Čo ak sme pri kopaní studne nenarazili na vodu?

Mate niekto skusenosti ohladom studní??? Prutkar (ci ako sa ten pan vola)nam aj nasim susedom "nasiel" pramen vody, kt. by mala ist cez nase pozemky. Na nasom pozemku mu zahadnym meranim vyslo, ze mame studnu za domom ukazal presny pramen a vraj v hlbke 6 metrov. Mame vykopanu studnu 8 metrov a po vode ani ťuk. Uz asi posledne dva metre bol len piesok . Ako by sme do tej studne mali tu vodu dostat??? Do akej hlby potom este kopat ak to ma zmysel???
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
dufam,ze si za ten tip aspom nic nezapital... inaak vraj to tak vedia najst,no lenze asi to musi byt na to odborniiik.... nemam s tym skusenost,ale predpokladam,ze sa vrta dovtedy,pokial sa nenarazi na pramen. hlbku vrtu by mohol vedet odhadnut ten co vrta podla lokality. ak sa milim,opravt ma niekto prosim.... a drzim palce nech ten pramen trafite,bo to vrtanie asi tiez nebude lacne,ak si to nerobite sami...
Odpovedať
mala som jedneho klienta z predchadzajuceho zamestnania krory vrtal studne... hovoril ze kopu max. do hlbky 10 m, ak sa aj kope dalej a pramen sa najde, je potom problem s vodou, v obdobi dazdov je studna plna ale v obdobi sucha je doslova prazdna... a tiez hovoril ze hladaju vodu prutikom... skus si najst na nete viacerych odbornikov a porad sa s nimi ze co dalej :-)
Odpovedať
@baratom27 dakujem bol to vraj clovek kapacita v tomto odbore. No doteraz kde povedal, ze bude voda tak bola. No len nerada by som kopala 20m studnu
Odpovedať
Profilova fotka
my máme studňu v hĺbke 24,5 m - prvý prameň sme mali v hĺbke 14,5 m, druhý v hĺbke 16 m a tretí v hĺbke 23 m - máme teda vodný stĺpec cca 10 m. Mali sme prútikára, ktorý určil, kde sa prameň nachádza, po ňom prišli tí, čo nám kopali studňu a nezávisle od toho určili s rozdielom 20 cm to isté miesto. Pri hľadaní ľudí, čo by nám studňu vyvŕtali, sme oslovili viacerých, boli aj takí, čo odmietli, lebo v takej hĺbke si netrúfajú. Ale aj takí, ktorí na základe geologického prieskumu a v našej oblasti vôbec nerobia... Tí, čo nám nakoniec robili vŕtajú do hĺbky 32 m, ale už pri tej našej mali problémy. Brat má studňu v rovnakej hĺbke, po roku bývania žiadny problém s vodou. My zatiaľ studňu len čistíme - celé dni čerpáme vodu a nevyzerá to, že by nemala byť:-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ahojte, trochu ozivujem temu nakolko mam zase problem s tou nepodarenou studnou. Konecne sme sa koncom roka dokopali studna ma hlbku cca 20 metrov. Vody bolo dost a zrazu cuduj sa svete prave teraz ked sused ma vody ako za trest, ze sa mu az vylieva v zahrade odvodnovacia sachta tak nam voda zmizla. Mate s tym niekto skusenost? asi ma porazi, ked sme sa uz na to dali a vyhodili za to strasne peniaze teraz tam mam prazdno je mozne, ze sa tam ta voda este objavi???
Odpovedať
@tinaja a preco ste vrtali studnu? niekde sa to vobec neodporuca, mal vam odbornik poradit civ rtat alebo kopat. do vrtanej ti voda nenatecie ak je uz suchy vrt, naopak kopana zbiera spodne vody.
Odpovedať
@atlaska ahoj my sme nevrtali ale kopali studnu. Mali sme tam nejakeho pana, vraj kapacita na Slovensku, kt. nam tvrdil, ze v 6 metroch je voda a presne nam ukazal ako ide pramen. Tam sme zacali kopat. Ked ani po 8 metroch nebola voda tak prisiel znova a stale tvrdil, ze je tam voda. No bola v 17 metroch takze studna sa prekopala skoro do 20 metrov ale zrazu voda je fuc a sused ma habadej. To je smola :-)
Odpovedať
@tinaja my mame kopanu a voda je tam už viac ako 30 rokov...mame my a aj susedia z každej strany..vraj sa toto stava ak ma sused hlbšiu ako vy.."berie vam vodu" ..riešenie? ...skuste kopat hlbšie..odbornik však niesom
Odpovedať
@katarinka2010 no nieco na tom bude este pockame do jari a uvidime ak sa to nezmeni tak asi este pokopeme nejaky ten meter. dakujem
Odpovedať
@tinaja no o našej dedine sa hovori..že zabiješ klinec do zeme a maš studnu :-D :-D tak dufam že to tak zostane :-| ...ak tam voda bola a teraz neni a sused ma vodu..tak treba kopat nižšie..potom nebude mat sused :-D :-D :-D
Odpovedať
@tinaja tak potom je to ako pisu dievcata, sused vam ju "berie" u nas min. rok kopala kopa susedov studne, paradoxne ten najnizsi ma malo vody. U nas je vsak vela spodnych pramenov, vody habadej.
