Elektricke vykurovanie- aký istič?

Dobrý deň, bol som sa pýtať v ZSE ohladom vykurovania elektrinou, a tam panko ma rázne odbyl s tým, že vykuravať elektrinou sa nebude že nám dá len 25A istič . Sme vo fáze projektovania inžinierských setí k pozemku ale plyn som ťahať nechcel... Je možné teda že 25 A istič neutiahne celý dom?
Odpovedať
@kokinott Začal by som z druhého konca: aké sú tepelné straty domu? Ako bude pripravovaná TUV?
Odpovedať
@kokinott ziadna tragedia, bezny dom potrebuje vykon kurenia do 12 kW. 3 X 25 A by mal utiahnut do 14 kW kotl plus vsetko ostatne. Ja mam 12 kW, ziadny problem. Ak by prides bolo treba, tepelne cerpadlo vzduch voda alebo klima maju tretinovy prikon oproti priamovyhrevu.
Odpovedať
Kúriť som chcel v celom dome podlahovkou a elektro kotol by mal tiež zohrievať TUV. Tepelné straty? No my nemáme ešte kúpený projekt ale chceme Bungalov 2 od prodomu. No ale prečo mi pán v ZSE rázne povedal že sa kuriť eletrinou nebude? On má nastarosť práve tu oblasť alebo tú dedinu v ktorej chceme stavať...
Odpovedať
Nemože byť problém v tom že na elektrickom stlpe sú už napojené 3 domy a dalšie 3 domy sa chceme napojiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@kokinott pozor aby si sa neobabral. Jedna vec je, ze 3x25 MOZE (ale nemusi) stacit, druha, ze ak sa ujo sekne a neda sadzbu na kurenie, moze to byt v pripade vacsiho odberu financny problem. Spytaj sa ho ci je problem v samotnom kureni, alebo len v tom, ze viac ako 3x25A nepovoli. Ja som mal podobny problem, riesil som to pre istotu s TC.
Odpovedať
@kokinott Moze. Ale nie na samotnom stlpe ale na transformatore, ktory moze byt na hranici a proste dalsi vykon/odber ti nie su schopni zagarantovat v tvojej oblasti. 3x25 vsak bude stacit / ak dom nebude mat velke straty. Vychadzaj z toho. Za istic budes platit nemale peniaze, takze s rozumom. Kurenie sa da riesit prioritnymi okruhmi a inteligenciou, takze skutocny odber v danej chvili moze byt ovela ovela nizsi ako maximalny mozny.
Odpovedať
@kokinott V prvom rade si zisti ci povolia elektricke vykurovanie pri 3x25 A istici. Ak ano, tak ci tak pri vykurovani elektrinou sa oplati dom postavit dobre izolovany - ziadny Ytong lambda bez zateplenia bo som videl v letaku a sused povedal. Na bungalov staci 25 cm obycany ytong a na to 20 a viac cm izolacie. Strop 40 cm a samozrejme primerane aj podlahu, kvalitne okna a dobre orientacia na svetove strany. Ak si mal v plane rekuperaciu - tak si v pohode ak nie... tak mozes riesit aj tepelne cerpadlo.
Odpovedať
@kokinott Neviem ako teraz, ale v roku 2006 bolo v Bungalove 2 od Pro.omu (máme ho) 38 tehla a 8 cm zateplenie. V podlahe iba 5 a na strope 25 cm. @mr79 Súhlasím s príspevkom o 10:29.
Odpovedať
@mr79 @kokinott mozno to znie cudne, ale moje elektricke vykurovanie nikoho nezaujimalo, pokial som neziadal vyssi istic. Ten by som takisto nedostal. Dokonca pri dome bol aj technik ZSE, jedina poznamka na moje kurenie bola: a koho to zaujima, ked to funguje? Moj osobny nazor je, ze ZSE jednoducho vyssi istic nedava, takze sa s prikonom treba zmestit do 25 A. To obycajne nie je problem s TC, a kurit a ohrievat vodu TC je podstatne lacnejsie, a investicia je skoro v cene plynu cca 5000. Vtedy bude vyhovovat aj projekt domu s vyssimi stratami, 10 cm EPS na stene a 5+5 cm v podlahe, pridat do stropu 40 cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ano to vsetko sedi, pokial Ti staci DD2 :). V momente keby si chcel npr DD5 (lebo by mohla byt vyhodnejsia), moze byt situacia diametralne odlisna.
Odpovedať
@peto99 no myslim ze pri ZSE to je jedno, lebo tam sa to tusim ani velmi neoplati davat na sadzbu D5/D6 ci aku tam maju, co je pre priamovyhrevne topenie/ topenie TC. Niekto to tu ratal ze do 12 ci 14 MWh spotreby nie je o com. Vo VSE su ale poplatky za istice vo vsetkych tarifach zhodne, takze tam sa oplati D5 alebo D6 (D6 je pri tepelnom cerpadle). Ja mam vo VSE D6 - takze 22 hodin NT a 2 hodky VT - a ziadna blokacia topenia vo VT.
Odpovedať
@majkoj ani DD5 mi nechceli dat, ani vyssi istic. Ale v ZSE je to uplne jedno. Nechal by som skontrolovat, ci vyssi odber moze sposobit problemy elektrovedeniu, lebo aj take oblasti su: napr. byvale zahradky. Ak ano, vtedy kupit TC, ale istic a sadzbu v ZSE neriesit. @kokinott
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kokinott ja mam elektricke vykurovanie, hlavny istic v dome 3x20A, ZSE DD2, mesacne platim 95Eur.
Odpovedať
@peto99 Ale dava. Projekt -> ziadost -> schvalene. Zdvihnute z 3x25 na 3x32. Zalezi v akej ste oblasti, niekde skutocne nie je dost dimenzovana siet na navysovanie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?