Is a projekt

Ahojte chcel by som sa spytat ci je nevyhnutne robit projekt zdravotechniky(voda,zumpa) pre udelenie stavebneho povolenia...a ako sa postupuje ak mam projekt domu,chcem zatial prezimovat z hotovymi zakladmi...teda ako mi majstri budu bez projektu vediet ako ulozit ruru,rurky od studne,chranicku na ele a ostatne veci ulozit bez projektu...vela znamych mi vravela ze to nepotrebujem,ze ludia ktori s tym robia uz budu vediet podla projektu domu ako a co kde ulozit...viete poradit???Dakujem
Odpovedať
@pluvko Ak to máš v projekte, tak stavbári vedia podľa projektu ako to uložiť. Ak to nemáš v projekte, tak je logické, že nevedia, ako to uložiť. Ja som zástancom, že dobré je mať čo najpodrobnejší projekt. Radšej som to do detailov dotiahol s projektantom, ako potom na stavbe improvizovať a zabudnúť. Počas stavby budeš mať toľko starostí, že na nejaký kábel, prechodku či uloženie potrubia neraz zabudneš. A ako ti majú vodári uložiť kanalizáciu, keď nevedia, kde bude vaňa, umývadlo, sprcha, WC, prívod vody, kohútiky a pod? To budeš chodiť po stavbe a každému to vysvetľovať? Alebo kriedou kresliť na tehly? Keby si si to staval sám, tak pochopím, že stačí len základný projekt a všetky detaily si odsleduješ. Aj keď budeš mať projekt, aj tak si to musíš odkontrolovať, lebo "majstri" dofušujú aj čo sa nedá. Mne napr. prechod cez základnú dosku na odtok WC posunuli o 0,5 metra a tým to dostali do spálne. Museli rozbiť základnú dosku a urobiť prechod tam, kde mal byť.
Odpovedať
@pluvko voda zumpa = siete to isto treba, zdravotechnika v dome, som si neni isty. Majstri vediet nebudu, musi im to niekto povedat a ten niekto by mal mat aspon ideu kde co bude. T.j. minimalne by mal vedeit kde budu vane, umyvadla atd ... preto je lespie ke to uz mas radsej naprojektovane hned. To kupujes akoze projekt bez toho aby si vedel kde bude voda, odpad?
Odpovedať
@pluvko potrebujes to, bez toho nedostanes ani SP.
Odpovedať
@chrobak7 veru tak ...a ešte koľko neplánovaných zmien bude počas výstavby :)
Odpovedať
@pluvko umiestnenie stavby a IS musí byť zrejme z PD - výkr. časti stavby nie len SÚ pri povoľovaní stavby, ale aj samotnému stavebníkovi, vlastníkovi stavby a tomu, kto bude stavbu uskutočňovať.. PD overenú SÚ stavebník - vlastník skolaudovanej stavby je povinný uchovať počas celej doby životnosti stavby. Pri zmene vlastníka v budúcnosti pôv. vlastník je povinný novému vlastníkovi PD stavby odovzdať. Po 10-60 r. budeš asi ťažko pamätať, kde sú IS... :) Záleží už iba na SÚ (čo bude postačovať) a tebe do akej miery bude PD podrobne vypracovaná.
Odpovedať
dakujem pekne za odpovede a rady ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?