Vysporiadanie sa so sestrou

zdravím, chcem sa spýtať, či niekto zažil podobnú situáciu , alebo prípadne,či niekto vie aké kroky v danom probléme podniknúť. Opíšem Vám o čo ide: so sestrou sme zdedili rodičovský dom. Ja som sa odsťahovala a chodím len na návštevy asi raz za mesiac. V dome zostala bývať sestra s frajerom. Tlačila som najprv len na jej frajera, že keďže býva v dome,ktorý patrí aj mne, aby mi platil nájom. On však tvrdí,že je IBA na návšteve. Podotýkam tá návšteva trvá už vyšše 4 roky. Na moje nátlaky sa teda rozhodli,že ma vyplatia a budéme mať všetci pokoj. Dohodli sme sa ,že si vyberieme spoločného znalca. Sestra však dohodu porušila hneď ,že ona už má svojho. Navrhla som jej,že chcem byť potom prítomná, keď znalec bude u nás . Sestra mi zavolala hodinu pred príchodom znalca v čase, keď som bola odcestovaná 500 km od domu a bolo nemožné za hodinu prifrčať. Sestra čaká teraz na posudok. Nesúhlasím s krokmi, ktoré podnikla moja sestra. Je to všetko realizované bezo mňa. Chcem aby sme sa dohodli spravodlivo! Ona by môjho znalca neakceptovala. Rozmýšľam nad súdnou cestou. Prípadne existujú ešte nejaké iné možnosti? Na súde bude X poplatkov, ktorým by som sa chcela vyhnúť a so sestrou sa nedá dohodnúť. Hľadam východisko. VĎaka za názory.
Odpovedať
D aj si svojho znalca,? m á dom asi hodnotu?len jej povedz,že ked sa začnete súdiť tak presúdite pol majetku svojich rodičov,to chce?treba sa skúsiť dohodnuť najskôr podobrom?! nemáte myslím obe nejakú tetu,uja čo by jej to vysvetlil?no bude to na dlhú trať.
Odpovedať
len ak dám si svojho, ona uz ma svojho, kazdý predpokladám, povie inú sumu.čo potom? zaplatím znalcovi,nedohodneme sa, potom zase budem cvakať sudne trovy..........tetu,uja máme,ale so sestrou nekomunikujú. Viem, že prídeme o veľa peňazí pri súde, 5 % z ceny nehnuteľnosti.
Odpovedať
@katpox ja by som navrhla, nech sa dom preda a nebude problem..., znalecky posudok ak aj bude objektivny, zvycajne aj tak nie je na trhovu cenu domu, takze sestra by bola vo vyhode - ale dost zalezi aj od toho, kde ten dom stoji
Odpovedať
rodicia su mrtvi? oni toto mali poriesit preto ja rozmyslam, ze toto zacnem riesit, teda s rodicmi a bratom, lebo neskor (po ich smrti) sa moze stat hocico a je lepsie to poriesit teraz
Odpovedať
Dom ste zdedili ? Aku hodnotu mal pri dedicskom konani ? 4r. Nie je tam vela v sucasnej dobe, dom moze mat podobnu hodnotu.
Odpovedať
@katpox ludia vam uz hrabe s tych majetkov a penazi.kazdy len hrabe aby mal co najviac.je vela moznosti: darovat svoju polovicu, prenajat svoju polovicu ciganom, nastahovat sa tam, dat si vyplatit svoj podiel.
Odpovedať
Najspravodlivejsie je ho predať za trhovú hodnotu. Ale to asi sestra nebude chcieť tak potom len súdne. Lebo aj znalec môže urobiť s cenou drobné odchýlky. A ohľadom príspevku vyššie čo máme s majetkami tak asi toľko: predaj dom, auto daj to na charitu presťahuj sa do stanu a potom vypisuj hlúposti.
Odpovedať
skus popozerať reality v lokalite a uvidiš ako sa zachovaju a skus ohodnotenie majetku z dedičskeho konania tam to ohodnotil niekto ,koho nepoznas ani sestra a sestra je tvoj -protivnik - nie jej frajer a tealitky v okoli aku cenu hodnotia ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som v rodičovskom dome a s riešením nadobudnutia nemám pozitívne skúsenosti. Najskôr som v rámci dedenia získala 2/3 domu, takže som jednu sestru vyplatila zo sumy , ktorú stanovila notárka . 1/3 domu zostala druhej sestre.Dom nám potom notárka rozdelila na dve bytové jednotky podľa zdedených podielov. Po desiatich rokoch mi druhá sestra predala svoju bytovú jednotku za sumu čo vypočítal znalec. Nebol to oficiálny znalecký posudok a podľa mojich zistení nebol ani správny. Môj názor na predaj medzi súrodencami je, že sa neuplatňuje trhová cena , preto sa aj pri vypracovaní znaleckých posudkov a stanovení trhových cien nehnuteľností vylučujú takéto obchody. Ja som si preverila viac predajov v rámci rodiny a ani jeden sa nerobil za trhovú cenu. Pokiaľ však sa jedná o veľmi lukratívny majetok a vedela by si z predaja z neho aj Vaša sestra zaobstarať bývanie , tak radím predať.
