Aké kúrenie dať do domu s otvorenou galériou?

Ahojte priatelia, ake kurenie pouzit do galerie cez dve poschodia, velkosti plochy 50 m2, o vyske stien 5 m, s otocením na severovychodnu stranu? Bude tam krb a z neho vyhrevna rohoz + vypusty na teplo pri oknach... juzne slovensko dakujem za info. poslielam ilustracnu foto.
Odpovedať
@marikazuffova poznám človeka, čo má takto riešený dom aj chatu a keď som sa ho spýtal, ako je s tým spokojný, tak na to len nadával. Dole pred telkou je zima, hore v podkrovných izbách je veľmi teplo, cez leto mu to prehrieva slnko a na umývanie okien volá niekoľkokrát za rok horolezcov. Čo sa týka kúrenia, s tým rozložením teplôt si poradí asi len podlahovka
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino ani tá nie.
Odpovedať
@jan45 tak potom už len destratifikátor
Odpovedať
@marikazuffova Ja mám obývačku spojenú s kuchyňou so stropom 5,5 metra. Je to ešte stavba, ale kým nebol plyn, kúrilo sa krbom. Krb to dosť zle vykuruje. Dole bolo chladnejšie ako hore. Keď robili hore SKD, hovorili, že je tam teplo, ale dole bolo chladnejšie. Potom sa spustilo podlahové kúrenie a už nie je problém. Celý priestor je vyhriaty rovnomerne. Strecha je ale zateplená striekanou penou o hrúbke cez 30 cm. Takže si myslím, že na tak veľké priestory treba podlahovku, inak teplo z jedného zdroja bude stúpať len hore a kým sa vyhreje celá tá výška, tak to trvá dlho alebo vôbec.
Odpovedať
Aj infrapanely si s tým poradia
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 samozrejme ze si s tym podlahovka poradi.
Odpovedať
@roxxxy69 osobna skusenost z podobneho domu - decka na poschodi maju velmi teplo az horuco, rodicia dole priemer-az-zima, podlahovka, vyregulovana, velmi dobre dimenzovana aj patricne draha. proste fyziku neoklame nikto.
Odpovedať
@medick Ale u teba je iná situácia - ty máš 2 poschodia. V zadaní (aj u mňa) ide o jednopodlažný dom s otvoreným stropom. U teba by pomohlo jedine to realizovať dvojokruhovým systémom - jeden okruh pre prízemie a jeden pre poschodie. Inak ako píšeš - fyziku neoklameš. Teplá voda sa bude vždy tlačiť hore.
Odpovedať
Profilova fotka
@medick to je jasne - tu sa pise o vysokej otvorenej galerii a nie o druhom poschodi.
Odpovedať
@jakino Presne tak ako vravis. Je to jednoducha fyzika. Horuci vzduch ide vzdy smerom nahor a studeny ostava dole. Leto sa da vyriesit foliami na sklo ale v zime je s tym samozrejme problem.
Odpovedať
@rencipo Keď je podlahovka, tak ani v zime nie je problém. Vtedy je teplo aj pri podlahe.
Odpovedať
stropny ventilátor zrazi teplo dolu, no nevyzera to pekne :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@chrobak7 ahoj. Architekt nám momentálne projketuje dom s otvorenou strechou a galériou nad obývačkou. Veľmi sa nám to páči, no obávame sa unikania tepla dohora a problému, aby dolu v obývačke nebolo chladno. Je tam aj veľa okien. Ako si spokojný so svojím domom a ako ide vykurovanie? Poradíš niečo aby sme to co najviac tepelne pod chytili? Ďakujem krásne.
Odpovedať
@ameliana Ak budeš mať podlahové kúrenie, netreba nič podnikať. podlahovka vykúri celú miestnosť. Dole nie je chladno.
Odpovedať
@chrobak7 a aký máš typ kúrenia? My máme možnosť len elektriku a plánujeme elektricku podlahovku.
Odpovedať
Profilova fotka
@ameliana - zavisi od tepelnej straty domu, ale touto cestou (rozumej elektricka pohladovka) by som rozhodne nesiel. Oberies sa o moznost zmeny primarneho zdroja energie. V tomto pripade by som zvolil vodnu podlahovku (s predimenzovanim okruhov v galerii tak, aby maximum okruhu bolo 50-60m). Ak mas moznost len elektriny, tak TC (ak na to nemas hned aspon pripravu) a dovtedy lacny elektricky kotol. Ak mas TS do 4kW (co myslim ze nemas) tak kludne len EK (lenze zasa ti nevyjde certifikat).
Odpovedať
@ameliana Ja mám plynový kondenzačný kotol a teplovodné podlahové kúrenie. Ako napísal @mgx , škoda je fixovať sa na elektrické podlahové kúrenie, to už v budúcnosti nezmeníš, ak to dáš. Daj to vodné a zdroj tepla budeš mať variabilný. Ale akékoľvek podlahové kúrenie, aj elektrické, ti vykúri vysoký strop. Dôležité je, aby celá plocha bola vykurovaná. Ak by tam bol radiátor, to môže byť problém, lebo vtedy vzduch cirkuluje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@ameliana ahoj, ako ste dopadli s vykurovaním a s teplom v galérii?
Odpovedať
@maria0000 Ahoj, nakoniec sme sa rozhodli galeriu uzavriet. Kurenie sme zvolili elektricke kable. Ale este nebyvame
Odpovedať
@ameliana Vdaka. Aj my galeriu uzavrieme, projektant nam vypocital tozdiel medzi galeriou a uzavretym stropom a na zaklade toho sme sa rozhodli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?