Inžinierske siete - komplexné riešenie

Ahojte, snazim sa zorientovat kolko asi mozu stat inzinierske (praca, material,poplatky) v situacii ktoru popisem nizsie. Stacil by mi hruby odhad, netusim o kolkociferne cislo ide :-) Dakujem vsetkym za konstruktivne prispevky! POPIS SITUACIE - k pozemku potrebujem dotiahnut vodu, odpad, plyn a el - ide o hlavnu zilu rozvodov na ktoru sa pripojim ja a susedia - pripojky by mali byt nadimenzovane tak aby sa tam mohlo pripojit cca 10 domacnosti (susedia v rodinnych domoch) - budem potrebovat vypracovat projekty - IS budu tahane v dlzke cca 150m (ide len o hlavnu zilu na ktoru sa pripoja ostatne domacnosti) - kvoli ochrannym vzdialenostiam to pojde asi na 2 vykopy (docital som sa v inej diskusii) - rozkopavala by sa nespevnena komunikacia pozdlz potoka (ziadny asfalt ani beton ani chodniky) - ked sa to zasype tak sa to zavezie hrubsim strkom aby to bolo pevnejsie jChcel by som sa dopracovat k nejakemu cenovemu rozpalu, kde by sa asi pohybovali naklady za pripravu a realizaciu tohto projeku. Vopred vdaka za info a za vase skusenosti :-)
Odpovedať
Zdravim, podobnu situaciu riesim pre cca 5 domov..., po roku vybavovania t.j projekty, zmeny v projektoch, vyjadrenia asi vsetkych institucii v republike, stavebne povolenia a ine poplatky ma stali zatial 4ooo eur.
Odpovedať
@milanf Vdaka za odpoved. Mas aj nejaky odhad kolko ta bude stat bezny meter IS (vykop, material, natiahnutie potrubi a kablov.... Vela zdaru!
Odpovedať
Profilova fotka
@pjotrilic najlepšie urobíš ak oslovíš jednotlivých projektantov - elektrika, voda, kanalizácia, plyn, cesta s chodníkom. Hrubý odhad ti každý urobí rád zdarma. Je to dosť individuálne, záleží na viacerých faktoroch toho ktorého územia. V tvojom okolí ti poradí každý projektant, na koho sa obrátiť.
Odpovedať
@pjotrilic odhad sa neda nejak vseobecne povedat, zalezi na situacii.. Ako prve treba zistit ci uzmeny plan obce/mesta s niecim takym v lokalite pocita, koho je pozemok kade pojdu IS, kto bude spravca, kto bude vlastnit IS, dalej projektant riesi studiu a projekt k uzemnemu konaniu, ku ktoremu sa ti vyjadria elektrikari, spravca vodovodu a kanalizacie, obec/mesto, plynari, dopravny inspektorat, zivotne prostredie atd, ci k existujucim sietam je mozne napojit na IS spominanych 10 domov ... ci buduca pristupova cesta splna parametre komunikacie, ake bude verejne osvetlenie komunikacie, ci v dosahu 200 metrov je poziarny hydrant, kam bude zvedena z komunikacie dazdova voda, dopravne znacenie, a inych xy byrokratickych zalezitosti... No je toho dost, absolvoval som to, a poviem ze druhykrat by som to uz neriesil sam.... Najst jedneho projektanta ktory poriesi vsetky profesie, a kvalitne pripravi uz projekt k uzemnemu konaniu, potom k stavebnemu konaniu, projektant ti urcite napise predbezny odhad.... vsetko zalezi od situacie, ci kanalizacia gravitacna, ci tlakova, plyn je kapitola sama o sebe.. spp je neuveritelna institucia... projektanti ti nacenia IS, mne plyn predbezne nacenili na 17000 eur, elektriku na 20000 eur, vodu a kanalizaciu podobne... ale su to dost prehnane sumy, zalezi co vsetko dokazes realizovat sam, vykopy atd...
Odpovedať
Profilova fotka
@pjotrilic ja to mam za sebou, 9 pozemkov 350metrov hlavneho kanala a 250metrov vodovod, nespevnena cesta a pole cena od projektu po realizaciu a kolaudaciu (momentalne prebieha) 40000eur. Casovo sme zacali projektom v aprili, realizacia november.
