Dajú sa oklamať merače na vodu v byte?

Neviem či táto téma patrí sem, ale zaujíma ma, či sa dnes dajú nejako oklamať merače na vodu v byte...nechcem vedieť ako, ale či je to možné totižto mám suseda (mladá 4 členná rodinka 2 malé deti z toho jedno batoľa) a oni za celý rok mali len 4 kubíky teplej vody. My 3 členná rodina takmer 40 a ostatní v baráku obdobne. Potom sa vychvaľuje že ma 800e preplatky...je to špekulant vo všetkom a jeho argument, že oni sa radi kúpu v studenej mu tak "určite zožeriem". Ide o to, že neviem, či sa to potom nejako nerozpočítava na celý barák- musím pozrieť staršie vyučtovania jako to je.
Odpovedať
1
2
Napada ma ci ma teda vyssiu spotrebu studenej vody ako je u vas, ked to maju radi studene. Teoreticky si moze vodu ohrievat inac ale to by sa asi pochvalil.Ale tu vodu by stale spotreboval studenu + viac na elektrine. Na otazku ci sa to da.....co sa dnes neda sa bude dat zajtra.
Odpovedať
@lubiss ja len k tej studenej vode ... Čo sa Vám zdá na tom nereálne ? Ja som začal takto "otužovať" asi 1,5 roka dozadu, po cca 2-3 týždňoch som si absolútne zvykol a s občasnou výnimkou sa sprchujem doma len v studenej :) Okrem toho, že pocit "osvieženia" je niekde úplne inde, ako pri teplej vode, má to pomerne dosť zdravotných benefitov :) Kamoš sa tak kúpe so ženou a naučili na to už aj ich syna, ktorý má cca 3-4 roky, neviem presne a dáva to úplne bez problémov ... Ja len teda, Vášho suseda nepoznám ale nevidím na tom nič nereálne ... Poznám už pomerne dosť ľudí, čo to praktizujú :)
Odpovedať
@lubiss Kedysi sa merače dali zablokovať veľkými magnetmi. Potom začali vyrábať merače, ktoré neobsahovali železné časti - antimagnetické. Ale špekulanti si už nájdu spôsob, ako to obísť. Napr. aj nadrzo odpojením merača - plomba sa dá opatrne otvoriť a potom znovu nasadiť, prípadne jeho otočením, kedy meria spätne (nie každý merač). Pozri si, aký máte koeficient vo vyúčtovaní. Nepíšeš, aká ste veľká bytovka, ale ak máte menej bytov (napr. do 20), tak čierny odber jedného vlastníka sa dosť prejaví na celkovej spotrebe a koeficient bude vyšší. Bežne akceptovateľné straty sú pri koeficiente do 1,2. Ak máte koef. 1,4 a vyšší, tak niečo nebude v poriadku. Ak ste väčšia bytovka (nad 50 bytov), tak prípadný čierny odber toho jedného vlastníka meraním ani veľmi nezistíte. Ak máte naozaj podozrenie, že manipuluje s meračom, navrhnite ako vlastníci výmenu meračov (napr. že už im uplynula doba životnosti) za merače s diaľkovým odpočtom: http://sbd4ke.sk/aktuality/item/bytov... správca vám s tým určite pomôže. Ak si zabezpečíte čítačku, môžete priebežne (napr. mesačne) kontrolovať spotrebu v jednotlivých bytoch, ani o tom daný vlastník nemusí vedieť. A hneď budete vedieť, že ak mal prvý mesiac spotrebu 1 m3 a ďalšie 4 mesiace 0, tak niečo nie je v poriadku.
Odpovedať
jj, urcite sa to da obist. Videl som aj rozne sposoby ako to bolo urobene. Nebudem tieto sposoby nijako sirit, (ani do SS) ale vedzte, ze ludia su vynachadzavi a skor ci neskor odrbu kazdy merac. Na druhu stranu sused moze mat pravdu, v tom pripade nech sa pochvali aku ma spotrebu studenej vody. Logicky by mala byt vyssia.
