Budovanie inžinierskych sietí - elektrina

Dobrý deň, potrebovali by sme poradiť ohľadom budovanie sietí, nakoľko máme možnosť výstavby domu na pozemku kde sú siete vzdialené cca 120 m. Chceli by sme ťahať len elektrinu na vlastné náklady, oplatí sa nám to, aké budú pravdepodobné náklady? Kúrenie by sme realizovali elektrinou príp. solárnymi panelmi, tuhým palivom, vodu zo studne a odpad žumpou. Oplatí sa nám do toho vôbec ísť i keď máme pozemok zadarmo, ale aby sa nám to nepredražilo tak, že sme mohli radšej kúpiť pozemok už aj so sieťami. ďakujem za všetky vaše postrehy a skúsenosti.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@papucz každopadne sa oplatí tahat elektriku. výkop JCB cca 25 E/ hod / práca tak na max 5 hod. / kábel CYKY 5Cx10 cena cenníková cca 5,8 Eur / + cca 10 Eur ochranná páska + ochranná trubka napr. kopoflex trubku cena cca 45 centov / bm . Ak použiješ chráničku nemusíš dávat pieskove ložko. Tak ak to zosumarizujem tak ta tých 120 bm vyjde na 875 Eur / materiál.Prácu odborníka na to nepotrebuješ. Ten ti príde zapojit jeden koniec do hodín a druhý do domu.Vrtaná studna 200 mm , podla podložia sa rozny hlbka ta vyjde tak na cca 75 E/ bm. Tak 20 bm a máš super vodu s dobrou výdatnostou.Tak 500 Eur potrebuješ na darling s čerpadlom / kvalitné za tú cenu /To máš vodu a žumpu aj s výkopom vyriešiš ta do 2 000 Eur aj sprácou bagra a žeriava / najlepšia je betonový prefabrikát / žiadne betonovanie spodnej platne a podobne blbosti. Jednoducho vykopeš jamu , trocha makadamu na spodok vyrovnat hrabličkami a položit žumpu na to. Táváha si to potlačí sama.Ked to spočítaš tak si kompletne na cca 5 000 Eur kompletne nasietovaný.Ak si spravíš NED dom / nízkoenergetický tak v pohode elektro kotol na podlahovku.Solar sa ti neoplatí. Dotácie už sa nedávajú a vstupné náklady ak si porovnáš za dobrý solár / tak 3 - 3 500 Eur , tak si tú elektriku možeš platit 10 rokov zadarmo.Radšej si kup namiesto toho trojskla okná a dobrý rám. Tak neviem či som ti poradil , neviem kolko stoja u Vás pozemky ale aspon tu by som bral všetkýmy desiatimy zadarmo pozemok a nasietoval by som ho za babku.
Odpovedať
kk elektrike by som mal pripomienku... nie kábel CYKY-J 5×10, ale kábel NAVY-J 4×16 prípadne nany-J 4×25 na tých 120 metrov... samozrejme začína to projektom.... robo
Odpovedať
@papucz my sme tahali cca 150m. Kabel (po vonku sme tahali hlinik, v dome je med), chranicka, cervena folia - platili sme 800e, ale mali sme tam aj skrinu na elektriku na branu (cca70e) a este nejake kable co nam chybali do domu. Takze cisto len natiahnutie kablov od stlpa do domu niekde okolo 650-700e. Ak budes chciet, pozriem presne na doklade (momentalne je ale v banke..)
Odpovedať
Dobry den chcem sa spytat, tak isto mame moznost kupit pozemok kde su inzinierske siete vzdialene cca100 metrov cez predneho suseda, samozrejme len ak by nam povolil tahat to cez neho, alebo potom 150 metrov zhruba obchadzkou. Zaujimalo by ma ze ci nahodou niekto neriesil takyto problem, a co vas vyslo potiahnut elektriku, plyn a vodu,ak by sme to robili vsetko svojpomocne. Dakujem velmi pekne
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@003zuzinka vyssie najdes odpoved na elektrinu aj vodu. plyn odhadujem na vacsiu polozku, ale su tu ini odbornici. a ak ste uz zacali, tak teda kolko to nakoniec vyslo vas?
