Podnajom alebo vlastne?

Prajem pekny dobrý vecer. Potrebovali by sme s manzelom poradiť. Žijeme s manželom v zahraničí(Anglicko) a mame ročne dievčatko. Ja som na materskej a manžel pracuje. Sme tu krátko a momentálne nemáme vela našetrené pretože sme kupovali auto a veci malej a celé zariadenie do bytu. Manžel zarobí pomerne dobre (4500 EUR v čistom). Momentálne sme v nie lacnom podnájme a tlačíme sa v 2izbovom byte za 600 EUR mesačne. Mame možnosť sa prestahovat do 160m2 4 izboveho bytu kde bude podnájom ale vyšší a to skoro 1000 EUR mesačne. Sme tu sami a nemáme možnosť poradiť sa s priatelmi tak skúšam takúto pomoc,pretože mame z toho dilemu ze ako dalej. 1000 EUR za podnájom sa nam vidí velmi vela. Vlastne bývanie nemame a teda moja otazka znie ostat v malom,tlačiť sa ale sporiť na vlastne alebo ist hneď do veľkého bývať lepsie ale sporenie sa predlzi kedže ten druhý byt treba zariadiť a stahovanie niečo stoji.Dakujem všetkým za pomoc a radu
Odpovedať
Neviem co chces pocut, na to si musite odpovedat sami, ci ste ochotni sa skromnit teraz s vidinou vlastneho byvania. Ci je 1000 EUR (preco vlastne pocitas v EUR?) vela alebo malo zavisi od toho kde, v Londyne toho za 1K moc neporiesis. Zijem v zahranici viac ako 10 rokov (aj v UK) tak viem o com hovorim. Hypoteku nedostanete skor ako 3 roky od prichodu do UK, mozno az po 5 rokoch. Ja by som osobne necakal lebo 400/mesacne usetrenych ta z biedy pri cenach domov nevytrhne. Ale zase otazka je naco vam je hned 4i byt, keby som prenajimal hladal by som nieco co na 100% vyhovuje vasim poziadavkam a neplatil za nieco co neviem vyuzit.
Odpovedať
Profilova fotka
@olivero Veľmi ťažká odpoveď na Tvoju otázku už len z toho dôvodu, že nikto Ti nezaručí, čo sa v najbližšej dobe udeje v GB a ako to bude s cudzincami do budúcnosti všeobecne. Ja Ti poviem z vlastnej skúsenosti, že v roku 1990 som odišiel do Rakúska a hľadal som nejaké bývanie. Rozhodol som sa riešiť to podnájmom. Kolegovia v robote (Rakúšania) ma presviedčali, aby som si nebral byt do prenájmu, ale zobral hypotéku a splácal vlastné. Nevedel som vtedy, ši tam ostanem rok - dva - päť - desať... Teraz po 26 rokoch som sa vrátil na Slovensko a odovzdával som byt, ktorý som mal v prenájme. Keď som si spočítal čo som za tie roky zaplatil, tak to bola suma prekračujúca 140tis. € Ak by som 26 rokov splácal hypotéku, mohol som mal vlastný byt v Rakúsku, ktorý by som teraz mohol buď predať a mať hotovosť, alebo ho prenajímať a mať zdroj príjmu popri dôchodku... Taktp mám len spomienky na 26 rokov práce a života v Rakúsku. :-)
Odpovedať
@jamk1 len taky detail. Z tej sumy je cca tretina platby za energie a podobne veci. Ak si už samozrejme sumu o to neocistil.
Odpovedať
hypoteku nemusi riesit lebo ju v najblizsich rokoch nedostane.
Odpovedať
zaujímavá otázka ..je Vám treba 160 m2 obytnej plochy ?
