Čo potrebujem k zapojeniu elektriky na stavbu?

Ahojte, čo potrebujem k zapojeniu elektriky na stavbu ak chcem zatiaľ zapojiť len staveniskový rozvádzač, ktorý schem skrývať? Podpísanú zmluvu s elektrárňani o pripojení mám, skrinka na hodiny bude za chvíľku. Akú revíziu mám doložiť ak chcem kvázi len predlžovačku. Dá sa niečo takéto aj hotové kúpiť?
Odpovedať
my mame zastrcky zozadu hodin na 220/380V. Tym sme usetrili za tahanie kablovej pripojky k domu. Hodiny so zasuvkami mame v predzahradke a to sme si oplotili s tym ze zastrcky mame za plotom zvnutra a hodinu su kv. pristupu elektrikarov zvonka. Po urobeni pripojky sme od elektrikara dostali reviznu spravu. Zmluvu o pripojeni sme tiez uz mali. Potom sme cakali o taku tu skrinku na stlp a ked sme to uz mali tak sme volali do elektrarni a potom nam namontovali hodiny. A potom bol prud. Zatial elektriku pouzivame kvoli stavbe.
Odpovedať
No u kolegu sme to riešili nasledovne, dal si oficiálne od elektrárni spraviť prípojku do skrinky v plote, na skrinku sme namontovali panel zo zásuvkami cez ističe v elektromerovej skrinke. a prívod do domu si potiahne ak bude mať všetko pripravené a zapojené.
Odpovedať
@fuhrich Dobre, ale ten panel si namontoval sám a bez revíznej správy mu dali hodiny? Ja chcem spraviť zatiaľ niečo, čo mi neukradnú, teda zástrčku. Ostatné skovávať. Tak radte.
Odpovedať
@dfs To sa Ti neoplatí, lebo aj tak budeš musieť zriadiť elektrickú prípojku a osadiť skrinku s ističmi do oplotenia. A keďže stúpajú ceny materiálov, tak aj cena rozvodovej skrine bude o rok vyššia a aj ceny pripojovacích poplatkov u distribútorov sa možno zvýšia. Bežne sa to robí tak, že si dáš žiadosť do elektrární - distribútorovi ( dá sa aj telefonicky). Oni Ti pošlú zmluvu o pripojení s podmienkami, čo musíš doložiť (projekt elektriny, revízna správa) a určia ti bod pripojenia. Dáš si urobiť prípojku s pevnou rozvodovou skrinkou v oplotení a osadíš ističe. Zo zadnej strany skrinky zapojíš zásuvky a pozemok môžeš oplotiť.( Skrinka musí mať sklenený priezor a môžeš si ju zamknúť a nikto Ti nič neukradne. ) Elektrikár Ti urobí revíznu správu, zoberieš do elektrární, zmluvu odsúhlasia a uzavrieš zmluvu s dodávateľom elektriny so stavebnou sadzbou a prídu Ti namontovať elektromer. ...a môžeš veselo stavať. Po dostavaní a urobení inštalácie domu Ti elektrikár vyhotoví ďalšiu revíznu správu a zmeníš sadzbu u dodávateľa na domácnosť.
Odpovedať
@ninka23 Ďakujem, to s tou skrinkou na elektromer je mi jasné. Len mi išlo o to, kým nevytiahnem a nezavriem hrubú stavbu ako to poriešiť. Zmluvu o pripojení mám. Z el. som trdlo, takže ističe môžem dať do skrinky s elektromerom a na ten kúsok potrebujem revíznu správu. OK
Odpovedať
@dfs Keď sa v elektrine nevyznáš, zavolaj si elektrikára,ktorý Ti urobí celú prípojku a spraví aj osadenie tej zásuvky zozadu skrine a spraví aj revízku. Ak by si tam Ty náhodou niečo zapojil, tak Ti to elektrárne ( distribúcia) neodsúhlasia a budeš to musieť prerobiť a budú to náklady navyše ( nielen materiál,ale aj čas sú peniaze ;-) ) . A keď máš zmluvu o pripojení, tak tam máš podmienky pripojenia a netreba to komplikovať.
Odpovedať
@ninka23 To je jasné, že prípojku si nechám urobiť elektrikárovi. No zaujímala ma tá dočasná. V podmienkach je predloženie revízie. No nebolo mi to jasné, ako sa to dá urobiť dočasne a čo mám chcieť po elektrikárovi a čo sa vlastne dá.
Odpovedať
pozri o tom či tam budeš mať dočasnú zásuvku nemusí nikto vedieť. Revízna je na skrinku a hotovo, že ty znej vytiahneš predlžovaku alebo niečo iné, nikomu do toho nič. to že som kolegovi zapojil zásuvku na 400V a na 230 aby mohol stavať to je na jeho triko, elektrárne osadili elektromer a on spravil vývod namiesto do ističovej skrinky na dome o zásuvky na zadnej stene rozvádzača.
Odpovedať
žiadosť o stavebnú prípojku :) elektrárne prídu, namontujú na stĺp krabicu, za ňu ti dajú merač a ostatné už je na tebe :) dones fľašu tomu, kto to odklepne na elektrárňach a na druhý deň to máš na stĺpe ;-) je to ale iba dočasné riešenie ako povedala @ninka23
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
pred týždňom som chcel dať žiadosť o stavebnú prípojku, na VSE mi povedali že také už roky neexistuje, dáva sa rovno žiadosť na nové odberné miesto. Pritom ešte chlapi elektrikári ktorí tam robili pred dvomi tromi rokmi vraveli že takto sa to rieši. Ale nepresvedčil som tetu ani druhú tetu, tak šla taká žiadosť ako chceli :-) tridsať dní čakania na vyjadrenie technika a dúfam že môžem zapínať miešačku
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?