Grundfos Scala2 nefunguje ako ma

Ako to uz byva, prestalo mi fungovat cerpadlo v tom najlepsom okamihu, pred vianocami, pocas lockdownu... Mam cerpadlo Grundfos Scala2, ktore bezalo bez problemov takmer 2,5 roka. Dnes doobeda som zrazu zistil ze ide slaby tlak vody. Isiel som pozriet cerpadlo a to ukazuje chybovu ikonu 5, prilis velky tlak vody. Avsak tlak vody v obecnom vodovode sa nezmenil, cerpadlo alo znie inak ako na zaciatku. Akoby slabsie alebo ako to povedat. Vypada akoby sa stale snazilo tlacit vodu, ale nepodari sa mu dostat na pozadovany tlak (aj ked je nastaveny na najmensi). Po chvili vyhodi danu chybu. Skusil som ho komplet poodpajat ci daco nedosiahnem, ale bohuzial. Nejake rady?
Odpovedať
@andreus precitaj navod, strana 11, raz rocne treba vycistit sacie a vytlacne ventily.chyba c5 je ohladom nasavania.
Odpovedať
tieto dva ventily som vybral pocas fazy odpajania od vsetkeho. su to spatne klapky kde je gumicka a pruzinka. myslel som si ze tam bude nejake sitko alebo daco, ktore je zanesene, ale nikde som nic take nenasiel. klapky sa hybali uplne volne a vypadali ciste.
Odpovedať
@dent pohlo sa to nejako?
Odpovedať
@andreus pohlo sa to nejako?
Odpovedať
@dent najskor som pozoroval ako sa sprava a zistil som ze po 5 minutach cyklovania hodi vynimku a vypne. Tlak davalo minimalny, ale lepsi ako ked som ho obchadzal. Tak som sa rozhodol ho nechat pustene cez noc, ved aj tak nebezi, nebude zrat elektriku. Dohodol som sa so servisakom ze pride v pondelok a dam ho do servisu a zatial napojime nahradne. V pondelok rano som sa zobudil a voda isla zrazu tak ako predtym. Netusim co sa v noci stalo. Pred odchodom do roboty som este isiel pozriet ako sa sprava, po pusteni vody sa rozbehlo, po zastaveni dobiehalo cca 5 sekund(povodne to trvalo asi 2), potom sa zastavilo, opat spustilo na 5 sekund a zostalo stat. Vynimku uz nehadzalo. Servisak mi teda nechal nahradne cerpadlo, ze to nejdeme rozoberat ked to ako tak funguje, ak by vypadlo tak si ho mozem vymenit. V januari ked uz budu snad obchody pootvarane, tak ho vymenim a dam do servisu. Teraz nejdem riskovat ze mi bude daco chybat a nebudem moct ani ist nic kupit.
Odpovedať
@andreus tak fajn, mozno ze sa dovtedy rozchodi do normalu :) .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Maly update ku grundfosu, niekedy zaciatkom marca zacalo cerpadlo opat blbnut az do stavu ze neslo vobec. Vymenil som za docasnu cinsku nahradu a dal ho reklamovat. Po mesiaci mi prisiel uplne novy kus, vodar mi hovoril ze montoval tri a vsetky tri sa vymienali. Dufam ze to uz vychytali a po 2 rokoch mi neodide opat. Len poznamka, oproti tomu cinskemu obycajnemu za 100 E je toto neporovnatelne, ten mesiac bol fakt biedny (tlak vody, rozhasena termostaticka bateria, vsetko zle) Ak sa opat pokazi a uz nebude v zaruke pojdem urcite do podobneho riesenia, akurat uz asi ina znacka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Tak pripspievam opat, zaciatkom juna zacala Scala2 opat blbnut uplne rovnako ako predtym, tj nedostatocny tlak vody, nasledne vynimka atd atd.. Takze vydrzalo ani nie rok a pol, na reklamaciu to uz asi bohuzial nebude koli casu odkedy bolo povodne kupene. Rozhodol som sa ist tentokrat do DAB E.Sybox Mini 3 a uvidime ako sa bude spravat. Opat raz verim ze to bude lepsie, lebo kazde 2 roky vyhadzovat 500E na nove cerpadla sa mi nechce.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@andreus Ako premava ten DAB? Nahle mi zdochla Scala2, u ptacka kde tieto veci beriem sa len zasmiali, ze "dalsia". Dva a pol roka v prevadzke... cize naozaj to vyzera na poruchovy sunt, zvazujem bud DAB alebo Wilo isar.
Odpovedať
@kejsix Ako som pisal v sprave, zatial vsetko OK, dufam ze to tak aj zostane. Akym sposobom ti Grundfos odisiel? Rovnako ako som opisoval ja? BTW v garazi mam zas novu Scalu2, zistil som ze to ma 5 rocnu zaruku a teda mi ju opat menili este v ramci zaruky..
Odpovedať
Nie, rano som siel sprchnut, tlak lietal. Nemal som to cas riesit, isiel som daleko na zakazku. Cez den volala zena, ze to uz len tak cura... tak som ju znavigoval, aby si pustila naplno bypass okolo scaly a vypla ju zo stavy. Prisiel som vtedy v noci, bol som to skusit, uz po zapojeni ani neblikla. Dal som to pozriet kamaratovi, ten to rozobral a zistil, ze nejde signal z riadiacej dosky do frekvencneho menica. Snimace boli OK. A ze vlastne riadiaca doska je tak celkovo mrtva, bez zjavneho problemu. Neriesil som to dalej, kupil to odomna za 150€ na zahradu s tym, ze vyhodi prec menic a vie, ze motor je dobry (premerany). Zaruku som ani neuzvazoval nejak skusit riesit, kupoval som to na firmu = 12 mesiacov. Posralo sa to po dva a pol roku. No a teda aby som to napisal aj tu, nebolo prve v okoli. A pred vianocami mi zasa odisiel grundfos na cirkulacnej vetve (20 mesiac.). Tolko ku grundfosu...
