Z "vlastného" na Slovensku do podnájmu v zahraničí?

Ahojte. Mám možno trošku zvláštnu otázku, ale rada by som počula skúsenosti ľudí čo niečo podobné riešili, prípadne zažili. Nechcem radu, čo máme spraviť, ale skôr skúsenosti, či niekto niečo podobné riešil a ako je spokojný so svojím rozhodnutím. Väčšina rieši otázku či brať úver alebo isť do podnájmu. V skratke : s manželom sme spolu 8 rokov, pred 2 rokmi sme kúpili byt v malom meste na Slovensku a pred rokom sme sa rozhodli, že nechceme deti (prosím nekomentovať) a tým sa všetko zmenilo. Zmenil sa náš pohľad na svet, že nechceme žiť tu štýlom, že prídem o 17-tej z práce a nič z toho. Obaja sme typy, že stále niečo vymýšľame a učíme sa aby sme sa mali v budúcnosti dobre kdekoľvek budeme. Rozhodli sme sa, že do 3 rokov odídeme do zahraničia. Akurát sa bojíme toho, že tu máme zabehaný život a "vlastný" byt a ak raz odídeme odtiaľto, zrejme už budeme celý život len v podnájmoch. Mne osobne to nevadí, je to sloboda, že ked sa nám niekde nebude páčiť, môžme ísť úplne niekde inde, ide len o to, či to risknúť a mať zaujímavejší život alebo sa uspokojiť s obyčajným "slovenským". Žijeme v meste, kde sa bojíte dať výpoveď v práci ktorú nenávidíte, lebo iná sa tu ťažko zháňa. Momentálne sa vzdelávame v IT smeroch a do pár rokov by sme chceli niečo rozbehnúť na internete a láka nás život "digitálnych nomádov". Tak čo, aké máte skúsenosti. Mali ste kúpený byt/dom a rozhodli ste sa odísť z vlastnej krajiny. Ľutovali ste to niekedy alebo je to vaše najlepšie rozhodnutie? Ďakujem za každý komentár, dúfam, že aspoň pár ľudí si to prečíta do konca a zareaguje :) Pekný deň :)
Odpovedať
1
2
5
@rebbecah ahoj. Zaujimava tema... Ja osobne tuto skusenost nemam, mam ale vela kolegov zo zahranicia co ziju ako ty popisujes - z krajiny do krajiny - oni to ale maju aj v krvi, vlastnictvo nehnutelnosti sa tam riesi vawcsinou az na dochodok, dovtedy sa zije v podnajmoch - je tomu prisposobena aj celkova legislativa na ochranu najomnikov... aj ked prisli na sr tak tu len prenajimali - mnohokrat domy za 4000 a viac euro mesacne ale do vlastneho ich ani nenapadlo ist... Mam este kamosku - kupili dom pri ba - velky okolo 300m2, ona je na retazovych materskych a jeho sluzobne vysielaju do celeho sveta - oni ako rodina cestuju s nim ( maju 3 deti, 1 skolopovinne ) - su s tym v pohode - dom rozmyslali ze prenajmu ale nakoniec si ho nechali aby sa mali kam vracat... neviem ako dlho im toto vydrzi - maju 40 a pomaly sa tiez chcu niekde usadit - nevedia ale kde:-)
Odpovedať
Profilova fotka
Skúsenosť osobnú nemám ale ak ste sa rozhodli nemať deti tak v tom prípade vás nič "nebrzdí" Ja keby nemám rodinu tak určite by som tu nezostal. Aj keď mám fajn prácu, ktorá ma baví ale v kútiku duše ma to stále ťahá ísť preskúmať svet. Možno keď raz deti odrastu tak sa mi to splní. Mám kamaráta, ktorý bol celý život na Slovensku a potom zo dna na den sa rozhodil ísť do Kambodže (nie lekvár kosiť :-) ) A hovoril, že neskutočne mu to otvorilo oči a pohľad na svet ako taký. Mal hu celú precestovanú+ ešte Thajsko. Bol tam tri roky a nelutuje ani deň čo tam stravil. Na vašom mieste by som to určite riskol ako ostať v tomto banastane, drieť od nevidím do nevidím a mať byt kde akurát môžem pozerať do blba. Starý otec vravieval odvážnemu štastie praje. ;-) Takže držím palce a určite si chodte za svojím snom.
