Koľko stoja tlakové skúšky potrubia a kúrenia?

Chcem sa poinformovať, koľko Vás vyšli tlakové skúšky vodovodného potrubia, kúrenia a kanalizačného potrubia, ktoré sú nutné ku kolaudácii?? ;-)
Odpovedať
1
2
@didkooo pytaj od tých čo ti to robili...mne to všetci dali zadarmo...
Odpovedať
Profilova fotka
@didkooo Si myslím, že to je v záujme toho, kto inštaláciu robil a malo by to byť samozrejmosťou a zadarmo. Aj v autoservise keď Ti vymenia brzdy, tak spravia skúšobnú jazdu, aby si overili kvalitu vykonanej práce a je to zadarmo. :-)
Odpovedať
@jamk1 @pepese To je v poriadku, odskúšané (natlakované) to je a všetko drží, ale vystaviť o tom protokol nemôže každý, len chcem vedieť či nemá niekto podobnú skúsenosť :-)
Odpovedať
@didkooo Chápem o čom hovoríš...kanalizáciu som si napr.dopajal sám,papier mi dal pán čo mi robil vodu...treba sa pýtať,ale jasné že ľudí čo si im dal nejak zarobiť...každý vodar čo ma živnosť na to, by ti to mal myslím v pohode vystaviť...snáď sa nemýlim...
Odpovedať
@pepese no ja som si to všetko porobil sám, nebol to problém... "plasthliník" s tým je radosť pracovať a kanalizácia nebola problém pospájať zopár rúr... Mne sa skôr jednalo o to aby som mal akú takú predstavu o cene... Veľa vodárov to nemá nakoľko získať tento certifikát je dosť finančne náročné... ;-)
Odpovedať
Čo som sa stretol s cenami, tak to bolo do 20 € za vodu, kúrenie a kanalizáciu, do 50 € za plyn...
Odpovedať
Profilova fotka
@didkooo a čo Ti bráni vystaviť si tlačivo sám? Do neho napísať,že preberáš zodpovednosť za svoju robotu. Lebo predpokladám,že žiadna normálna firma Ti také tlačivo nevystaví. Ono vieš ako to chodí...bol si šikovný spraviť si vodu kanál sám,tak si vytlač aj tlačivo.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 vlastne je to povinný urobiť. Stavebný úrad nekontroluje oprávnenosť montéra na výkon činnosti
Odpovedať
@poliacik321 @jan45 ja som zase v podobnej situacii s tym ze ale partia co mi robila vodu a kanalizaciu mi nedala papier o tlakovej skuske a teraz sa im nemozem dovolat(na email mi poslali len ze nemaju teraz cas ze sa ozvu potom a to uz je asi pol roka). Takze tiez hladam ze ako ziskat potrebny papier ku kolaudacii. Nevies nahodou ze kde mam najst tlacivo potrebne na vyplnenie + nejaky vzor ako to ma vyzerat. Velmi by mi to pomohlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@diablo2728 existuje stavebný denník, pri stavbe RD to môže byť zošit, tam sa robia záznamy . A máte SD, čo robí?
Odpovedať
@poliacik321 No zisťoval som, že mi nepomôže vypísať si tlačivo sám, že potrebuješ oprávnenú osobu na vykonávanie tejto práce a záznamu.... Pečiatka a podpis čo??? :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@didkooo Nuž chcem vidieť toho dobráka,ktorý prevezme zodpovednosť za Tvoju robotu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@poliacik321 tlaková skúška spočívá v tom, že ten človek príde, skontroluje, odtlakuje a ak to drží, tak dá na to protokola ja mu zaplatím.... Pýtal som sa vodára, že v prípade poruchy to budú zisťovať a ja si nevezmem na plecia to, že v prípade poruchy budem musieť všetko uhrádzať zo svojho
Odpovedať
Profilova fotka
@didkooo to si skutočne myslíte, že systémy, ktoré majú tlakovú skúšku sa nepoškodia, resp. ten zisťujúci zistí, či sa poškodilo niečo, čo nebolo skúšané? Tlaková skúška je len administratívny akt ktorý má byť súčasťou kontroly rozvodu po prepláchnutí a dezinfekcii. Ale to som už v inej krajine.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jan45 A moze byt tlakova skuska robena tak, ze na minutu pustia vodu z bezneho verejneho vodovodu, sleduju ci sa pohne rucicka na vodomeri. Je to OK tlakova skuska? Alebo je to plna blbost ? pre vodovod, nie pre kurenie.
