Hnusná chuť vody

už dlhšie je pre mňa (aj pre vodára) záhadou prečo máme takú chuť vody. Opíšem situáciu. V byte na 7.posch. máme pôvodné kovové trubky (cca. 35 ročné). Voda z nich je v poriadku. Prerábali sme kúpeľňu, ale pôvodné trubky sme nechali (svokor povedal že sú dobré :) Nad vaňou je nová nástenná batéria Ravak napojená na pôvodných trubkách. Do umývadla vedú flexi hadice a je tam tiež stojanková batéria Ravak z tej istej série ako nad vaňou. Voda nad vaňou je v poriadku bez pachu, bez príchutí. Voda v umývadle je hnusná, taká horkastá s príchuťou kovu a akoby chemikálie (zrejme z flexihadíc - z tej gumy a kovu) - máme to už tak vyše troch mesiacov a nezmenilo sa to - takže nie je to novotou - po dlhšom odpúšťaní vody, sa o niečo síce zlepší ale znovu keď pol hodinu stojí a znovu sa napustí, tak je zas hnusná. V kuchyni sme mali tiež pôvodné trubky a na nich starú batériu - voda bola (podobne ako z vane) v poriadku. Nedávno vodár tú starú batériu v kuchyni dal preč a trubky trochu skrátil a dal tam zatiaľ ventily (na ne potom pôjdu flexihadice k drezu). Akonáhle tam dal tie ventily a skúšali sme už viackrát si dať z tej vody, tá voda sa zmenila a je presne taká hnusná (možno aj horšia) ako tá v umývadle. A to sa tam zmenilo len to, že tam dal nové ventily, zatiaľ tam ešte nie je batéria a flexihadice. Máme teda celkovo tri zdroje vody, ale iba jeden dobrý, paradoxne ten, ktorý jediný funguje úplne na starých trubkách. Tak sa pýtam, ako je to možné že sa zmenila chuť vody (je fakt hnusná, nedá sa to piť) po napojení nových komponentov (predtým bola v poriadku) ? Z čoho sú tie ventily a flexihadice? Zatiaľ som sa s tým nestretol inde, ani v starých domoch. A tiež majú ľudia napojené nové flexihadice a batérie na starých trubkách. Mohli by ste mi prosím poradiť? Má niekto podobnú skúsenosť? Nevieme čo máme robiť. Čoskoro by nám mali napojiť drez, lenže aká tam bude voda a načo nám taká bude? Len na umývanie riadu resp. budeme musieť odpustiť kvantá vody, aby sme mali o čosi lepšiu? (a kde je istota že je nezávadná) a rozbory vody sú dosť drahé... (niekde som našiel že min. 80 eur - ak viete o lepšej cene a kde by sa to prípadne dalo spraviť, tak poprosím o kontakt - NRkraj, príp. TT- a TN- kraj).
Odpovedať
1
2
@romco3 mam v rodine pripad, ze sa nastahovali do novostavby a mali hnusnu vodu asi pol roka - presne ako pises, ze bola horkasta a akoby "kovova".. Bolo to len novymi trubkami, ale u vas sa mi to zda divne, ked vravis, ze len tie hadice su vymenene..
Odpovedať
Profilova fotka
Sak skus dat ine ventily a uvidis ci to je nimi... Ventil stoji par euro a vymena je jednoducha. Ja mam tusim Schell ci tak akosi a chut vody je ok.
Odpovedať
nebude to len tymi ventilmi. V pripade umyvadla to bude aj flexihadicami (akurat tie uz nevymenim :)
Odpovedať
Profilova fotka
@romco3 Pises ze v kuchyni mas len ventily a voda je hnusna, takze to je zrejme ventilmi...sak vymen a uvidis. Preco nevymenis aj tie flexi hadice pod umyvadlom?
Odpovedať
skus odpustit vodu v kupelni v umyvadle a potom pustit z ventilov v kuchyni-aj tie trochu odpusti. ono uz ta "kontaminovaná" voda z tych hadic sa moze asi dostat aj trochu spät do systemu, pripadne zatvor ventili v kupelni a tym padom budu vyradene tie hadice zo systemu a uvidis po malom odpustení ci to pomohlo. este ma napada ak tam mas len kovove trubky. tak co pouzili na konope? alebo aky spojovaci material? uz som videl ze konope macali fermezou, olejom... a to moze tiez spravit to chemicke znecistenie
Odpovedať
v kuchyni su ventily namontovane priamo na starej trubke, myslim ze davali tam konope ale ake bolo, to neviem. Ale ved aj predtym tam boli len stare trubky (tiez konope) a bolo to v pohode. Akonahle su tam ventily, tak uz priamo voda odtial ide hnusna a to nie su este na ne namontovane flexihadice.