Odpovedať
Pokial neplanujete deti, tak myslim ze nema zmysel sa tu nejako utapat, zostavat len preto ze tu mate vlastny byt. Podla mna pokial naozaj chcete odist, chcete zit pestry zivot, tak by som byt predal a odisiel.. ak sa na to citite, preco nie. Urcite to bude velka skusenost do zivota. Mam kamarata, co na slovensku postavil dom, nakoniec ho zena nechala, dom predal odisiel do zahranicia, zije sice v podnajme, ale ked sa stretneme ze je tu tak hovori ze je rad, stastny. Ze zije konecne zivot aky chcel ;-)
Odpovedať
@rebbecah Na vašom mieste by som do toho šla. Veď nič nemusí byť na veky a ak vás to prestane baviť tak sa zariadite inak. Ak to bude aj na pár rokov, tie zkusenosti a zážitky vám nikto nevezme.
Odpovedať
@rebbecah pokial nechcete deti a usadit sa, tak smelo do toho. Mam v rodine 2 podobne pripady, aj ked teda jeden clen sa na "stare" kolena predsalen rozhodol usadit a mat deti, ale donedavna zil presne takto.. Tu na SK sa to vlastnenie nehnutelnosti stava ozaj bremenom, v zahranici je to uplne o inom.. Uz len debilne poplatky okolo vlastnenej nehnutelnosti, uz to je na hlavu.. A tak isto ten pocit uputania sa k "pode" , to mame my Slovaci velmi silno v sebe..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi ake debilne poplatky mame co v zahranici neexistuju ?
Odpovedať
Profilova fotka
@rebbecah nie som si isty, ci si ten zivot v zahranici prilis neprikraslujes. Ano vseto sa da. Sam som isty cas byval v Nemecku, doteraz tam chodim a mam tam zakaznikov a kolegov. Robim v IT a nepoznam takmer nikoho z kolegov v Nemecku, ktori by boli doma pred tou spominanou 17tou hodinou :)., cize ziadne terno to nie je ani tam. Mal som vela krat ponuku tam odist, ale veru stale som tu :). Mam znamych, ktori do toho Nemecka odisli, stale tam su. Jeden tiez skusal taky nomadsky zivot, bolo to dost stresove a paradoxne skoncil pri praci pre nemecky Telekom :-D. Samozrejme s vybornym napadom je na internete vsetko mozne, len toto naozaj nie je sudene hocikomu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, mame dom na sk a odisli sme zit do zahranicia, kde tiez nezijeme v podnajmoch, hoci tu je to bezna vec. Makame od vidis do nevidis a financne sa mame fajn, len akosi nestihame okrem toho makania takmer nic ine @akvi k tym debilnym poplatkom len aby si vedela, kym na sk sa zmestime do smiesneho kadastralneho poplatku, ani neviem kolko 100-200 eur, v zahranici mame poplatok 1680,-€, poistky asi 1200 za dom, zivotne poistky okolo 1100, no neviem ale ja taketo poplatky na sk nemam a neviem si predstavit ake ine debilne poplatky na sk existuju? Neda mi ale nedodat k prispevku jeden obrazok, ktory ale ze uplne doslova plati. Nikde nic nie je zadarmo, v cudzine budes vzdy cudzincom a musis makat 6x viac ako domaci, aby si sa niekam dohrabala, ale vsetko sa da len treba mat pevnu volu. Konstatujem ze z 10 ludi co sem prisli 8 sa vratilo na sk, s tym ze vraj radsej budu doma suchy chlieb jest ako takto hrdlacit. Ale nelutujem ze som tu, niekam sme sa dopracovali, ale trvalo to dlhe roky, keby som bola na zaciatku vedela cim vsetkym si budem musiet prejst, neviem ci by som sa na to dala
Odpovedať
skuste. na uvod nepredavajte, az ked naozaj zistite, co chcete P.S: bud hrda na to odkial pochadzas!