Odpovedať
Tlakové skúšky môže podpísať do stavebného denníka aj stavebný dozor, viem že niektoré môže, tuším je to kanalizácia a voda. Neviete to niekto upresniť či on má na to oprávnenie? Je to celkom bežné dať si spraviť vodu na fušku, kanalizáciu si asi väčšina stavebníkov robí sama, potom pri kolaudácii papier chýba.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x len SD, montér a investor sú zúčastnení. @dusantt postup je popísaný hore, po prepláchnutí a dezinfekcii sa systém natlačí na 1,5 hodnoty prevádzkového tlaku, (bežný prevádzkový tlak býval do 6 atm (0,6 MPa), výrobky mali odolnosť 1 MPa), poznačí sa manometer a čaká. nechávam tlak hodinu.
Odpovedať
@jan45 vdaka za vysvetlenie. co by som potreboval na taku riadnu tlakovu skusku? kompresor + manometer ? alebo je to zlozitejsie? totiz ti vodari postradaju ochotu, kedze robili skusku len minutu. zrejme to nebolo v cenovej ponuke..
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt je to súčasť dodávky , bez zápisu od dozora by ste im nemali ani zaplatiť. Predajne čo majú vodárenský tovar požičiavajú pumpy z obrázku, tou sa voda natlačí a skontroluje tlak. Ale stačí kúpiť manometer za 7€, namontovať miesto rohového nebtilu alebo iného výtoku, napustiť z ver. vodovodu, počkať, odvzdušniť, zastaviť prívod z ver. vodovodu a počkať, či za hodinu tlak nezmení hodnotu. Môže sa stať, že stúpne, ak je v potrubí vzduch, ktorý sa zohreje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@didkooo Tlakovú skúšku vám mal urobiť ten kto vám robil vodoinštaláciu a on vám musí vystaviť aj protokol o tlakovej skúške ja keď robím čisto tlakovú skúšku beriem od metra 0,70centov
Odpovedať
@didkooo Tlakovú skúšku vám mal urobiť ten kto vám robil vodoinštaláciu a on vám musí vystaviť aj protokol o tlakovej skúške ja keď robím čisto tlakovú skúšku beriem od metra 0,70centov @pepese Aj ja to k vodoinštalácií keď ju robím tlakovú skúšku robím zdarma lebo za svoju prácu aj zodpovedám
Odpovedať
@robo605 tri roky stará téma.... A on píše že si kúrenie odpad a vodu robil sám, tak aká firma??? Ja som si tiež všetko robil sám. Papier som si vystavil sám. 0,7 centa za meter čoho?
Odpovedať
@didkooo Ja som si to nerobel sam ja to robievám lebo mám inštalaterskú firmu
Odpovedať
@robo605 tiez by ma zaujimalo co za meter spominas v tom tvojom cenniku :)
Odpovedať
Za meter rozvodu sa berie suma tlakovej skúšky
Odpovedať
@robo605 0,70 centa od metra? Keď tak, nie náhodou 0,70€ od metra? Ako mi chceš odmeriat potrubie pod omietkou? Za tlakovú skúšku by som dal max 20€, nie že od metra. :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch

Odpoveď na príspevok od poliacik321:

@didkooo a čo Ti bráni vystaviť si tlačivo sám? D…
@poliacik321 nie kazdy ma obe ruky lave. Urobit si rozvody vody z prvkov ktore sa v sucastnosti pouzivaju, dokaze aj sikovna upratovacka. Co to ma spolocne a tym, ze urad vyzaduje zbytocny papier, ktory si bezny smrtelnik, ani sikovna upratovacia, nie ze vystavit nevie, ale nemoze?
Odpovedať
Ako sa robia tlakovky vody som pochopil, ale ako sa robí tlakovka kanalizácie, ktorá je napojená priamo na kanalizačný rád?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_:

Ako sa robia tlakovky vody som pochopil, ale ako …
@roman_ Tak, ako aj každé iné potrubie... uzavrie sa a natlakuje
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@roman_ Tak, ako aj každé iné potrubie... uzavri…
@petersd No jasné, ale ako to sa to uzavrie od ulice, keď tam nie je žiadna armatúra?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?