Inžinierske siete svojpomocne

Ahojte, chcem sa spýtať, riešil tu niekto realizáciu sietí (voda, elektrika, plyn, kanalizácia) svojpomocne? Mám na mysli, či ste si sami ťahali siete od domu po cestu. Nakoľko my ideme stavať dom na pozemku za rodičovským domom a od cesty je to cca. 100m, čo je dosťa chcel by som ušetriť na nákladoch. Keďže pod ponuku v sume 8000€ od firiem som sa nedostal :-( . Siete od cesty po budúci dom by som si chcel natiahnuť sám (výkop, položenie potrubí, kabeláže, zásyp) Len neviem či môžem takto postupovať a ako je to potom s revíznymi správami a či nebudem mať problém pri žiadosti a realizácii samotných prípojok na verejnú sieť. Vopred ďakujem za odpovede a dotazy.
Odpovedať
Ja idem riesit nieco podobne, pravdepodobne svojpomocne. Inzinierske siete su takto riadne predrazia ale poradim ti jednu vec. Netahat plyn, kedze ten je asi najdrahsi z menovaneho. Bude to o jeden vykop menej, navyse plynova pripojka je tiez riadne draha a usetris si kopu starosti s plynarmi. Usetrene peniaze radsej vrazit do kvalitnejsej izolacie, okien, pripadne rekuperacie, samozrejme to budu naklady nazvys ale po 10-15 rokoch sa to vrati a rekuperacia zabezpeci stale sviezi vzduch, co pri sucasnych "vzduchotesnych" modernych domoch byva problem. Kurenie riesit drevom, alebo elektrinou. Ja by som uprednostnil drevo. Nevyhoda je vyssia pracnost, ale ak budete mat nizkoenergeticky dom namiesto standardneho, vela dreva nebudete potrebovat. Porozmyslajte. co sa tyka sieti, neviem kolko to bude mna stat, ale ja budem potrebovat aj precerpavaciu sachtu pre kanalizaciu, kedze mam rovny pozemok. Iba samotna sachta s cerpadlom stoji vyse 1000 eur. Ja teraz vybavujem elektricku pripojku, je to vlastne kabel od stlpa k hodinam a skrinka. Toto sa robi zvlast, cize zvlast revizna sprava na pripojku, ked bude vsetko ok, tak osadia hodiny a pripoja ma. Potom ked bude hotovy dom, tak ku kolaudacii treba tusim zvlast reviznu spravu k elektrike ale to sa netyka pripojky. Ale to nech poradia ostatni. Vela stastia!
Odpovedať
@matod a v akom stadiu sa prave nachadzas? v prvom rade si potrebujes obehnut jednotlivych distributorov a zistit, odkial sa mozes pripojit na ich siete. dalej si musis najst projektantov, ktori ti spravia PD k jednotlivym pripojkam, ktoru pouzijes ako podklad k ziadostiam o pripojenie u distributorov a takisto k ziadosti o SP. po vydani SP mozes zacat so svojpomocnou realizaciou, samotne pripojenie uz urobia ludia od vodarni, elektrarni atd. nakoniec vsetko skolaudujes a zacnes pouzivat. a na plyn sa vykasli, pri takej vzdialenosti sa nedoplatis :)
Odpovedať
Ahojte vďaka za rady 8-) . Porozmýšľam čo s tým plynom. Koľko asi stojí taká prípojka? Lebo položiť plynovú hadicu do výkopu nieje problém, len neviem ako je to s tým pripojením. Chcel by som to riešiť formou odbočky od prípojky čo ide do rodičovského domu, kedže tam sú hodiny ešte podľa starej normy v pivnici a plyn. ventil je u nás na dvore :-) Mne tiež hrozí prečerpávacia stanica na kanalizáciu. Teraz to riešim z projektantom, ktorý už konečne má v rukách výškopis pozemku od geodeta :-)
Odpovedať
Ahoj benco, ďakujem za príspevok. Nachádzam sa zatiaľ len v štádiu projektu. Projekt riešim "na mieru", tak teraz mám sedenia s architektom. On mi bude robiť aj podklady k sieťam. Ale zisťujem si už ďalšie kroky :-) Projekt by mal byť hotový bud. mesiac, potom začnem vybavovať papiere. Mám v pláne tento rok stihnúť zákl. platňu a dotiahnuť k bud. domu siete. Cez zimu to nechám „odpočívať“ a na jar hurá do hrubej stavby. Presne tak ako píšeš to chcem realizovať. Siete si chcem k domu natiahnuť svojpomocne a prípojky budú riešiť už odborníci. Keď budem mať v rukách SP tak sa do toho pustím. Len nerozumiem prečo by mala byť prípojka plynu taká drahá, keďže aj tú si chcem položiť sám. Veď tá plyn. hadica nie je až taká drahá a samotná prípojka a jej cena nie je závislá na vzdialenosti či sa mýlim?