Odpovedať
@epto no, ale ked lubia studenu a sprchuju sa len v nedelu, tak tvoja rovnica nemusi vychadzat :-D
Odpovedať
aj to batoľa každý deň kúpu v studenej vode, aj to Ti povedali? :-D
Odpovedať
praveze ani studenej nemali vela..a nato aby otuzovali aj miminko aj malu dcerku na to taky extremisti nevyzeraju, preto ma napada len jedine..viem ze kedysi sa spekulovalo s magnetmi ale vraj to uz nie je mozne... @chrobak7 vdaka vsetko omrknem bytovka sme 12 bytova tak to vsetko pozrem..nieco sme nacrtli domovnikovi a on aj sam povedal ze to musi byt nieco zle, ze to nie je mozne ale on je taky typ ze je najradsej ked nikto po nom nechce nic riesit @atak77 a to som este zle napisala v rychlosti jedno batola a dalsie cerstve miminko do toho narodene tak ako asi aj to 😄
Odpovedať
@lubiss kup si taky isty merak (hodiny) na vodu a spekuluj ako sa s tym da vybabrat. Myslim si, ze na to prides.
Odpovedať
Dajte si namontovať vodomery s rádiovým odpočtom. Tam sa dá robiť odpočet aj každý deň...😉
Odpovedať
My kým sme bývali v paneláku, tak nás na domových schodzach všetci dôchodcovia obviňovali že najviac vody míňame my mladí s malými deťmi.Vtedy ešte merače neboli, akurát sa dávali montovat. Po prvom vyúčtovaní sme sa "my mladí" nešli dorehotat, lebo sme mali suverénne najnižšiu spotrebu. Mali sme totiž nové úsporné batérie, žiadnu vaňu, novú práčku, nové WC. Dôchodcovia akosi nemysleli na to, že ich kvapkajuce 40 ročne baterie, večne tečúce nádržky na WC a Romo kombi majú proste spotrebu vyššiu. Takže skôr ako obvinite suseda, sa treba pozrieť kde vám tá voda "uteká".
Odpovedať
@lubiss mňa zaráža, že čo sa ty staráš do suseda, akú on má spotrebu teplej vody.... Ak máte merače na teplú aj na studenú vodu pre každý byt osve, žiadna spotreba sa nerozpocitava. Hľadaj, kde ti uniká voda.
Odpovedať
@lubiss bytovka ma vodomery na pate domu. Vsetka vody, ktora ide do domu prejde cez nich. Mozno je nejaka spotraba v spolocnych priestoroch na umyvanie spolocnych priestorov, ale to mńemoze byt obrovske cislo, kym si niekto z baraku nechodi capovat vodu do kocikarne s bandaskou. Vsetci ostatni mate svoje bytove merace. Ak sucet hodnot bytovych meracov (s ohladom na spotrebu spolocnych priestorov) zodpoveda hodnote na meracoch na pate domu tak mate v baraku otuzilcov, ktori neperu, nevaria, neumyvaju riady, nesplachuju, len obcas si daju studenu sprchu... S tym nic nenarobite. Ak je tam markantny rozdiel je na spravcovi (alebo na spolocenstve vlastnikov ak spravcu nema) aby zistil kde su uniky a vykonal nalezite opatrenia. Inac je ani omylom netusim kolko ma ktory sused spotrebu, kolko plati zalohy a ake mal preplatky/nedoplatky. A ani neviem ako by som to zistila
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zita19 no zistila by si to tak, ze gdpr je zhluk nic nehovoriacich pismen :-D my ame male spolocenstvo (27ks) vsetko osobne si riesime,takze ak chcem mi domovnik ukaze kolko suseda nasplachovala a kto ma preplatky to si staci pockat pri odovzdavani so susedmi.
