Ako postupovať pri realizácii vodovodnej prípojky?

Profilova fotka
Chystam sa stavat dom a nakolko som v mnohych veciach laik, bol by som velmi rad, keby ste mi pomohli s niekolkymi radami ohladom realizacie vodovodnej pripojky 1. Kde je najlepsie urobit hlavny privod vody do domu? Niekde, kde budu kupelna? Alebo to moze byt aj do kuchyne a odtial sa urobia rozvody? Uvazujem nad tym preto, ze ak by som to chcel kopat az ku kupelni, tak mam tam mnozstvo kamenov a je problem kopat. Kuchyna bude na opacnom konci domu ako kupelna. 2. Do jednej ryhy chcem dat vodovodnu pripojku, a nad to vyssie kanalizaciu. Vykopal som teda trochu vedla ryhy jamu na plastovu vodomernu sachtu, vybetonoval spodok. Na prilohe je nakreslene, ako to chcem, modra ciara je vodovod, cervena kanalizacia. Daju sa ohnut LDPE rury do takeho pozadovaneho uhla? 3. Kedze vodu potrebujeme k stavbe, preto vodovodnu pripojku riesim teraz este pred zacatim stavby. Chcem to riesit tak, ze ked uz ukladam sachtu, vykopal som aj ryhu k domu, a ked to je uz vykopane, ulozim tam aj vodovod aj kanal. Obidva potrubia zatial ukoncim pred domom, a zostatok LDPE rury bude zatial stoceny v ryhe, kym sa neukonci hruba stavba. Moze to tak byt, alebo bude v niecom problem, ak LDPE potrubie necham zatial len tak volne pred domom?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj moje info ked sme robili vodu a kanal nasim bolo od vodarov ze trubky cez sachtu musia ist rovno tak sme osadili sachtu tak aby sme sli pekne rovno od pripojenia a kanal sme mali dat 80cm od vody nejako nam to uz tak nevychadzalo takze sme na pol metra od vody a v jednom mieste sa bude aj krizovat zalezi ako sa otec rozhodne :-) no a ja budem vodovodnu sachtu osadzovat buduci tyzden a tiez ju budem davat tak aby rurky sli rovno az napojenie pri dome pojde v 90stupnoch este neviem kde dam hlavny privod vody ale ja mam kupelnu a kuchynu pomali vedla seba deli ich len komora :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, cez sachtu pojde vsetko rovno, vstup aj vystup zo sachty budu presne oproti.. len mam tu sachtu trochu nabok, mne poradili zamestnanci obce (ktori spravuju obecny vodovod aj kanalizaciu), aby som to dal nad seba do jednej ryhy. A kedze na kanalizacii som nechcel robit rozne odbocky, tak sachta bude trochu vedla ryhy a kanal pojde rovno.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, ad 1. Hlavny privod do domu musi byt tam, kde budes mat bojler. Rozvody v dome sa potom robia spolecne pre teplu aj studenu vodu. ad 2. Odstup vodovod – kanalizacia je podla STN 73 6005 min. 0,6 m. Nemozes to dat tak, ako to mas naprojektovane. Naviac vodovod musi byt ulozeny vyssie ako kanalizacia. ad 3. To by zaujimalo aj mna ;-) Teraz riesime tiez vodovodnu pripojku pre stavbu. Ako budes mat vyvod pre kohutik? Dik za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@alabla Vyvod si urobim zo sachty T-ckom priamo pri vodomere. Co sa tyka 2.bodu, viem, ze norma udava odstup vodovodu a kanalizacie 0,6 m. Tam, kde staviam, kanal i vodovod prevadzkuje obec. A clovek, ktory to ma na starosti, mi povedal, ze na mojom pozemku ako si ulozim, tak budem mat a nikoho do toho nic je. Tych 0,6 metra by som musel dodrzat, keby som kopal na verejnom mojom pozemku, cez cestu a pod.. Len neviem preco musi byt vodovod vyssie ako kanal, mne to kazali prave naopak. Do 120 cm hlbky vodu, 20-30 cm nad to kanalizaciu. Ze tak to budu aj napajat na verejny vodovod a hlavnu kanalizaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Vodovod musi byt vzdy nad kanalizaciou, aby v pripade nejakej havarie nedoslo ku kontaminacii pitnej vody odpadovou. Rozestupy sieti podla STN 73 6005 platia aj na sukromych pozemkoch. Maju zabranit prekopnutiu niekolkych sieti naraz. To by ale mali vediet ludia z obce, ktori sa u Vas staraju o vodovod ... :-o
Odpovedať
Profilova fotka
@alabla Cauko, ano, ved oni to vedia, ale zaroven mi povedali: "vas pozemok, urobte ako uznate za vhodne:) Dajte do 120 cm hlbky vodovod, nad to 20-30 kanalizaciu, a nad to dajte este elektriku, Ked bude nejaky problem, budete vediet, ze tu vsetko je, a budete si davat pri kopani pozor". Pytal som sa okolitych susedov, vsetci to tak maju:) Akurat tu elektriku do tej istej ryhy nedam, tu dam 2 metre vedla.