Odpovedať
Profilova fotka
Podzemná voda je záhadná vec.Nedá sa poradiť univezálne.Ani skúsený studniar vám nedokáže poradiť podľa vášho krátkeho opisu.Dôležité je či ste na kopci na rovine ,aké je zloženie podložia.Osobne si myslím že ak ste mali a teraz zrazu nemáte vodu tak ste chytali povrchovú vodu z dažďov nie spodnú z pieskov .Ak je to tak , tak po rozmrznutí zeme na povrchu by sa mala voda vrátiť do studne.Takáto voda väčšinou nieje vhodná na pitie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
dnes je robenie studni volna zivnost a podla toho to aj tak vyzera. Kazda studna je original, zavisly od daneho geologickeho prostredia a pomerov podzemnej vody. Nejake rady na tomto fore od ludi co maju taku alebo onaku studnu co tu citam su uplne zufalstva a keby sa tym mal clovek pred budovanim studne riadit, tak prerobi aj gate...asi ako zakladatelka temy. Najdite si na nete hydrogeologa a verte mi, ze vas to vyjde lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
u nas prisiel prutkar, povedal tu v hlbke 10m bude voda aaaa bola tam...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Vsetkych pozdravujem a mam prosbu, mohol by sem niekto hodit kontakt na niektoreho s tych prutikarov a kolko ste za to zaplatili.
Odpovedať
@michalmarkulak skus si vziat zvaracsky drot a vyskusaj to sam, mne to islo no zatial som nekopal a kolko m tak to mi neukazalo,mozno kebyze si urobim nejake ciarky tak aj to by ukazalo ;-) :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
mne našiel pritikar tri pramene v hlbke 8-9 metrov. Vykopal som na 9 metrov a nič..... Poptm rpišiel znova že mam isť ešte dole 3 meste tak sme potom vykopali na 12.5 metra a niž.... Zase prišiel a napísal že ešte treba dole isť 1,5 metov vykopali sme na 14, metrov a zase nič .. len sem tam sa opbjaví nejaká kapka ale slabý pramienok ... pôda je ilovytá sivej farby .. už som bezradný čo mám robiť.. Každy hovotrí že ten pán čo mi hladal vodu sa ešte nikdy nemýlil tak už som bezradný poradte čo mám robiť.......:-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jozko1986 opýtajte sa susedov, ako hlboko majú vodu, ak nemáte susedov, robil sa HG prieskum, vrty buď na obci alebo na nejakej firme a najdite hydrogeológa , ktorý pozná terén okolo Vás. Verím v hľadanie vody pomocou virgule, ale zázraky to nie sú. U nás je voda v hľbke 70m, sú tu ílové vrstvy, ani pri potoku nie je spodná voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozko1986 ja som si dal studňu vyvŕtať a zaplatil som až keď bola voda v studni - vyjde to lacnejšie - je to kvalitnejšie ako kopaná studňa a je tam záruka že platíš až keď máš vodu. Samozrejme treba mať na to priestor aby sa tam dostala mašina čo to vŕta.
Odpovedať
@jozko1986 Jozko, mám presne ten istý problém ako ty. Už si to dajako doriešil? Tiež sa mi objaví pramienok a keď ho chcem prehĺbiť a vyčistiť, tak sa stratí. Ľudia prosím poraďte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
dobrý deň, Kopali mi studňu a keď boli v hĺbke 8 metrov tak za 2 dni natieklo 3 metre vody. Keď vykopali ešte ďalšie 2 metre do hĺbky voda sa ako keby stratila, resp. klesla a teraz za 4 dni natečie iba 50 cm vody. Čo by ste odporúčali, kopať ešte ďalej? alebo zabetónovať dno? nestretli ste sa s niečim podobným? Budem vďačná za každú radu..
Odpovedať
@mimicek1974 ako to napokon s tou studnou dopadlo?
Odpovedať
Zavolal som si odborníka cez studne a povedal že mám veľa nepriepustných, ílových vrstiev, iba že tenkých a vraj už nemam viac kopať aby som neprerazil tú poslednú a voda by zmizla načisto. Posluchol som a vyzerá to zatiaľ dobre. Výška hladiny je stále niečo do dvoch metrov a stíha dotekať. Dno som nebetónoval!
Odpovedať
Mna by zaujimalo ako sa da zistit,v akej hlbke sa nachadza voda v danej obci-priblizne
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog v rámci jednej obce sa môžu údaje dosť odlišovať. Keď bol u nás prútikár, tak vravel, že prvá vrchná voda je do 5 metrov a druhá asi v 70-tich. Studňu sme nakoniec kopali a nevŕtali, máme ju hlbokú 3,5 metra a asi 70 cm pod úrovňou zeme máme hladinu. Ale že na druhej strane kopca vŕtal a ani v 100 metrovej hĺbke nebola ani kvapka...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím ,mal som podobný problém,vrtali mi na dvoch miestach . Jeden vrt do 18m druhý na inom mieste 35m a po vode ani naznak,len prach.A to prutikár vravel že v 13m voda je. Potom som sa naštval a cez známych dopracoval k geofyzikovi. Ten vedeckými metodami a modernými technologiami mi zoskenoval pozemok do 100m hlbky a na tablete ukázal prierezy podložia,kde bolo vidieť miesta z vodou aj ich hlbku,zloženie,.. Tí experti vrtali práve v mieste kde bola skala. Píšem to tu preto ,lebo som nahnevaný na prutikárov.Ked voda nieje a voláte im ,tak nedvíhaju telefony. Od tejto skusenosti ,nikdy viac prutikár. Ten Chlapík čo mi našiel vodu ,ručil za výsledky,môžem vrele odporučiť. Kto má problém tu je kontakt.0902 450 710
Odpovedať
bud kopat do hlbky 10-12 m alebo vymenit prutikara
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@radoslav4 v akej lokalite posobi ten geofyzik prosim vas?
Odpovedať
@radoslav4 koľko Vás ten geofyzik vyšiel?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?