Platiť prechádzajúcemu nájomníkovi ?

zdravím vás ľudia ...dostali sme mestsky nájomný byt na ktorý sme tak dlho čakali..sme radi že sme ho dostali od mesta no však ma to jeden hacik... predchádzajúci nájomník tam býval viac než 10 rokov a ten pred 10timu rokmi v tom byte vymenil na svoje náklady okna za plastové no nemal súhlas od mesta(tvrdí že výmena ho stala 45000sk)... a teraz od nás žiada že mu ich mame zaplatiť(dobre čítate 10 rokov ich užíval a teraz za ne chce 400€)...no mne sa to cele akosi nezdá prečo by sme tie okna mali platiť my, keď majiteľom bytu je mesto a ja som iba v podnájme...tak a mesto sa k tomu vyjadrilo že oni nato peniaze nemajú a že sa ma dohodnut s novým najomnikom teda so mnou že buď mu zaplatím alebo nech to dá do povodneho stavu..no ale ja si to teraz neviem predstaviť že mi do bytu na moje náklady zrekonštruovaného a vymalovaneho príde predchádzajúci majiteľ vyberať okna a davat tam akési staré.. poradte mi čo mám robiť...dával som to naceniť a tieto okna úplne nové stoja 700€ s dph a su lepsie ,teraz su tam 3 komorové a tie nove by boli 5 komorové ... čo mám robiť ?
Odpovedať
1
2
@tommy9467 nevidím dôvod niečo s bývalým nájomníkom riešiť..., mal to dohodnúť s mestom, skrátka je to jeho problém..., okná brať nepríde, veď odkial by zobral tie povodne...
Odpovedať
Profilova fotka
Poslat ho do certa. Nech si riesi s mestom. Ak to robil bez suhlasu, je to jeho investicia. Ty ked odovzdas dajme tomu o rok byt budes ziadat od noveho aby ti preplatil farbu???
Odpovedať
@tommy9467 ak nechceš prísť o tie okná musíš sa dohodnúť, ak sú typizované do bytov ľahko ich predá,pôvodný majiteľ ich tam dával práve preto že mesto na to nemalo a ak chcel úšetriť na teple ináč to nešlo.to je práve problém s mestským bytom.ak tam sám neinvestuješ máš všetko nevyhovujúce, ak investuješ je problém pri predaji.
Odpovedať
Ja by som vymenil zamok a nech pride .
Odpovedať
@duzu To je jedno ale on nemoze len tak prist a zobrat si tie okna a predať. A novy najomnik by bol sprostý keby mu otvoril. Vedel ze je to najomny byt a ak tam aj robil akékoľvek úpravy a to bez vedomia mesta tak urcite porušil najomnu zmluvu. A urcite by nevyhral ani súd.
Odpovedať
@blackomt pochybujem že by súd nevyhral , predstav si že by si bol ty v koži ktorý z toho bytu ide, nechal by si všetko čo tam investuješ grátis?alebo tam nič nevymeníš a budeš v nevyhovujúcom.
Odpovedať
@duzu tak potom to mal dat pred odovzdanim do povodneho stavu..., nema pravo nic ziadat a na sude by nepochodil...
Odpovedať
Profilova fotka
My sme to riesili tiez. V zdravotnickych bytoch predchadzajuci najomnik vymenil kuchynsku linku... ktora bola fakt v dezolatnom stave... dal vonkajsie zaluzie ... ked som po nom prisiel tak sme sa dohodli ze mu to vyplatim ... ked uz po mne prisiel lekar nebol ochotny za nic platit.... tak som mu povedal ze to dame do povodneho stavu a dame tam tu staru linku... ozaj to bola len symbolicka cena. Tak sa skuste dohodnut. Ale myslim si ze ked mu nic nevyplatite nic si nemoze narokovat. Je to uz len na Vas ci mu vyplatite alebo nie. Mne sa to zdalo fer vyplatit tu kuch. Linku predxhadzajucemu a myslel som si ze sa to takto bude aj posuvat dalej... kazdy dalsi dostane peniaze;) no nemusi to tak byt
Odpovedať
@duzu Ja by som urcite neinvestoval do najomnehk bytu nie som predsa debil. Jedine iba v tom pripade ak by mi prenajimatel tu čiastku kompenzoval nájomným, čiže jednoducho povedané neplatil by som nájomné pretoze som zaplatil okna.
Odpovedať
@tommy9467 ja bývam už 4 roky v podnáje (od mesta) a do 2r odídem. Dal som sem dorobiť vst.skriňu, potiahnuť dalej kuch.linku a do kúpelne skrinky s umyvadlom na mieru. Dal nam.žalúzie. Stálo ma to cez 1000euro ale vôbec ma nikdy nenapadalo že bv som od dalšieho nájomníka zato pýtal peniaze. Budem rád že niekto po mňe dostane byt v lepšom stave než ked bol nový. Nechápem takých debilkov čo si za to v PODNÁJME chcú niečo pýtať. Sám vedel že ako podnájomník mu mesto náklady na ,,zveladenie,, bytu nepreplatí tak nech nečaká že mu má niečo dať další nájomník. Pošli ho s kľudom do čerta, po odovzdávke už nemá nárok na nič!