Odpovedať
@madein1974 Tie flexihadice pod umyvadlom uz nevymenim - spominal som v inej diskusii a pisal som aj s Tebou madein1974 vtedy o tom ze svokor ich zamuroval do steny (nie zrovna najlepsie riesenie ale co uz s tym spravit - muselo by sa to vsetko otvarat, niektore obkladacky strhnut, vytvorit ten kaslik,...). Dali by sa vymenit jedine tie kratsie flexihadice co sa napajaju na tie dlhe. Tie kratsie boli dodavane priamo s bateriou Ravak Suzan. Dlhe boli kupovane vo vodarenskom obchode. Este mam taku otazku na Teba mimo temy - ohladom ceny prac a materialu vodara. Urobil a kupil nasledovne: trubku plynarensku (dva diely spolu 1,5 m) - tu napojil na plyn.pripojku, pouzil asi tri kolena, upevnil ju uchytom o stenu, dalej skratil povodne vodarenske trubky a dal tam styri ventily a este zacal robit odpadovu trubku - tam dal mozno tak dva kusy plus nejake 2-3 kolena. Robota trvala asi tak 1,5 h a robil to aj so svojim synom ucnom. Vypytal si zato 70 eur vratane materialu. Je cena primerana? Nerobil uplnu pripojku drezu - iba asi dve trubky a 3 kolena napojene na stupacku (ako som uviedol vyssie) a este stale daleko od drezu (este by to musel dorobit). A takisto este nepripajal bateriu a ani varnu dosku (iba tie plyn.trubky, na plyn pouzil povodny ventil co tam bol predtym k sporaku a zatial ani plyn.hadicu).
Odpovedať
@madein1974 kolko stoja ventily? trebars aj tie schell a nejake uplne lacne no name..
Odpovedať
@rapidko nejako späť do systému by to nemalo ísť. Predtým sme mali v kuchyni len staré kovové trubky s pôvodnou starou batériou (žiadne nové ventily) a zároveň sme už mali v kúpelni tie flexihadice. V umývadle v kúpeľni bola zlá voda a v kuchyni bola v poriadku. Teraz je zlá aj v kuchyni a to sa tam zmenilo jedine to že na tie trubky v kuchyni sú namontované ventily. S vodárom som teraz hovoril. Zisťoval a povedal že už viacerým dával tie ventily a vodu majú v poriadku. Tak ja nechápem. Napadlo ma aj to či nejako nereagujú spolu staré trubky s novými vecami, ale to by predsa potom museli mať problém viacerí (veď kopec ľudí má flexihadice, ventliy namontované na starých trubkách).
Odpovedať
a este jedna vec. Moj svokor tak zamuroval flexihadice aj v starsom dome (kde byva stara mama) a tiez to je napojene na stare kovove trubky a vodu ma v poriadku. Ziadna horka, chemicka, kovova chut podobna tej nasej. Ma to tak v novsej kupelke napojenej na statnu vodu a aj v starej kupelke/pracovni a v kuchyni napojenej na vodovod zo studne.
Odpovedať
Profilova fotka
@romco3 Ano pamatam na tie flexihady zamurovane... Ventil stoji dakych 4-5 eur. Voda moze byt zafarbena a ochutena ked sa pouziva konope a fermez, casom to zmizne. Ja som doma vsetko robil tesniacimi paskami, su sice drahsie no drzia dobre a hlavne sa netreba babrat s fermezou... Mozno by stalo za to skusit prerobit tie ventily s pasko- ak teda vodar daval fermez a konope. Ak dal pasku, tak fakt neviem... Podla toho co pises tak material mohol byt tak 20, cize praca 50. Pre dvoch ludi tak akurat si myslim.
Odpovedať
@madein1974 ale ten jeden bol len učeň - jeho syn - ešte chodí na strednú školu, takže toho nemôže do toho rátať (aj obklad v kuchyni boli robiť dvaja a pýtal 10 eur za m2 ako keby to robil sám). Zas až tak veľa tej roboty neurobili. Hm, to by som aj ja chcel zarábať za 1,5 hodiny 50 eur :) (a to už v čistom, fuška). Ja s VŠ a dvomi cudzimi jazykmi... môžem na také niečo zabudnúť (to by sa muselo vydeliť ešte tak asi trinástimi :) . Služby takýchto remeselníkov sú predražené.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@romco3 mne sa ta suma zda tiez prehnana.. Treba sa to naucit robit, nie je to nic tazke.. Si neviem predstavit, ze koli takymto veciam, ako voda, odpad, by sme mali niekoho volat a platit mu..
