Kade ťahať telekom a satelitné káble?

Kade a akym sposobom je najvhodnejsie tahat telekom a satelitne kable do NED zvonku, aby nevznikol ziadny resp. minimalny tepelny most? Ci takato mala dierka na kabel/kable je zanedbatelna a je jedno kde v stene sa urobi? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Cez základ domu.Inak na prestupy káblov cez steny sú krytky ,pásky
Odpovedať
Z praxe vieme ze sa to robi standartne cez stenu......
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte. Mna uz z toho mojho domu trafi slak. Elektrikar mi iniciativne natiahol chranicku pre Telekom kabel, kedze som medzi recou spomenul, ze sa ma na nasej ulici v buducnosti tahat optika. Jednoducho vyvrtal dieru do domu a podlahou pretiahol chranicku do nejakej rozvodnej datovej krabice, ktoru mam umiestnenu v jednej izbe. Ze Telekom si v pohode natiahne kabel, aky bude treba. Pozrite sa mi prosim na to. Mne sa nepaci, ze dieru do domu vyvrtal na urovni, kde bude vyska terenu (nebude problem s pripadnym zatekanim?). Tak isto sa mi nepaci prazdna chranicka, podla mna nejaky kabel by som tam ako predpripravu mal dat. Dakujem.
Odpovedať
@calimero nemala by sa na mur neskor zahnut hydroizolacia?
Odpovedať
Nemas cez dosku urobene ziadne chranicky?? Ako budes riesit zvoncek, videovratnika, elektriku v zahrade a pod? Inak ta chranicka je dost zahnuta, tam len tak lahko nevopchas kabel, ak si tam chces dat chranicku, tak doporucujem vymenit husi krk za plastovu 3/4" hadicu na vodu, ma hladke steny co je vyhoda pri pretlacani kablu a lahsie sa da vzduchotesne zaizolovat. Ten vyvod cez stenu sa da lahko prerobit-zozen si metrovy vrtak a vyvrtaj to cez dosku a DT sikmo dole, nech to nie je viditelne a nech tam nie su 90st uhly.
Odpovedať
@calimero Pozdravuj elektrikara, ze 70tych rokoch by spravil s jeho pristupom slubnu karieriu. Inak debo na vyhladanie. Optika do domu(FTTH) sa robi tak, ze operator pred pozemok dotiahne chranicku - vacsinou trubicka 7/4mm, zvnutra HLADKA!!!. Na vasom pozemku si bud takuto trubicku potiahnete az do obyvacky, alebo na miesto odkial uz mate porobenu metalicku kabelaz. Ti rozumnejsi stavitelia maju VZDY z domu az po hranicu pozemku pripravenu chranicku a nemusia nic nanovo prekopavat. Do takejto chranicky si potom operator zatiahne trubicku 7/4mm. Ale pozor!!! Chranicka by mala byt hladka, FXP korugovana(vrubkovana zvnutra) chranicka je nepouzitelna ak su na nej uz 2-3 ohyby!!! Nemusia byt ani 90 stupnove, to su moje skusenosti. Vsetky chranicky z domu by mali byt v nemrznucej hlbke, cize cca 50cm. Idealne je ak idu cez prieraz, ktory je aspon trosku vyspadovany smerom dole od domu a vypeneny kanalizacnou PUR penou. No a ked uz operator potiahne trubicku 7/4mm az ku vam do domu, zafukne do nej opticky kabel. ktory sa ukonci optickou zasuvkou. Z opt. zasuvky sa optickym patchordom zapoji ONT, co je krabicka s napajanim 230V a aspon 4 ethernet portami na Set-top-box, alebo na PC/wifi router, ci telefon.
Odpovedať
@gashtaan ta hydroizolacia sa natavi smerom dolu, ako je ohnuta. Pri ohynani dohora by sa pravdepodobne zlomila, je uz dost tuha. Cez tu ohnutu izolaciu a Ytong sa vodorovne natavi este dalsi pas hydroizolacie. @stowasser cez dosku nemam ziadne chranicky. Zvoncek sa bude tahat popod zateplenie fasady smerom dolu. Vonkajsia zasuvka sa spravi vyvedenim kabla z vnutornej zasuvky cez stenu a osadi sa do zateplenia. Videovratnik nebude. Uz som z "majstrov" zufaly. Akoby nepouzivali hlavu, rozmyslat za nich musim ja, pritom staviam prvy dom a nemam sancu vediet, co a ako. Ja som zas tu dieru planoval navrtat vyssie, nech je zhruba 20cm nad terenom a bol by pokoj s pripadnym zatekanim vody. Najradsej by som to spravil uz aj s kablom, len neviem, co tam dat. Ci FTP, alebo co.
