HDPE alebo LDPE

Dobry den Prajem , zhanam veci na stavbu casu uz nieje nazvys , zatial som zistil toto aj v projekte mam HDPE privod vody(nie LDPE) ale dilema je v tom ze v prejkte mam pisane v texte HDPE DN25 ale narealizacnom vykrese vodoistalacie je uz DN32 a zase tiez na situacnom vykrese je tiez DN25 , tak ktory rozmer sa ma pouzit? aby to aj vodare nzapojila bez mrlmlania? ktory mate vy? dakujem za odpoved.
Odpovedať
1
2
@vader100 kontaktuj projektanta
Odpovedať
@spiderhst skontaktujem dakujem za radu , ktory rozmer mate vy?
Odpovedať
Kľudne daj DN 25, aj plastové vodomerné šachty sa vyrábajú väčšinou s takýmito prestupmi a vodomer v šachte bude aj tak iba trojštvrtný... :-) LDPE je ohybnejšie ako HDPE, pri tlaku vo vodovodnej sieti na SVK je to jedno ktorý materiál, nikde nie je štandardne väčší tlak ako 10 barov...
Odpovedať
Bezne staci 25, pri problemoch s tlakom sa dava 32. Uz so vsak zazil aj to, ze jeden myslel vnutorny priemer a druhy vonkajsi.. Mne projektant vody dal vyvod kanalizacie z domu rurou 125 a reviznu sachtu zakreslil s priemerom 110. Alebo projektant mal vo vykrese sirku prekladu 22cm a k tomu 3cm izolacie a statik mal vo svojom vykrese sirku prekladu 25cm.. Proste drobnych veci sa aj v dobrom projekte par najde, na to je stavebny dozor, aby to vyriesil priamo namieste, alebo treba kontaktovat projektanta.
Odpovedať
@dedo758 Dik za radu premna by bolo najlepsie dat DN25 lebo mam DN 40 zvysnu ktoru by spom pouzil ako chranicku na DN25 kdezto DN 32 by sa mi nevosla do DN40. Ja so mzase vsade cital ze HDPE je ohybnejsia ako LDPE .tak teraz neviem
Odpovedať
Kedysi - tak 15 rokov nazad - bol na vodu dostupný len jeden polyetylén... tak ten som myslel... :-D Robí to okrem iného aj Plastika Nitra, ale za ten svet som sa tam nedočítal, či to je HDPE, alebo LDPE... ale ten... ;-)
Odpovedať
Spytam sa este aj takto : ma niekto privod vody aj DN25? alebo kazdy ma DN32? Ide mi oto ci casom nebude nejaky problem s tlakom alebo neviem cim ked tam bude DN25.
Odpovedať
Drvivá väčšina prípojok je DN25, ale zvyklo byť aj "akú mala, takú dala", narazil som aj na 32, aj na 20... @vader100 Aká je dĺžka prípojky?
Odpovedať
@dedo758 je to trosku dalej dlzka od sachty po dom je 62 metrov + ohyb tak ratajme 65 m idealne by bolo keby sa dala pouzit DN25 bo nanu by isla chranicka DN40 co mame .
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@pkubekova preklikal som celú stránku Plastiky, aj tento odkaz, ale o tom, či to je HDPE, alebo LDPE, som sa tam priamo nedočítal... :-) Ináč plastikácke produkty stále môžem, v Poprade sme práve tieto rúry, či už DN 32, 25, ale aj až 63, brávali a montovali po stovkách metrov ročne, teraz však tuto v Bratislave je k výrobkom z Plastiky sa problém dostať... Aj ten zrušený Poprad ma dosť mrzí... @vader100 sorry za drobné odbočenie od témy... A musím sa opraviť aj v mojom predchádzajúcom príspevku... Drvivá väčšina prípojok je DN 32, sem tam 25, 20 výnimočne... 65 metrov by som na 25-ku neriskoval... chráničku nerieš, tak maximálne cez múr, vo výkope buď pieskové lôžko, alebo jemná hlina (ale radšej piesok)... Opravoval som minulý rok jednu prípojku, kde na 30 metroch bolo 6 kovových spojok, našťastie to bola rúra DN 40, tak mi do nej 25-ka nachlp vošla a zatiaľ s tlakom nie je problém - redukujem zo 6 na 3,5 baru.
