Aká je cena za vsakovacie jamy?

Profilova fotka
Ahojte, chcem sa spytat na radu ohladom vsakovacich jam, potrebujeme 2, aka je cena, lebo 3000 eur sa mi zda trosku vela, ale naozaj netusim, kde presne ich umiestnit a aky materail pozit, hranoly v jame alebo ake mate prosim skusenosti, rady pre neznaleho cloveka ? Dakujem vopred,
Odpovedať
@sisiatko12 3000 za co? Nadrz ci vsakovacia jama? Na zvedenie rýn? Ake je podlozie? Kolko m2 strechy?
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus cena je za vsakovaciu jamu, vyvrtanie, osadenie, dom je dvojposchodovy, strecha do 110 m2
Odpovedať
@sisiatko12 este raz. Nadrz ci vsakovacia jama? Na zvedenie rýn? Ake je podlozie? Ake vrtanie? Bavime sa o trativode? Na dazdovu vodu?
Odpovedať
@sisiatko12 cim bude ta jama vyplnena? a nie som si ista ci sa pre vsak naozaj vrta, vacsinou sa vykope bagrom jama, lozi sa vypln, ci uz original plastovy vylisok, alebo plastove palety alebo plastove prepravky
Odpovedať
Dobry den, s dovolenim sa pridam k teme. Tiez nas caka realizacia vsakovacej jamy (zvedenie ryn, bez plastovej nadrze) . Poradite, prosim, relevantny zdroj, odkial cerpat informacie, aka velka ma jama byt, ako daleko od domu, pocet jam vzhľadom na velkost strechy, atď. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus ano, rozpravame sa o dazdovej vode, material tam sa moze cena aj zvysit, zatial len co mam "ustne" cenu je zaklad, cize to "najlacnejsie" v zakladnej cene, ak by sme chceli drahsi material, zlozitejsie nieco, tak cena naviac. Tym, ze nemame predstavu, kolko take nieco stoji, sa nam 3000 zdali neskutocna suma, ale asi to tak bude no.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem kto, a ani za čo vám dal cenovú ponuku, ale 3 000€ je podľa mňa brutálne prehnaná suma (ešte k tomu k len 110 m2 strechy)... neviem si ani predstaviť, čo v tej ponuke všetko je, ale za tú sumu by som si vedel zohnať snáď aj 10 m3 nádrž, výkop bagrom, osadenie, zásyp a vedľa toho ešte poriadny trativod z DT, či makadamu (a aj to by som ešte niekoľko stoviek ušetril :D ) dotyčnému ste tiež povedali, že ste neznalá a nemáte predstavu? lebo toto mi príde, že na vás chce pekne zarobiť
Odpovedať
Asi tak to nebude ani zdaleka das vykopat jamu bagrom a zozenes si plastove palety jednu za 5 eur na bazosi a vyratas si zasobnik podla velkosti strechy. Takze jama sa vykope az po presakujucu vrstvu neviem ake je podlozie. Potom to cele vystres geotextiliou a naukladas palety na seba ktore potom zakryjes uz aj s privedenym pvc potrubym od zlabov a zahrnes mna to stalo asi 200e
Odpovedať
Ze 3000 eur teraz som skoro odpadol
Odpovedať
@sisiatko12 pokial sa bavime o klasickom trativode. Ak je blizko strkove podlozie. Vykopat adekvatnu jamu az do strkoveho podlozia. Vystlat ju geotextiliou. Do nej zviest zvody. Zasypat hrubim makadamom alebo umiestnit vsakovacie bloky alebo stare plastove prepravky. Obslit geotextiliou a zasypat. To by asi 3 tis. nestalo. Mozes napisat, co je v tej cene? Lebo mne sa stale zda, ze nevieme vsetko.