Odpovedať
Urcite chodte von , zazite na vlastnej kozi ake to je a utvorte si vlastny nazor na zivot v zahranici. Je to ta najlepsia skola zivota. Neznasam reci ludi , ktorí nikdy neboli v zahranici dlhsie ako na dvojtyzdnovej dovolenke v Chorvatsku a vedu reci ako je tu vsetko zle a ako vam za hranicami padaju pecene holuby rovno do pusy. S manzelkou sme stravili vyse 5 rokov v Anglicku a USA , tvrdo sme pracovali a setrili aby sme sa mohli vratit potom naspat na Slovensko a zit si dobry , kludny zivot. Nebolo tam zle , ale casom clovek zisti , ze bezna stredna trieda sa nema o nic lepsie ako u nas,Napriklad z domov v akých sa zije v GB alebo v USA by zaplakal-asi skor zasmial - nejeden fanda modrej strechy, Bezne poplatky niekolko krat vyssie , vsetci robia od nevidim do nevidim , v GB pri beznej navsteve zubara nechate majlant, v amerike cestujete za lekarom min. hodinu atd. Skratka presne tie iste veci na ake nadavaju vsetci u nas. A preto vsetkym, ktori maju tu moznost, odporucam precestovat trochu svet a nech sami uvidia ako sa zije inde a ci je na tom Slovensku az tak zle. Netvrdim , ze kazdy sa musi ztotoznit s mojim názorom , ale ja skratka na Slovensko nedam dopusti :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rebbecah už len to, že toto sa pýtaš na fóre, naznačuje, že nie ste rozhodné odhodlané typy. Tú školu života si musíš odžiť sama. Skúsil som, ale som sa vrátil zo Švajčiarska. Počítaj, že dlho budeš iba cudzinec, bez skutočných priateľov. Čo sa poplatkov týka, život v zahraničí je drahší, viac síce zarobíš, ale na SVK je pohodlnejší život.
Odpovedať
Za vyskusanie nic nedate, ale mat pohodlny zivot, peniaze na najom a cestovanie , a pracu do 16:00? Ci na Slovensku ci v zahranici je to nerealne, navyse este sa len vzdelavate, nikde na vas necakaju s otvorenou narucou. 3.000€ na Slovensku a v zahranici Nemecko, Belgicko...... je diametralne odlisna suma.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@rebbecah tvoja téma ma veľmi zaujala. Je to naozaj ťažké sa rozhodnúť ale pokiaľ ste obidvaja taký že chcete niečo zažiť, stále niečo vymýšľate, byť Vami idem do svete. Nič Vás tu naozaj nedrží, budete tam spolu a tu si byt či dom môžte nechať a budete mať istotu že sa vždy máte kde vrátiť. Jedna možnosť je ho dať do podnájmu a budete z neho mať aspoň nejaké peniažky. Byť tebou idem!
Odpovedať
Toto by bolo na strašne dlhú debatu a rozhodnutie je len a len na Vás. Je len napíše, že relevantnú odpoveď Vám nedá asi nikto, pretože málokto si tento štýl života "dožil" až do konca, teda do pokojného dôchodku. Myslite však na zadné vrátka, na rezervu, na miesto, kde sa môžete vrátiť prípadne dožiť starobu. Aby sa nestalo, že vo vyššom veku už o Vás nebude postarané ...
Odpovedať
môj kolega urobil v polke 90. rokov to čo vy. Má skutočne bohaté skúsenosti z celého sveta, tiež sa rozhodli nemať deti, a viete čo sa stálo ? Dnes má 48, pred rokom sa im narodila dcérka pretože zo spomienok sa žiť nedá a bez rodiny ich už to cestovanie prešlo a už nenaplňalo. Takže dnes majú 48 rokov, nemajú žiadnú nehnuteľnosť keďže si užívali životné poznanie a to dačo stojí. Minimálne do 68 sa teraz bude obracať aby uživil rodinu nakoľko s jeho ženou ten porod dosť zamával a asi ostane PN do dôchodku. Teraz hovorí že keby si založil rodinu v 30ke, už by si len užíval a radoval sa možno z vnúčat. Pri strese aký dnes zažíva, si na úžasný život cestovania, zaujímavých prác v zahraničí spomenie možno tak z fotky.
Odpovedať
Profilova fotka
treba ratat s tym, ze vsetko ma svoje pre aj proti. Ale ak po slobode clovek tuzi tak nevidim dovod preco neist do zahranicia. Nevyskusat nieco nove, zmenu. Vtedy clovek najskor zisti ci toto je to co chce alebo nie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Jak se píše v příspěvcích výše, určitě na Vás nikde nečekají s otevřenou náručí, práce bude tvrdá, konkurence vysoká, i když jazyk bude špičkový, pořád jsi cizinec - jméno tě prozradí :) Dá se procestovat svět způsobem, o jakém píšeš a to formou různých dobrovolnických programů v různých částech světa nebo formou sezónních brigád. Můžeš sbírat kávu v Asii, jahody v Anglii, pomeranče ve Španělsku atd., ale nejprve musíš přežít tu dřinu třeba 2 měsíce, něco našetřit a procestovat danou zemi a pak pokračovat dále někde jinde. Osobně si myslím, že to není dlouhodobě udržitelné...
