Hladam endoskop - "super" praca vodara!!!

Zdravim vsetkych, dlhsie som tu nebol, lebo dokoncujem dom. A prave pri dokoncovacich pracach som zistil, ze vodoinstalater zjavne do*ebal vodu v zakladovej doske. Samozrejme, slovensky standard - firma napisana na bieleho kona a clovek, ktory to cele zastresoval (Ing. Marian Kostal), nechce prevziat zodpovednost a nereaguje na maily. Povodny vodoinstalater od neho davno odisiel, venuje sa inej profesii (zjavne to bol ekspert) a este k tomu sa prestahoval do Kosic. Uz som to zacal riesit s pravnikom a par inymi ludmi, no teraz musim vyriesit stahovanie, kedze skoro vsetko je hotove, len voda mi tecie "vlazna". Mam napad, ako to vyriesit, len nemam k tomu naradie. Preto ak by ste o niekom vedeli, kto ma profesionalny endoskop, s aspon 1,5m dlhym krkom a kratuckou hlavickou, aby som nemusel rozbijat kachlicky kvoli 90° kolienkam na konci a mohol pozriet, v ktorej rure je napojena cirkulacia do studenej rury, bol by som vdacny. Samozrejme, ze profikovi zaplatim. A odporucam sa vyssie menovanemu oblukom vyhnut. Cela firma pozostava z 1 cloveka - jeho. Ked nieco doniesol, musel som to presuvat sam, nebol schopny dopredu si vybavit povolenia, tak som stal od zaciatku juna do polovici septembra 2017 len a len kvoli jeho neschopnosti, klame, vymysla si a vela dalsich smakov. Od par ludi som sa dozvedel, ze nie som jediny, kto s nim mal problemy, ale to budem riesit az buduci rok.
Odpovedať
1
2
@bozsky_kaja myslíš to tak, že cirkulácia teplej vody by sa mala vracať do bojlera cez prírubu na to určenú, ale je napojená na vstup studenej vody do bojlera? Alebo kam inam je napojená? Nebude chyba len v tom, že chýba pred vstupom studenej vody do bojlera spätná klapka?
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja Viem, že píšeš o profesionálnom endoskope. Ale nepomohlo by Ti niečo takéto? https://www.aliexpress.com/item/Antsc... Sám som si ho pred časom objednal a som milo prekvapený jeho funkciou. :-)
Odpovedať
@jamk1 akurát som mu chcel poslať to isté, ale na konci to má asi 5 cm dlhú neohybnú kameru, takže cez tie polcolové kolená to neprejde
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Máš pravdu, ja som si to uvedomil až potom, ako som odoslal príspevok, že tam má tie kolienka s ohybom 90°. ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja stale je moznost uplne cirkulaciu odstavit. ak to pomoze tak je aj toto riesenie. mozno nie trvale ale riesenie.
Odpovedať
Chlapi, aby som vysvetlil, co sa stalo. Cirkulacia je niekde na spodu zakladovky (300mm betonu + nivelak + lepidlo + dlazba, alebo betonove schodisko) v jednom mieste napojena namiesto teplej vody, do studenej. Tym padom to cele vytvara 1 okruh a odstavenim cirkulacky sa nic nevyriesi. Takto je to natahane... Cize plan je najst, kde je napojena cirkulacia do studenej, nejako to zalepit a tu vetvu natiahnut po obvodovej stene.
Odpovedať
@bozsky_kaja lenže cirkulačné potrubie, ktoré sa vracia od posledného kohútika s teplou vodou sa nezapája do rúrky s teplou vodou. Zapája sa buď do na to určeného vstupu do bojlera, alebo do rúrky so studenou vodou, ktorá vchádza do bojlera. Skús nakresliť schému, ako si myslíš, že to máš zapojené. Do schémy zakresli aj bojler, všetky ventily, cirkulačné čerpadlo a spätné klapky. Ja mám tiež cirkulačku pripojenú do studenej vody a funguje mi to správne
Odpovedať
@bozsky_kaja alebo chceš povedať, že máš v dome dva okruhy? Z jedného okruhu sa vracia cirkulačka od teplého kohútika a z druhého okruhu sa vracia od studeného kohútika? Ty ju v tom druhom okruhu potrebuješ odpojiť od kohútika so studenou vodou a pripojiť ku kohútiku s teplou vodou? Lenže nevieš, ktorý je prvý a ktorý druhý okruh. Tak?
