Aký materiál potrebujem na narážanú studňu?

Dobrý deň, chcem si na zavlažovanie záhrady naraziť studňu. Podľa geologického prieskumu je voda v cca 4 metroch, od cca 3 až 4 metrov sú štrkopiesky. Postup razenia mám premyslený, čo neviem stanoviť je rozpočet materiálu, ktorý by mal byť: - narážací hrot Ø 48mm (6/4“) (údajne sa používajú až priemery 60 mm, kde sa taký dá kúpiť?, aké sú výhody/nevýhody?) - pozinkovaná oceľová rúra Ø 48mm (6/4“) dlhá 6 metrov (ale neviem, aká má byť hrúbka steny tejto rúry) - spojenie hrot/rúra cez mufňu - ? spätná klapka ? (má byť?) - ? pieskový/mechanický filter ? - nasávacie čerpadlo. Prečítal som viacero článkov, ale niektoré veci tam uvedené nie sú. Poradíte?
Odpovedať
@martin2422 U mna doniesli hrot,a dve 3metrove pozink rury 6/4 a 2mufne.Narazili pneumatickou zbijackou za pol hodinky,nasadili rucnu pumpu,parkrat potiahli a hotovo-voda bola skoro bez piesku.Ja som potom osadil T-cko-hore isla rucna pumpa a zboku spatna klapka a cerpadlo.Filter som nedaval-3roky polievam bez problemov.Ale ako pisem nemam v tej vode skoro ziaden piesok.Ked mas s pieskom daj filter.
Odpovedať
@martin2422 ...ďalej potrebuješ rozbrusovačku na odpílenie zvyšnej trubky a závitovú hlavu na narezanie nového závitu, lešenie,a pneu zbíjačku ako písal @robo_h ;-) a veľa sily :-D
Odpovedať
@robo_h Nevieš prosím, aká je hrúbka steny tej rúry? Našiel som asi 4 možné varianty, napr.: https://www.oceloverury.sk/zelpo/vyro...
Odpovedať
@technik007 Pokúsim sa netĺcť zvrchu. Chcem použiť takýto prípravok: https://www.youtube.com/watch?v=bOPVD...
Odpovedať
@martin2422 ...Ja som si chcel dať naraziť vodu v záhrade :-S Prišli "mešteri" z" KN že nemá problém tu naraziť vodu" stačí ukázať kde chcem vodu mať.. :-D Mali tiež taký prípravok, ale nejako nevydržal ;-) odrazili ho ako nič...Ja som tušil že to tak ľahko nepôjde a moje podozrenie sa naplnilo-bohužiaľ..Totiž ani po dvoch pokusoch /zmena miesta/ nepriniesol očakávaný výsledok..Nie a nie rúru naraziť..Začali okolo 10.00 a skončili o 16.00 keď sa začalo stmievať a tak som ich poslal domov.. ]-( Samozrejme že materiál som zaplatil ako aj ich čas...Po pár minútach sme sa dostali na cenu koľko im dať ;-) ... Neskôr som zistil prečo sa nedalo naraziť ani za B...a ;-) Zavolal som neskôr firmu čo kope studne profesionálne a šéf vyhlásil že dnes ešte budete mať vodu :-D :- kopali 4dni!!!! Lebo išli do hĺbky cca 170cm a tam začali pre nich "galeje"!!!! Šutre s váhou 10-30kg..Museli to najprv rozbiť a potom po kúsočkách vyniesť na povrch..Ako som písal kopali 4-dni kým našli konečne sýty prameň a išli ešte asi pod neho 1/2m a ukončili to..Za 24 hodín mám plný vodný stĺpec 5m..Som spokojný..Aj kvalita vody je ozaj dobrá nakoľko som dal urobiť rozbor, je pitná ale ja ju viac menej používam na polievanie ;-) .. Vodu najprv ukladám a doplňam do 2x IBC nádrží a z toho sa polieva... Pretože je kvalitne studená aj v lete. Vynikajúca na rýchle schladenie, piva :-p ak ho donesiem z obchodu /ale viac menej mám v zásobe v pivnici/ a melóna v lete :-p Takže ak máš dobrú zem tak aj svojpomocne si ju narazíš "len musíš byť ako pepek námorník zjesť špenát :-p " aj za deň, ale keď narazíš na skalu tak Ti "ani pepek" nepomôže tomu ver.. :-D Pozri foto ako začali a ako skončili :-D
Odpovedať
@technik007 Mal by som mať vhodné podložie, sused v pravo aj v ľavo od môjho pozemku si pred pár dňami dali naraziť studňu "firmou" a vodu majú. Rúru natĺkali ručným závažím, ktoré na rúru nasunuli a celý deň ručne (odrazom z podrepu) vyhadzovali smerom hore (verím, že večer nevedeli tými rukami od vysilenia ani pohnúť). Keďže ma príroda neobdarila silou vola (len jeho inteligenciou :-)) natĺkať bude určite za pomoci nejakej technológie, asi toho búracieho kladiva. Kameň samozrejme trafiť môžem. Trošku si chcem pomôcť tým, že do hĺbky 1 m vykopem jamu na budúcu šachtu a z jej dna ešte navŕtam ručným zemným vrtákom, čo to dá (cca 1 až 1,5 m). Uvedeným postupom mi ostane zatĺcť "len" cca 4 m, aby som bol v požadovaných 6 m hĺbky. Keďže mám hladinu spodnej vody cca 4 metre, prameň (alias priehlbinu v nepriepustnom podloží) hľadať nemusím (taká je teória :-), aká bude realita uvidím).