Odpovedať
@eeffka akoze mame susedu, ktora sa furt pyta. Neviem ako kto, ale ja jej na otazku Kolko mate najomne odpovedam Kolko mi vypocitali a na otazku Aky mate preplatok Primerany spotrebe... Nam chodi vyuctovanie doporucene, takze okrem uctarne u spravcu o nom nikto nevie. A naozaj mi je jedno kolko suseda nasplachovala. :-S
Odpovedať
@lubiss očividne podľa správcu nie je nejaký výrazný rozdiel medzi vodomerom na päte domu a súčtu jednotlivých bytových vodomerov, takže nie je dôvod na vaše vyšetrovanie. Ja poviem len toľko - sám som zažil jednu kravu susedu v našom vchode, ktorá bývala sama v 3izb. byte, mala väčšiu spotrebu vody, elektriky a tepla ako my - vtedy 4 členná rodina s malými deťmi a furt nedala tá potvora pokoja. Ale panička zvyknutá v zime, že všetky radiátory pustené a zároveň všade otvorené vetračky, do toho každý deň napustená vaňa (my iba sprcha a miminá v malej plastovej vaničke), ona staré el. spotrebiče (my nová chladnička, ktorá malá mesačnú spotrebu 4xnižšiu, ako stará calexka) a k tomu jej TV čo išiel skoro nonstop, pravidelne pri ňom spala, hoci bol zvuk naplno, tak som jej musel občas vypnúť hlavný istič na chodbe.. Juj ale som sa teraz rozčertil..sa citlivejším povahám ospravedlňujem, ale také negatívne spomienky vo mne ožili..
Odpovedať
@zita19 Zistíš to tak, že ak tá spoločná spotreba nie je rovnaká, ako súčet jednotlivých nameranýách hodnôt, tak spoločná spotreba sa proporcionálne rozpočíta medzi všetkých. @megdesign Takže ak niekto odoberá načierno, tak tú spotrebu zaplatia ostatní vlastníci bytov, lebo sa medzi nimi rozpočítava. To je ten koeficient spotreby vody, či už teplej alebo studenej.
Odpovedať
@chrobak7 motas piate cez deviate. To nie sú pomerové merače tepla ako na radiátoroch, ale merače spotreby. Nič sa nerozpocitava.
Odpovedať
@megdesign ale rozpocitava. Vodaren uctuje bytovke odobratu vodu len podla hlavneho meraca na vstupe do budovy. Vodarensku spolocnost vôbec nezaujima, kolko ma kto natocene na vodomeroch v jednotlivých bytoch. Na jednotlive byty si to uz rozrata spravca bytovky podla meracov v bytoch. Vodarne nebudu stratove, ten rozdiel sa zapocita do nakladov vsetkych najomnikov.
Odpovedať
@megdesign rozpočítava sa aj voda. Teraz pri poslednom vyučtovaní sme to riešili so správcom nakoľko malo mnoho ludí nedoplatok. Bytovka má 32 bytov a presne bol rozdiel na hlavnom merači a po sčítaní bytových meračov bol veľký rozdiel...tým pádom nám koeficient vyskočil a každý zacvakal viacej. Pán čo to s nami riešil vravel,že musia viaceré byty kradnúť vodu a aj vieme asi ktoré. Už sme odsúhlasili na dialku meratelné merače vody tak uvidíme do budúcna.
Odpovedať
@nororo a keď nemá bytovka "hlavný merač"? @mariankovac80 u nás vodárne dajú oznam na vchod, kedy budú chodiť odpisovať stav spotreby a žiadajú o sprístupnenie meračov v stupačke. A v daný deň si bol povinný človeka vpustiť do bytu aby opísal v stupačke stav. Nie správca, ale vodárne... Jedna bytovka má 48 bytov a je tu 10 bytoviek...