Odpovedať
@katpox Vsak pocaj aku da cenu, tu vies hadam odhadnut aj sama, naco sa plasit vopred.
Odpovedať
Nech da cenu z posudku a ak bude podla teba a zisteni cien v okoli nizka povedz jej, ze ok tak potom bud predat alebo vyplatim ja teba :) ak nie tak sud :)
Odpovedať
nechaj sestru nech zaplati ten posudok, to ze ho da urobit neznamena ze to budes aj musiet akceptovat, mozno ten posudok bude nizky, ale moze byt aj nad tvoje ocakavania a ty budes prekvapena aku cenu stanovil a mozno s radostou to prijmes...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katpox ešte nedávno som podobné témy v diskusiách preskakovala s myšlienkou, že takíto súrodenci sú vadní a pokrivení, keď sa hádajú kôli majetkom....Neverila by som, čo dokáže majetok a peniaze spraviť so vzťahmi medzi ľuďmi -rodinou, kým som si to nezažila /veľmi čerstvo - ešte to rozdýchavame/ na vlastnej koži ...:-(.....Napíšem veľmi stručne o čo šlo - manžel zdedil pred pár rokmi 1/4 domu po rodičoch a jeho sestra 3/4. Keďže bývame 300 km od nej a nehnuteľnosť neužívame /v dome bývala ona aj predtým a zostala tam aj naďalej/, tak po jej požiadavke na platenie tzv. "fondu opráv" /lebo vraj manžel je majiteľom štvrtiny, bez ohľadu na to, či ju užíva/ sa dohodli, že jej tú svoju 1/4 predá za sumu podľa dedičského konania /nie trhovú/. Dôvodom predaja bolo aj to, že vravela, že v dome zostane bývať a chcela by ho opravovať a podobne /samozrejme na opravy žiadala 1/4 príspevok.../. Keďže "vraj" nemala peniaze, tak lehota na zaplatenie bola v kúpno-predajnej zmluve do r. 2032 /súrodenecko - veľkorysá/. Od predaja ubehli dva roky, jeho sestra na dome neurobila NIČ, ale kúpila auto, karaván, kachle....manželovi však nezaplatila ani cent /veď načo, my máme byt na hypotéku, auto na leasing.../. Vrchol prišiel toto leto, keď dom predala za trhovú cenu - trojnásobok hodnoty uvedenej v dedičskom konaní a manželovi vyplatila 1/4 ALE z dedičského konania...ani neviem akého smailíka by som tu mala dať...no, čo dodať...poriadne si to ošetri, aby si nedopadla podobne. Byť tebou, tak to skúsim najskôr podobrom - ako radil godfather /možno bude tá suma celkom fajn/. Potom máš možnosť požiadať na súde o vysporiadanie spoluvlastníctva - neviem ako sa to povie presne. Toto ide vcelku rýchlo, súdy z toho nerobia vedu, dokonca viem, že druhú stranu zaviažu vyplatením danej sumy vo veľmi krátkom čase od rozsudku.
Odpovedať
ja som asi vadny, ked som sestre chcel predat byt pod trhovu hodnotu. nastastie pre mna odmietla a ja som tak prisiel k dalsim par tisic euram :-) :-) :-) byt som rekonstruoval az na tehlu, preto som ho nerad daval z rodiny, vsak kto si moze povedat, ze ma zospodu a z vrchu zatepleny byt v Bratislave :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
@corvetka ono, to hlave cloveka emocionalne nici, ze vlastna krv, u mna jediny brat sa zachoval ako...mame podobnu situaciu.Uhanat rodicov starych poza moj chrbat, tomu sa hovori charakter. Nuz mat taku rodinu radsej nemat ziadnu..."mit takove boty, radsi byti bos". V mojom pripade okrem pravnika sa s mojim bratom nebavim vobec.