Odpovedať
@dedo758 v tej tabulke táto informácia je.. PELD=LDPE, PEHD=HDPE ... LDPE sú však dostupné len do priemeru 63, HDPE aj väčšie priemery.. v Bratislave možno naše produkty zakúpiť v SHT na Púchovskej.. v tomto okolí je najbližšia podniková predajňa v Nitre...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Konecne som dostal vyzrozumenie ohladom DN25 HDP. Tak 32x3 je vlastne DN25 lebo sa bere u hadic vnutorny priemer a tan je 25mm DN znamena vnutorny priemer mi z toho vychadza.Ak sa mylim opravte ma .
Odpovedať
@vader100 No, pri týchto PE rúrach je DN práve vonkajší priemer. Pri tej dĺžke daj radšej tú, s vonkajším priemerom 32. Napr http://www.vodoshop.sk/potrubne-syste... to je vonkajší priemer, takisto pri tvarovkách http://www.vodoshop.sk/potrubne-syste...
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 ono je to tak, ze jedna vec je projekt a druha co povedia vodari :), ja som mal v projekte DN25, dosiel vodar a povedal, ze rozhodne DN32 :), tak som tak aj spravil. A odporucam pekne celu trubku do chranicky.
Odpovedať
@majkoj Prečo do chráničky? Tak ako som vyššie písal je to podľa normy, tak prečo chránička...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 pretoze podla normy to treba zasypavat a ten zasypovy material je daleko drahsi ako ta chranicka, o robote ani nehovorim :)
Odpovedať
Umna to je takto uz to mam rozhodnute berem HDPE 32x3 PE100 1,6Mpa , co je podla vsetkeho DN25 bo ma Vnutorny priemer 1" cize 25mm. JJ dame do chranicky len to sa nevojde bohuzial do 40x3,7 ktoru mam nazvys a vacsia chranicka je dost draha uz tak musim porozmyslat ak oto urobime bo zasypovy material bude treba aj na kanalyzaciu
Odpovedať
Keď poriadne namažeš, tak vlezie aj do tej štyridsiatky... ;-) Keď nepôjde tlačiť, chráničku rozrež na viac častí, nemusí byť vkuse... Ale úplne stačí tá drobná hlina... :-) Za dvadsať rokov som ešte nevykopával žiadnu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Tuto pisu co sa tyka zdravia, ze HDPE je vhodnejsia: http://www.care2.com/greenliving/whic...
Odpovedať
este by ma zaujimalo ci sa oplati to dat radsej pozvarat profesionalovi...alebo stacia tie spojky, ktore vidim vo vasich albumoch bezne pouzivane?
Odpovedať
Stačia aj mechanické spojky, zváranie pre laika vychádza nadraho... Ja mám radšej LDPE, je síce ťažšia a hrubšia, ale ohybnejšia ako HDPE, keď treba ohýbať. Používa sa viac ako 30 rokov a nepočul som, aby niekto vinil výrobcu z ohrozenia zdravia obyvateľstva, takže kľuuuuuud... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 je ohybnejsia, pri rovnakom vnutornom priemere ? :)
Odpovedať
HDPE je pri SDR17 napr 32x1,9 a LDPE 32x4,4. Na colový vnútorný priemer 25,4 mm je jedno veľa (28), druhé trošku málo (23). Oba sú na PN10. Pri LDPE SDR11 je to 26mm, síce už PN16, ale ohybnosť je menšia... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Bude nejaký problém s vodou,resp.s tlakom, keď v projekte mám potrubie HDPE DN 25 ( 32x3) , keď som namiesto HDPE kúpil LDPE 32x4,4 , čiže s hrubšou stenou a menším priemerom ? Nie je možné sa napojiť na obecnú vodu, čiže voda zo studne .Ďakujem
Odpovedať
@magnetick87 nebude .32 utiahne aj bytovy dom:)
Odpovedať
32 je ale vonkajší priemer , vnútorný je mínus hrúbka steny, cize HDPE je vnutorny 26 a LDPE 23,2 mm
Odpovedať
@dedo758 SDR urcuje vysledok zlomku priemer /hrubka steny,to je jedno aka rura ci ldpe ,ci hdpe SDR 17 ma tensie steny a pouziva sa na mensie tlaky ,SDR 11 je ma hrubsie steny a pouziva sa na vyssie tlaky.Cim mensie SDR tym hrusia stena ,vydel si 32:17 mala by ti vyjst hrbka steny..alebo vydel vonkajsi priemer hrubkou steny a dostanes SDR.
Odpovedať
Ja viem čo je SDR...:-)
Odpovedať
@dedo758 tak neviem prečo ste písali rovnaké SDR pri rôznych hrúbkach stien, len ste rozlisili lineárne a vysoko modulárne PE V to príspevku hore....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?