Ako postupovať pri prekládke telefónneho vedenia?

Ahojte, potrebovala by som poradiť ako postupovať pri prekládke telefónneho vedenia a telefónneho stĺpa. Kúpili sme domček, a ideme meniť strechu, len nám vedie priamo cez štít kábel k pevnej linke k susedom. Volala som už na info linku T-Comu a tí ma stále len odkazujú zaslať žiadosť (problém je v tom, že jedny mi povedia do BA a druhý do ZA). Linka u nás je nevyužívaná, ale prípojku by sme si chceli ponechať. Ďalší problém je v tom, že priamo pred domom, kde máme vchod stojí stĺp s telefónnym vedením, taktiež by sme ho chceli nechať preložiť. Máte niekto s tým skúsenosti? Hlavne koľko nás to bude stáť? (nikde na stránke t-comu som nenašla cenník). Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Treba na vlastné náklady kúpiť a osadiť stĺpy a potom T-com príde urobiť prekládku. Predtým dajte ohlasovaciu povinnosť na stavebný úrad /obec/ a súhlas spolu so žiadosťou odneste do podateľni T-comu, v okrese v ktorom bývate. Pozrite si do Žltých stránok, kde patríte. Poraďte sa zo starostom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@alex2215 ako si dopadla s tým stĺpom? Aj ja potrebujem dat preložiť stĺp z pred domu! Vďaka :o)
Odpovedať
chcem sa opytat, ci uz niekto realne prelozil telefonne vedenie. Co to stalo a tak. - aj ja mam podobny problem. Cez nas pozemok ide krizom a to diagonalne, vzdusne telefonne vedenie. Problem je v tom, namiesto stlpov, vedie kabel po nasich asi po 3 stromoch. Marhula, orech, jablon :D a je asi vo vyske 3-4 metre. Bager bude musiet davat pozor aby ho nepretal. Pred casom sa nam stalo, ze sa pretrhol. Tcomak prisiel zlepil a odisiel. Aj som mu povedal ze si neprajem nech to pridu dat do poriadku. No od vtedy nic. Je jasne, ze sa to casom stane zas. Stromy rastu, vietor fuka, konare sa lámu. Stromy su uz stare, takze ja by som ich najradsej dal dole. Jeden nam uz vietor vyvratil. Podla mojho vykladu zakona, existuje ochranne pasmo, kde sa ja nemozem priblizit k vedeniu, a na strane druhej, je tu urcita povinnost majitela pozemku sa starat o prostredie, aby neposkodilo vedenie. Moj vyklad zakona. Takze teraz neviem. Asi im napisem liebesbrief a uvidime. A ked nie, tak skusim vyuzit kontakty na telekomunikacnom urade :D dam vediet.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som ho mal pred pozemkom, zacal som stavat dom a presne mi vysiel pred garaze.Napisal som list na obec a do 2 mesiacov bol prec.