Odpovedať
nestracala by som cas,ak sa s nou neda..upozornila by som ju,ze to budem riesit takto,sud urci svojho znalca a podla toho sa riad..ako tu niekto pisal vyssie,,pojde to mozno rychle a spravodlivo
Odpovedať
Ahoj. Můj švagr je soudní znalec v oboru nemovitostí a ten by mohl vyprávět. Jak tam jednou přišel jeden dědic a chtěl odhad maximální a druhý den tam měl druhého dědice, který chtěl opak. Je naprosto běžné, že se v dědickém řízení střetávají dva protichůdné zájmy. Ten, který v nemovitosti bydlí chce nejnižší odhad, aby musel vyplatit druhým dědicům co nejméně a ten, který tam nebydlí zase naopak. Nejjednodušší je barák prodat a peníze si rozdělit. Jinak se nedá dosáhnout stejný pohled na stanovení ceny. A cena se počítá podle několika kritérií. Metoda objemu baráku a ceníkové ceny mínus amortizace . Metoda výnosová ( kolik by vynesl případný nájem nemovitosti ) a metoda srovnávací, za kolik se v blízkém okolí prodaly podobné nemovitosti. Pokud odhadce nechce přijít o své kulaté razítko, tak musí postupovat podle zákona. Jeho odhad je totiž lehce přezkoumatelný. Odhady se nemohou lišit v násobcích, ale tak do 20 % ceny. Jinak, odhadce stanovuje notář jako nezávislý státní orgán. Nikdo přece nemůže dobrovolně souhlasit s tím, že odhadce účelově spočítá cenu ve prospěch jedné strany. V situaci, kdy se jedná o dědictví musí jít emoce stranou a všechno dělat podle zákona. Na to, aby to bylo spravedlivé právě dohlíží notář. Soud je až krajní možnost, kdy se kterákoliv strana může domáhat svého práva ( někdy jenom domnělého ). ;-) PS Ještě pro úplnost musím napsat, že tržní hodnota je naprosto jiná záležitost, jelikož tam vstupuje faktor poptávky a nabídky a tak tržní cena může být několikanásobně jiná a to jak směrem nahoru, tak směrem dolů.
Odpovedať
Vsade plati toklasicke; - My sme dobra rodina... -A uz ste spolu dedili ....?
Odpovedať
@zuzka60 tak toto idem okamžite vytlačiť, zarámovať a vyvesiť na chladničku :-)
Odpovedať
corvetka a to predala bez tvojho vedomia aj tvoju časť? ako to uradnici dopustili - korupcia
Odpovedať
@corvetka ved na LV musel byť aj tvoj muž,či?potom jeho sestra musela mať podpisové právo za brata.
Odpovedať
Najhorsie je ked ludia ktori nikdy nic nemali zrazu zanuchaju ze mozu vlastnit....nie malo krat sa potom aj stava ze ako rychlo prislo tak rychlo odislo. Lebo prist k majetku nie je vzdy komplikovane, ale udrzat si ho pripadne i zveladit to chce uz aj nejake zavity. V takychto chvilach by som osobne schmatol brata ci sestru a pod ho na onkologiu poprechadzat sa po chodbach, pozriet si tie sklesle a zufale tvare ludi, ktori keby vedeli ake problemy Vas trapia by sa schuti zasmiali pripadne klopali si na celo. mozno po takej exkurzii vychladnu obe strany a rodinne vztahy zostanu zachovane. Ak nie neda sa nic robit, treba sa tym nejako prehryzt ale akonale to bude mozne hodit to za hlavu, nestoji za to riesit. Na vela veci v zivote sa clovek diva inak ak by sa dokazal vzit do pocitu tazko choreho ktoremu zostava par mesiacov zivota.
Odpovedať
@marta2610 @vrajmantak on jej svoj podiel predal už pred dvoma rokmi, pretože v tom čase tvrdila, že chce prerábať a rekonštruovať dom a od manžela chcela, aby platil 1/4 za každý zásah do domu /ako som písala vyššie - odôvodnila to tým, že tam zostane bývať a dochová aj svokru - samostatnú, sebestačnú, elegantú dámu, ktorá na LV figurovala už len ako vecné bremeno/. Podľa nej, aj keď dom manžel neužíval, tak formálne je 1/4 vlastníkom a má sa teda spolupodieľať na údržbe nehnuteľnosti/... preto jej vtedy predal ten svoj podiel za cenu podľa dedičstva /bez znaleckého posudku/, v zmysle hesla :"Veď sme predsa rodina, zostaneš bývať v rodičovskom, postaráš sa o mamu keď bude treba, lebo ja som ďaleko....", aj preto jej dal lehotu na splatenie do roku 2032 /skvelá bezúročná banka/....No a neubehli ani dva roky, ona si zatiaľ rozšírila svoje "statky", manželovi nedala ani cent /napr. sme si mohli znížiť, alebo vyplatiť hypotéku/ a milá "SESTRA" predala dom za trhovú cenu s trojnásobným ziskom....nechcem sa rozpisovať, ono to ani nejde zhutniť do pár riadkov, je to strašne zložité a osobné...
Odpovedať
@corvetka aha,jasné už som si to riadne prečítala,to je teda smutné.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?