Ako riešiť rozšírenie vodovodu?

Ahojte, chcel by som sa zhruba spýtať, ako a kde začať. V mojom vlastníctve je pozemok 300/1, 300/. a 1998/2. Prvý nákres z vodárni som obdržal, kde bol vodovod zakreslený po moju hranicu (podľa uzemneho planu obce, mal byť aj vybudovaný lenže podľa zisťovaní a nového nákresu sa prišlo sa nato že sa vodovod vybudoval len po začiatok pozemku 295/3 odkial sa všetci susedia napájajú samostatne). Čo mi ostáva a čo je lacnejšie? Napojiť sa samostatne do toho istého miesta ako to spravili všetci naokolo? (so mnou tam už bude štvrtá trúbka, vysoké riziko porušenia susedných pripojek pri výkopoch) alebo rozšíriť vodovod po moju hranicu a skúsiť zlomiť suseda z 302 a 301 nech do toho ide so mnou (aj keď on stavať neplánuje ani predať). Dajme tomu že by nešiel, vybudujem to na svoje náklady a v budúcnosti sa tam postavia ďaľšie domy ktoré sa budu chcieť pripojiť na vodovod ktorý som vybudoval za vlastné, môžem od nich žiadať náhradu? Obec žial nemá peniaze aby to vybudovala ona..klasika Keď som kupoval pozemok, som si preveroval všetky siete, vodárne potvrdili že tam voda je, aj obec a teraz keď už začínam so stavbou o mesiac tak príde takéto prekvapenie, že to bolo len papierovo no v skutočnosti sa tam nič nepoložilo. Jedna sa o dĺžku cca 50m. Vďaka za každú radu,
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 mozno sa bude vediet vyjadrit, on tu pisal ze absolvovali vystavbu cesty aj z rozsirenim sieti.
Odpovedať
@stefanl Nemilé prekvapenie, ale nezúfaj. Správne si identifikoval 2 možnosti: 1. pripojiť sa na existujúci vodovod - v tomto prípade si ale treba uvedomiť, že asi budeš viesť tvoje súkromné potrubie po cudzom pozemku - 1998/1 (alebo to je 1998/7 - zle je to vidno). Nepredpokladám, že by tvoj pozemok 1998/2 priamo susedil s parcelou, kde je koniec toho verejného vodovodu. Ak by si mal súhlas od vlastníka pozemku, cez ktorý (príp. cez ktoré) budeš viesť vodovod, tak je to pre teba jednoduchšie riešenie. Stačí ti od vodární súhlas a súhlas toho vlastníka. 2. vybudovať verejný vodovod až k tvojej parcele - na toto budeš potrebovať projekt a stavebné povolenie. Ak ti neprispejú vlastníci parciel 300/1 a 300/2, tak to zacvakáš sám. Následne (po kolaudácii) to budeš musieť odovzdať vodárňam, aby si sa mohol pripojiť. Potom už vodárne rozhodujú, komu povolia pripojenie. Ty nebudeš mať kontrolu nad tým vodovodom a od nikoho už potom nebudeš môcť žiadať príspevok. Na tvojom mieste by som skúsil najprv tú 1. možnosť. Druhá možnosť bude trvať dlhšie a bude asi nákladnejšia, lebo budeš musieť vybudovať nielen potrubie, ale aj odbočku k tebe, k tomu uzáver a na konci tiež uzáver.
Odpovedať
V našom prípade pôjde vodovod do majetku obce a správcom budú vodárne. Pri druhej možnosti to bude na veľmi dlho.
Odpovedať
@chrobak7 vďaka za uistenie.,Rozmýšľal som celý čas a aj rozmýšľam a vyberem si prvú možnosť. Vlastníkom tej 1998/7 je našťastie obec a našťastie tam ešte nieje položený asfalt (len navozený a ubytý makadam) - je to pristupova cesta spolu s 1998/5. Pekný víkend prajem!
