3/8 plastove trubky na vodu - lepene

Profilova fotka
Dobry den majstri. Vedel by mi niekto poradit kde by sa dali zohnat 3/8 plastove trubky a spojky a kolena k nim? Roztrhlo nam potrubie na chalupe, prisiel vodar a pozeral ze co to mame za rozbody, ze sa s tym este nestretol... chalupu sme uz kupili s takymito rozvodmi... tepla voda je vedena v 3/8 colovych trubkach, plastovych, ktore sa ale nedaju ani tavit dokopy, lebo pri pokuse o tavenie zacali horiet... co sme pozerali, tak v kolenach su lepene nejakym lepidlom. Nas vodar sa s tym este nestretol a obvolavaj aj velkosklady a nikto nema take 3/8 trubky, nieto este k nim spojky a kolena... vraj sa take pouziva asi niekde v zahranici... nemate nahodou skusenosti s takymi trubkami? Potrebujeme surne dokupit take spojky a kolena, aby sme nemuseli prerabat komplet vodu v celej chalupe... a zaroven ak by ste vedeli, akym lepidlom sa to spaja, boli by sme velmi vdacni :-) Dalsi problem je aj so studenou vodou... ta je sice vedena uz v pol colovych trubkach, ale material tiez taky, ze sa neda zvarat, lebo hori... je to tiez spajane lepidlo,... vedeli by ste poradit, o ake lepidlo sa jedna? Podla vodara sa take trubky pouzivaju pri bazenoch, ze tam sa takto lepia, ale on s tym nema ziadne skusenosti... Prosim o akukolvek radu... ak sa nam nepodari pozhanat tie kolena a spojky, budeme musiet robit komplet nove rozvody vody, comu by sme sa velmi radi vyhli... vopred velka vdaka za akukolvek pomoc :-)
Odpovedať
@hiva sú to rozvody z Chlórovaného polyvinylchloridu (PVC-C) spája sa lepením, mechanicky spojkami, PVC potrubia používajú hlavne v amerike ale aj tu som to videl v jednej fabrike to robila firma z Košíc na demineralizovanú vodu, takže sa to dá určite zohnať, len viem, že sú drahšie - hľadaj podľa názvu.
Odpovedať
@hiva Sú to PVC rúrky, ktoré sa lepia. Materiál som kedysi nakupoval v Bratislave na Odborárskej 52, firma tuším K.T.O... treba kúpiť materiál, lepidlo a riedidlo, ktorý povrch odmastí a trochu naleptá. Nanesie sa lepidlo a spojí. Voláme to "americký plast"... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
no dufam, ze to bude ono... ale teda byvali majitel robil rekonstrukciu uz pred 10 rokmi... je mozne, ze sa uz vtedy k tomu dostal? Inak teda bol znacny zgrlos, hladal vacsinou co najlacnejsie riesenie, tak neviem ci to je ozaj ten americky system... sa skor bojime, ci to nebude nieco lacne polske alebo ukrajinske...
Odpovedať
Profilova fotka
@hiva videl som to pred 20 rokmi na výstave neujalo sa to, prišiel PPR s natavovaním.
Odpovedať
Profilova fotka
O mesiac ti bezi Aqaterm v Nitre tam pokukaj dovtedy prestane mrznut.
Odpovedať
@wolodymyr Aquaterm práve skončil... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Aha no to som moc nepomohol. Drzim palce teda.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem... nasla som firmu Stark ktora predava aj tieto potrubia, ale v pouke im tie 3/8 nevidim :-( Skusim este popatrat niekde v polsku :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
System rozvodov PVC, sa u nas dodava pod firmou NIBCO. Je to system C-PVC alebo C-PVC U. Problem je, ze u nas tento system nieje moc rozsireny, rozsirene su skor polyfuzne zvarane PPR systemy. Obrovskou vyhodou systemu lepenych PVC rozvodov je, ze staci na opravy, alebo instalacie, uzivatelovi pilka, smirgel, lepidlo a material. Kedykolvek, bez zvaracky, sa lahko urobi zmena, alebo vymena, prelozka a aj oprava. V drevodomoch, najma v USA, Kanade a podobne, pri rekonstriukcii, sa vyrezu stare rozvody motorovou pilou z TK platkami, klinec, neklinec, proste sa armatury vyrezu a nainstaluju sa nove, ide to velmi rychlo, lebo zvaranie polyfuzne je relativne pomale. V priebehu cca 4 hodin, po predoslej "demontazi" dokaze zohrata dvojica instalaterov, urobit rozvody v dvojposchodovom dome aj z odpadmi. V EU sa vdaka procesu vyradovania halogenov a potlacania PVC, na podobne ucely, toto vidi velmi malo, aj odpadove rury z PVC sa stracaju, pouzibaju sa najma PE a PPR. TAk tenke rury, ako je 3/8" sa ale moc u nas nevidia, norma hovori minimalne o 1/2" Ani stark tie rozmery a fitingy neponuka v tomto rozmere, skor redukcie. Ak mozem doporucit, najjednoduchsie je skocit do stavebnin, kupit si Cu tvarovky a trubky, na chatu stacia aj 16mm a prerobit cely rozvod. Cena je smiesna, aj neskuseny domaci majster, spravi cele rozvody, ya jeden weekend, staci letovacia lampa, cin a tavidlo. Tie PVC trubky, sa maju menit pre pitnu vodu do 10 rokov, pre uzitkovu a technicku vodu, sa maju menit najneskor do 20 rokov. Cu rozvody, vas preziju.
Odpovedať
Profilova fotka
@merlin00 Dakuejm za vycerpavajucu odpoved.... nakoniec sme spravili komplet nove rozvody.... aj ked sa nam stare podarilo opravit kde bolo prasknute, tak to zacalo tiect inde, zalepili sme a zas zacalo, tak sme sa na treti pokus nastvali a dali prerobit komplet cele rozvody.... a uz mame pokoj. Chceli sme sa hlavne vyhnut buracke, ale tak nakoniec je to takto lepsie... za vikend nove rozvody... akurat teda ku zastierkovaniu a novym obkladackam sme sa este nedostali.... ale to uz je skor esteticka uprava, takze nic surne :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Tak potom je to OK. Problem robi u rozvodov vody, ako vody uzitkovej, tak pitnej, vymrzanie objektu, ktory nieje trvale prevadzkovany a vykurovany. Pomoze len dobre navrhnute vyspadovanie a vypustanie systemu. U teplonosneho media, je mozne pouzit nemrznuce zmesi, ak je system uzavrety. PVC ma nevyhodu, ze po urcitom case skrehne a nizke teploty potom tie rozvody popraskaju v nemoznych miestach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?