Inžinierske siete pre novú ulicu

Profilova fotka
Zdravím priatelia O IS sa toho popísalo už veľmi veľa. Nikde som však nenašiel prípad keď sa IS rieši pre novú štvrť. Kupujeme pozemok na ktorom chceme stavať vysnívaný domček. Na bývalej ornej pôde sa vytvorí úplne nová štvrť s desiatkami nových domov. Celý zápis nových parciel do katastra prebehol len pred niekoľkými dňami. Náš pozemok je vzdialený približne 100 metrov od posledného domu existujúcej zástavby . Ako to bude so sieťami v takom prípade? Oplatí sa mi ťahať siete na vlastnú päsť alebo to elektrikári a vodárne potiahnú sami keď tam bude takáto hromadná zástavba? Čo všetko potrebujem zistiť, vybaviť, zaplatiť?
Odpovedať
@miroslavzbj Sami to urcite nepotiahnu, vsetko si pekne zaplatite a potom im to odpredate za 1€. Odporucam vam aby ste sa spojili a vybavovali to hromadne lebo vas z toho picne. Toto vam mal vsetko nachystat ten co vam predaval pozemky. Viete vobec ci je tam volna kapacita? A co cesty? Mate na to nejaky projekt? Kto ich urobi? Aby ste to na peknych par rokov nemali len ako pekne zahradky!
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd na geodézií mi potvrdili, že budúci rok sa tam už predpokladá začiatok výstavby prvých domov
Odpovedať
No pokial je tam hromadna vystavba je možne že distribucnu sustavu rožšíri prevádzkovateľ na svoje náklady. Ale to by muselo byt vybavovane spoločne
Odpovedať
Niekolko ďesiatok domov, nemate siete ani projekt, neviete ci mate dostatocne siroke cesty, obratiska.....kedze pozemky su uz prerozdelene na katasrty. Stavat buduci rok sa ziaden dom nezacne iba ak na cierno, bidete radi ak vybavite projekty a povolenie na siete, osvetlenie a cestu. V provom rade sa musite stretnut, spojit, urcit nejakeho hovorcu, najst projektanta, ten vam da cenoviu ponuku tu musite vsetci schvali........
Odpovedať
Odkial vie kataster, ze buduci rok tam niekto zacne stavat?
Odpovedať
Tak tak, treba to riesit spolocne, idealne je ak v pretlacani realizacie pomoze starosta. Urcite vsak potrebujete projekt, bez toho si neskrtnete. Potom zalezi uz len na tom, ake dobre znamosti zozeniete na distribucke... od toho zalezi, ako skoro zaradia vas projekt do realizacie. Aspon vo vsd to funguje takto nejako.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska nie kataster ale geodézia ktorá tam robila projekt na parceláciu. Samozrejme, celý projekt je riešený tak, že sú tam komunikácie, vraj tam bude aj nejaký obchod, detské ihriská a podobne. Pre našim pozemkom prebieha kanalizácia, s plynom nejak nerátam. Stačilo by mi teda navŕtať studňu a potiahnuť elektriku? Len hľadám možnosť ako sa čím skôr dostať k stavebnému povoleniu
Odpovedať
To je pekné, že tam bude aj obchod a ihriská. Základná otázka znie, kto to všetko zaplatí? Obce na to nemajú dostatočné prostriedky a nie je fér, aby sa všetci skladali na to, aby sa pár majiteľom zhodnotili pozemky. Informujte sa na obci, ako to budú riešené komunikácie, to je najväčšia položka. Elektriku a vodu, ak máte odkiaľ a budete mať súhlas majiteľov dotknutých pozemkov si viete tých 100m potiahnuť aj sami.
Odpovedať
@miroslavzbj vsak developer ktory to robi musi porobit siete, sam si to asi nespravis len pre seba, okrem toho ak tam este neni ani eletrika ani voda kde sa ponahlas? Chces tam,stale behat s elektrocentralou?
