Ako sa vybuduje elektrická prípojka cez cestu a potok?

Cheme kúpit´ pozemok a premýšľame ako sa potiahne elektrina. Pripájam foto z streetwiew. Elektrina po obci je vedená po pravej strane cesty (popisujem z pohľadu fotky). Budúci pozemok by bol na ľavej strane. Čiže trba prekonať cestu a potok tečúci poľavej strane cesty. Ako sa vykoná prípojka? Napadá ma že by som pozháňal stĺlp (alebo zabezpečia to elektrárne?) a umiestnil ho niekde na pozemku. Elektrárne by potiahli elektrinu od existujúceho vedenia na pravej trane cesty po moj stĺp, odkiaľ by som si ju potiahol po zemi. Má niekto skúsenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@kujiv6tdi A čo ti bráni informovať sa priamo v pobočke elektrární?
Odpovedať
@kujiv6tdi urcite kontaktuj elektrarne a konzultuj to s nimi, obavam sa ze tvoja predstava je velmi optimisticka. podla mojich skusenosti uz elektrikari dnes nechcu povolovat tahanie vzduchom a vynucuju si zakopanie vedenia vylucne do zeme. ja tiez prekonavam potok a nakazali mi riesit to prierazom popod potok, mam to tak zakreslene aj v projekte.
Odpovedať
@benco u nás sa robilo pripojenie vzduchom i ponad cestu 1. triedy,ak je to podľa normy nič tomu nebráni.
Odpovedať
@duzu tak potom to ma asi kazda distribucka inak, ja som u ZSE a tam to bolo ako som napisal
Odpovedať
trba sa porozpravat s projektantom ktory bude kreslit pripojku na dom- ten by mal preskumat situlaciu ako na to v danej lokalite ,ale zajdi za technikom na elektrarne apovie ti informacne co a ako
Odpovedať
Všimol som si, že jednému u nás spravili prípojku presne tak ako si to predstavujem ja :-) , čiže asi to tak ide ;-) Už len musim zistiť, na čie náklady bol ten stĺp...
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu no tak to si neviem predstavit, pretoze u mna bola podobna situacia a jedine zemou. @kujiv6tdi to budes musiet riesit na vlastne triko, najlepsie pretlakom. Eletrikarom budes musiet dokonca natiahnut aj kabel. Jedine co su obycajne ochotni spravit (aj to nie zadara) je natiahnut kable od drotov dole do krabicky kde daju poistky a spoja to.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak vedenie cez potok ti nikto nikdy nepovolí (ak si dokážeš vybaviť asi 10 rôznych úradov od životného prostredia po stavebný), ver tomu že to sranda nieje....(PS:mne sa to zatial nepodarilo) Ak by ti to povolili tak sa urobí pretlak pod cestou (čo je pekne drahá záležitosť) ale dajme tomu potom od distribučného vedenia do (skrinky) SPP na stlpe napravo, od SPP cez chráničku (pod cestu) do ER (elektromer) a ste pripojený. Tento variant ta vyjde na cca 2000 €. Druhy variant nieje zly ale stoji tam dalsí problém a to rozširovanie sekundárneho distribučného vedenia u distributora (VSE,ZSE,SSE) pričom na vyjadrenie maju lehotu tak 24 mesiacov, pritom to neznamená že to povolia (musia riešiť životné prostredie......). Potom ta realizácia potrvá cca. pol roka možno aj viac. Ak to nepovolia´z ich finančného hladiska, potom Vám daju vyjadrenie že je to realizovatelne lenže na Vaše náklady. čiže platite komplet robotu a material (3000-5000 €, možno viac záleži od situácie).Pokial by Vám to povolili že Vám na pozemok postavia stlp tak to bude ta najlacnejsia varianta(samozrejme architektonicky to nebude moc pekné) , čo však musíte urobiť je zadať projekt projektantovy on vyrieši situáciu, ktorá sa podá so žiadosťou o pripojenie do DS a nezostavá Vám nič ine len čakať. Ale prajem vela štastia ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@kujiv6tdi dobrý deň. ako ste to poriešili? máme podobný problém.
