Elektricka pripojka novy RD

Profilova fotka
Luddkovia poradte ako dalej, ked distribucia napisala vyjadrenie bod napajania a 9 bodov tam je ako postupovat, len je to tak pisane ze tomu nerozumiem to z toho bodu mam napojit kabel a tahat ho k rozvodnej skrini?alebo ako sa to dalej realizuje v praxi?kto ma stym skusenost poradte
Odpovedať
Ahoj niečo podobné som absolvoval len nedávno.Musíš splniť technické podmienky ktoré sú napísané v liste od elektrární.V skratke.potrebuješ elektrikára (ak sama niesi elektrikárka:-)Vykopeš jamu do hĺbky cca 80cm pod úrovňou terénu.do nej vložíš kábel.ten sa pripojí na už existujúcu elektrickú skriňu.(tú musíš vidieť niekde na chodníku ,alebo na ceste)od nej pôjde hliníkový kábel do novej skrinky,to bude nové odberné miesto.Tú si osadíš ľubovolne na hranici pozemku.mysli ale na to že od tejto skrinky už pôjde medený kábel až do domu,čiže čím ďalej si ju osadíš tým dlhší medený kábel budeš potrebovať a meď je samozrejme drahšia ako hliník.Skrinka musí byť minimálne 60cm nad úrovňou terénu.Do nej ti potom nainštalujú hodiny.Ako som už spomínal od tejto skrinky už ide kábel až do domu.Na miesto kde budú alebo už sú poistky v dome.Ak ich tam ešte nemáš musíš kabeláž nejako ukončiť nemôžu ti tam ostať trčať holé káble.To znamená že si tam dáš nejakú skriňu zo zásuvkami a poistkami.Celá inštalácia musí byť nakreslená ako projekt a potom aj zrevidovaná revíznym technikom.Ak to všetko budeš mať dáš to naspäť do elektrárni na schválenie.potom už len treba uzavrieť zmluvu o dodávkach elektrickej energie a oni ti prídu nainštalovať spomínané hodiny.A budiš svetlo :-) jednoducho potrebuješ elektrikára a revízneho technika.ostatné ako sú výkopové prace,výber distribútora a podpis zmluvy už zvládneš sama.Teda ak si útle žieňa tak budeš mať asi problém aj s tými výkopovými prácami :-)Držím ti palce
Odpovedať
lemoncelo pises trocha bludy nie? Nemusi kopat 80 cm staci aj menje zalezi ci je kabel v chranicke alebo nie. Dalej nemusi to byt skrina moze to byt kludne aj stp kde si musis osadit SPP. A skrina kde budes mat elektromer musi byt na hranici pozemnku, Odtial do domu do domovej rozvodnice kde budu istice moze byt aj hlinikovy kabel AYKY 4x16. Je lacnejsi a ma take iste vlastnosti ako med. Norme je to napisane, minimalny prierez hlinik 4x16 alebo med 4x10. Ziadne 5x.. zbytocne aj tak nevyuzijes 5 zilu a je to drahe. Takze ak to chces aj cenovo dobre tak vol hlinik, v podstate vsetko mas mat v projekte. V dome mozes kabel ulozit zhruba tam kde bude rozvodnica a kable jednoducho zaizoluj,popripade ak tam mas skrinu pripoj ich na na HL. VYPINAC.
Odpovedať
@patriky S tým medeným káblom máš pravdu.Zabudol som že ja som zapájal dvojtarif,pretože budem vykurovať elektrikou.Takže som musel dávať meď.Ale ak si chcel pomôcť tej dievčine tak pochybujem že sa ti podarilo.S tými skratkami stp a SPP si jej asi moc nepomohol.Zaizolovať káble je tiež dobré riešenie,ale tie zásuvky na stavbe predsa potrebuješ či nie?
Odpovedať
@lemoncelo dievcina to nema co robit. Je to vyhradene twch zariadenie elektricke. Nech to da precotat elektrikarovi a bide vedet o co sa jedna. Popripade elektrikar by to mal vediet hned a ked nie vymenit. A nemusel ked si chcel dvojtarif mozes dat Nayy 4x16 + cyky 4Dx1,5 na spinanie hdo ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@patriky a ten na hdo treba dať od bodu napojenia alebo len od mojich hodín po dom Ďakujem za odpoveď
Odpovedať
@branomt len od elmera. V re je istic 2A na hdo. Plombovatelny. Odtial domov potiahnete kabel tolko zil kolko chcete spinat okruhov ked len bojler tak 3x1,5 ked bojler a kotol tak 4Dx1,5 alebo 5x1,5 atd
Odpovedať
@patriky a nie nahodou do domaceho 2A istica a z neho do dvoj, ci stvor polohoveho stykača?Nie je nahodou v HDO iba pulzne napajanie a nie faza?
Odpovedať
@patriky Elektrikár ktorého som tam na to mal mi poradil tento postup.A ty mi chceš povedať že som nemusel vôbec dávať medený kábel?
Odpovedať
@pr pokial viem tak cez hdo posle impulz po faze do stykaca a ten zopne, pripadne rozpne dany spotrebic. Cize, ano treba stykac dakujem za opravu, pokial mate jedno zariadenie staci kabel kludne aj CYKy 2Ox1,5. @lemoncelo hej nemusel. Naco? Ayky alebo nayy je lacnejsi. Ma podobne vlastnosti a u takych prierezoch ako 16,25 nehrozi nejake lamanie atd. Len treba dat vzdy hlinikovy kabel dat o prierez vyssi ako med. Nap na pripojku treba cyky 4x10 alw moze ist aj ayky 4x16 je to iste akurat o polku lacnejsie
Odpovedať
@patriky nie po faze..zapaja sa modry..faza je tym impulzom spajana v stykaci..ale modry v domovom rozvadzaci musi byt znova isteny 2A.
Odpovedať
@pr som napisal ze je to impulz ktory ovlada cievku a nemusi, lebo je to istene v ER 2 A isticom. Naco to istit 2 krat?
Odpovedať
@lemoncelo Aky si dal istic? 25A alebo 32A? Ja mam v projekte 25A istic ale tam este nebolo planovane elektricke vykurovanie. S tymto vykurovanim je potrebny istic 32A. Myslis ze s tym bude mat distributor problem ked budem chciet 32A?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@puyol66 Distribútor by s tým podla mňa nemal mať problém.Pokiaľ si prispôsobil elektrické rozvody k plánovanému odberu elektriny tak nevidím dôvod.Ja mám napríklad silnejšie káble dimenzované na 32A istič,kvôli elektrickému vykurovaniu.Ale zatiaľ som v štádiu výstavby.Čiže mám podpísanú zmluvu na jednotarif s minimálnym odberom,, D1,, a mám 25A istič.Keď bude stavba skolaudovaná,tak podpíšem novú zmluvu na dvojtarif a budem musieť aj prehodiť istič.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?