Odpovedať
@miroslavzbj Bez vysporiadanej a postavenej pristupovej cesty zabudni na stavebko a aj na uver v banke. To je alfa-omega. No a s cestou sa obvykle hned buduju aj IS.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslavzbj ten obrázok je pekný, mal by byť súčasťou zmeny ÚP ako je napr. https://www.bardejov.sk/images/storie... Kúpele a Bardejov majú spoločný ÚP, a máte možnosť ako radí danculd
Odpovedať
Nepotiahnes elektrinu, elektrarne ti nedaju povolenie , toto sa bude riesit celkovo pre vsetky pozemky hromadne. Zivotne prostredie ti neda povolenie na zumpu ani na cisiticku, pretoze zasa urcite sa bude robit kanalizacia pre vsetky pozemky. Daju ti podmienku napojit sa na kanalizaciu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@atlaska Veď práve preto, že to nie je individuálny projekt, tento niekto rieši, ale neviem kto ani na koho sa obrátiť
Odpovedať
@miroslavzbj a na koho sa chces obracat, od koho si to kupil? ked si kupoval co sa povedalo? Robi to developer alebo mesto? musis vediet nejaky harmonohram kedy sa co ide robit. Ako to vyzera je tam aspon dka cesta, uz sa daco robi?
Odpovedať
@sysell na nete o tom nie je žiadna zmienka, preto pochybujem, že má v tom prsty developer. Predpokladám, že iniciatíva vzišla od mesta, urobili ÚP, pozemkové úpravy a tým to pre mesto končí. Majitelia pozemkov zlížu smotanu a noví vlastníci poskladajte sa na IS. Pred kúpou sa informujte u mesta, ako a kedy budú vyriešené siete.
Odpovedať
Profilova fotka
No my to kupujeme ešte za super cenu takže o náklady nejak zvlášť nejde, stratový nebudem. Skôr ma zaujíma či s tým má niekto skúsenosti ohľadne toho, na koho sa obrátiť alebo s kým tie siete riešiť v takomto prípade. Zatial je to len pole ktoré bolo ešte minulý rok obhospodarované. mesto urobilo pozemkové úpravy, rozparcelovalo sa to, niekto si to ponechá, niekto predá...
Odpovedať
Sú len dve možnosti a jedno riešenie. Buď si kúpil výhodne, alebo nie. Riešenie najlepšie vystihuje porekadlo, "Bez práce nie sú koláče." Ak máš pozemok ďalej od posledného hoci len uvažovaného bodu napojenia, nájdi susedov, developera, skontaktuj sa s nimi a hľadajte spôsoby, ako by mohla vyzerať vaša spolupráca, aby boli všetci spokojní. Počítaj s tým, že lacné to nebude, ale ak budeš šikovný naopak môžeš na tom aj zarobiť. Tak ako tu ktosi už napísal bez sietí a cesty ti nikto stavebné povolenie nedá.
Odpovedať
@roman_x aha takze si kupil kus zeme v strede luky neviem od koho.. od mesata? a v zmluve sa nic nepisalo o sietach apod? Ved to hadam neni mozne. Preco pozeras na nete, putaj sa toho od koho si to kupil Mam lae pocit ze neajky kamos dakoho na urade kde odklepli ze je to v uzenmnom plane to rozpredal ale akosi neni toho kto by to spravil... spytaj sa predavajuceho, ak na to sere mzoe to trvat roky a roky. Sam si tam nespravis vobec nic. Mozes cakat alebo to rovno predat.
Odpovedať
Od koho kupujes toho sa pytaj na siete, to vazne si kupil pozemok a nevies ci tam vobec nejake siete budu a kedy? nesranduj, iba ak chces zahradu kde si vykopes studnu a budes si pestovat ovocie a zeleninu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som sa pýtal ako to urobiť najvýhodnejšie. Či tých 100 metrov si to potiahnem sám alebo s ďalšími vlastníkmi. A koho mám osloviť. Je to nová štvrť, preto neviem či postupovať sám alebo s inými. Nepotrebujem rozumy o tom, či tam budem sadiť jahody alebo stavať dom. Aj keby som do toho investoval 10 000 € tak aj tak by ma to vyšlo lacnejšie alebo minimálne rovnako ako keby som kupoval rovnaký pozemok so sieťami
Odpovedať
Jozef, @miroslavzbj celá tá plocha boli pôvodne mestské pozemky? Akým spôsobom boli predávané jednotlivé parcely? Písal si, že ste to kúpili za super cenu. Prečo? je to bežná cena za stavebné pozemky v danej lokalite?