Odpovedať
Vodovodná šachta musí byť max 1 m za plotom za hranicou pozemku. Podmienka je určená v stavebnom povolení. A ostatné ako johny18 napísal.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi to odo mna nebolo presne formulovane :-| . Bavime sa o pripojke, t.j. o spojeni medzi verejnym vodovodom a vodomerom. Od sachty po VV musi byt pripojka rovna (ty ju zatacas) a kolma k VV a musia byt dodrzene odstupy podla STN (a ty sa opat priblizujes ku kanalizacii). Ulozenie domoveho rozvodu vody je potom uz len tvoja vec. Ale nam to naprojektovali tak, aby byla kanalizacia pod vodovodom aj pri vstupu do domu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@alabla len čo v prípade, že to proste nevychádza, keďže voda musí byť v nezamŕzajúcej hĺbke a kanalizácia musí mať určitý spád a vychádza nad vodou a musí nad ňou prejsť, pretože sa križuje... to sa nedá reálne dodržať. to je tak, keď každú sieť projektuje iná osoba. :-) voda musí byť kolmo a teraz sa to pretína... fakt by si najlepšie sám staviteľ vedel, ako to urobiť a dodržal by aj normy.
Odpovedať
Profilova fotka
Hlavný prívod do domu je dobre umiestniť tak , aby nezavadzal , bol ľahko prístupný a nešpatil! Je úplné jedno kde bude – pokiaľ viete kde je :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
ahojte kde máme začat ked si chceme urobiť prípojku vody a kanalizácie a koľko nás to bude stáť? ešte nemáme ani šachtu urobenú? potrebujeme to urobiť skôr ako začneme s vnútornými omietkami aby sme si natlakovali vodu.
Odpovedať
vodári a vodníci poradte
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@nikabrunc tlakovú skúšku vodovodného potrubia si môžte spraviť aj vzduchom...stačí napojiť kompresor a tlakomer
Odpovedať
@poliacik321 akože bez vody? a to čo budeme pozorovať? díky
Odpovedať
Profilova fotka
@nikabrunc no natlakujete to vzduchom a pokles tlaku budete sledovať na tlakomery
Odpovedať
@poliacik321 a dá sa to takto aj kanalizáciu?
Odpovedať
Profilova fotka
@nikabrunc kanalizácia vzduchom nie, tam sa robí dymová skúška alebo vodná ale toto by Vám mal riešiť ten, čo Vám robil rozvody
Odpovedať
@poliacik321 áno ved on to bude riešit, ale som myslela že najlepšie by to bolo vodou, ale aj toto by bolo riešenie aby sme môhli aj bez šachty tahat omietky
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte , Chcel by som sa opítat kolko to asi stojí??? Myslim prípojka od hlavneho potrubia po hodiny. Dakujem :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ked uz ste mali sachtu, ako rychlo vam tam tu vodu realne napojili ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, potrebujem surne poradit. Ideme robit vodovodnu pripojku. Moze byt vodomerna sachta ulozena aj trochu dalej od plota? myslim tym na nasom pozemku ale mame tam uz sachtu osadenu, co tam bola uz predtym a kdesi som citala ze musi byt max. jeden meter od hranice pozemku. tato je asi okolo 3-4m. dalsia otazka je: pripojka od verejneho vodovodu po sachtu pojde priamo/kolmo na sachtu. ale od sachty po dom by uz nesla uplne rovno, teda za sachtou by uz sla sikmo. Je to problem? Dakujem za kazdy nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
@paja777 môže to byť tak ako píšeš...
Odpovedať
@paja777 S tou vzdialenosťou je to rôzne Každa vodarenska spoločnosť ma svoje vyhlašky. Treba sa pozrieť na stranku tej tvojej a budeš vedieť. Za šachtou je to už na tebe kadial povedie potrubie.
Odpovedať
@topvideo super, dakujem :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ja ma otázku možem mat vod. prípojku z LDPE hadice ? Alebo sa musí používat len HDPE.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ahojte, vodovod je pod obecnou komunikáciou. Chystám sa osadiť šachtu cca 3m od tejto komunikácie na vlastnom pozemku, pokial si to mám vybudovať sám? Len po tu šachtu od domu? Pak prídu vodári, rozrijú asfalt aj obecnú cestu, vykopu a napoja sa do mojej šachty? Niekto mi hovoril že po šachtu je to môj majetok=moja práca, od šachty je to už majetok vodárov=ich starosti. Vďaka za ujasnenie,
Odpovedať
@stefanl vsetka praca je na vas : aj rozkopanie a aj ine. Vodari iba zapoja potrubie na hlavnu vetvu popod cestu a takisto osadia hodiny do novovybudovanej sachty.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?