Odpovedať
@reni85 https://www.nicoll.cz/produkty/destov... Treba si ale pohladat zrazky v mieste stavby a dimenzovat na nejaku dajme tomu 30 rocnu vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikuspekná stránka, je to postup ako sa počíta vsakovací objket, ale je to model z päťdesiatych rokov minulého storočia, sisiatko12 v skuročnosti to nie je stránka na návrh vsaku ale predaj vsakovacích blokov, ktoré by som v Marianke zakázal, pretože tam je koeficient vsaku zo spodnej časti tabulky a to už nie je vhodné pre priamy priesak do spodnej vody. Na strechu Vám za rok naprší cca 60 m3 vody, to je kumulované v dvoch troch obdobiach takže 10m3 nádrž za 1000€ je dostatočná akumulácia aj zásoba na polievanie. Obsyp nádrže zabezpečí dostatočný vsak prebytočnej vody a polievanie dažďovou vodou je prospešnejšie aj trávniku a záhrade.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, prosim Vas riesil tu niekto komplexne hospodarenie s dazdovou vodou na pozemku? Mam na mysli nielen zvod zo strechy priamo do vsakovacej jamy, ale kombinaciu s retencnou nadobou. Zo strechy dazdova voda do retencnej nadoby, odtial prebytok do vsakovacej nadrze. Strecha ma do 150m2, lokalita Spacince, hlboka spodna voda, podlozie na il nevyzera. V podstate zvazujeme 2 moznosti: a/ trativod do retencnej nadoby s prepadom, v takom pripade mozno 5m3 staci a zvysok nech sa trati alebo b/ rurami do vsakovacej jamy a extra studna. Vybudovat vsetky z moznosti je financne narocne a pozemok zaplneny sachtami, vekami, ... Nemam predstavu ani o udrzbe retencnej nadoby povedzme na zimu. Poradite prosim? Pre nadobu je snad len to, ze voda sa vrati do obehu, proti je, ze vacsi objem pod zeminou sa deformuje, ak je prazdna, nik nezaruci zivotnost a obmedzena kapacita. Pre studnu je prakticky neobmedzeny objem vody, ktoru viem pouzit, avsak proti je to, ze treba budovat sachtu, voda je na polievanie studena, teda asi aj tak musime riesit nejake cerpadlo, ktorym vodu vycerpame do sudov (?) na povrchu, aby sa voda oteplila a nejakym ponornym cerpadielkom hadicou pouzijeme na pozemok. Este mi napada moznost "vyhybkami" na zvodoch z ryn zachytit cast vody zo strechy, tu pouzit na zahrade a zvysok len vsakovat jamou. Dakujem za rady
Odpovedať
ja mam zo strechy zvedene do 2och kubickych nadrzi, este sa mi nestalo zeby sa naplnili obe pri dazdi, docerpavam zo studne takze 5 ak ju vyuzijete priebezne je habadej
Odpovedať
@sisiatko12 nech Vam daju rozpis, co je vsetko v tych 3000 obsiahnute, teda popis prac a aky material a s akymi strojmi. Na zaklade toho si nechajte urobit 2-3 cenove ponuky s tym istym popisom prac a materialu. Ziskate tak prehlad a lahsie sa potom rozhodnete.
Odpovedať
@sisiatko12 my sme mali betónové skruze 3 krát vsakovacia jama. Jedna hlboká 4m a ďalšie 2 boli hlboké 3m vrátane osadenia, obsypania štrkom, poklopov, kopania samozrejme to stalo 1800 euro. Plocha strechy 150m2.
Odpovedať
@jankakitty Nekomplikujte si zivot. Odvedte dazdovu vodu zo strechy do vsaku a na polievanie zahrady vyuzite studnu s cerpadlom a priamo polievajte bez sudov.
Odpovedať
@exponent @neutrino Myslím, ze za 1,5 roka už cenová ponuka nebude aktuálna. Teraz sa už diskutuje o inom.
Odpovedať
@chrobak7 Ah, mate pravdu. Datum zalozenia temy sme prehliadli.