Odpovedať
@matod to prave neviem ci si plynovu pripojku mozes polozit sam..vychadzam len z existujucich diskusii na MS, ceny pripojok nad 20 m dlzky boli v tisicoch EUR, lacne to bolo len ked si sa mohol pripojit hned pri hranici pozemku. material, praca firmy ktora ma na to papiere, tlakove a kadejake ine skusky ktore pri tom treba urobit, revizie.. skus si to dat nacenit nejakej firme s tym, ze vykop si zabezpecis sam, tam uvidis kolko to realne stoji. neviem aky dom ides stavat z hladiska potreby tepla, ale vidim ze si zo Senca, tak skus maximalne vyuzit energiu zo slnka na ohrev vody a zvaz kurenie elektrinou (rohoze, tepelne cerpadlo a pod.) ako alternativu k drahej plynovej pripojke.
Odpovedať
Benco podľa mňa ty hovoríš o stredotlakej prípojke, ktorá je z hlavného uličného plynovodu pred dom k regulátoru /laicky ku skrinke pred domom/. Tato prípojka pokiaľ je do vzdialenosti 20 bm je vybudovaná na náklady SPP so všetkým čo k tomu patri aj výkopové zemne prace v rámci poplatku za pripojenie. Teraz je poplatok za pripojenie cca 320 eur. To platí každý odberateľ. Pokiaľ je prípojka nad 20 bm hradí si všetko odberateľ sám, no a to sú tie tisíce čo o nich hovoríš. Prípojka od regulátora k domu a spotrebičom je tzv. nizkotlaka prípojka a za tuto si platí každý sám, vrátané materiálu a prace + napojenie a spustenie spotrebičov do prevádzky. Položiť plynovú hadicu si podľa mňa môžeš sám. Len musíš spraviť tlakovú skúšku už cez firmu čo to môže robiť. To isté platí aj pri napojení spotrebičov, kôli záruke, asi aj kolaudácií domu. Za tlakovú skúšku a revíznu správu si platí odberateľ a je tam tiež veľmi rozdielna cena od 20eur do 200 euro. V SPP mi dali informácie len o stredotlakej prípojke, nakoľko iba tá je majetkom SPP. Tá baba čo som s ňou volal nevedela odpovedať, keď som sa pýtal že či plynári pri pripojení zisťujú ako a kým bol plynový rozvod dotiahnutý od domu k hodinám. Dúfam že mám dobré info ohľadom tohto. Ak niekto so mnou nesúhlasí alebo vie odpovedať na môj dotaz či si môžem položiť plyn od domu k prípojke sám. Budem rád ak sa ozve. :-) ;-)
Odpovedať
@benco ahoj, čitaj vyššie, nakoľko som ti odpovedal len cez príspevok. Holt, človek sa stále učí ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Pridavam moju cenovu ponuku na cestnu pripojku IS od pana Kopeckeho pan povedal ze je najlacnejsi v Trencine. Jednalo sa pripojenie elektrickej pripojky 52 metrov, ktoru som dal spravit riadenym vrtom kedze by bolo treba rozobrat zamkovu dlazbu cena 2160eur za prevrtanie + 970eur panovi Kopeckemu za skrinku kabel pripojenie a vykop. Takze cena za elektricku pipojku 3130eur. Splaskova kanalizacia prekopanie 4metre len v hline cena 850eur. Pripojka vody 10metrov 3 metre podvrtane pod cestu a 7metrov v hline plus spolocny vykop v ceste s plynom nakolko boli umiestnene pri sebe. Cena za pripojku vody 1470eur. Pripojka plyn 7metrov 3 metre podvrtane pod cestu a 4 metre v hline. Cena pripojka plyn 1700eur. Cena za vsetky pripojky 4990eur Takze cena spolu pripojky plus podvrtanie 7150eur.
Odpovedať
Dobrý večer, mám záujem o kúpu rodinného domu (na LV je tak zapísaný a má aj súpisné číslo). Dom stojí v rekreačnej oblasti bez IS. Cca 2 km navôkol nie je nablízku žiadny dom. Žiadna cesta, bez vody, elektriky, žumpy. Ak sa vôbec k domu dajú dotiahnuť IS, koľko by to stálo a či sa to vôbec oplatí. Uvítam akúkoľvek radu. Ďakujem
Odpovedať
@moti75 Neoplatí. Jednak by to bolo drahé, ale predovšetkým by ste museli mať súhlasy všetkých majiteľov všetkých pozemkov, cez ktoré by ste IS ťahali.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?