Ako vyriešiť zatopenú vodomernú šachtu?

Zdravím, máme v spoločnom dvore vodomernú šachtu, jedna vetva ide k nášmu domu a jedna k susedovmu. Je zhruba 1,7 hlboká. Neusále je zatápaná až vyše samotných vodomerov. Na fotkách je stav po vyčerpaní. Po 2-3 dňoch je voda opäť vyše vodomerov. Asi 20 metrov odtiaľ máme studňu a hladina vody je asi 4m pod zemou, preto som predbežne vylúčil, že je to spodná voda. Je možné, že voda doteká popri samotných potrubiach - skúsil som na utesnenie použiť PUR penu, ale nič sa nezmenilo. Potrubia vyzerajú byť tesné, ale na 100% to neviem posúdiť. Chcel by som vás preto poprosiť o radu: Ako by ste identifikovali aký je zdroj prítoku vody a ako sa ho zbaviť? Vopred vďaka za odpovede!
Odpovedať
To je určite voda zo striech ktorá vsakuje .... a preteká aj do šachty, s tým nič nespravíš ... asi. Napadlo ma vybrať dno ... ak tam je beton tak sa tá voda drží ... ak by tam bol len štrk pol metra tak by to vsakovalo ďalej do zeme.
Odpovedať
Prívod od hlavného potrubia vyzerá nový, pravá vetva za vodomerom tiež. Pena proti vode zmôže veľmi málo. Otázkami zostáva - prečo sú použité pred vodomermi v dnešnej dobe kovové fitingy? - je ľavá vetva vporiadku? (malá tlaková skúška pomôže) - prečo je toto otázka a nie diskusia...?
Odpovedať
Profilova fotka
Mame to tiez tak, presakuje cez spoje. Neriesime, kupili sme to uz tak. Vzdy pred odpisom stavu vodomerov musime odcerpat. A ako uz je pisane nado mnou, zmen tuto otázku na diskusiu, inak sa kazdy moze vyjadrit iba raz a ani ty sa nevies dalej pytat.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja som to mal tak asi 10 rokov. Uvažoval som o čerpadle s plavákovým spínačom, ale som ho tam nedal. V tomto roku sa mi vodomerná zostava rozpadla. Vyriešil som to zdvihnutím vodomerov nad hladinu o cca 50cm. Dal som kolená dohora na prívodnom a odvodnom potrubí PE šachty.
Odpovedať
voda sa do šachty dostane stále -ja by som to dal urobiť tak ,aby vodomery nezatápalo a ten bordel odstranil, ide o to že aby si vodomer priebežne kontroloval a nie až potom ,ked príde infarktova faktura , avoda spodna ohrieva aj šachtu v zime- pozor tu robiť mozu vodarne -maju tu blombované meradlo ono tá voda premokne asi z okolia cez beton -na firme sme mali tieš toto a spodná voda daleko nizšie a vody skoro 80 cm v šachte
Odpovedať
urobit odtok niekam do kanala, pripadne do trativodu.
Odpovedať
vykopať vedľa vodomernej kontrolnú šachtu o niečo hlbšiu ako vodomerná. ak sa v nej ustáli hladina vody vyššie ako je dno vodomernej, zbaviť sa vody bude dosť obtiažne ( priepustnosť dna, kapiláry v betóne prestup potrubí . aj keď je to zložité, nie nemožné, ale otázne je či nie zbytočné). v opačnom prípade sa to dá oddrenážovať.
Odpovedať
Pouzit plavakovy spinac a male fontanove cerpadlo . Tahat vodu do kanala prec zo sachty. Otazka par eur a je pokoj. Riesili sme tak vysoku spodnu vodu siahajucu do suterenu. Vedla suterenu sa urobila sachta v ktorej je plavak z cerpadlom. Zapne sa denne dva tri krat a vytlaci vodu na ulicu do kanala. V suterene je zrazu sucho. Pomoze to aj v tomto pripade. Len si skontroluj ci voda v sachte nieje "tvoja"
Odpovedať
Drenaz je dobrá vec, len si treba dať pozor, aby to nechytilo spätny chod.
Odpovedať
Profilova fotka
pokial to nie je presakujuca vodovodna voda (zistit skuskou na meracoch) je to spodna voda.. jednoducho sa jej nezbavis. PUR pena ti pramalo pomoze. Ja mam podobny stav.Vyriesil som to tak ze som dal vedla sachty na konzolu 200L sud do ktoreho precerpavam cerpadlom vodu zo sachty na polievanie v zahrade, ako doplnkovy zdroj k studni. V zime vodu neriesim..zamrznut ti nezamrzne. vodomerom sa nic nestane
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?