Odpovedať
dakujem, este posledne otazky prosim; je lepsie mat 1 jamu spolocnu pre vsetky zvody alebo 2 mensie pre kazdu polovicu strechy? Bolo by menej trubiek sregom cez zahradu. Ako daleko od domu, plota / suseda musi jama byt, iste su na to regulacie. Sklon som citala od 2 do 5 percent, co je tak akurat? vdaka za rady
Odpovedať
@jankakitty My mame dva vsaky, lebo mame dve strechy: jednu valbovu a jednu plochu. Dajte co najdalej od domu a davajte to tam, kde to pre buduce stavby ako bazen, zahradny domcek, altanok, studna atd. nebude priestorovo vadit.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankakitty vsak sa nerobí do jamy, pokiaľ nemáte potrebu nádrže, treba po záhtade ryhy a vodu nechať vsiaknuť. ešte sme si nezvykli, ale niektoré SÚ už pýtajú v projekte spôsob naakladania s dažďovými vodami.
Odpovedať
@jan45 zdravim vas p. Jan, toto ma zaujalo. SU by mohli ziadat nakolko podrobny postup? My sme 3 roky dozadu pre BVS len zaskrtli v kolonke dazdova voda, ze "vsakom na pozemku", tento papier potom dostal aj SU. Nespecifikovalo sa technicke prevedenie. Ryhy zaberu hadam viac miesta ako zakopany trativod, vesele to budu mat majitelia mikropozemkov v satelitoch.
Odpovedať
vykopat jamu,vystlat textilom,prany strk.dalej od baraka,obamu.petnact korun
Odpovedať
Profilova fotka
@filip_pe Hlavne pri väčších stavbách sa to už vyžaduje, ale robil som to aj pre RD. V princípe hg posudok určí hladinu spodnej vody a projektant podľa toho volí hľbku vsaku, tá musí byť 1,5m nad h.s.v. Odborník jamu ani šachtu nedoporučí, pretože je tam riziko vytvárania tlaku a priameho prieniku do spodných vôd. Na našom území je odpar vyšší ako zrážky, takže nádrže sú opodstatnené. V územnom pláne má byť riešené nakladanie s vodami, ale tam to je tiež pojednané jedným riadkom. Tiež by ma zaujímalo, ako to riešia na Čiernej vode, kde je spodná voda -70 cm.
Odpovedať
@jan45 nedalo mi to, nasa obec hovori len "Odvádzanie zrážkových vôd z povrchového odtoku riešiť mimo systém verejnej kanalizácie." Tam ostava vela priestoru na ludsku tvorivost. Kopa ludi vyvedie rinu cez predny plot na obecny pozemok a problem je vyrieseny 🤔 Dobre pisete, len take zamyslenie, nie len o dazdovej vode ale celkove stavba a byvanie-az raz budu jednotne a zrozumitelne pravidla ktore sa budu dodrziavat a vymahat, a obcanom budu davat zmysel, to sa nam bude krasne zit..
Odpovedať
Profilova fotka
@filip_pe neviem , či pri našej mentalite by to fungovalo. Predpisov máme dosť, len my uplatňujeme ľudovú tvorivosť za každú cenu. Keď počujem "dom provensálskeho typu" je to pre mňa to isté ako "vsakovacia studňa". Unás platí dehonestácia skutočného vzdelania, ľudia nezarobia na slušný projekt a odborné vedomosti projektanta alebo kvalifikovanej firmy nahrádzajú systémom pokus-omyl.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
všetko zaleží na lokalite ale rozumné riešenie je vykopať jamu osadiť 3ks 100 centimetrové skruže a jeden konus a ste v hlbke 210 cm a pri dvoch vsakovačkach to bude stačiť, tam kde su strkové podložia je to nezaplnitelné ked zvyšok čo chýba do 3000 prepijeme tak budem pol roka nebojaschopný bager cca 150. polmetrové 6x50 je 300 konusy 2x60 je 120.....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?