Akú máte mesačnú spotrebu elektriny v 2-izbovom dome?

Chcela by som sa opýtať tých, čo majú 2-izbový domček, svietia úspornými LED žiarivkami, majú len bežné spotrebiče v domácnosti /práčka, chladnička, mikrovlnka, rýchlovarná kanvica, vysávač, 2 LED TV, notebook/ a nevyužívajú elektrinu na kúrenie, iba na ohrev teplej vody bojlerom, akú máte priemernú mesačnú spotrebu elektriny? My sme doteraz mali cca 82 kWh mesačne, vymenili nám elektromer za nový a ten nám ukazuje 6-násobne vyššiu mesačnú spotrebu, ako predošlý. Zvažujem podať žiadosť na úradné preskúšanie elektromeru, ale bolo mi povedané, že ak sa zistí, že nový elektromer je v poriadku, budeme musieť zaplatiť náklady na preskúšanie vo výške 100 eur. Neviem, či je pravdepodobnejšie, že bol chybný starý elektromer, alebo že je chybný ten nový.
Odpovedať
Aby som ešte upresnila, my máme 3-izbový domček, ale jednu izbu, ktorá je na poschodí, vôbec nevyužívame /slúži len ako sklad sezónnych vecí/, takže som ju do počtu izieb nezapočítala.
Odpovedať
tak to daj preskúšať, aspoň budeš vedieť. 6-násobne viac je dosť, ale aj tak ti nepomôže porovnávať spotrebu s inými tu na fóre. my napríklad v malom 7+3 :-S domčeku minieme denne 20kW - ako ti to pomôže?
Odpovedať
Doteraz sme platili 15 eur/mesiac, ale pri spotrebe, akú nám ukazuje nový elektromer, mi to vychádza až 90 eur/mes., to sa mi zdá strašne veľa na taký malý domček /bývame v ňom len 2 osoby/.
Odpovedať
My máme tiež nový eletromer, prakticky už dávajú len také s GSM modulom, všetko automatické očítavanie, človek im nidky nedokáže že či meria / nemeria správne, + prakticky neverím že ak by chceli nemožu na diaľku upravovať parametre a stav keby že chceli - chcelo by to niekoho kto s tým robí. Tie staré kde a niečo krutilo my vyhovovali viac. - človek aspon videl že sa kruti a ako intenzívne.... Preto energetickú nezávislosť sme so dali na dom nahodiť fotovoltku, / všetko eletrina , Chladenie pomocou TC spotrebičke A+++ rura, indučná platna, , 1x konvica , práčka , americká chladnička, QLED TV 125cm, 1x notebook, LED ziarovky , rekuperačka - non stop., TUV cez TC, čistička, studnove tlakové čepradlo / Včera som urobil odpis koľko viem zužitkovať eletriny cez panely, za celý jedeň pri režii v dome + chladení na max výkon /15kw/ od 8:00- 20:00 hod- na teplotu v dome 24 st. / podlahovkou , . Výsledok : spotrebovaná energia z VT 0 kwh, NT 2kwh, Prebytok výroby 30Kwh, celková výroba FVE 50kwh.. Takže o leto mám vystarané
Odpovedať
@zara71 spotreba nema s velkostou domu a poctu osob vobec nic spolocne. Na to vplyvaju hlavne spotrebice a vase potreby a zvyky. Na zaciatok by som sa par dni venoval sledovaniu spotreby, napriklad na noc odpojit okrem chladnicky vsetko ostatne. Nemenili ste nastavenia bojlera? Nezohrieva teraz vodu nonstop a na vyssiu teplotu? Nemali ste predtym nocny prud?
Odpovedať
....no to si riadne zainvestoval.....
Odpovedať
Ešte pridávam udaj o svokrinom dome, bežné spotrebiče. - eletrická rura , LED -ky, 1x TV LED práčka , 1x 60L bojler, 1x 180L boljerk, kurenie eletrinou vo výnimočnom tsave na pár dní, inak Tuhé palivo, a aj tak mali ročnú postrebu 7100kwh. - ono ten bojler je dosť záludná vec.
Odpovedať
@stowasser a čiste náhodou to zmenili zároveň s výmenou elektromeru. obetovať tú stovku a preskúšať elektromer. (aj tak je v poriadku)
Odpovedať
Ešte som zabudla napísať, že máme elektrické čerpadlo na vodu zo studne. Všetky spotrebiče máme nové /max. 2-ročné/, vyberali sme ich s ohľadom na nízku spotrebu. Pokiaľ sa ukáže, že ten nový elektromer meria správne, tak to vidím na prerábku na fotovoltaiku. Ideme robiť novú strechu, tak to urobíme jedno s druhým asi. S fotovoltaikou už budeme úplne sebestační /ostrovný dom/.