Odpovedať
Profilova fotka
@pjotrilic plyn nemame v obci vobec a elektrinu nam budu tahat elektrarne za svoje, v dohladnej dobe maju urcit termin realizacie :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@milanf tiež som to začal pred tromi rokmi, ale nedotiahol do konca. Je to riadna fuška, klobúk dolu pred tebou...
Odpovedať
Tak ako pise lubosu so ZSE som podpisal zmluvy o spolupraci dodatky atd, vybavis im vsetky projekty, povolenia, vecne bremena proste vsetko a oni ti zrealizuju elektriku, samozrejme podmienuju to aby do 2 rokov polo pripojenych 3/4 planovanych pripojok, Plyn tak to je roman na dlho, takisto riesis projekty, uzemne, stavebne povolenia, xy zmluv, ale tu som skoncil kedze to bolo cele najzlozitejsie. Ale realita ja taka ze komplet to vybudujes, skolaudujes, a potom poziadas ci ti nechcu odkupit aby spravcom vzniknuteho plynovodu bolo spp, tak oni si to za euro zoberu do podnajmu a mozno za par rokov odkupia ale v pripade poruchy riesia oni. Takze som to riesil len ako samostatnu pripojku len k svojmu domu Voda a kanalizacia, takisto projekty, vyjadrenia, ale tu kedze ide o dlzku viac ako 90 metrov je potrebne riesit vodopravne konanie kedze ide o vodnu stavbu, tu sa na tom odbavuje zivotne prostredie, hasici a spravcovia vodovodu a kanalizacie. Tu ak sa nenachadza do 200 metrov poziarny hydrant , musi sa vybudovat... Cesta, tu takisto projekty, a samozrejme dalsie vyjadrenia istitucii ako zivotne prostredie, kedze tych silno zaujimalo kam pojde dazdova voda, samozrejme ze mna napadlo proste vokol do zelene, ale to ich zaujima ci poda ktora je vedla cesty dokaze absorbovat tolko vody ktora statisticky naprsi v danej lokalite, no a teda na to treba geologicky prieskum ci teda poda neobsahuje sprase ci ine druhy pody ktore by zabranili vsakovaniu ak to tak je treba riesit dazdovu kanalizaciu. Samozrejme k ceste treba vyjadrenie dopravneho inspektoratu ci splna nalezitosti komunikacie musi byt urcitej sirky, v pripade aj s nejakym otocnym miestom pre pripadne otacanie hasicov a zachranky, ak je to slepa ulica ako v mojom pripade. dalej si zo zakona povinny i svietit na cestu takze dalsi projekt verejneho osvetlenia. Dalej pred buducimi domami musia byt navrhnute 2 parkovne miesta, a xy dalsich veci ktore ti projektant vypracuje Takze tolko asi aby si dospel k stavebnym povoleniam, toto ma cele stalo 2 roky zivota... tento rok hadam zrealizuujem a hadam aj skolaudujem A to som si chcel len na svojom pozemku postavit dom a pripravit IS pre pripadne dalsie 4domy kde boli existujuce IS vzdialene 120 metrov...
