Domaca vodarnicka

Zdravym. Mame domacu vodarnicku ktora taha z kopanej studne. Chcem nahradit sacie potrubie za plastove. Problem je ze stare potrubie ide pod letnou kuchynkou co je cca. 8m z pivnice do studne. Otazka je, mozem s novym potrubim ist okolo budovy ze teraz by rura nesla rovno ale mal by som 2x90° koleno? Nebude to velka strata na sani?
Odpovedať
v ziadnom pripade
Odpovedať
@mirec1 v ziadnom pripade nemozem ist okolo, alebo nebude tam velka strata a mozem?
Odpovedať
Žiaden problém, kľudne to tak urob. Podmienka ale je, a to dúfam vieš, že potrubie musíš spádovať od čerpadla po studňu.
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi od celkovej vzdialenosti. Su cerpadla co by mohli zvladnut cca 30 m sucet vodorovneho a zvysleho cerpadla. Tiez je moznost dat ponorku.
Odpovedať
@ladislav_holderik sanie ma ist co najpriamejsie a bez prekazok. Urcite by som nesiel okolo baraku s dvoma kolenami
Odpovedať
Ano sanie ma ist co najpriamejsie. Ale urcite je situacia ked clovek nevie. Viem ze pri 10m na vodorovnej dlzke straca 1m sacej vysky a viem ze musi mat spadovanie. Ja som len bol zvedavy ci to ma niekto podobne aj realne spravene.
Odpovedať
Takto konkrétne to napr. mám aj ja v starom rodičovskom dome. Kedysi sa robil vodovod v dome a inak sa nedalo. Vodorovná vzdialenosť od klasického socialistického 100 l Darlingu po studňu takmer 25 m, plus k tomu ešte cca 5 m zvislého potrubia v studni po kôš.,... Potrubie je pozink. 5/4" a v celej trase je celkovo 5 ks kolien (!)... Všetko spoľahlivo funguje vyše 40 rokov.
Odpovedať
@petersd Dakujem, toto som chcel vediet. Bohuzial nie vzdy sa to da idealne spravit. Kebyze clovek spekuluje tie dnesne umelohmotne rury sa daju trosku ohnut a mozno sa da aj vynechat jedno koleno a tym bude aj o malinko mensia strata.
Odpovedať
@ladislav_holderik Ale veď toto je jasné! Ideš použiť čiernu vodársku polyetylénku tak ťahaj v kuse od čerpadla, až po šrúbenie v studni. Žiadne prerušenia, žiadne vsunuté kolená! A ešte jedno: Nešanuj peniažky, nedaj si radiť "tiežmajstrami" a použí hrubšiu dimenziu rúry.
Odpovedať
@petersd Ano aj to ma napadlo ze pouzit hrubsiu saciu ruru. Nakolko pri cerpadlach v popise je napr. pripojenie na 1" a idealne pouzit 1" ALEBO hrubsiu. Skusenost bohuzial nemam preto sa pytam. Cerpadlo na polievanie som zapajal komplet saci kos, rura, pripojenie atd, ale tam bolo jednoduche lebo cerpadlo mam nad studnou. Na zimu sa to rozobere a hotovo. Vodarnicku do domu nemozem. Viem je viac moznosti, druha sachta vedla studne, ponorne cerpadlo. Ale zatial chcem pozivat povodne cerpadlo ktore ma dost dobre miesto v pivnici.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?