Odpovedať
Kamaratka s manzelom dostali zelenú kartu, takže na par rokov odišli na americký kontinent. Byt si nechali, počas ich neprítomnosti v ňom byvala ich kamaratka, ktorá vtedy byvala v inom podnájme. Postarala sa on a nezničila ho. Druhá kamaratka sa zase každé tri roky aj s detmi stahuje. Skotsko, Španielsko, Japonsko, teraz na tri roky Tanzania. Znie to dobre, ale nie je to až také jednoduché. Svoj veľký byt predala a kupila jednoizbový, keď prídu na Slovensko, raz za rok v lete na prazdniny, tak tam majú svoje malé útočisko. Ale to je iné kvoli deťom, musia každý rok robiť rozdielove skúšky. No a do tretice, kamarát dostal ponuku od partnerskej firmy do Singapuru. Pracuje v IT oblasti. Predali byt, rozpredali nábytok aj elektroniku, knihy, urobili taku malú burzu medzi kamarátmi, nechali si doslova každý tri kufre veci. Byty tam sú dosť drahé, napriek tomu male, nema vyznam mať veľa vecí. Plánovali na 5 rokov, je to už 6 a zatiaľ nespomínajú návrat. Tiež hovoria, že nechcú deti. Ked odchádzali, mali po 30.
Odpovedať
Profilova fotka
@rebbecah V tomto ti poradit ze co bude lepsie je velmi tazke. Presne ako pisu aj vyssie, vy si v prvom rade musite zvazit vsetky veci pre a proti a podla toho sa rozhodnut. Ale za vyskusanie nic nedate
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim ze clovek ked chce odist musi byt skalopevne presvedceny ze chce zit cely zivot u niekoho. Ze nebude mat vlastnu strechu nad hlavou. Kedze deti neplanujete, tak by to nemal byt az taky problem, len myslim ze casom, vekom vas chut po takomto zivote prejde..
Odpovedať
Pokial mate obaja rovnaku predstavu o buducnosti a vyhovuje vam takato predstava, tak chodte do toho! zostavat na slovensku len pre to ze mame tu byt je na nic!
Odpovedať
@majkoj @henikav zle som sa vyjadrila, jasne, ze viem, ze poplatky su v zahranici niekde inde..Ale myslela som to v zmysle, ze napr. na SK su niektore veci riadne absurdne. Napr. musite platit smeti, aj ked tu nebyvate. Aspon teda v nasom meste je to tak.. Nedavno som to vybavovala s rodinou, co byva v zahranici, ale chcela si nechat aj OP.. Dokonca aj ked by nevlastnila nehnutelnost, poplatky za smeti by platit musela.. A mesto za 100 eurovy dlh hned dalo exekuciu na byt.. Proste toto mi pride uplne ujete.. To iste TV koncesie a pod. blbosti, ktore zaplatit musite, aj ked tu realne nezijete.. BTW., mne nemusite pisat, ake su poplatky a zivot v zahranici, mam tam polku rodiny..