Odpovedať
Sme na tom podobne. Chceli sme si len postaviť dom na svojom pozemku a uľahčiť život ďalším, kt. by sa v blízkosti rozhodli stavať, keďže IS sú vzdialené 150 m... Úprimne 2x by sme sa do toho nepúšťali, stálo nás to kopu nervov, peňazí, 2 roky života a ešte stále nemáme stavebné povolenie a vyzerá to tak, že tento rok ani nebude, ale to je v najväčšej miere zásluha zamestnancov MU ZA, takže inde to môže byť o niečo kratšie. Elektriku nám natiahnu SSE za svoje, samozrejme po podpísaní zmlúv a zaplatení pripojovacích poplatkov od min. 3 budúcich odberateľov. SPP to je kapitola sama o sebe... Projekt nás stál 400 e. Realizáciu nám vyrátali viaceré firmy na 100 e/bm. Zvažujeme, že plyn nakoniec ťahať ani nebudeme. Voda projekt takisto 400 e. V projekte sú naprojektované 3 hydranty, každých 50 m, kt. bude treba vybudovať. Podotýkam, že na ulici, kde teraz bývame nie je ani jeden hydrant a to má tá ulica asi 500 m, ale na tej našej musia byť 3 pre 4 domy. Vodovod našťastie bude budovať brat, kt. má na to oprávnenú firmu. Materiál by mal stáť do 2 200 e. Len pre porovnanie spolu s projektom sme dostali aj rozpočet ten bol na 27 tis.e Projekt na cestu stál tiež 400 e. Takisto obsahuje kopu blbostí, kt. cesta "musí" spĺňať. Odvodňovacie kanály, geologický prieskum, otočisko požiarnikov, zelený pás... Keď budete mať projekty od všetkého možného, dáte si vypracovať doklady k úz. rozhodnutiu. Nás stáli 300 e. S týmito sa vyberiete na asi 150 inštitúcií, kt. sa k vášmu zámeru budú vyjadrovať a budete to upravovať a upravovať... Pripravte sa na to, že vás všetky inštitúcie budú tlačiť do toho, aby tá vaša ulica, kt. budujete za vlastné, bola najlepšia, najkrajšia, najdokonalejšia v okrese. Je to naozaj beh na dlhú trať, je potrebné obrniť sa trpezlivosťou. Keď sa nám podarí poraziť byrokraciu a konečne budeme môcť začať aj niečo naozaj robiť, tak doplním reálne náklady na výstavbu jednotlivých IS.
Odpovedať
Profilova fotka
@neli85 Ahoj mozem ta poprosit kde to robite ?? v akej casti ked pises ze su problemy z MU ZA dik
Odpovedať
@juraj351 ahoj, v Považskom Chlmci
Odpovedať
Profilova fotka
@neli85 No my riesime nieco podobne v Turi akurat teraz sa ale dozvedam ze to trochu komplikovanejsie ako sa zda no idem na plan B a docasne na studnu a zumpu :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
juraj351 no my okrem tohto všetkého musíme dať vypracovať urbanistickú štúdiu na cca 150 tis. m2, pričom našich je necelých 2 tis. Samozrejme na vlastné náklady, keďže mesto Žilina je zadĺžené a na takéto veci nemá peniaze a tvrdia, že bez tejto štúdie nám nepovolia vôbec nič, takže nemáme na výber... a ako bonus, schvalovanie takejto rozsiahlej urbanistickej štúdie im vraj bude trvať 3/4 roka, takže ďalšia stavebná sezóna v čudu :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@neli85 tak to veru nezavidim v Turi to aspon urobila vsetko obec ze vytvorila GP + rozparcelovanie pozemkou na zaklade komasacie a urcila kde sa bude stavat akurat nema ani cent na IS cize popri stavbe idem zhanat investora co by to urobil zatiahol a my sa uz len popripajame ale takeho blbca asi nenajdem :D
Odpovedať
@juraj351 fu, tak to držím palce, ak sa taký nájde, pošlite ho aj k nám :-) ale viem si predstaviť, že ak mu za to ponúknete nejaké tie parcely, na kt. on postaví pár domov a predá, mohlo by to byť zaujímavé. Niečo také robí práve firma hodas v stránskom.
Odpovedať
Profilova fotka
@neli85 ano o tom vieme presne aj jeho chcemem oslovit :) tu je tiez jeden spekulant co tam ma 4 pozemky a mal robit aj vsetky IS a my sme sa mu na to mali akurat zlozit ale nic z toho zatial nieje neviem preco z toho odstupil tak to budeme musiet asi vsetko riesit vo vlastnej rezii hlavne ze sme zabili pol roka stretnutiami dohadovanim a odsuhlasovanim a vsetko zbytocne. aj tak musime zas zacat odznova cize zacinam stavat nacierno a popritom sa budu vybavovat siete co ciny dalsich cca 1000€ za vybavovacko na ktore budem musiet niekoho najat kedze ja na to cas nemam.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?