Elektroinštalácia - vaše názory

Zdravím strecháči, začínam riešiť elektrické rozvody vo vnútri domu a chcel by som od vás počuť vaše názory a postrehy. Chcel by som zistiť čoho by ste sa vyvarovali, čo by ste urobili inak pri elektroinštalácii, kde vám elekrika chýba a tak. Dakujem za postrehy
Odpovedať
@vojtoknot To je individálne, záleží hlavne od Vás, musíte mať aspoň nejakú predstavu kde by čo malo byť. Nešetri na zásuvkách, hlavne v kuchyni, samozrejmosťou je už natiahnutie zabezpečovačky aj keď ju momentálne nebudeš chcieť, nezabudni ani na rozvody TV a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@vojtoknot Ako uz bolo spomenute, hlavne nesetrit zasuvkami, radsej krabice naviac aj ked sa potom iba zaslepia a kable prepoja ako potom nadavat ze chyba zasuvka a tahat predlzovaky. Dat pozor na spravne umiestnenie vypinačov, pripadne vyriesit viacvypinačove ovladanie osvetlenia, aby sa nestalo ze v chodbe sa nebude dat zapnut svetlo od izby. Ak je schodisko, pripadne cesta na toaletu po chodbach tak je velmi dobra vec LED osvetlenie vo vyške kolien na pohybovy senzor. Rozvody EZS, LAN kable a TV su samozrejmostou dnes uz asi v kazdej izbe. Dalej si treba riadne premysliet osvetlenie kuchynskej linky, vela ludi pozabuda na ovetlenie ramp, skriniek a pracovnych dosiek pripadne su na tychto miestach nespravne vyvedene kable, taktiez ani zasuvky na zadnom panely sa nikdy nestratia ( kavovar, mixer, kanvica, krajače atď. )
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte som zabudol :) Treba mysliet na to ze aj vonku bude treba zasuvky a kvalitne osvetlenie :-)
Odpovedať
Momentalne riesim to iste a prekvapil ma fakt, ze vsetci vyrobcovia vonkajsich roliet uz pocitaju iba s elektrickym ovladanim, takze nezabudni na ovladanie zaluzii - lokalne a aj centralne. Ideme davat zasuvku aj do hostovskeho zachodu a na poschodi v hostovskej izbe robime predpripravu rozvodov vody a elektriky, ak by v tej miestnosti bola niekedy druha kuchyna. V niektorych izbach budu priamo pod vypinacom zasuvky, ktore sme s manzelkou pomenovali ako "vysavacove". Tiez zaujimavy napad povazujem zvlast rozvadzadzac pre horne poschodie. V kupelni dam zasuvku do dvojramiku a v druhej krabici bude modul radia (fm+wifi) a repro v plafone. Samozrejmostou je rozvod elektriky a svetla v zahrade a v kazdej izbe aspon jedna zasuvka s USB nabijacim konektorom.
Odpovedať
Co sa tyka zasuviek tych budem davat radsej viac ako menej, v kazdej izbe pod vypinacom budem mat tzv. vysavacove zasuvky, v kuchyni bude elektriky tiez pozehnane, okolie domu budu osvetlovat bodovky z podhladu, ostatne ma napadne az ked bude vsetko hotove :-)
Odpovedať
Este sa zvykne zabudnut priviest elektriku aj ku plynovej varnej platni. Kvoli zapalovaniu.
Odpovedať
a nerozmyslas nad inteligentnym systemom?
Odpovedať
aj na povale treba svetlo aj vyvod na nejaky ony.zasuvku
Odpovedať
Profilova fotka
@radog ja som rozmyslal ale ta cena.. to ma odradza. aj ked zase mozno to za zivotnost instalacie usetri na elektr. energii...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?