Odpovedať
@calimero Ano, telekom ocakava, ze mas natiahnutu chranicku (najlepsie rovno od ich stlpu, aby si potom znova nerozkopaval) a kabel dodavaju oni, v tom ma elektrikar pravdu (aspon co sa tyka DSL, bavil som sa o tom priamo s technikom telekomu). Ale zaroven mas pravdu aj ty, technici ocakavaju, ze mas v chranicke natiahnuty drot, o ktory ten ich kabel priviazu a drotom pretiahnu. Prazdna chranicka im je na ***. Najlepsie je mat tam natiahnutych rovno niekolko drotov, cez tu chranicku sa pretiahne viac kablov, takze ak v buducnosti bude kopat kable aj iny provider, zide sa. A ano, na tie prave uhly pozor, metalike to nevadi, ale s optikou moze byt problem.
Odpovedať
@brandy12 Dakujem velmi pekne. Ked sa robili minuly rok zaklady, Telekom nemal v ziadnom pripade zaujem tahat optiku v nasej stvrti. Preto nikto neriesil chranicky, ktore popisujes. Tento rok Telekom zmenil nazor a pokial sa nazbiera urcity pocet zaujemcov, je ochotny natiahnut optiku popod cestu (pod cestou je uz predpriprava v podobe chranicky). Ja nepozadujem, aby mi isla optika az do domu, ved ani v panelokoch nejde do bytov optika a funguju. Ako sa to riesi napr. v starsich domoch?
Odpovedať
@cache diky. A je nejaka moznost, ze optika pojde len ku domu a do domu sa uz potiahne metalika?
Odpovedať
@calimero to je otazka na telekom, aku technologiu pouziva/pouzije na poslednu milu, ale mam dojem ze tiez ma optiku az domov (FTTH), cize ONT (terminal optiky) ma niekolko ethernet portov, jeden ti dava internet, dalsie dva TV, atd atd.. Ak by si ONT umiestnil mimo dom, musel by si si tahat niekolko metalickych kablov, ak by si chcel aj TV, nehovoriac o tom, ze tie krabicky nie su stavane na to, aby boli umiestnovane mimo domu. A to co pise @brandy12 o ohyboch nieje tak uplne pravda, ja mam aktualne doma fibernet a len v izbe, kde je ONT umiestnene su na optickom kabli 4x 90 stupnove ohyby, ale s tym, ze polomer ohybu je cca 5cm (t.j. relativne velky obluk, samozrejme ze ostro zlomeny nesmie byt). Kolko ohybov je na schodisku v bytovke ani nepocitam (kable su tahane v elektrikarskej schodiskovej "stupacke", ktora je pomerne daleko). Instalacia prebiehala tak, ze najprv termopistolou nalepovali tu minichranicku/trubicku rovno na stenu (u teba by ju asi pretiahli velkou chranickou) a potom v nej pretlacili opticky kabel. On sa ohnut moze, ale ma nejake limity. Na tie limity sa pre istotu spytaj nejako v telekome, ale dostat sa tam ku technikovi je na dlhe lakte..
Odpovedať
@cache aha, takze ak chce niekto doma (v panelaku) vyuzivat napr. Magio, musia mu optiku dotiahnut az do bytu? Sorry, za blbe otazky, v sucasnosti nevyuzivam ziadne sluzby typu Magio, Fibernet a pod.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@calimero Za Magio hovorit nemozem (nemam), za Fibernet hovorim ano, dotiahnu ti opticky kabel do tej izby, kde urcis, tam ti umiestnia ONT a z neho su napojene STB a router klasickym ethernetom.
Odpovedať
@cache skoda, ze moj elektrikar o tom vie h.o.v.n.o, pritom robi aj instalacie slaboprudu. Keby som vedel, co to obnasa, vykaslal by som sa na to hned na zaciatku.
Odpovedať
@cache To co pisem o ohyboch sa tyka zatahovania trubicky 7/4mm do korugovanej FXP rurky. Uz som zazil x instalacii, ked v takej FXP boli 2 ohyby mensie ako 90 stupnov na dlzke menej ako 5m a nedala sa tam ta trubicka dat. Az do tejto trubicky sa dava opticky kabel ktory moze byt nachylny na ohyby. Vy ste zrejme pochopili ze hovorim o ohybe optickeho kabla. Este cca 3-5 rokov dozadu sa pouzivali kable s optickymi vlaknami podla normy G.652. Tie maju nevyhodu, ze pri vacsom ohybe utlmia signal. Teraz sa pouzivaju vlakna podla normu G.657. Takyto kabel si mozete ohnut aj okolo prsta a signal bude OK.