Odpovedať
Dakujeme za reakcie.Tak za ten plat treba povedat ze manzel pracuje niekedy aj 90-100 hodin tyzdenne. Ako Slovaci v zahranici sme trosku sokovani z cien podnajmov ale byvat niekde musime. Uz ked sa stahovat tak do velkeho je tam miesto na pracovnu hostovsku izbu ked pridu nasi a su to len 4 izby a mozno bude druhe tretie dieta. Manzel je lekar nechceme sa viazat nehnutelnostou a hypotekou mozno dostane casom lepsiu pracovnu ponuku niekde inde hladame riesenie na 5 rokov. No a ratame eurami este stale nie sme preorientovani tak sme to mali aj pri zruseni koruny na SK zopar rokov potom. Za tu cenu by sa dal prenajat aj dom aj nad tym rozmyslame ale zase ked je mazel casto prec tak ja by som zahradu dom a dieta nezvladla cas radsej venujeme malej mozno o par rokov neskor. Pekny den :)
Odpovedať
@olivero Neviem kde v Anglicku žijete, ale platiť 600 EUR za podnájom v UK je veľmi dobrá suma. A takisto platiť za 160 m2 1000 EUR v UK je tiež dobrá suma. Mám známu, ktorá žije v širšom strede Londýna a tá platí 500 GBP za izbu a kúpelňu (30 m2) v spoločnom prenajatom byte a to je pre širšie centrum Londýna dobrá cena. Ak k Vám chodia často návštevy, tak hľadajte niečo väčšie ako 2 izbový byt. A ako hovorili predrečníci hore tak hypotéku asi nedostanete, tak Vám zostáva podnájom. Prajem veľa šťastia pri vyberaní.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Neviem, na koľko poznáš spôsob platieb za bývanie v Rakúsku, ale bežné je, že sa skladá z dvoch častí - nájomné (Miete) a náklady na prevádzku ( Betriebskosten), ktoré zahŕňajú vykurovanie, spotrebu vody, elektriku, odvoz odpadov, údržbu, upratovanie, odpratávanie snehu, atď. Ja som v mojom prípade písal o nájomnom. :-)
Odpovedať
Sme v malom mestecku daleko od Londyna manzel chce nabrat skusenosti a ist prec. Prave preto by asi bolo lepsie hned setrit na vlastne ale zaciname sa v malom byte tlacit no rok by sa to dalo takto vydrzat stale nie sme rozhodnuti co dalej ale kazdopadne dakujeme za nazory. Rady od rodiny su subjektivne nemaju realnu predstavu kolko co stoji v zahranici preto hladame pomoc aj takto "viac hlav viac rozumu" dakujeme
Odpovedať
Profilova fotka
@olivero a myslíte si, že našinci majú predstavu ako to v GB chodí? Aj tak neviem, či sa chválite alebo sťažujete, pretože ešte súčasná generácia dospelých vyrástla v bytoch do 80m2 a byt 160 m2 bol možno niekde v Blave v starej zástavbe. Kvôli niekoľkým návštevám do roka udržovať viac izieb? treba si spočítať, koľko stojí hotel. Myslím, že sa nudíte a snívate o niečom inom ako máte teraz. Ste často sama a s dieťaťom detinštiete. Venujte sa nejakej činnosti, učte anglicky, ak viete, zapájajte sa do života a hľadajte si prácu. Bývanie tak, ako ho riešia na Slovenskuje len únik od toho, že nemajú dosť prostriedkov aby cestovali alebo ináč užívali život, tak si budujú svoje hrady. A tie ich uväzujú, znižujú mobilitu, to sa Vám manžel snaží vysvetliť.
Odpovedať
no mne to vychádza,že manžel robí denne cca 14 hod.vrátane sobôt a nediel,tak načo vám je taký byt ked je furt v robote?my sme mali 4 deti,posledné boli chlapčatá -dvojčatá bývali sme 6-ti v 3 izbovom byte 70 m2, kým nemali dvojčatá 3 roky,až potom sme sa sťahovali,no ale každému čo vyhovuje,ja na tvojom mieste by som radšej trošku pošetrila.
Odpovedať
Treba si dobre prerátať koľko by vás vyšiel vlastný byt + náklady na bývanie (do fondu, za elektrinu, vodu...+splátka úveru) Niekedy je to menej ako samotný prenájom. Podľa mňa je vám zbytočný taký veľký byt... Ideálne je 3 izbový,kde bude mať aj dcérka svoju izbičku (cca tých 70-90m2). Budete mať dosť miesta a aspoň menej priestoru na upratovanie ;-) A o pár rokov, keď by ste mali druhé dieťatko a už bude treba izbu naviac, potom by som šla do 4 izbového. Ale to bude mať čas aj 8-10rokov. Potom sa možno rozhodnete aj pre domček ;-) Ja by som radšej splácala svoj byt ako platiť podnájom a nemať nič... ale zase nevyhadzovať peniaze navyše ak netreba :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Treba si v prvom rade ujasnit,ako dlho chcete v Anglicku zostat,pokial natrvalo,samozrejme,viaclenna rodina potrebuje vacsi a konfortnejsi byt,pokial tam chcete len pobudnut nejaky cas a potom sa trvalo usadit na slovensku,potom je lepsie si zrejme trochu utiahnut opasok,obetovat trochu toho komfortu a obzerat sa po nehnutelnosti na rodnej hrude:-)
Odpovedať
manzel pracuje legalne, ci nacierno ako lekar? akoze plat 4500 v cistom je OK, ale 90 az 100h tyzdenne pracuje? ved to nie je legalne, ci je to v pohode toto?
