Ako získať súhlasné stanovisko susedov?

Prosím Vás o pomoc a radu. Pri stavbe RD potrebujeme vodu a elektriku potiahnuť krajom susedného pozemku, na ktorom je 15 spolumajiteľov, pozemok je na E parcele. 14 spoluvlastníkov mi súhlasné stanovisko dalo bez problémov, nakoľko pozemok je pri hlavnej ceste do obce a je prakticky pre ich majiteľov nepoužiteľný, pretože je to zostatok veľkého pozemku, z ktorého im za socializmu vzali na cestu a na výstavbu domov na druhej strane cesty a v tom úseku, na ktorý mi potrebujeme súhlas má šírku asi 3 m aj to je briežok. Jedna zo spoluvlastníčok, ktorá z celej výmery pozemku560 m2 vlastní 38 m2 a na tom úseku, na ktorý potrebujeme súhlas vlastní asi 1-2 m2. Za tento kus "garádu" odo mňa žiada 720,- Eur len za súhlasné stanovisko a ďalšie peniaze chce za predaj jej podielu - 38 m2, ktorý ma následne núti odkúpiť od nej /neviem akú by si zapýtala cenu - býva v Prahe, tak asi pražskú/, samozrejme, že by som mala znášať všetky poplatky okolo predaja. Poraďte mi, ako ju obísť, ale zákonnou cestou. Musím mať súhlas všetkých spoluvlastníkov, keď z 15-tich mám súhlas od 14-tich.? Ak viete, napíšte aj nejaký zákon. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
osobne ti odporucam odkupit to ten kusok od nej... a ziadne prachy len za to stanovisko... prosto za to nema co ziadat peniaze inak to nevidim..
Odpovedať
Profilova fotka
resp. co keby si sa s niekym dohodla z tych ostatnych spoluvlastnikov ze on to odkupi od nej.. / ty mu das na to peniaze../ aby ona nevyskakovala..s nejakou velkou sumou/
Odpovedať
Profilova fotka
No nechápem- ak ti dá za tie peniaze suhlasne stanovisko, naco potom este aj odkupovat podu? Alebo skus to naopak- najprv odkup tu cast pody a potom uz ziadny suhlas nepotrebujes....tu vidim skor problem asi v tom, ze teta za vsetkym vidi prachy a zacali ju svrbiet dlane...zial suhlas od nej potrebujes...
Odpovedať
Áno emuci, máš pravdu, za všetkým vidia veľké peniaze, ale ani nie teta, ako jej podarená dcéra, ktorá sa do toho montuje, lebo teta mi sľúbila, že keď súhlas podpíšu jej súrodenci, tak ho podpíše aj ona. Súrodenci si overili skutočnosti aj u mňa aj na stavebnom úrade a bez problémov podpísali.Od je dcéry som však dostala mail, z ktorého som zostala úplne hotová, obvinila ma z psychického nátlaku na matku a dala si podmienku, že jej najprv musím zaslať na účet 720,- EUR za súhlas a zároveň písomnú záruku, že ich podiel odkúpim. Čiže chce aj peniaze za súhlas a potom mi predá ich podiel.Podotýkam, že sa jedná o úplne nevyužiteľný pozemok pri vstupnej ceste do obce- garád asi v šírke 3 m. Keď to videli ostatní spoluvlastníci, tak mi súhlas hneď podpísali, bez nároku na akúkoľvek finančnú odmenu a ešte mi zaželali veľa šťastia pri stavbe. Som ochotná zaplatiť, ale nie sa nechať vydierať, veď keď som rátala, že každý z tých 15-tich by chcel za podpis 720,- EUR, tak to vyšlo 10.800,- EUR. Je to normálne? Neviem, čo mám robiť, som zúfalá.Pozrite si foto, jedná sa o ten úsek na ľavej strane v dĺžke asi 25 m a v šírke 1-1,5 m - položiť vodovodné rúry a el. kábel a zasypať.
Odpovedať
@navis ja by som odporucala osobny kontakt s tou dcerou a aj s matkou, nech ste vsetci spolu v miestnosti. Rozumne sa porozpravat, ukazat co uz mate v rukach a mozno dceru presvedcite o tom o co vam ide a ze nenechate so sebou mavat. My mame skusenosti s odkupovanim parciel od 11 majitelov, a mozem povedat ze nie je nad osobny kontakt. Z oci do oci su ludia uplne ini ako napr. cez telefon alebo mail. Proste skor sa spravali k nam slusne a ochotne ked sme realne za nimi prisli. Drzim paste, a prajem nech sa ti posledni vlastnici umudrili ;-)
Odpovedať
anaxamon problém je, že my sme v Banskej Bystrici a ona aj s matkou v Prahe, pritom nebol problém s ostatnými spoluvlastníkmi z Nemecka, z Čadce, z Bratislavy, z Martina, zo Zvolena, z Košíc.
Odpovedať
@navis ano precitala som si, cesta do Prahy ale podla mna by vam mohla za to stat, zeby ste to vybavili. Urcite by to bolo menej nakladne nez tie sumy co od vas pytaju. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@navis ma to este jeden hacik, predat vam to nemoze :-D pretoze predkupne pravo maju ti dalsi 14ti, vy by ste na katastri nepresli, nezapisali by vam to :-p - takze.... skus si dohodnut stretnutie, s pani matkou, na dceru sa vytoto.... no a prines si aj papiere od ostatnych, aby naozaj videla ze to vsetci ostatni podpisali.... ak nebudes mat jej suhlas, tak nedostanes na to stavebne povolenie - a dcerenka si je evidentne vedoma, ze ta drzi v sachu.... potom je jedine sud, ina cesta niet ]-(
Odpovedať
kaktusik007 viem o tom predkupnom práve, myslím si že získať by ho nebolo ťažké od tých 14-tich, lebo každý by sa svojho podielu rád zbavil aj zadarmo -/ten garád pri ceste pri nich naozaj nemá cenu, o tom sme sa už bavili, keď som ich prosila o súhlasné stanoviská/, len sa mi nechce ísť znova do papierovačiek a obvolávania a najviac sa nechcem nechať vydierať od jednej nenažratej pražskej husi. Vôbec nie som lakomá, ale svoje peniaze radšej dám niekomu za dobre vykonanú robotu a nie jej. Zatiaľ sme rozbehli ešte jednu alternatívu, ak by to vyšlo, tak by som bola šťastná a pani z Prahy by mi bola ukradnutá. Tak mi držte palce, nech nám táto druhá alternatíva vyjde.
Odpovedať
Profilova fotka
@navis tak drzim paste a daj potom vediet ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?