Predčastné vypovedanie nájomnej zmluvy-nájomníkom.

Ahojte potrebujem radu. Od oktobra 2015 som v podnajme.. zmluvu som podpisala na rok cize do oktobra 2016 . Chcem vypovedat najomnu zmluvu lebo sa stahujem do vlastneho. Mozem aj napriek tomu vypovedat zmluvu skor ked ju mam podpisanu na rok ??? Bude mi vrateny 2 mesacny depozit ? Ake su podmienky? Dakujem krasne za kazdu jednu radu :)
Odpovedať
nechcem byt za debila, ale co tak si precitat zmluvu?:) Vypovedat mozes, preco by si nemohla ci ti vrati zalezi na zmluve...sam prenajimam a vraciam ak si najde za seba nahradu alebo da vypoved aspon 2mesiace vopred....takze citat citat citat - do zmluvy ti nevidime
Odpovedať
Ale my sme za teba zmluvu nepodpisovali... Hadaj, kto ju podpisoval a kto by ju mal mat niekde odlozenu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
dôvodu výpovede sú podľa nového zákona o kratkodobom prenájme zo strany nájomcu uvedené, skončením nájmu. dohodou, ak nájomca stratí zamestnanie, nájom nemôže skončiť bez dôvodu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
ahojte, chcem sa poradit - s najomcom sme uzavreli najomnu zmluvu na dobu urcitu...namiesto dohodnuteho roka byval MESIAC a odisiel, cim porusil 3 mesacnu vypovednu lehotu. Mame depozit vo vyske 2 najmov, no najomca sa niekde vyparil a peniaze teraz od nas pyta nejaky jeho svagor...v zmluve nie je uvedene, ze peniaze z depozitu mozu byt v takomto pripade pouzite aj na doplatenie najmov, ktore mal podla zmluvy platit on...neostava nam teda nic ine, len vsetko vratit, alebo mame moznost sa nejak branit?
Odpovedať
@market96 Ak nevzniknú vzájomne započitateľné pohľadávky, tak je potrebné ju vrátiť, a to tomu, kto je uvedený v zmluve ako nájomca, ak ten nesplnomocnil inú osobu. Predpokladám, že Vám pohľadávky vznikli z dôvodu neplatenia nájomného.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik no samozrejme...najomca sa neozval od kedy odisiel niekedy v januari a my sme stale nikoho noveho nenasli...tym padom mame februar neuhradeny. Nesplnomocnil nikoho oficialne, no ani byt uz neodovzdaval on, ale jeho sestra, od ktorej si peniaze na depozit poziciaval - no a teraz ich ona chce nazad...takze sa nenatahujeme s najomcom ale s uplne cudzimi ludmi, ktorym mam vysvetlovat preco im nechcem nieco vratit ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@market96 ak je dobre urobená zmluva, tak tam musí byť uvedené že výpoveď sa dáva napr 2 alebo tri mesiace vopred. Je to ochrana majiteľa/prenajímateľa nehnuteľnosti presne pre tieto prípady. Ak nepodal výpoveď zmluvy v zmluvne dohodnutom termíne, čerpá sa z depozitu. Nie je o čom. Všetko záleží na zmluve ako je postavená. Ja osobne by som nevracal nič.
Odpovedať
@market96 Ak sestra nebola splnomocnená, nemôže ukončovať zmluvu a ani odovzdávať byt.
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes v zmluve je dana vypovedna lehota 3 mesiace...dokonca sme boli ochotni sa dohodnut, ak by to bolo skor, ale nie ze da vediet 10 dni predtym ako ma odist...mne slo najma o to,ci mozeme cerpat v takomto pripade z depozitu, ak to nie je jasne stanovene v zmluve, ze tak urobime, ak nedodrzi tie 3 mesiace...
Odpovedať
Profilova fotka
@draik sestra ziadne splnomocnenie nepriniesla - on nam iba volal ze sestra vrati kluce (co sme boli radi, kedze pan ma nejake problemy so zakonom). V podstate by som nemala vobec co s nou riesit, ale kedze peniaze na depozit su ich a najomca boh vie kde, tak si tie peniaze od nas pytaju...a popravde - bojim sa, aby to nezaslo dalej - oni totiz nechapu, preco im peniaze nevraciame a ani ich nezaujima, ci niekto porusil zmluvu
Odpovedať
Profilova fotka
@market96 depozit sa volá depozitom preto lebo tie peniaze, ak všetko ide podľa zmluvy, nie sú nikoho. Na depozit sa šahá až vtedy ak situácia nezodpovedá zmluvným podmienkam. Ak máte dobre postavenú zmluvu, resp ak ju máte tak ako sa robí v 90percentach prípadov, tak z tých peňazí sa vypláca nájom tak ako bolo dohodnuté. Tam nie je o čom. Proste odišiel skôr, neoznámil to vo vopred dohodnutom čase. Vy máte nárok na tie peniaze. Podotýkam, ak máte dobre postavenú zmluvu. Ak máte dôvodné obavy že tie peniaze nevrátite, a máte strach a pod stále je tu cesta zákonná. Polícia a pod. Na Vašom mieste by som sa šiel poradiť do hocijakej realitky napr. Nech sa Vám na tú zmluvu pozrú. Ak chcete mať kľud vráťte jej peniaze s podmienkou podpísania dokladu že ona prevzala peniaze. A nech donesie splnomocnenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?