Odpovedať
Profilova fotka
@romco3 tak tak.. toto sme sa zhodli aj so znamymi, ked chodili remeselnici, ze keby mame syna, tak len remeslo mu dať, alebo co.... my VŠ a nezarobime tolko, co obycajny " robotník" ( tym sa nechcem nikoho dotknut, len konstatujem) ... je fakt, ze sa castokrat narobia, alebo robia v nevykurenych priestoroch,ale aj tak je to predražene a nadhodnotene :(
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi Presne tak. Na dome som si preto skoro vsetko zapajal sam a v anglicku na tieto drobnosti tiez nevolam vodarov. @romco3 @katrin21 Remeslo ma zlate dno... Bolo obdobie ked sa VS mali dobre a preto sa vela ludi hrnulo skor na Vs ako na remesla. Karta sa obratila, VS sa nemaju kde uplatnit a remeselnikov je malo. Ponuka, dopyt... Zazil som to aj v Uk pred par rokmi, to iste... Dokonca poznam jedneho pravnika a jedneho ucitela ktory s tym sekli a robia teraz vodarov... Vodar si v Uk bez problemu zarobi 5-6000 libier. A vikendy volno... Takze odborni remeselnici, hlavne vodari a elektroni, si zacali na Slovensku pytat hodne penazi (murovat predsa dokaze kazdy...) pretoze malo ludi si tieto veci dokaze urobit sami. Suhlasim ze tych 50 za 1,5h je dost no co uz teraz? Cenu si treba vzdy dohodnut dopredu... Potom stavias seba aj dodavatela do tazkej pozicie...
Odpovedať
ked sa vám to zda vela, tak sa bolo treba najprv dohodnut. u nas sa cena spravidla pohybje cca 10€ za jeden vývod. pozrite si to aj zo strany robosov/majsrov/ ja mám dve stredne skoly, 2maturity a 10 rokov som robil v obchodoch a kancli a zarobil som fakt málo, tak som s tym sekol a dal sa na remeslá. je pravda ze da sa za krátky cas zarobit dost. ale pozri sa na to aj s tej strany, ze ake náklady má ten remeselnik. zdravotne cca 50€ socialne pomali 200€ mesacne. ak nieje vytazený kazdy den,tak ani z daleka nieje taky príjem ako si myslize ze je. on totizdo nerobí 160h mesacne po tych 50€/h. ale niekedy je aj mesiac doma, obcas aj viac.cez zimu sa tak velmi neprerába ako v lete.aj teraz cez vianoce je hluche obdobie. no zazil som slabe aj leto.zatial co za vas povecsine idu odvody od zamestnevatela, pripadne vianocne odmeny a plat. mne neprijde na ucet vobec nic. ak mám zákazku, tak od rana do vecera makám kolko razy aj 12h denne aby som stihal termin zakaznika, cely den dýcham prach z nobasilu, sadrokartonu, pripadne prach z frezovania drazok na káble, vecsinou je na stavbe riadna zima, a sory za vyraz neni sa kde ani vysrat ]-( a este porpri tej celodennej robote, si este dohadovat dalsie zakazky a nacenovat,pripadne sa ist dohodnut, nakupit material... ;-( ja neviem co je to dovolenka, a nebodaj este platená.neviem co je to odstupne, nezamestnanecke... ak sa vám to zda ze zarabaju viac ako vy, tak nech sa páci risknite to a zhanajte si zakazky sami uvidite ze nieje to take lahke ako ked mate zamestnavatela.vsetko ma dve strany a svoje vyhody aj nevýhody.ja som sa na toto pozeral presne tak ako vy teraz, ale po roku vidím ze to nebolo take jednoduché ako som si myslel. viem ze do tejto temy to vobec nepatrí, tak kludne sa to moze zmazat :-)
Odpovedať
@romco3 ak si ho doviezol, pouzil tvoje naradie a material bol kupit s tvojim autom tak je to strasne moc. Ale ako uz bolo pisane treba sa dohodnut dopredu.
Odpovedať
@rapidko vies, ja to porovnavam s tym, ze ja mam VS a musim robit presne to, co ty, cize zhanat zakazky, jeden mesiac hojno, druhy ho..o, tiez platim zdravotne a pod.. proste klasicky zivnostnik.. Ale teda pracu za 50 ecok na hodinu som este nemala.. A aj mne sa stava, ze je hluchy mesiac.. Takze toto tazko obhajis.. Ok, nepracujem v zime a prachu, ale ja sa tiez obcas nemam ani kde vys..t :-D Nemozes to porovnavat s uradnickom v statnej sprave v teplom kancli a hajzli cez chodbu 8-)
Odpovedať
Ano mozes to mat podobne, ale stale si myslite ze to bolo 50€ na hodinu, ale ten majster pracoval uz ked isiel kupit material, ked soferoval auto do obchodu, ked isiel z obchodu do bytu, ked to musel premysliet ako to urobit, pripadne tam nieco vysekat, spravit to, vyskusat, pripadne niest za pracu zaruku. Takze nakoniec mu to cele mozno v skutocnosti zabralo pol dna a nakoniec to mohlo byt iba 10€ na hodinu. A to uz za manualnu a odbornu pracu uz moze byt realnejsia suma. No ale chel som tym povedat ze zakaznik vidi len cas prace u neho, ale nakup,pripravu,dopravu uz nerata,lebo to nevidel. A samozrejme naklady na dopravu nieje len spotreba auta, ale aj opotrebenie. Ostatne napisala aj jandj, takze na toste tiez zabudli.