Odpovedať
@jakino nechapeme sa. napojenie na TC je v poriadku. problem je v tom, ze rozvody vody si zjavne vodoinstalater pomylil. vsetko je na TC zapojene na 100% spravne. cirkulacka ma byt vsak napojena len na okruh teplej vody. no niekde vodoinstalater omylom zapojil cirkulacku do rozvodu studenej vody. Proste niekde obvod cirkulacky napojil v v tej spleti trubiek, ktoru vidis na obrazku vyssie, namiesto do trubky na teplu vodu, do trubky na studenu. Takto prepojene sa to zalialo 300mm betonu. Mal som mat separatny okruh studenej a potom spojeny okruh teplej a cirkulacky. Ale v realite mam vsetko spojene.
Odpovedať
@jakino takto nejako to vyzera v zakladovke v tom 300mm betone podla profika vodara. len nevieme, kde je to spojene, ci na zaciatku, ci na konci.
Odpovedať
@bozsky_kaja no veď toto som popísal v poslednom príspevku. Potrebuješ odpojiť tú poslednú vetvu od studenej vody a pripojiť ju k teplej. A to všetko v betóne. Skús si vygúgliť a osloviť ľudí, ktorí sa zaoberajú poruchami kanalizácií v tvojom okolí. Oni majú endoskopy a aj prístroj na presné vytrasovanie rúr. Ale či budú mať také náradie, ktoré sa zmestí do polcolky, to netuším
Odpovedať
@jakino pozri, co som nakreslil, je niekde na spodku 300mm betonovej zakladovej dosky. niekde, nikto nevie kde. dom je v podstate pripraveny na nastahovanie, takze to chcem nejako vyriesit s co najmensimi stratami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja len nechapem preco je rozvod vody v zakladovej doske. A preco vobec ma zakladova doska 300mm. To je plosne zakladane, ci co? V kazdom pripade si myslim ze dat rozvod do zakladovej dosky je meganezmysel z dvoch dovodov: 1. Pripadne opravy - co si uz zistil 2. Tepelne straty. Pri tych velmi "uspornych" izolaciach co tam vidim, tak ta cirkulacia bude len ohrievat beton a budu tadial akurat utekat peniaze. Ak je to podla projektu tak by som silne prehodnotil, ci je projekt/projektant v poriadku. INak by som prehodnotil ci je stavebny dozor v poriadku.
Odpovedať
@bozsky_kaja A toto čo za idiota tak vymyslel.To môže vôbec fungovať? Studenú ťahám čo najkratšou cestou a keď treba odbočiť, dám T-čko a idem ďalej. Teplú od batérie k batérií a na konci sa vrátim najkratšou cestou k bojleru. To je poriadná fušerina. A o tých stratách škoda hovoriť
Odpovedať
@xaxaxaxa rozvod je v zakladovej doske, lebo na zakladovu dosku uz siel len nivelak a podlahova krytina tepelne straty budu "obrovske", lebo cela zakladova doska je v polystyrenovej vanicke o hrubke 280-350mm. nie som projektant vody, ani vodoinstalater, nemal som cas, tak som to nechal na profesionalov. a ti to takto naprojektovali a realizovali. samozrejme, po vojne je kazdy general, tiez by som teraz tu vodu viazal na hornu vystuz, robil vacsie rozostupy medzi trubkami a nafotil si vsetko dopodrobna, ale to neriesi aktualnu situaciu. @ruren ako vyssie spominane, spoliehal som sa na profesionalov. postavil som tak 80% domu sam, no niektore veci proste neviem, nestiham, radsej prenecham na profesionalov. a takto to v slovenskych realiach dopadlo.
Odpovedať
Napada ma odpojit to od tc, nahriat vodu na 100 stupnov, pustit do ruriek a mrknut na to termokamerou
Odpovedať
@marekjahoda pozri hore foto, to je piate cez deviate, nic to nepovie :/
Odpovedať
mozno nieco taketo: https://www.aliexpress.com/item/PK65E... ty ale mas problem ze to potrebujes rychlo cize neviem :) treba podumat ako by sa to dalo...