Odpovedať
@dada73 jednoducho treba ist na elektrarne.
Odpovedať
K projektu treba už vyjadrenie na prípojky my sme mali tento problém ťahali sme popod vodu tam teba dať chranicku (ťahali sme elektrinu a vodu)
Odpovedať
@endusko prosím Vás a nemali ste problém s hĺbkou tej štartovacej jama, keď ste ťahali elektriku pod potok... priateľ má z toho dosť obavu..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Normálne sa to prerazilo ale bolo leto a nízka hladina dala sa chránička aby to hlavne voda nemrzla 🤷‍♀️Uvidíme tuto zimu ako to dopadne ale dúfam že dobre ešte tam nebývame .Stavbar čo mi to robil povedal že už tak ťahali na inej stavbe
Odpovedať
@dada73 ten ti neodpovie, uz je neaktivny
Odpovedať
@endusko ťahali sme vodu a elektrinu cez susedov a potok z inej časti ulice asi zhruba 100m stalo to 4500€
Odpovedať
@endusko dobrý deň, prosím vás, keď ste ťahali tie siete cez potok, chcel po vás slovenský vodohospodársky potok zmluvu o vecnom bremene alebo nejakú dlhodobú nájomnú zmluvu? teraz som volala na odštepný závod malacky (kam spadá potok) a pán ma veľmi nepotešil, lebo ani on mi nevie povedať, že mám volať niekam do blavy.. v malackách mi to len povolia, ale ohľadne právnych podmienok mi nevie povedať.. vy by ste mi nevedeli poradiť, ako ste to mali vy alebo aspoň kde ste to vybavovali? ďakujem.
Odpovedať
@dada73 pardón má tam byť slovenský vodohospodársky podnik..už mi z toho hrabe.. :-)
Odpovedať
@endusko dobrý deň, prosím Vás môžem sa opýtať. aj ste to nejak oznamovali vodohospodárskemu podniku, ktorý spravuje ten potok. ja som tam volala a že po realizácii pretlaku popod ten potok, sa bude robiť zmluva na vecné bremeno, ktorá sa potom s geometrákom dá na kataster. len nerozumela som, niečo mi tam splietali aj o nájomnej zmluve.. neviem či tou zmluvou nemysleli náhodou tú zmluvu na vecné bremeno s jednorazovou odplatou, mne tá pani povedala, že podľa m2 cca do 200 eur. A ani neviem, kto bude robiť tú zmluvu, či ich právne oddelenie alebo my, na vlastné náklady si to dáme spísať nejakému právnikovi..Nemali ste niečo podobné? Ďakujem. Nemám odvahu im tam zasa zavolať, lebo už boli zo mňa trošku nervózni.. :-) Ďakujem za každú info.
Odpovedať
@dada73 zrejme bude potrebné podať žiadosť o uzatvorenie NZ a následne pošlú návrh NZ.. obdobná NZ tu http://www.crz.gov.sk/index.php?ID=31...
Odpovedať
@dada73 žiadosť na povodie (kde potok patrí my na povodie Nitry ) žiadali to k stavebnému povoleniu nič zme zatiaľ neplatili ale vybavoval to za nás zhotoviteľ stavby prajem pekný deň
Odpovedať
@dada73 samozrejme potom bude vecne bremeno
Odpovedať
@endusko ďakujem za odpoveď a prosím vás, v tej zmluve o zriadení vecného bremena Vám SVP vypočítal nejakú jednorázovú finančnú kompenzáciu? Ďakujem.
Odpovedať
Zatiaľ o ničom neviem 🤷‍♀️ zistím a potom sa ozvem
Odpovedať
@endusko Ďakujem, bojím sa aby to nebola nejaká pálka..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?