Odpovedať
otvaram ozatku... teraz prisli chlapci z T Comu... pozreli sa na stav... povedali ze su ochotni prelozit telefonne vedenie... nie po stromoch... ale pekne na stlp... navrhuju popri mojmu plotu az na koniec zahrady... vysli by 2 stlpiky... suhlas som im este nedal... aky mate nato vy nazor... hovorili ze to je len koli jednejmu zakaznikovi vraj... mozem kludne povedat aj nie... a nech si to riesia inak... ale mal by som aj zaujem o ich sluzbu kedze u nas je problem s internetom... myslite ze by pristupili na nejaku najomnu zmluvu popripade zlavu z nejakej ich sluzby??? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
My sme riesili telekomunikacny kabel cez nas pozemok ku susedovi (od stlpu pod jeho strechu ponad nas pozemok)... Na infolinke sa dozvies... nic :) Poslala som klasicku ziadost o upravu vedenia telekomunikacneho kabla - ak je linka funkcna prelozit, ak nie zrusit. Napisala som o skorej vystavbe rodinneho domu, poslala a odlozila kopiu ziadosti a potvrdenku z posty...nastastie. (Posielala som na centralu - Karadzicova, pretoze mi na pobocke dali kosom...) Po tyzdni som im zavolala, ci ziadost dosla... "stratena, treba dohladat" Nasli ju podla podacieho cisla a do mesiaca od mojho podania prisli kabel odstrihnut ;) a bezplatne. Tot moja skusenost. Pevne nervy :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@mifa Ahoj, chcela by som sa spýtať či si k žiadosti pripájala aj nejakú načrtnutú situáciu alebo tak? My sme pri riešní vyjadrení sietí k SP zistili, že Tcom vedie cez náš pozemok ( skoro presne stredom) nejaký starý nepoužívaný vojenský kábel- ktorý ale majú záujem ponechať, lebo nikdy neviete kedy ho bude treba :( Pán čo ho vytyčoval nám poradil napísať žiadosť o preloženie na náklady Tcom-u, že uvidíte čo vám odpíšu. Teraz ale neviem či im nemám rovno poslať nejaké náčrty kade by nám to vyhovovalo...?
Odpovedať
Profilova fotka
@shivatorix podla mna, ak im posles navrh trasy, nic tym nestratis... ja by som poslala aj kopiu osadenia domu na pozemku a zakreslenu aktualnu trasu ich kablu. Technici su ok. Ako som hore pisala, necakaj, kym sa ozvu prvi... tfuj tfuj tfuj ;-)
Odpovedať
@mifa ďakujem za radu, už som to tak napísala- aj s prílohami- osadenie domu, ich vytýčenie kábla a ešte pracujeme na tej možnej novej trase... dúfam, že to dobre dopadne ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@mifa @shivatorix ahojte, ako ste nakoniec s tymi nestastnymi kablami dopadli? my rozmyslame o kupe pozemku na ktorom (presne v strede) stoji stlp od T Comu (ze je to TC nam povedal terajsi majitel, na LV nic nie je napisane), mam povolenie od majitela si prezistit ci ten stlp odstrania alebo premiestna a za akych podmienok. ake mate vy skusenosti? my zatial nemame ani projekt domu ani plan osadenia domu na pozemok, nic... :( co im mam teda poslat do ziadosti? myslite ze staci fotka? dakujem
Odpovedať
Ahoj, myslím, že v prípade stlpu je to trochu ine. Ale napíšem čo viem. Oni maju na to online formulár, kde im na ich mape zakreslíš záujmovú oblast a oni sa vyjadria, či tam niečo vedie alebo nie, a ak vedia čo, tak napíšu aj to aspon orientačne (telefonny, opticky, alebo aky) - stojí to 13,90€ a nemusíš byt majitelom. My sme pri prekládke zistili, že ak sa jedna o kable uložené po roku 2003, tak náklady na preloženie znáša Tcom,. Ak sa jedná ale o kábel starší, znáša náklady žiadatel. Ale na niekolkych forach som čítala, ze so vzdušným vedením to može byt aj inak..."náhodou" stlp spadol a ked ho prišli preložit požiadali ich o posunutie a pod. Alebo vedenie preložia úplne v pohode na základe žiadosti... Najistejšie je poslat tú žiadost o vyjadrenie a následne - bude tam kontakt -telefonovat a telefonovat...
Odpovedať
Profilova fotka
@miskacool ako som pisala, kabel prisli a odstrihli... sused uz ich sluzby nevyuzival... ale to bola odbocka, na hlavnej trati by to asi nebolo mozne odstrihnut... tiez nam znami radili nechtiac "urvat" prac. strojom... ale to je hop alebo trop...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@shivatorix ked som citala ich stranku tak som aj zavahala ci ten formular poslat, je tam pisane ze taketo vyjadrenie sluzi k stavebnemu povoleniu.. a my sme sa este ani nerozhodli ci to kupime, nie este to co na nom postavime. No ved to, ,,nahodou"stlp spadne a ,,nahodou" to uvidi sused.. :/ to je takeee... slovenske :D @mifa droty na tomto stpe vedu tusim k dvom alebo trom domom... neviem ci funguju. dakujem za rady baby, idem poslat ten formular.