Odpovedať
@dedo758 @poliacik321 nemate nejaky tip chlapi?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix ja mám 2ks E.SYBOX -IVAR/DAB/ .jednu na chate , jednu doma .doma 3 roky , na chate 5rokov .Zatial idu ....
Odpovedať
Profilova fotka
Grundfos scala2 mala zvolavacku na vymenu criev. Tyka sa vsetkych cerpadiel vyrobecnych medzi 2016 a 2019. Ak Vam cerpadlo nevymenili, neopravili, treba kontaktovat dodavatela.
Odpovedať
@mgx Myslim ze posledna ktoru som niesol do servisu mala rok vyroby 2020 alebo 2021. Vydrzala o pol roka menej ako ta predchadzajuca 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@andreus moja ma 5.5 roka, ale pouzivam len ako zahradnu vodaren, takze zatazenie uplne ine ako u Vas. Za mna DAB, Wilo, Grundfoss. Kazia sa vsetky, dolezite ci sa daju v rozumnych nakladoch opravit. V najmodernejsich odchadza skor elektronika, ako cerpadlo...
Odpovedať
@daralbajda Ako sa to správa pri výpadku el.? Ako bypass, alebo nejde nic? Dik
Odpovedať
@kejsix normálne cez to tečie voda ,gravitačne možno trochu slabšie , ale ja mám porobené baypasy a mne to tahá z potrubia skupinového vodovodu a z 0,8-1,2 tlačím na 3,8 bar ..ked mi asi 1-2x vyhodilo chybu /neviem prečo píše skrat/, tak som zbadal výpadok tak , že ide slabšie voda , mam to v pivnici ..
Odpovedať
@daralbajda Jasne. Hej veď bypass mám tiež spravený, ale musí sa nahodiť ručne, tiež to mám spravené v pivnici aj s filtrami, aquamatom a katexom... ja mam vodovod 1,8-2,2 ako kedy a to je prd.
Odpovedať
@kejsix Na chalupe mám len starú klasiku - Sigmu s expanzkou a tlakovým spínačom 🙂 So Scala2 nemám skúsenosti, všeobecne s frekvenčnými meničmi vôbec. Kolega už tiež zo dva tie Grundfosy reklamoval…
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Po dvoch mesiacoch s DAB E.SYBOX môžem povedať, že to je o triedu vyššie oproti grundfosu. Velka spokojnosť, odporúčam. Koľko vydrží sa uvidí.
Odpovedať
Zatial za mna spokojnost s DAB. Upgradol som firmware a pripojil ho na internet a appka v mobile tiez skvela. Skusil som appku pre instalaterov a viem v nej v principe zmenit vsetky nastavenia cerpadla. (Instalaterska ma po 2 mesiacoch poplatky) Pridavam fotku ako to mam aktualne, v technickej miestnosti kubikova samonosna nadrz ako zasoba vody odkial napojene cerpadlo do rozvodu. Nadrz sa napusta slabym tlakom z obecneho vodovodu (cca pol baru) cez klasicky plavak. Cez hadicu spravene poistne prepustanie ak by plavak zlyhal. Pre potreby pripojenia hadice spravena odbocka pred cerpadlom aj za cerpadlom. Pripravil som si aj maly poistny plavacik ktory planujem casom pripojit na Loxone a dovybavit privod vody elektro hlavicou, ak by velky plavak zlyhal Loxone zavrie privod vody.
Odpovedať
@andreus Popravde, ta appka mi pride ako najslabsia sucast systemu. Stale pyta heslo, navyse ten cloud plateny je pre koncoveho uzivatela samozrejme o nicom. Ako sa k cerpadlu teraz pripajas? Davas priame pripojenie cez bluetooth? Cez to priame som robil len update, to zbehlo ok.
Odpovedať
@kejsix mam aj DAB Live a pokial je free aj Dconnect. Prihlasenie chapem, ide o instalaterske nastavenia co potrebuje daku bezpecnost, mam tam nastaveny otlacok a nemusim nic nikde pisat a prihlasi ma automaticky
Odpovedať
@andreus Sranda, mne to fingerprintom nepremava. DAB live som este neskusal, dik za tip.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Repasoval niekto Scalu 2? Tečie a ložiská asi bude tiež potrebné vymeniť. Na ebay som našiel náhradné diely zo Srbska kde sa Scala vyrába za lepšie ceny ako u nás ale neviem či do toho ísť a skúsiť zrepasovať alebo kúpiť niečo iné. Používam to na záhrade na zvýšenie tlaku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palllinko:

Repasoval niekto Scalu 2? Tečie a ložiská asi bud…
@palllinko Ja som riesil vzdy len reklamaciu, na zahradu mi to pride pomerne overkill, ale ak chces nieco podobne, stale odporucam DAB, zatial stale bez problemov..
Odpovedať
Tak kupoval som ju cez bazos za 150€. Minulý rok bez problémov a tento rok začala tiecť. Vyrobená bola 2017 tak záruka uz nieje. Ale objednal som diely tak uvidíme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?