Odpovedať
@rebbecah ak nechcete deti,tak urcite chodte.Co tu budete robit?Fakt clovek pride z prace a kazdy den ma ten isty.Deti ti zivot okorenia,ale ak ich nebudete mat vhupnete do takeho stereotypu,ze az :-D Ani my este nemame.Mna velmi laka odist a precestovat svet,zit niekde pri mori,zit zo dna na den.Len som bola vychovavana v takej skatuli,ze toto a hento sa musi.Malinkko vybocis,tak uz nasim stoja vlasy dupkom.Aj by som sla aj nesla :-D My este nemame vlastne byvanie,takze nas nic nedrzi. U vas je lepsie to,ze byt mozte dat do prenajmu a poprosit niekoho blizkeho,aby vam nan dohliadol a ak sa vam v zahranici nebude darit,stale sa mate kam vratit
Odpovedať
Profilova fotka
o niecom podobnom som tiez snivala..kedysi.. dnes uz nie. Pokial clovek nema zavazky na slovensku tak by mal ist, zivot je len jeden a ak si teraz nesplni sny tak kedy? ja niekedy este aj teraz rozmyslam akeby to mohlo byt keby sme odisli a neostali na slovensku. Ale o tom uz mozem naozaj len rozmyslat.. chod.. lebo ak nepojdes neskor si to budes vycitat
Odpovedať
@akvi to s tym odpadom je hlupost, sestru mam uz 10r v UK a smeti neplati, na urad som dolozila jej pracovnu zmluvu a cestne prehlasenie ze sa dlhodobo zdrziava mimo trvaleho pobytu a je vybavene. to iste nasi cezpolni zamestnanci, normalne im vydavam potrdenia pre miestne urady ze maju trvaly prac pomer v KE kde su cely tyzden a to nosia na svoje urady a rodicia za nich neplatia hoci su tam este nahlaseni na pobyty
Odpovedať
@eeffka ked mas pracovnu zmluvu, tak mozno.. Ale nie kazdy tu zmluvu ma ;-) Bud ju mat nechce, ako jeden clen mojej rodiny, co cestoval a zivil sa prilezitostnymi pracami, od koni, cez vyrobky, ktore vyrabal a predaval, pomocne prace a pod.. Proste co prislo..ziadne zmluvy.. A druhy clen je zase uz dochodca.. Chceli od neho na nasom MU kazdy rok dolozit potvrdenie z Bytoveho podniku, ze tam NAOZAJ byva.. Nestacilo potvrdenie o prechodnom pobyte, ktore dotycna osoba vybavene mala.. Ten bytovy podnik ma fakt dostal, ked to ta uradnicka povedala..
Odpovedať
@rybkal a co ine sa da robit po praci v zahranici co tu nie? ak neratam ze byvaju priamo pri mori. co ak nebudu v karavane v grecu je vsade nekrestansky drahe byvanie.
Odpovedať
Mňa zaujala táto veta: Momentálne sa vzdelávame v IT smeroch a do pár rokov by sme chceli niečo rozbehnúť na internete a láka nás život "digitálnych nomádov". Myslím že ak by sa vám darilo, nemusíte potom riešiť podnájmy ale môžete mať vlastné bývanie aj v SK a aj v inom štáte, keďže táto skupina ľudí skôr rieši komu nehnuteľnosť prenajmú a nie kde pôjdu do podnájmu. Len dúfam že tým vzdelaním ste mysleli VS s IT zameraním a nie nejaký počítačový rýchlokurz :D Ešte ma zaujíma čo by ste chceli rozbehnúť na internete ale chápem že to bude asi tajné, nikto nechce hneď prezradiť svoj startup. Nech sa darí ...
Odpovedať
@neverhood Neboj sa, žiaden rýchlokurz po ktorom si človek myslí, že aký je programátor to nie je :) VŠ to síce tiež nie je. Vždy som bola technický typ ženy, ktorú bavila technika, počítače a všetko okolo toho, tak som sa skúsila začať učiť webstránky a úplne ma to pohltilo, že toto je to, čo by ma fakt bavilo. Uvedomujem si, že to nie je ľahké, uvedomujem si, že je za tým kopu driny a veľa konkurencie ale všetko sa dá, keď sa chce. Plánujem sa pár rokov vzdelávať vo vytváraní webových stránok, v grafickom a webovom dizajne, potom skúšať hľadať prácu tu v SR alebo prípadne ČR a keď sa mi to podarí, tak tam niekoľko rokov zostať a načerpať prax. Keď budem mať niekoľkoročnú prax, tak potom by som chcela rozbehnúť nejaký vlastný "biznis" a ak bude nejakú dobu fungovať tak, že to budem vedieť vykonávať cez internet a bude mi to niečo rozumné zarábať, tak potom by sme sa chceli odhodlať a ísť do sveta :) Takže možno to niekomu bude vyzerať ako idylka, ale ako som povedala, všetko sa dá a ked to dotiahli do konca iní, prečo nie my :)
Odpovedať
@rebbecah nuz.... ako hovorila moja babka...najprv treba dozit zajtrajska :-D Cize najprv sa vzdelajte a naberte prax a az potom zacnite riesit co bude. Co ked vas zajtra prejde autobus? A ze nechcete deti.... ani ja som nechcela a mam 2 8-)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?