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 dobry den.chcela by som sa spytat kde sa mam ist spytat co budeme potrebovat na to aby sme si mohli dotiahnut elektriku sami.a ci je treba vypracovat nejaky plan a kolko asi stoji.mame tiez problem ze pozemok bez sieti studnu mame uz vykopanu a tatino ma bager aj nakladne auto ale bojime sa ze tak ci tak nas to vyde draho.mame 100metrov od dedinskych pripojok.dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj 100 metrov nieje vôbec veľa. My máme od rozvádzača cca160m . Ideme stavať na zelenej lúke nebolo tam nič akurát zasadené zemiaky, dokonca nebol pozemok ani v územnom pláne obce , ale ak človek chce dá sa skoro všetko. Zaplatili sme doplnok územného plánu, zastavovací plán a už sa to rysuje. Nakoľko tam vzniklo 5 pozemkov tak nám elektrárne na svoje nálkady natiahnu cca 400 metrov sietí bližšie , ale odtiaľ už musíme na vlastné náklady. Je to ako som písal cca 160 m nakoľko sme poslední v rade . Ale je to len otázka výkopu , malého projektu cca 100€ a kábel. Miro
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ahojte prosím vás skúsenejších koľko by stálo dotiahnutie vody, elektriny a plynu na pozemok vzdialenosť cca 50 metrov? ďakujem vopred...
Odpovedať
Zdravím.Chcem sa spýtať na pokračovanie postupu pri realizácii elektrickej prípojky. Kábel už mám natiahnutý v elektro-mernom rozvádzači kde je pre mňa nachystaná rezerva a druhy koniec mam už v objekte kde to zatiaľ potrebujem len ukončiť v nejakej skrini. Neviete mi poradiť čo pokračuje ďalej a čo ešte potrebujem? Aká poistková skriňa, kto mi to zapojí v objekte a v skrini,.. .Ďakujem (objekt je len záhradná pivnica)
Odpovedať
zapojí ti to elektrikár, v objekte by si mal pokracovat ,tvojom prípade priemyselným rozvádzacom krytie by som zvoli IP67. zrejme tam bude len zasuvka a svetlo. tak to bude jednoduchy rozvadzac s jednym prudovym chranicom a isticmi. pripadne zvolit zasuvkovu rozvodnicu a v nej rovno istice.
Odpovedať
Profilova fotka
@fabo123 dobrý návod, ale miesto žumpy koreňovú čov, tá vyjde v okolí Žiliny na 1500€ a už nemusí vyvážať.
Odpovedať
@rapidko Ide o pivnicu ktorá sa dá obývať. Sú tam nejaké elektrické rozvody na svetlo a zásuvku z čias keď bol bývalý majiteľ napojený len od suseda. Ja to asi potrebujem ukončiť asi len klasickou poistkovou skriňou odkiaľ napojím z jedného ističa jestvujúci rozvod a keď budem na rok stavať tak si potiahnem kábel do prístavby a tam spravím tiež poistkovú skriňu. Len neviem či mi to zapojí aj revizák alebo volať iného elektrikára. No a potom ten ďalší postup (myslím postup ktorý vedie k pripojeniu na sieť) Ďakujem za prípadné info
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dobry den, kupili sme pozemok. Z obidvoch stran pozemku mame susedov, ktori sa tiez chystaju stavat. Skrina s elektrinou je na pozemku z prava a nas sused z lava chce odtial natiahnut elektrinu cez nas pozemok. Chcem sa spytat, ak to povolime, neuvali sa na nas pozemook nejake vecne bremeno? Tiez nam ponukol, ze by spravil rovno aj pripojku na nasom pozemku s elektrickou skrinkou. Je to OK, ak este nemame ani kupeny projekt a teda nevieme ako bude osadeny dom? Dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
vie mi niekto poradit, chceme tahat so susedom elektrinu 250 metrov. tahat to v zemi alebo vzduchom pomocou stlpov ?? dakujem.