Odpovedať
@brandy12 @cache Trosku som studoval informacie od Telekomu a uplne by mi stacilo aj VDSL - cize metalicke pripojenie. Predpokladam, ze aj keby Telekom natiahol pod cestou optiku, nebol by problem do domu dotiahnut VDSL. Otazka je, aku predpripravu v dome spravit? Bohuzial ziskat nejaku informaciu v Telekome je problem.
Odpovedať
@calimero No problem s VDSL je v tom, ze nemozes vediet, ci ti ho umoznia dotiahnut. Telekom je v tomto uplne svihnuty. Oficialne VDSL umoznuju dat len do 700m od ustredne. Cize by si musel najst ustrednu a orientacne si zistit, ci to bude do 700m. Mne sa po znamosti podarilo dopracovat az ku technikovi pre danu oblast a on mi povedal, ze by mi na moju vzdialenost (odhadom 750m od ustredne az po dom) malo ist VDSL do 20/2, mozno ze az 50, ale to by museli premerat ked sa to natiahne. Lenze web (a aj na pobocke) umoznoval len ADSL 10. A teraz uz dokonca umoznuje len ADSL 5. Problem je v tom, ze v Telekome sa ti zacne pripojka zriadovat az vtedy, ked mas podpisanu zmluvu na produkt. Ale ten ich system mi teraz umoznuje podpisat zmluvu len na ADSL 5, o co samozrejme zaujem nemam. A pripojka riesena pocas stavby sa u nich jednoducho neda, zmluva sa neda dokonca podpisat ani bez popisneho cisla domu! Ja to nastastie zacnem realne riesit asi az buduci rok, takze uvidim. Skusim na nich nejako zatlacit, pojdem tam osobne a budem chciet kontaktnu osobu na "Centrum Sluzieb Infrastruktury" pre danu oblast. Co sa tyka chranicky, tak planujem dat priemer 50 alebo 75 a vnutri tri roznofarebne droty, ktore posluzia na pretiahnutie kablu. Kazdopadne, ak tam budes mat moznost ist do optiky, uricte chci optiku. Nad VDSL nespekuluj, ze by ti stacilo, pokial totiz pri optike nezakopu aj nove metalicke kable pre celu trasu az po ustrednu, tak bude stabilita DSl nizsia nez u optiky, to ti garantujem.
Odpovedať
@cache tak bol som na Telekome dat si ziadost na zriadenie pripojky. Mlady muz, co mi ziadost prijimal, mi povedal, ze Telekom netaha optiku az do domu. Ze v dome staci mat metaliku a ani tahaju optiku len po nejake ich uzlove body. Optiku vraj tahaju len do bytov, ale rodinne domy neriesia. Ze v dome staci mat klasiku - kabel RJ-45. Tak teraz som z toho debil.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Neviete mi poradit? Staviame dom. Na nasej ulici este nie su dotiahnute opticke kable. Da sa spravit tak, zeby sme si od nasej elektrickej skrinky dotiahli opticky kabel k domu pre istotu? Aby sme ho uz tam mali? A dalsia otazka je: kto nam to spravi. Pretoze asi by bolo blbe ist teraz za nejakym operatorom, ktory poskytuje internet cez opticke kable, ked nie je iste ci potom neskor od neho budeme brat ten internet. Dakujem
Odpovedať
@sonoga Nám tiež bude Telekom ťahať optické káble až k hranici pozemkov. Na plote (alebo ak nie je plot, tak v takej malej skrinke umietnenej na tyčke) sa ukončuje optický kábel. Od plota (z tej skrinky) sa potom ťahá znovu optický kábel až do domu, do miestnosti, kde bude umiestnený konvertor. Mne technici Telekomu doporučili zakopať vedľa elektrického kábla do domu aj chráničku. Do nej potom, keď sa bude dom pripájať na optiku, technici natiahnu optický kábel. Je to výhodné aj v tom, že keby náhodou nebola optika, ale internet by sa viedol kovovým káblom, tak do chráničky zatianeš miesto optiky kábel aký potrebuješ (UTP, prípadne koaxial). Keby si mala dopredu optiku a optika sa nekoná, tak môžeš znovu kopať ryhu. Nie je dobré dávať ten optický kábel dopredu aj preto, lebo počas stavby sa môže poškodiť. Keby si si aj chcela zaviesť teraz optické vlákno, tak nerob to, lebo existuje viac typov vlákien (niektoré môžeš ohnúť viac, niektoré menej) a nevieš, ktorý tam dať. Tá chránička (stačí nejaká 2 cm trubka) postačí každému operátorovi. Do nej ti potom vedia natlačiť ten tenký optický kábel (má asi 1,5 mm). Vývod si daj do miestnosti, kde chceš mať router alebo STB (ak budeš chcieť aj TV cez optiku).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?