Odpovedať
Tak nakoniec mi stopli stavebné konanie kôli tejto chýbajucej časti vodovodu (že je tam už veľa pripojok) a tréba to rozšíriť, no na vlastné náklady a pak im odpredať za 1€. Stavebný úrad som musel veľmi dlho presvedčiať nech mi to už konečne dajú (chceli ďaľšie projekty, vyjadrenia, hlúposti, nejaký urbanistický prieskum ako by mohla ulica v budúcnosti vypadať... a strata času...) - tvrdili že je to vodná stavba, no podľa zákona môžem predĺžiť vodovod do 99m bez zvláštných povolení (len s postačujúcim súhlasom od vodárov a odklepnutím stavebným). Takže to idem predĺžovať cca 30m na vlastné náklady, som rád že mi to schválili aspoň tak.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@stefanl Je to síce už dlhá doba od Tvojho príspevku... ale ako si nakoniec dopadol? Vybudoval si vodovod na vlastné náklady? Koľko to stálo? Riešime teraz práve niečo veľmi podobné. Ďakujem!
Odpovedať
@evakabo cca 2tis, na vlastné naklady. Odpredane za 1e
Odpovedať
@stefanl Ďakujem za info!
Odpovedať
Zlodejina, resp. nespravodlivé privlastnenie si cudzieho majetku na ktorom ďalej zarábajú a dokonca berú peniaze aj od poškodeného. Kam sa podel z nášho práva zdravý rozum? To isté robia myslím plynári.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2426 a aka je alternativa ? Ak neodpredas, namontuju vodarne na zaciatok jeden vodomer, vsetko zaplatis ty a potom budes uctovat ostanym. To spravi len sialenec....
Odpovedať
@majkoj studňa 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2426 to by si musel mat stastie a byvat daleko od pola a suseda s deravou zumpou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Ale veď ja poukazujem na ten chorý systém a to že ľudia nemajú na výber. Priklad: niekto ti povie, kúp si auto, potom mi ho predaj za jedno euro a ja ťa budem na ňom voziť, ale budeš mi platiť benzin, prevádzku a mňa ako šoféra. Len šialenec by na to pristúpil.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2426 no zober to z druhej strany, niekto za tebou pride aby si mu vybudoval garaz na auto, ze ti potom bude platit 1€ denne.
Odpovedať
@majkoj no pokiaľ viem, tak cenu vodného si ľudia neurčujú sami.
Odpovedať
@jojo2426 vybudovali sme si v obci vodovod sami v "AkciiZ" roky sme mali vodu zdarma, nakoniec sa muselo všetko darovať vodárňam a platíme koľko si zmyslia, ako niekedy znárodnenie
Odpovedať
@duzu krásny príklad Slovenskej "spravodlivosti"
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2426 nie, tu urcuje regulator a casto su naklady na vybudovanie vodovodneho radu pre par domov nenavratne. A ked sa na nich nechce podielat obec, tak to vodarne zo svojeho platit jednoducho nebudu.
Odpovedať
@majkoj my tu rozprávame o tom, že vodari do toho nedajú ani cent a donútia ťa to odovzdať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2426 vodari nikoho do toho nenutia. Oni tu moznost ponukaju, inak sa o to musis starat sam. Ja som mal uplne rovnaky problem. Ale u nas to skocilo tak, ze 5 domov ma natahnu valstnu rurku az k vodovodu a to 50-100m.
Odpovedať
@majkoj my (asi 5 domov) mame k vodovodu cca 400metrov, takže vaše riešenie nám zamietli a nedali nám inú možnosť. Z nášho pohľadu nám nedali žiadnu možnosť, len to vybudovať a odovzdať.
Odpovedať
@jojo2426 Môžte si spraviť vlastný vodovod od bodu napojenia a neprevádzať ho na dodávateľa. To však znamená spĺňať podmienky pre prevádzku vodovodu a robiť údržbu a opravy vedenia, rozpočítavať spotrebu napr. podľa pomerových vodomerov atď. Keď si to celé spočítate, tak zistíte, že sa Vám to vlastne neoplatí. Teraz tak maximálne raz za rok otvoríte človeku bránku, ktorý príde urobiť odpočet.
Odpovedať
@jojo2426 niekde to ide kde to presadí poslanec , obec vybudovala všetke siete,asfaltovú cestu, no dá si zaplatiť za pozemok, niekde za obcou rozpredávajú lúky a stavitelia starajte sa o všetko, kto sa s kým dohodne, to ti môžu dať vybudovať pripojenie k elektrárni ako v kocúrkove
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?