Elektrická prípojka - časť cez šachtu

Na chalupe dosluhuje strecha, na ktorej je nástrešák s el. prípojkou. Túto by som chcel časom zakopať do zeme. Drobný problém mám však s vedením kábla (spolu asi 20 metrov) okolo šachty (viď foto) v ktorej je čerpadlo. Ako na fotke vidno, pred plotom je stĺp, po plot sú to ani nie 3 metre, takže táto časť prípojky by bola bez problémov. Umiestnenie EMR by bolo v plote medzi susedovým domom a "stĺpom" z tehál (niekde na úrovni tej tuje, vedra). Inde sa umiestniť nedá, lebo pred zvyškom plotu je rovnaká šachta ako táto za plotom, v ktorej je studňa a zvyšok čelnej časti pozemku je dom a brána. Pôvodne som chcel kábel ťahať medzi plotom a šachtou, kde je asi pol metra hliny a v nej - kvietky... S "projektovaním" som skončil, ako som zámer oznámil polovičke, s reakciou, či je to naozaj nutné viesť tadiaľ a zničiť všetky rastliny... V ten moment som však dostal nápad, viesť časť prípojky cez šachtu (2x2m) - tak či tak budem musieť doviesť aj do nej k čerpadlu kábel, len neviem, či budem môcť z EMR (2m) alebo to budem musieť ťahať naspäť z domu (17m). Tak by som šachtu využil aj na vedenie prípojky do domu a výkop by bol iba od šachty po EMR cca 0,5 metra. Zvyšok je trávnik. Je to možné viesť aj cez šachtu, alebo "padnú kvietky za obeť"...? Ďakujem P.S. Ak by sa našiel projektant z okolia Senice, určite by sme sa dohodli... :-)
Odpovedať
@dedo758 Nevidím v tom zásadný problém, v priestoroch sachty uloz kabel do chranicky, napevno zafixuj k stropu a pokracuj, kade potrebujes, usetris si aj kopanie. Elektromer inštaluj napr. ER 2.0 Z W xxA P0, kde máš priestor pre umiestnenia ističa k čerpadlu (aj keď toto zrejme nebude najšťastnejšie riešenie, podľa toho, aké čerpadlo máš, tam by bol vhodný motorový spúšťač)
Odpovedať
@catscan suhlasim s tebou, len to čerpadlo nepotrebuje nejaky tlakovy vypinač v dome pri nadrži? nebude musiet predsa len ťahať z domu ten kabel? a motorový spúšťač tiež chvalim, v pripade preťaženia vypne, a predpokladam že vypne aj pri vypadku jednej fazi, alebo sa mýlim?
Odpovedať
@catscan Spúšťač s tlakovým spínačom sú v šachte pri čerpadle a nádrži, dnes dokonca ešte aj poistky (nie ističe) a tie chcem vymeniť za istič v rozvádzači. Keď mám v šachte aj svetlo a chcem ho zachovať, k elektromeru by som dal 3f 20A a do šachty 3f 16A + 1f 10A ističe? Pozrel som tie skrinky na stránke Hasmy. Hĺbku majú od 215 mm. Ja mám hrúbku plota 140, čiže nejakých 7 cm budem mať za tehlami na vedenie chráničiek do zeme. Ak chcem, aby aj zozadu skrinka vyzerala pohľadovo relatívne pekne, aké má mať označenie namiesto Z.? Čiže asi toto http://www.hasma.sk/Files/catalogue_f... ? Vďaka... A ešte toho, čo mi to nakreslí... :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?