Odpovedať
@megdesign Možno máte inak riešenú vodu. V tvojom prípade máte asi každý vlastník osobitne zmluvu o dodávke vody s vodárňami. Ale bežne v bytových domoch to funguje tak, že na päte domu je hlavný vodomer, ktorý je fakturačný. Vodári odpočítavajú iba ten hlavný, po bytoch nechodia. Po bytoch chodí správcom poverený človek, ktorý odpočíta spotrebu vody u jednotlivých vlastníkoch. Ty platíš vodu priamo vodárňam, alebo to máš v rámci ročného vyúčtovania nákladov? Dostávaš faktúru priamo od vodární?
Odpovedať
aj keby neviem ako setrili, to by sa fakt museli umyvat len v studenej vode. no vymena tych meracov bude asi jedine riesenie a potom sa uvidi, ci sa bude chvalit aj na dalsi rok
Odpovedať
@chrobak7 ja nie. Naši. Ja som na dome. Celý HC má takto riešenú vodu. Jasné že majú zmluvu s vodarnami. Mňa nezaujíma spotreba suseda, alebo nejaký centrálny merač. Platím to, čo mám natočené, teda naši, na meračoch v stupačke pre daný byt. To je moja spotreba, nie nejaká centrálna. Rovnako ako plyn aj elektrina.
Odpovedať
@megdesign No tak to je tvoj prípad. Ale bežne v bytovkách je to inak. Tam ak je vysoká spotreba, tak to zacvaká každý. Preto nie je jedno, či vlastníkovi faktúrujú s koeficientom 1,1 alebo 1,5. V druhom prípade zaplatí o 40% viac, než je jeho spotreba.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak ja som niekedy prekvapená, akú nízku spotrebu vody mávajú ľudia. Normálne rozmýšľam, že ako je to u nich s hygienou. My sa väčšinou sprchujeme, žiadna plná vaňa. Máme umývačku riadu, nové batérie a aj tak sa nám na vode podarilo ušetriť až vtedy, keď som zbierala vodu z prania a tým sme splachovali. Ale to som vtedy bola doma a bol to skôr taký experiment. Už som to vzdala 😬 😬 😬 . A otužovanie je tiež cesta, ale pochybujem, že púšťajú celý rok (aj v zime) iba studenú vodu zo studeného kohútika. My máme nastavenú vlažnú, ale čisto studenú si neviem predstaviť...takú, aká tečie počas odstávky. To by ste podľa mňa počuli tie deti kričať. 😵‍💫
Odpovedať
@megdesign Tak to ma asi mala cast bytoviek na Svk. Este aj nas stary 60r. panelak ma hlavny vodomer na vstupe do baraku. To maju vasi urobene atypicky. Ale verim tomu, ze vsetky cierne odbery a aj uniky vody (napr. pri poruche vodovodu na ceste) si vodarne premietnu do ceny pre koncoveho zakaznika. Takze vasi v konecnom dosledku zaplatia aj ten cierny odber suseda vo zvysenej cene. Ako hovorim, vodarne skodovat nebudu 🙂 Aby sme sa rozumeli, platis to, co mas natocene na vodomere. Otazne je aka bude vysledna cena za m3 vody. Pri ciernom odbere susedov okolo bude cena za kubik vyssia, lebo to bude premietnute vo fakture pre vsetkych...
Odpovedať
@megdesign pocuj, si si tym isty? A co sa robi, ked spotreba na centralnom meraci je vacsia, ako suhrn spotreby vsetkych bytov?
Odpovedať
vodárne účtujú za každý jeden únik , dnes nič nie je zadarmo,pritom sa oni majú starať aby bol únik čo najmenší, no viac zarobia ked každý platí i za vodu na deravom potrubí, vykurovaných chodníkoch či trávnikoch
Odpovedať
@bigjamajko píšem, že žiadny centrálny merač v bytovke nieje. 😄
Odpovedať
@nororo 😄 jasné, atypycky to má urobené celé okresné mesto....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?