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst Pôvodne tam bolo pole ktoré malo množstvo vlastníkov. Mesto tam schválilo JPÚ a zmenu územného plánu s individuálnou výstavbou. Geodézia to rozparcelovala a zapísala do katastra. Vlastníci ešte len v týchto dňoch dostávajú LV. Vlastník "môjho" pozemku proste dostal pozemok o ktorý nemá záujem lebo žije mimo a v podstate ani nevie kde ten pozemok je. Niekto si tie pozemky nechá, niektorí to predajú. Niektorí informovaní tam skupovali už skôr pozemky po 15€ a teraz to predávajú po 40-42€. Ja to môžem maž za 35. V susednej Novej Vsi idú pozemky so sieťami po 50-55€, v Kúpeľoch po 55-65€ za meter. To sú všetko susediace mestské časti mesta Bardejov
Odpovedať
nerozumies ze sam si to nepotiahnes!0? komu patri buduca cesta? kto ju od vlastnikov poli odkupil? mozes mat lacny pozemok ale siete nemas iste. kupil si macku vo vreci. vies si predstavit ze si kazdy jednotlivo bude tahat siete ku svojmu pozemku? mozno cestu vlastni mesto a bude mesto budovat siete ale pripojenie na ne ta. moze stat 10.000 ale kludne aj 50.000€.
Odpovedať
@miroslavzbj ďakujem za informáciu, zaujímalo ma to pretože niekoľko mien tam má podozrivo veľa pozemkov.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska Všetky budúce cesty má ako vlastníka zapísané Mesto Bardejov
Odpovedať
@miroslavzbj Samospráva v nových lokalitách siete spravidla nebuduje na vlastné náklady. Obvykle je to tak, že ich na svoje náklady vybuduje developer resp. vlastníci pozemkov, ktorí sa spoja, založia si napríklad občianske združenie. Kostrová časť sietí bude uložená v plánovanej ceste, ktorú tiež treba vybudovať (a zaplatiť), rovnako ako aj chodníky, osvetlenie atď. Z kostrovej časti pôjdu prípojky na pozemky.. Siete/cestu následne darujete resp. za 1 euro predáte správcom alebo obci, ak z toho neurobíte uzatvorený areál. Ak budete musieť celý proces absolvovať ako vlastníci pozemkov, tak sa v prvom rade budete musieť dohodnúť. Celý proces nebude lacný ani časovo rýchly. Tunajší diskutér @chrobak7 tuším postupoval s budúcimi susedmi podobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik Ďakujem, konečne normálna odpoveď
Odpovedať
@miroslavzbj pozeral som to kus na katasterportali a cesty sú vo vlastníctve mesta so zriadením vecného bremena prie možnosť uloženia inžinierských sietí. Ide o komplex veľkého počtu domov a preto predpokladám, že nebude možné pripojiť celú štvrť k existujúcemu vedeniu. Predpokladal by som posilnenie el. vedenia, prípadne aj nová trafostanica. Rovnako aj prípadná kanalizácia a realizácia prístupových ciest. Asi by bolo vhodné informovať sa priamo na meste, pokiaľ to takto rozparcelovali musia mať aj zámer čo s IS a cestami.
Odpovedať
Napríklad u nás bolo mesto ochotné vybudovať siete, ale za predpokladu, že vlastníci odpredajú pozemky za znaleckú cenu, vtedy bola tuším okolo 10eur/m2. Lenže to vlastníci odmietli, ako vždy majú veľké oči, takže mesto urobilo zmenu ÚP, urobili sa pozemkové úpravy a tým úloha pre mesto skončila. Niekde komunikácie mesto vybuduje Z DANÍ NÁS VŠETKÝCH, ale nie všade je to tak a má na to prostriedky. Treba sa spýtať na meste, útvar hlavného architekta. Ak to budú realizovať a financovať vlastníci, tak to bude trvať roky.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x Mne ten majiteľ pozemku povedal, že mu z toho čo dostal ukrojili nejaké percentá pre mesto (cesty)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?