Odpovedať
Profilova fotka
Viem, viem som hnusny, ale : majkoj @bozsky_kaja ja to s tym tvojim stavanim vidim na dve moznosti: A. Budes krasnym prikladom ako sa poctivym planovanim da dodrzat rozpocet, parametre a bez stresu postavit. B. Budes krasnym prikladom ako sa poctive planovanie rozide s realitou a skoncis na praskoch. Velmi ti zelam moznost A., ale ak by som mal uzatvarat stavku... emoticon 18. sep 2015 o 11:05 • už býva v dome • Odpovedz • 2 • Pošli IP •
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno nechapem celkom problem, ale mam takyto napad. Zavriet privod studenej vody k bateriam, ale privod do bojlera musi byt otvoreny. Otvorit sucastne vsetky kohutiky studenej vody, tam kde zacne tiect ako prva tepla voda, je miesto kde je cirkulacia napojena na studeny okruh.
Odpovedať
@majko keďže je ten rozvod pod betónom, ja to vidím na komplet nové rozvody stenami v celom dome
Odpovedať
@bozsky_kaja Už len tá tvoja schéma od "profíka" vodára nedáva zmysel. Načo by bola teplá voda prepojená s cirkulačkou na dvoch miestach?? Však na konci potrubia teplej vody sa to malo otočiť a nasmerovať naspäť do prívodu zásobníka. Nemal si projekt zdravotechniky?
Odpovedať
@bozsky_kaja Neviem, ci si pochopil moju poznamku o izolaciach. Hento co ti tam dali je izolacia akoby ani ziadna nebola. Este ked sa dava potrubie pod poter do podlahoveho polystyrenu tak to je ako tak. Ja to tak mam, ale veru voda setsakrametsky rychlo vychladava, aj ked potrubie je obalene polystyrenom. Ale dat hento rovno do 300mm betonu to moze len hovado, to ta cirkulacia bude frcat na plne obratky aby bola voda ako tak tepla. Bohuzial to vidim na tie nove rozvody ako jakino. Nechcem strasit.
Odpovedať
@majkoj Nikdy som poctivo neplanoval. Preto som pocas stavania zmenil velmi vela veci, aj ked par som podcenil (chranicky na kable na strechu a vedla domu). Inak som si vytiahol napr. kurenie na buducu terasu, s cim som povodne neratal, kupil vedlajsi pozemok, ... Ked to zratam, siel by som do toho takto znova, len tu vodu by som si tahal sam :-D :-D :-D @jakino stenami to nepojde. Prinajhorsom rozbijem 2-3 kusy dlazby v technickej (mam tam taku polsku od kamarata zadara), odseknem polovicu domu, strhnem cast izolacie a potaham vonkajskom :-) @chrobak7 mal som projekt zdravotechniky, mozem aj poslat. nie som vodar, spolahol som sa na "profikov", no na projekte ZTI sa ani nepodpisali, takze asi som dostal odporucenych nespravnych... clovek sa uci na vlastnych chybach. @xaxaxaxa pozri, ja nie som vodar. spolahol som sa na "odbornikov". co sa tyka tej izolacie a cirkulacie - cirkulaciu si nastavujem sam v TC a k izolacii sa vyjadrit neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja toto je velky problem, clovek ma kvantum referencii a chlap to aj tak dojebabre. Ja mam jedneho overeneho vodara, lenze overeneho ho maju viaceri a ak nepotrebujem nieco naozaj surne pride o rok ;)
Odpovedať
@majkoj tento bol tiez povodne odporucany znamym, no mal som zjavne chciet viac referencii a viac si davat pozor na to, preco je vzdy s nim niekto iny... firma ma 1 zamestnanca - jeho sameho a vsetko su to fuskari, ktori sa nestaraju, lebo nemaju ziadnu zodpovednost, ta je na firme.
Odpovedať
@bozsky_kaja zodpovednosť je aj na ňom. Ja si robím foto s každej zákazky. Na margo prepoju,cirkulácia sa prepaja le na koncových miestach takze ak máš foto da sa to zistiť, alebo ci si to nepamätá zhotovitel. :-)
Odpovedať
@robo28w tak tak jeden najvzdialenejsi bod a je to. No su aj projekty kde vedia hlavna trasa a z nej su odpajane kupelne vzdialene 15 m a tam sa musi dotiahnut cirkulacka .
Odpovedať
@robo28w si pozri fotku vyssie, tahal cirkulacku trosku uzsou trubkou popri teplej a studenej vode...
Odpovedať
@bozsky_kaja ako si s tým pokročil?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?