Odpovedať
Preco hned taky velky? uplne trojizbovy byt vam vystacil a urcite by vysiel na menej ako tisicku mesacne. Treba len hladat. Skuste setrit a ono to pride kupite si aj vlastny, ale pokial sa nejako nechcete zadlzit ze v banke a tak tak by som vlastne byvanie este neriesil ale by som s tym pockal
Odpovedať
Mat svoje vlastne je to najviac ale ked sa nejak inak neda tak by som sa osobne uspokojila aj s podnajmom. Len mi nejde do hlavy ze sa tlacite, ved mala je este mala, takze predpokladam ze este aj tak by nespavala sama v izbe, takze by vam ta miestnost bola zbytocna skor by som riesila stahovanie az ked by mala ist do skolky
Odpovedať
@atak77 stacia ti 4 sluzby za tyzden ktore maju 24 hodin a mas cca 100 hodin do tyzdna. Zo zakona je na druhy den volno. Pondelok streda piatok a nedela sluzba a mas 100 hodin :)
Odpovedať
Dakujeme vsetkym za odpovede :)
Odpovedať
Profilova fotka
@olivero nuz, pokial sa nechcete viazat na konkretne miesto (teda aj vlastne byvanie), tak je asi zbytocne nan setrit. Moda mat silou mocou vlastne byvanie prekvita u nas na Slovensku, ale vo svete vela rodin aj s detmi byva v podnajmoch a neznamena to pre nich nizsi spolocensky status. Navyse, ak momentalne nemate vlastne prostriedky, tak by ste to "vlastne byvanie" zrejme kupvali na hypoteku a uz by zrazu nebolo az tak vlastne. Ved z odlozenych 400 eur mesacne by si teda na dom sporila sakramentsky dlho. Na vasom mieste by som setrila, ale nie na byvanie ale na "nepredvitatelne udalosti". To, ci vam +400 eur na najom zvysi komfort byvania si uz musite vydiskutovat vy dvaja -vacsi priestor vymenou za to, ze sa mozno budete musiet niekde uskromnit. Ako baby pisali, hladala by som iny priestor, nieco 3-4izbove okolo tych 80stvorcov. To vam s dvomi detmi uplne staci (nehovoriac o tom, ze si neviem predstavit upratovat tu 160tku) a nakolko by islo o podnajom, nie je problem to neskor zase zmenit. @fedor16 naozaj je to to najviac? Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Napriklad teraz kupis 4 izbovy barak kvoli detom, platis hypoteku jak mourovaty. Deti ti vyrastu, odidu z domu, budes tam sama. Zistis, ze sice mas 4 izbovy barak, ale pomaly nemas co jest, lebo z jedneho platu sotva utiahnes prevadzku 20-30rocnej budy. Neostane ti len to predat (alebo nechat detom). Taky podnajom sice nie je tvoj, ale zato ponuka ovela vyssiu flexibilitu v pripade zmeny podmienok. Nehovoriac o tom, ze si neviem predstavit zit s dietatom v dvojizbovom byte az kym nepojde do skolky :x Mne teda dieti zaberaju sakra velku cast bytu. Jednu celu detsku izbu a asi polovicu obyvacky :D
Odpovedať
@olivero zaraza ma jedno.2.5 cloveka sa "tlaci" v 2 izbovom byte? :-) za 540gbp byvate zadarmo. Muza doma skoro nemas a ked je doma predpokladam ze vacsinu casu spi... pripada mi to ako mores panicky na materskej. Mam sestru v Londyne a byva na okraji za podstatne viac ako vy v 2ke.tak si ju vazte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?