Odpovedať
nemám strach, že zase daňováci (štát) neprídu na to, ako šklbať ľudí z fotovoltikou, takých "úspor" som už zažil nemálo.
Odpovedať
@stowasser Nie nie, nič sme nemenili, už po 5 dňoch od namontovania nového elektromeru sme zistili, že za 5 dní nám nameral toľko, ako inokedy za mesiac. Dnes bol pracovník VSD skontrolovať, či elektromer nemá voľný chod, ale nemal, tak ostáva už podať tú žiadosť o úradné preskúšanie :(
Odpovedať
@janopopovec a co tak cisla z 26. januara 2019? Lebo v lete za slnecneho dna je fotovoltaika v pohode. Ale cco v zime, ked este aj cely den snezi? Otazku navratnosti nebudem preberat, lebo ty si do toho investoval aby ta distribucna neobabrala, takze je jasne, ze si ju neriesil... @zara71 no neviem ci ten stary nebol zly... Ja mam 4 izbovy byt, uz sme len dvaja, vodu neohrievam a za elektrinu platim 45€ zalohy...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zara71 je to urcite vela..My co mame starsi dom a aj v nom kurime elektrinou, tak mame zalohy 80 ecok mesacne.. 2 izby, byvali tam 5 ludi, 60l bojler, chladnicka, sporak elektricky, 2 notebooky, ziadna telka..
Odpovedať
@zita19 Moja mama má 3-izbový byt, býva sama a spotrebuje 40 kWh mesačne /zabudla som sa opýtať, koľko má mesačné platby/, takže tých 82 kWh, ktoré sme spotrebovali my, sa mi zdalo tak akurát, keďže máme ešte ohrev vody na elektrinu a aj varíme na elektrickom sporáku /mama na plynovom/.
Odpovedať
Mne to tiez pripada dost, nepoznam nikoho kto by na noc odpajal spotrebice, ktore denne vyuziva ako je tv, mikrovlanka atd. Ale aj keby sa preplatite mali by vam vracat :)
Odpovedať
@zita19 Ano ked sneží tak výroba 0, ono janur je najhorší mesiac - aj ked pekne svieti slnko je max denná výroba od 9-12kwh - len TC potrebuje denne v zime na kurenie od 12-16kwh v závislosti od vonkajše TT, a ohrav TUV ďalších 2-4kwh / d., + ost režia.- Nu ostatné mesiace sa už dajú, dom máme A0, Problém som vyriešil predajom prebytkov do VSD, aj ked to nie je nejako finanče výhodnmý obchod / ale ako sa hovorí ked netečie aspon kvapká/ , a pri tak vysokých prebytkoch FVE sa za celý rok nazbiera dosti EE ročná výroba sa ukazuje od 8,55 - 9,1MWh - a to čo musím nutne nakúpiť v zime sa v teplých mesiacoch stratí. Dalej sa tu uplatnuje ešte pravidlo čím viac z vyrobeej spotrebujeme tým to vychádza lepšie. TC za vykurovaciu sezonu vzalo 2006kwh, TUV 650kwh, + ostatná spotreba domu . Kedže máme dosť veternú oblasť a panely sa učinne chladia davajú vyšší výkon ako sa počítalo.... preto tie denné vysoké zisky. Primrne je to pripravené na zalohový bater. set. ...
Odpovedať
@zara71 a to tam byvate dvaja dospeli ludia ci ako? To je aj dost, ale zase je dolezite ako to mate nastavene vsetko...
Odpovedať
90eur za mesiac pri malom domceku? a spotrebice nove? ups .. to je nejaky blud, urcite si to dajte premerat. my mame naozaj velky dom (270m2) (2 dospeli, dve male deti skolaci uz) - dost svetiel a podobne, spotrebice vsetko A++ tiez maximalne rok a 3/4stare ... plus plynovy kotol este potrebuje elektriku + cerpadlo zo studne sem tam zapiname, uz pomenej. Doma v kuse si niekto nabija mobil, jeden notebook ide v kuse, dva notebooky naozaj casto a cez vikend aj 3. Manzelka vari na indukcnej varnej doske (plyn vyuzivame len na teplu vodu a podlahovku). Pracka kazdy den aspon 2x, susicka pradla to iste ... Teraz platime 43e/mesacne. Viem Ti aj presne hodnoty z elektromera dat, kazdy mesiac si vsetko zapisujem. @janopopovec FVE je super, pre dobry pocit, EKO nastavenie, ale nenavratna vec, ale myslim, ze tym ludom to vobec nevadi. Mna prehovarali, ale zatial neriesim.