Odpovedať
vzduchom ti uz dnes asi nepovolia.@jozef83
Odpovedať
Jozef 83. VSD ti pravdepodobne schvali elektr.rozvadzac pri stlpe ktory je v majetku VSD (koli stratam a ubytku napatia) a kabel ktory je merany (ZA ELEKTR.ROZVADZACOM) ich nezaujima.Moj nazor je radsej v zemi ako po stlpoch. Novy stlp 9/300 cca 400-500€ na takuto dlzku potrebujes 4-5ks.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, Viete nam prosim poradit, uz sme naozaj zufaly....Mame pozemok v Cani, je to vedene ako zahrada, bez sieti. Susedia vedla uz stavaju , respektive maju postavene domy pomocou centraly. Siete mali byt uz pred 2r. ale stale nic. Ziadost od elektrarni prisla ze ak sa tam vybuduju nove trafo stanice mozme sa napojit.....ale to je strasne daleko. Cca 200metrov su domy, ktore su napojene na elektrinu, ludia tam realne byvaju. Moja otazka je ci si nevieme natiahnut kabel po zemi na vlasnte naklady k nam najblizsiemu slpu a potom sa dat zapojit ? Respektive takyc nas tam je cca 5 - 10 domov co by sme chceli ale uz byvat ale nemame elektrinu. Dakujem pekne
Odpovedať
@cami123 keby to slo elektarne by vam to povolili. mozete sa na novu trafacku poskladat , 10 domov je dost.
Odpovedať
@cami123 u nas, ked sme zaziadali piati, elektrarne urobili pripojenie vo vlastnej rezii. akoby pre novu ulicu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
prosím vás k pozemku vedie asf.cesta v ktorej sú všetky siete,t.zn,že .........?vedľa aj z prava aj ľava stoja rod.domy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
chcem sa spytat co s takym pozemkom kde sa nemam odkial napojit na vodu. v obci robili komasaciu a vytvorilo sa tam vela pozemkov. elektriku by mali robit behom roka alebo dvoch. ale vodu ze zatial neplanuju.je to na vodarnach cize to moze byt za 2 , 5 , 10 rokov. sami nevedia. ak by som si dal navrtat studnu mozem potom dom skoladouvat ked tam ina voda nebude ?
Odpovedať
Profilova fotka
Jasné že môžeš , my to tak máme @cucesino
Odpovedať
@cucesino jasne, za normálnych okolností by si mal priložiť projekt studne už ku žiadosti o povolenie plus nejaký poplatok obci a hneď vieš čo môžeš alebo nemôžeš ;-)
Odpovedať
@cucesino @mirooslav Ano mozes ale pozor na to, kolauduje sa aj studna, teda zdroj pitnej vody. A ak tato voda bude zavadna, tak neskolaudujes ani dom! Ak budes stavat na uver, tak sa mozes dostat do celkom "blbej patovej situacie, kedze vacsina bank podmienuje zacatie splacania uveru az po kolaudacii, dovtedy platis len uroky ale nesplacas samotnu istinu. No a ked nedokazes skolaudovat, tak nezacnes splacat ani uver, nemozes si tam nahlasit trvaly pobyt,.... Kolega z prace s tym mal celkom patalie a skolaudoval az na treti pokus. Tiez ma len studnu.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd Studňu treba navŕtať a vodu dať na rozbor , po tomto rozbore bude mať viac info za akých podmienok bude voda priechodná pri kolaudácii. Mimochodom aj my máme úpravovňu vody. Nie je to žiaden problém .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@003zuzinka ahoj, ako ste to riesili? a co to stalo, cakaju nas priblizne rovnako dlhe tahania sieti
Odpovedať
Záleži od lokality, výkonu typu káblu, ... tažko hovoriť takto čo v ba stoji 5eur v za stoji priklad 3 eura. Cena vykopu+kábel plus poklopy plus výstražná folia plus chranicka plus rozvadzač merania.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Prosím poradil by mi niekto ideme ťahať siete asi tak 120m je to zo susednej ulice budeme ťahať vodu a elektrinu.Chcem sa spytat či tieto siete môžem ťahať aj bez stavebného povolenia na dom totižto strašne dlho trvá u nás vybavovanie začali sme vybavovať v marci a ešte to nie je vydané.Podotikam že od elektrikárov aj vodárov mám povolenie ale firma hovorí že nie až keď bude stavebné ďakujem za odpoved.
Odpovedať
@endusko NIE.
Odpovedať
Dakujem ale čo nie nemôžem dakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?