Odpovedať
@rapidko dobra pripomienka. Málokto si uvedomí, čo všetko musel daný človek vykonať. každý si myslí a tak pre chlapa je dobra cena tak 5€ na hodinu. Málokto však hodnotí, že ma ohľadom danej zákazky aj iné starosti len ako práca v ten čas, ktorý pri nej strávi. Navyše mohol byť v ten čas na inom mieste a zarobiť omnoho slušnejšie prachy pr celodennej fuške.
Odpovedať
@romco3 k povodnej otazke: skus pomali odpustit vodu a potom zisti aka je chut. Pri vymene baterie sa mohli zmenit prietoky ktore sposobuju vyrenie a uvolnovanie usadenin v povodnom potruby.
Odpovedať
no pokial viem tak ziadne vyvody neurobili, v podstate nic nie je dokoncene - ani bateria, ani drez ani pripojka na plyn. A uz povedal, ze ak by sme chceli toto zapojit, tak to sa plati zvlast... Tak ako sorry... Vypytat tolke prachy za 1,5 h a ani to nie je dokoncene a aj tak sme bez vody a plynu.
Odpovedať
ale nejako to odbocilo od temy. Ospravedlnujem sa vsetkychm poctivym remeselnikom
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam taky isty problem:( @romco3 po vodu na varenie a pitie chodim do kupelne:( a to som uz dala aj odpustit vodu a nic...
Odpovedať
@deniskaj ahoj, tak aspon sa nasiel niekto s podobnym problem ako ja. Mozes popisat blizsie ako to je u teba - ako dlho to tak mas, co a ako tam bolo prerabane a aka je chut tej vody - ci je to presne to co mam ja?
Odpovedať
Profilova fotka
@romco3 nuz je to len v kuchyni, ja byvam v novostavbe..mam novu kuchynu, cize drez a bateria...chut je horkasta, ako gumena, alebo kovova..no hroza...Ale v kupelni to nemam, takze chodim po vodu tam...Neviem co mam robit, ci to casom prejde, alebo bolo nieco zle napojene...:(
Odpovedať
no my v kupelni v umyvadle to tak mame uz takmer styri mesiace, ale tam to bude zrejme tymi flexihadicami. Az ked dost odpustim z tej vody, tak az potom ako-tak sa da pit. Ale po nejakom case ked to stoji, tak zas je taka s horkou chutou kovu, gumy a chemikalie - to sa neda pit a ani z toho varit. Rano ked si umyvam tvar, tak tu vodu citim, aj potom na rukach. V kuchyni este uvidime ake to bude po napojeni flexihadic k baterii. Z ventilov isla tiez hnusna voda. Az ked sa odpustilo kybel vody, tak uz sa to dalo pit.
Odpovedať
Profilova fotka
@romco3 ahoj:) co nove s vodou?
Odpovedať
@deniskaj V kupelni v umyvadle to je stale rovnake a zrejme aj bude, ale tam viem ze je zrejme chyba v tom ze su tam tie flexihadice dost dlhe a zabudovane v stene a asi tam stoji voda a chyta tie pachy gumy - rano ked si umyvam tvar, tak tu vodu citit aj pachovo - citit tu gumu, kovy, chemikalie - je to fakt hnus, lebo je odstata z celej noci. Pocas dna ked sa vela z nej vypusti, tak sa celkom da, ale ked zas nejaky cas stoji, tak znovu chyti tie chute a pachy. V kuchyni este nevieme, nemame to uplne spojazdnene, kedze nemame dokonceny drez - odtok, lebo vodarenske obchody boli cez sviatky zatvorene. Potom uvidime aka bude voda - ale asi zatial nie este dobra - uvidime ked ju budeme dlhsie pouzivat.
Odpovedať
@deniskaj vodu uz mame nejaky zapojenu aj v kuchyni. Je to chutovo podobne ako v kupelni. Ale ked sa vypusti, tak uz je dobra, ale vzdy ked dlhsie stoji, tak chyti tu chut, nie az taku ako v umyvadle v kupelni a ani netreba tolko nechavat odpustit.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?