Odpovedať
@zara71 nehnevaj sa ale 82kWh mesacne nesedi. za rok by si mala 984kWh. nepises aky bojler mate,ale ak by ste mali 100litrovy , tak Ti to staci na ohrev pocas 185 dni tj kazdy druhy den. tj ako by ste kazdy spotrebovali 25litrov teplej vody denne. (vid vypocet tu https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-...) a to si este nevarila, nesvietila, nepozerala TV... pozri sa na to naopak -nascitaj spotrebu jednotlivysh spotrebicov. uz len samotny bojlert (hovcorim ak by bol 100l a ohrieval vodu denne), tak minie 5.3kWh. tj za 365 dni, mas 1934kWh. plus ostatne. kludne to moze vyjsta na tych 5500-6000kWh rocne...
Odpovedať
@zara71, nezalezi ani tak od velkosti domu ako od zvyklosti obyvatelov. Ale mne sa spotreba 82 kW pre dvoch ludi s el. bojlerom, zda strasne nizka. Podla tej povodnej spotreby to vyzera tak, ze ste vobec nepouzivali TUV vodu. Bezny 80l bojler ma len stratu tepla 1kW za 24 hodin. Odmerajte si meracom spotreby do zasuvky ten bojler a ine vacsie spotrebice vzdy za 24 hodin a uvidite ci stary elektromer meral spravne.
Odpovedať
@1ufka1 Áno, v dome bývame dvaja dospelí ľudia.
Odpovedať
@zara71 to ze ste platili 15 ... nebude teraz 90, nemozes to nasobit x 6, pretoze min. 5 Eur z tych 15 je stala platba za odberne miesto. Takze spotreba tak 10. Takze teoreticky vydete platit cca 60 - 65 Eur. Co sa tyka spotreby ... 82 kW za mesiac je extremne malo duplom, ked zohrievate vodu. 82 / 30 je denne 2.73 kWh. Pricom extremne usporna chladnicka denne zoberie min. 0.5 kWh, rura za hodinu asi 3 kWh, ale hlavne ohrev vody - len 50 litrov ohriatej o 35 stupnov (z 10 na 45) spotrebuje 2.2 kW. Neviem ake su vase zvyky a navyky, ci telky bezia nonstop, kolko vody spotrebujete, ale 82 kWh bolo extremne malo.
Odpovedať
@zara71 no tak ja neviem ja sa nerozumiem moc, toto vsetko riesi muz..
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 ja by som sa zameral na to cerpadlo..existuje lokalny merac spotreby el.energie do zasuvky a nan sa zapoji spotrebic..den po dni by som odskusal kazdy spotrebic v dome..a potom riesil elektromer
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 na cerpadle by som si zistil realny prudovy odber pripadne prikon pri zapnuti a ako casto sa zopina(ci je tlak.nadoba a ci ma tlak.nadoba vzduch)
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 12 eur: https://www.nay.sk/solight-dt26-merac...
Odpovedať
@radog Bojler máme 80-litrový a vodu ohrieva elektrinou len v dňoch, keď nekúrime kotlom /tzn. cca od polovice mája do polovice septembra/, Keď kúri kotol, voda v bojleri sa ohrieva kotlom, nie elektrinou. Za rok 2017 sme mali ročnú spotrebu elektriny 909 kWh /tzn. mesačný priemer 75,75 kWh/, za rok 2018 bola spotreba 989 kWh /tzn. mesačný priemer 82,41 kWh. Odpisujem si stav elektromeru každý mesiac kvôli kontrole spotreby.
Odpovedať
Profilova fotka
@zara71 a nic proti ale netreba vinit elektromer pri zmene spotreby..viem ze je to jednoduchsie zvalit vinu na eletrarne a ich montaz elektromeru ale treba zacat od seba..to mi pripomina moju susedu,ktora mi zvonila po 2 tyzdnoch co sme sa pristahovali a vinila ma ze im kvoli mne odkedy sme sa pristahovali nejde antena..potom sa zistilo ze pri zateplovani im dali antenny kabel bez chranicky pod zateplenie,interierovy kabel a casom odisiel..no a akurat vtedy..
Odpovedať
@zara71 a kedy vam menili elektromer? neporovnavas priemer za cely rok (kedy bojler nejde 2/3 roka) s obdobim, kedy asi ten bojler siel?
Odpovedať
@dart9 Hm, dobrý nápad. Netušila som, že sa dajú kúpiť lokálne merače spotreby elektriny do zásuvky. Ďakujem.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?