Odpovedať
taaak, odoslane, za aky cas mi odpisu? dufam len, ze som to tam popisala spravne... :)
Odpovedať
@shivatorix @mifa teraz ma napadlo, ja som im poslala aj toku pozemku kde stoji ten stlp, aj som im tam napisala ze mam zaujem kupit tem pozemok iba ked ten stlp odstrania alebo premiestna, ale neposlu mi oni len nakres ze ake kable tam su a kde a tak.. a ani sa nevyjadria k tomu stlpu..? co myslite? dala som si to poslat postou za 17e.. no ved nedam za kus papiera 17e a nakoniec mi to bude k nicomu... to je take slovenske..
Odpovedať
@miskacool No ako? uz nieco prislo? Ja som si to dala poslat emailom a bolo to hneď na druhý den. Podstatne je, že tam bude kontakt na niekoho, kto sa bude vediet vyjadrit co s tym, za akych podmienok a tak...
Odpovedať
@shivatorix ahoj,na druhy den mi pisal panko ze to co chcem ja ze je nestandartna poziadavka a dal mi kontakt na dalsieho panka tak som mu pisala mail,tusim v stredu a zatial nic..
Odpovedať
@shivatorix @mifa ahojte, poslusne hlasim ako som dopadla so stlpom :) asi o tyzden prisiel technik sa osobne pozriet na stlp, vsetko si nafotil a povedal ze to pojde na posudkovu komisiu a daju mi odpoved. Odpoved prisla dnes, ze stpl je plne funkcny ze odstranit nejde, avsak ide prelozit. a kedze to chcem ja, tak si to aj ja zaplatim. Zo stpla vedie 6 drôtov k 6 domom. stlp je dreveny, zdravy, takze netreba novy stlp ( to pisem pre niekoho dalsieho kto bude v podobnej situacii). Predbezna kalkulacia prekladky je 440 e bez DPH. takze tak :) majte sa pekne
Odpovedať
@miskacool Tak to sú podľa mňa dobré správy, alebo? My sme napríklad za prekládku starého (1989) vojenského telekom. kábla zapltili 1400€. (Pôvodne bola kalkulácia na 1700€, ale vykopové práce sme si urobili my, takže -300€)...
Odpovedať
@shivatorix ale ano, v podstate je to dobra sprava, ale my este nie sme vlastnikmi pozemku a majitel sa v minulosti vyjadril ze nam nezľavi... teraz sme zistili ze za 100ročný dom, ktory stoji na pozemku by sme platili cca 1500e( kontajnere), za stlp 500e , za buracie povolenie 20, buraci projekt cca 300e a este nevieme kolko by pytali elektrikari za odpojenie.. takze po sviatkoch budem volat majitelovi a pytat zlavu, ked neda tak to nekupime. lebo inak by nam kupna cena za m2 stupla na tolko kolko dat nechceme.. :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Zdravim mame podobny problem z telefonnim stlpom na nasom pozemku, chcem sa spytat kde najdem nejaku ziadost o prekladku resp. kam sa mame obratit s tymto problemom? a co by to vyslo?
Odpovedať
@cernosko729 treba sa obrátiť s písomnou žiadosťou na sídlo telekomunikácii (BA , BB , KE) podľa toho kam spadáš. Najistejšie je poslať žiadosť doporučene + aby si mal potvrdenie o prijatí. Nám to aj tak trvalo 4 mesiace kým sa k tomu vobec niekto vyjadril. a to sme už podávali aj stažnosť cez infolinku a až potom sa začali diať nejaké kroky. Keby dačo píš do IP.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@ferenju Dobry den.Mame podobny problem s preloženim stlpu je tiez rovno pred garažom.Stlp je na verejnom priestranstve mam info ze ak dam ziadost "JA"tak to cele hradim"JA" cca.350€ bez DPH.VAM sa to poderilo cez obec oni to uhradii cele Na seba ?????
