDPE je na tom lepsie aj zdravotne. Vodari samozrejme 100 rokov pouzivaju LDPE a su lenivi robit s novsou neohybnejsou HDPE, tak vymyslaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 každý výrobok, ktorý prichádza do predaja musí mať posúdenie z hľadiska zdravotnej nezávadnosti a este aj iné. Ak sa materál používa, kým nevzniknú nové vyspelejšie metódy posudzovania, bude povolený. To, že vznikajú nové materiály, je vývoj, a každý sa potrebuje uchytiť.
Odpovedať
@peto125 ved to je blbost, oboje su z polyetylenu (PE), akurat v inej hustote (High/Low Density).
Odpovedať
@peto125 ten ktorý mali v obchode, čiže HDPE :-) namontuješ mechanicky bez náradia.
Odpovedať
@peto125 mas to uplne jedno aj tak netusis po com ide voda niekolko desiatok / stovak metrov kym pride k tvojim 20 m pripojky =D. HDPE a LDPE je co ja viem rozdiel iba v tuhosti ako bolo vyssie napisane. Zvarat nie je potrebne.
Odpovedať
@dominik_boksansky a to moze byt rad ze to netusi:), ze to ludia netusia a nevidia:)
Odpovedať
@zefe ja som nikde nezohnal HDPE a vsetci vodari mi povedali, ze to sa dava na zavlahy a nie na pripojky, lebo je tenka a labilna, tak som kupil LDPE.
Odpovedať
@originalx Tenka a labilna :-D Pani vodari su "odbornici" alebo si zabudli natocit hodinky o 10 rokov dopredu. Nie vsetko hrubsie je aj silnejsie ;-) Staci si pozriet aky tlak (PN) znesu pri akej hrubke + este som nevidel RC verziu LDPE. HDPE vsade nemaju. Ja som nasiel v Empirii, mali stovky metrov skladom. A este aby som nesiril hoaxy, ohladom zdravotneho hladiska je uplne jedno ci HDPE alebo LDPE...ten zdroj bola blbost.
Odpovedať
Profilova fotka
Voda v novostavbách a po rekonštrukciách vodovodných potrubí je mesiace nepitná a smrdí chemikáliami z potrubí cez ktoré tečie. Veľmi pochybujem ,že bude zdravotne v poriadku aj po niekoľkých rokoch .Stačí aby takomto potrubí niekoľko hodín postála. ;-(
Odpovedať
@zefe @mesarosanton @originalx @radoslavc @dominik_boksansky @slavoslav Presne túto hadicu tam máme. http://shop.kvip.sk/e-shop/Technoline... Technoline 32x4,4 SDR 7,4 PN10 PE40. Je to ok, či to mám vytiehnuť a dať tam niečo iné? Ďakujem
Odpovedať
@peto125 LDPE aj HDPE budu na tom asi rovnako co sa zdravia tyka. Obe mozu uvolnovat latky ktore maju vplyv na koncentraciu zenskych pohlavnych hormonov estrogenov a viest k porucham ci uz pocatia, plodnosti... Vnutrom byva casto potiahnuta vrstva ktora tomu zabranuje, casto sa dava teflon - taky biely potah...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Nerealizovali ste rozvody tuv a kurenia v technickej HDPE rurami za pomoci mosadznych fittingov? Z prvoti som to chcel poriesit pexom 32x3 ale po zhliadnuti fittingov som pre zachovanie prietoku zacal hladat ine riesenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rkorba - ak chces pouzit plnoprofil, pouzi Rautitan Stabil. Nic lepsieho nenajdes (z plastu). Ak chces Pex/Pert, pouzi pressfitingy, len spravne zvol DN (kludne o stupen vacsiu, na privod k rozvadzacu urcite aspon 32mm rurky -zavisi od poctu okruhov a vzdialenosti). Dalsia moznost je rozvod okruhovat (kazda nastenka ma v podstate 2 privody). Bezne HDPE/LDPE by som nepouzival, lebo obmedzena maximalna teplota (+nema o2 barieru). Na druhej strane som videl podlahovku z roku 1986 (samodomo platika nitra), bez akychkolvek problemov dodnes.
Odpovedať
@mgx dakujem. PE je do 80C co nedosiahne ani z daleka, rozvod studenej a TUV (max 50C) by to mohlo dat bez problemov. Jedine co by mohol byt problem pri napojeni na rozdelovac podlahoveho kurenia by mohla byt ta kyslikova bariera, ale snad by 2m trubky (vstup i vystup z AN) nemal predstavovat az taky problem ci? Ked som videl vnutorne priemery Pex fittingov tak som len zaplakal.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba - sam mam doma rozvod Pex/al/Pex aj na kurenie aj na vodu, fitingy Herz/Ivar, lisovane pressfitom REMS. Mozem doporucit, absolutne ziadny problem. Rozvod vody je tiez hviezdica s rozvadzacom v tech.miestnosti, ventily komplet Herz. V novom dome urcite Rehau Stabil, klieste ti Rehau zapozicia bezplatne pri odbere materialu. Pri kureni aj vode v dome by som sa LDPE/HDPE vyhol Staci ti napr. to, ze legionella program ti vypece vodu na 70 stupnov a HDPE/LDPE trpi. Napriklad na primarnom okruhu TC by som to pouzil kludne. Ak chces, napis mi PM a posli projekt/nacrt TZB, mozem sa ti na to pozriet, pripadne to prejst. Setrit tu sa naozaj neoplati. Sam si to navrhovat je tiez cesta do pekla, vacsinou zabudnes na kopec veci.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?