Odpovedať
@martin2422 ja som naraz sam s trojnozkou a lanom vytiahoval hore zavazie ale na to ked trafis skalu treba mat velky hasak a jemne pootacat rurou nie moc aby sa neoddelil spic. Ruru odporucam hrubsiu alebo si overit odkial je lebo u kamosa sa zlomila cinska kvalita. Podla podlozia trva aj vycistenie u mna sme dva dni vytahovali piesok a zodrali dve koze v pumpe.modvtedy tam je par rokou ta ista
Odpovedať
@technik007 ti u mna mali specialnu vyrabany hrot do zbijacky-hrot co zasunuli do rury a pri zbijacke ako tanier. Na zavit rury dali mufnu,tu ked dali dole zavit bol neposkodeny :-)
Odpovedať
@martin2422 ja ked idem k nam do vodarskeho obchodu tak mi vzdy poradia na co aky material pouzit-asi bi ti tiez poradili v tom kde pojdes nakupovat :-)
Odpovedať
@robo_h U mňa to robili tak isto, ale pri úderoch "dostala aj spojka svoje na závit" a ako to nevedeli doriešiť tak to jednoducho odrezali a narezali nový závit..Ja som sa ani nečudoval keď som dal vykopať studňu inde,lebo tie šutre čo boli skryté v zemi by mala problém zvládnuť aj "C-4"..Narazili rúru cca 10-12m a voda nikde ]-( ...možno vyliezla niekde u susedovcov :-) Ja som už narážanie studne vylúčil ;-) Mám kopanú a som s ňou spokojný..Na moje potreby bohate stačí... :-)
Odpovedať
@martin2422 Ja Ti prajem aby si také problémy nemal a narazil vodu na "prvý krát".. :-) No ale keď sused týmto spôsobom má vodu je dosť reálne že ju budeš mať aj Ty..Ja som také šťastie nemal, ale nevadí pretože mám vodu ktorú môžem "vybrať" aj bez čerpadla obyčajným kýblom..Ja už by som nechcel narážanú studňu v záhrade. :-N Tam kde je možnosť ju mať, by som samozrejme privítal ale zase potrebuješ mať k tomu čerpadlo..Bez neho vodu nemáš. 8-)
Odpovedať
@technik007 som zo zitneho ostrova-tu vykopes 1m hlboku dieru a mas tam vodu :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Netreba mať na toto nejaké povolenie? ( Iba zo zvedavosti sa pýtam... ). Ja tiež vykopem metrovu dieru na stromček a hneď je tam voda 😁
Odpovedať
@mishkabb pokial budes vodu vytahovat rucne,nepotrebujes nic. Ak tam das cerpadlo musis ist cez stavebne povolenie.
Odpovedať
@robo_h ..ešte že nie ropu ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Dajú sa zohnať dierkované trubky? Ten hrot je krátky ,potreboval by som viac dierok. Nikde také trubky nevidím ,len číňania majú podobné ,antikorové ale na závit tam asi miesto nebude. Mohli by byť aj plastové.Dieru si predrazím trubkou.
Odpovedať
@jean2 ..tak si kúp klasickú "trubku" a zober vŕtačku a navŕtaj diery kde potrebuješ ;-) ..Otázka k čomu to potrebuješ-"mohli by byť aj plastové" :-(
Odpovedať
@technik007 Zničí sa pozinkovanie vrtaním. Do zeme zatlčiem trubku a vyberiem pomocou páky a je tam diera a do toho otvoru môžem dať aj plastovú trubku ale ide to pomaly ,tak naraz 15cm.
Odpovedať
@jean2 Si nejaký inovátor v tejto oblasti??? Používaš zlobinovú metódu?? Tak to skúšaj, veľa zdaru.. :-D :-D ;-) Nezabudni si s výrobcom špenátu uzavrieť dohodu o poskytovaní -sponzorského špenátu aby si mal sily na vyťahovanie tej trubky čo zamýšľaš.. :-x x-)
Odpovedať
@technik007 Technik aké fotky ,vidím že nie si robot. Aké trubky ste použili? Sú 4 druhy trubiek ,podľa hrúbky steny.
Odpovedať
@technik007 Už som sa dostal na úroveň 5m ,včera 1m,ruky ma bolia z toho ,musím si dať dva dni oddych. Času mám dosť ,treba robiť pomaly.Trubky používam z OBI colové 1m dlhé.Trufam si na 8m hlbku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@robo_h ahoj prosim aká firma ti to prišla robiť?
Odpovedať
@roman_romanbd užívateľ je už neaktívny 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?