Odpovedať
Profilova fotka
@jannee Hej, prisiel som z prace a namiesto 1 stlpa pred garazou som mal 2 na hraniciach pozemku. Stalo ma to len trocha energie na obecnom urade
Odpovedať
coby povedali telekom keby že im stĺp obkopem a nezasypem ? idem totižto tahať siete a v mieste stĺpu bude pretlak pod cestou jamy si predsa môžem kopat na svojom kde chcem nie? pokiaľ to bude zabezpečené plotom a mňa ich stĺp nezaujíma ze im spadne pri silnejšom vetre :D a stlpu sa nedotknem a zem okolo je moja no neviem ci by mi to prešlo ale určite vypustím psa a nedovolím im vstup n pozemok aby ho opravili pri "nehode" vo výchrici :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či má niekto skúsenosť s prekladaním optického káblu, ale v zemi. Na našom pozemku robili optiku v roku 2004, dozvedeli sme sa to až teraz, keď sme ho podedili a optický kábel nám ide priamo pod domom. Podali sme na telekom všetky žiadosti aj o vyjadrenie k existencii aj o vytýčenie sietí, ale ani ten pán nám nevedel povedať koľko to bude stáť, ide cca o 30m dlhý úsek. Platili ste to vy alebo telekom? V našom prípade ide o to, že od predchádzajúceho majiteľa nemali žiadne povolenie, nikto ani nevedel, že sa tade optika kopala a v tom roku vecné bremeno nebolo na siete povinné. Na druhú stranu kábel je vo vzdialenosti cca 20m od krajnice, čo je úplne od veci. Ako ste to riešili? koľko preloženie cca vychádza? Je špeciálna žiadosť na to v telekome? Mňa to na ich stránke hodilo iba na klasický formulár, tak čakáme na odpoveď. Vopred ďakujem.
Odpovedať
@kirspy Musis to cele zaplatit a potom im to odovzdat. Inak nedaju povolenie na prekladku. Riesil som to s lokalnym oddelenim Telekomu, ktory ma odkazali na firmu, ktora to pre nich robi. Nikto iny to robit nemoze, takze musis zaplatit, kolko si vypytaju. Dokonca aj prehnanu cenu za material, lebo ten tiez mozes mat len od nich.
Odpovedať
@bigjamajko a nedalo sa s tou firmou nejako dohodnúť? Nám ten pán, čo nám to prišiel vymerať povedal, že sa dá ten kábel aj preložiť, nemusí sa nadpájať nový, lebo to vychádza drahšie. Podľa neho je možné ho odkopať a len preložiť, ale nepovedal nám, či si to môžeme spraviť sami aj tie výkopové práce. Čakám čo sa ozvú z telekomu. Môžem sa spýtať, akú dĺžku kábla ste prekladali a koľko to aspoň orientačne vyšlo, aby sme sa vedeli pripraviť na tú sumu. Veľmi pekne ďakujem.
Odpovedať
@kirspy Nie, Telekom si nadiktoval novy kabel, od nich a za ich cenu. Vykop sme si robili sami, ale najprv ho musel Telekom - resp. subdodavatel - schvalit. Toto bola najhorsia cast na celej nasej stavbe. Neustupili ani milimeter v nicom. Vlastne, Telekom sa s nami ani nebavil. Na ziadost odpisali, co pozaduju a odkazali nas na subdodavatela. Potom uz sa komunikovalo len so subdodavatelom.
Odpovedať
@bigjamajko tak v tomto prípade asi dopadneme rovnako. Chcem sa spýtať vychádzala tá prekládka okolo 1000e alebo aj viac?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?