Je mozne mat vsetky siete v jednom kolektore?

Pozdravujem vsetkych, potreboval by som ziskat aspon rychly prehlad o moznostiach dotiahnutia sieti k pozemku cez kolektor, vedeli by ste mi pomoct? Situacia je nasledovna. Prvy dom normalne hranici s chodnikom/cestou, kde su ulozene siete a je napajany z tychto sieti - plyn, voda, dve kanalizacie. V zahrade domu, asi 70m od cesty so sietami, je nas dom, ten je napajany ciastocne z prveho domu (voda, kanalizacia) a ciastocne ma vlastne pripojky (plyn). Teraz potrebujeme urobit nejake upravy v sietach (kanalizacia na dazdovu vodu a pod.), tak som rozmyslal, ci by bolo mozne to vsetko dat dokopy do jedneho vacsieho kolektoru. 1. otazka: dovoluje to norma? Mozu byt siete v kolektore spolu, alebo su potrebne minimalne vzdialenosti jednotlivych sieti? 2. otazka: ak to ide, mate niekto skusenost aky material pouzit? Napadlo ma vykopat jeden vacsi kanal, zdola a zboku vybetonovat a zhora prekryt betonovymi prefabrikatmi? Cele to ulozit dostatocne hlboko. 3. otazka: Elektrika ide aktualne vzduchom, o tej predbezne neuvazujeme, ze by isla do kolektoru, ale ak sa niekto bude vediet vyjadrit, ci by aj to bolo mozne, bude to fajn. Slubujeme si od toho, ze 1) vlastnik prveho domu nebude mat 4 potrubia rozdrobene po celej zahrade 2) pripadne opravy budu jednoduchsie 3) jednoduchsie sa bude dat natiahnut dalsia siet (dalsia voda pre dalsi dom v zahrade, pripadne optika na net a pod.). Dakujem velmi pekne za vsetky podnety.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@juraj15 A merače budú kde? Na začiatku toho kolektora, alebo na konci?
Odpovedať
@chrobak7 Predpokladam, ze voda bude mat sachtu na ulici (tak to ma aj ten predny dom). Uvidime, co povie Vodarenska spolocnost. Plyn ma merac (aj extra uzaver) v tom zadnom dome (vo vnutri), ale skrina s regulatorom a uzavermi pre oba domy je zasekana v stene toho predneho domu (dostupna z ulice). Elektrika ma merac na vonkajsej stene toho zadneho domu. Predpokladam teda, ze merac plynu sa maximalne posunie na vonkajsiu stranu domu, elektrika zostane tam, kde je a voda bude mat vodomer v sachte. Ak ten kolektor pojde zrealizovat, budeme to samozrejme riesit oficialnym projektom, takze ak z toho vyplynie nejake presuvanie merakov, tak ich presunieme. Inak zostanu tam, kde su.
Odpovedať
@juraj15 Práve preto som sa pýtal - ak sú merače na začiatku a celý kolektor je na tvojom pozemku a je tvoj, tak je jedno, ako si ty vedieš siete. Pokiaľ dodržíš napr. hrúbku kábla, typ plynovej hadice, sklon kanalizácie, tak nevidím problém to mať v jednom. Ak by ale merač mal byť na konci kolektora, tak fakticky tie siete by patrili dodávateľovi - až po merač. A neviem, ako by sa vodárom páčilo, keby ich rozvod vody bol na nejakom cudzom pozemku bez ich kontroly. Potom by si ľahko mohol z toho vodovodu urobiť čiernu prípojku. Dodávatelia energií majú svoje podmienky na umiestnenie meračov. Najprísnejší sú podľa mojich skúseností vodári. Tí majú presne dané minimálne rozmery vodomernej šachty, tá musí byť umiestnená max. 1 meter od hranice pozemku na tvojom pozemku a v nej nesmú ísť žiadne iné rozvody ani siete. Vynímkou je, ak na vodovodnej prípojke máš nejaké elektrické zariadenie (napr. regulátor tlaku), vtedy je možné tam mať elektrický kábel. Ale ani elektrina ani kanalizácia nesmú viesť cez šachtu. Elektrikári zase vyžadujú umiestniť elektromer na hranici pozemku. Rovnako tuším plynári. A kanalizačná revízna šachta musela byť tiež blízko hranice pozemku. Chlapík z tech. služieb si to aj odfotil, keď sme ju osadili (skôr sme ju nemohli zasypať). A ako sú rozvody od týchto meračov - to už dodávateľov energií netrápi. Na to sa potom pozerá revízny technik, ktorý vystavuje revíznu správu (ak sa vyžaduje). Ak on nemá proti tomu námietky, tak je to OK.
Odpovedať
@juraj15 Keď som ešte raz čítal ten tvoj príspevok, tak vidím, že súčasné umiestnenie meračov nezodpovedá dnešným požiadavkám. Ak robíš väčšie stav. úpravy a budeš žiadať stavebné povolenie, tak budeš potrebovať aj vyjadrenie dodávateľov energií. A dám krk na to, že od teba budú vyžadovať, aby si vybudoval vodomernú šachtu na pozemku, elektromer aby si umiestnil do plota a pod.
Odpovedať
@chrobak7 Dakujem za podrobnu odpoved. Je to komplikovane, nas pozemok zacina az vzadu, v zahrade toho prveho domu. A ten prvy dom nema ziadny plot, proste radova zastavba, vsetky domy na ulici su na celu sirku pozemku a maju velke brany. Takze okrem meraca na vodu ktory bude v sachte na chodniku pred domom, nemame velmi kam merace presuvat. Skusime teda ten kolektor prebrat na zaciatok s vodarmi a plynarmi a ak to klapne, tak strcime plyn, vodu a kanalizaciu do kolektora, elektrika moze zostat tam kde je. Ak chces, mozem Ti potom hodit sukromnu spravu, ale bude to chvilu trvat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?