Odpovedať
@blackomt ja zas preto že nie som "debil" by som nikdy do mestského bytu nešiel, tam chodia alebo špekulanti-využívajú stále nejestvujúci poriadok majiteľ -prenajímateľ,nemôžeš nikoho len tak vyhodiť , alebo chudoba
Odpovedať
Ak najomnik odovzdava byt (ide z neho prec), ma mat spisany odovzdavaci protokol. Vsetky veci si riesi s prenajimatelom - mestom. Vy ako novy najomca preberate byt od prenajimatela a co s bytom robil predchadzajuci majitel vas nemusi zaujimat. Na druhu stranu, je mozne, ze by vyhral pripadny sud. Avsal 400Eur sa mi zda za 10 rocne pouzivane okna trochu vela, hlavne ak za 700 mate nove, lepsie. Povodnu cenu okien vye dokazat? (faktura, doklad...) 4500kcs je zhruba 1500EUR. 400 mi pride vela. Ja som yval v obecnom najomnom byte. Vymenil som radiatory, opravil linku a uz dopredu som vedel, ze od obce neuvidim ani cent. Po tom, co som sa odstahoval som od nastupcu ani nic nepytal.(este enbol znamy,) Teraz nastupca dokoncil prerabku (kuchynska linka, obkladacky, komplet WC+kupelna...) ak tam chce uz byvat navzdy - beriem. ak sa planuje odstahovat - zbytocna, resp. nevratna investicia. Z toho plynie poucenie aj pre vas. Ak tam nemienite byvat ozaj dlho, je zbytocne investovat do bytu vela penazi, pravdepodobne sa vam z nich nic nevrati.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tommy9467 povedz mu, ze pokial najde povodne, tak nech ich vymeni, ale uplne tie povodne, ziadne ine a ze je zodpovedny za zanechanie zvysku bytu v stave, ako je aktualne. urcite tie povodne nenajde a hlavne v pripade, ze by mal obmietnut a vymalovat, stalo by ho to mozno aj viac. nez tych 400e. okrem toho, tu je amortizacna tabulka: http://www.geis-group.sk/Upload/Files... AK, ma narok na max 10% z nadobudacej hodnoty, cize max 150e. ja by som ho poslal do pecka, nakolko nie som majitel a mna nema co zaujimat nejaky vztah predchadzajuci najomnik a majitel.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu silne slova. Poznas ludi co byvaju v najomnych bytoch???? Nemyslim ze tam byvaju debili ci chudoba. Bud rad ze si nemusel tak nikdy riesit svoju situaciu. Trosku pokory by neskodilo.
Odpovedať
Na Zapade, hlavne v nemecky hovoriacich krajinach, su mestske ci obecne byty uplne samozrejma vec. Asi tak, ako osobne vlastnictvo (a hypoteky) u nas.. To su tie paradoxy.. Stredna trieda ma pomerne lacne byvanie a obec prijem do kasy. Hypoteky ako zbytocny medziclanok su vylucene. To len na margo, k tym debilom..
Odpovedať
Profilova fotka
@epto sudit by sa mohol maximalne tak s mestom. S novym najomcom nema absolutne ziadny vztah, preto nemusi nic platit. Sud by mu neuznal ani tych 400 eur a ci by mu to za to stalo je tiez otazne. Vypoklonkovat ho nech si riesi svoj pravny vztah s mestom.. Troska asertivity treba. 8-)
Odpovedať
@matorado len na západe je iný systém prenajímania bytov, to nie je žiadna charita, že niekomu dáme byt ked na iný nemá, tam sú vlastníci domov a prenajímajú byty za dopredu stanovených podmienok , tam nemôže zasahovať štát , že max toľko a majiteľ pôjde do straty .tam sú viac naklonení mať v prenájme i domy so zariadením, stratím prácu beriem 5 sliviek a idem tam kde je práca. u nás ak stratíš prácu svoj dom nepredáš, nie je tam práca a na nový nemáš
Odpovedať
Co je to zapad ?
Odpovedať
@duzu To je ale problém mentality ... Veľká väčšina ľudí na Slovensku sa nechce za prácou sťahovať, proste nie, radšej budú sedieť bez práce, živoriť, bývať u rodičov, čokoľvek len nie sa sťahovať ... A zároveň majú v hlave zakorenené, že musia niečo vlastniť, musia si zobrať hypotéku, musia, musia ... Naposledy sa tu nejaka dievčina dopytovala, či zobrať hypo alebo ostať v nájme, keď za cca 2-3 roky chcú stavať dom ... Keď som jej poradil, že nájom tak som bol skoro ukameňovaný ... Prepočty nepomohli :)
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ale moze zasahovat a dokonca to robi, v Nemecku totiz vystrelili najmy do neba a zaviedla sa tzv brzda najmov. A situacia sa teraz este viac zhorsuje, kedze momentalne je najom pre azylantov strasne lukrativna zalezitost. Stat ti plati a este aj ruci za pripadne skody, mokry sen kazdeho majitela nehnutelnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 problem mentality ? To mozno trochu, ale hlavne je to problem toho, ze najom za rozumnu cenu proste takmer nezozenies.
Odpovedať
Profilova fotka
NEPLATIŤ. Ty s ním predsa nie si v žiadnom vzťahu, či.....?
Odpovedať
@lubk0 ja som si donedávna tiež myslel že je to len mentalitou, no pravda je niekde inde. ja sa chcem tiež presťahovať do teplejšieho regionu, žiaľ má to jeden háčik, môj dom sa nedá predať, lebo tu takmer nie je záujem o žiadny dom, nie je tu v regione práca a tak ani dopyt po domoch, pomaly tu bude všade viac domov ako ľudí
Odpovedať
nic neplatit,ma to odovzdat v povodnomstave
Odpovedať
Profilova fotka
@tommy9467 nikdy som sa v podobnou situaciou nestretla, ale akokolvek sa chce mesto z toho vykrutit, ty sa nemas co s byvalym najomnikom dohadovat. prenajimatel je mesto a to byt prevzalo v nejakom stave.ak chce nieco riesit, tak priamo medzi starym najomnikom. medzi tebou a nim nie je ziaden vztah, ktory ho opravnuje od teba pozadovat cokolvek. chapem, ze chcel mat nizsie naklady a lepsie byvanie, ale pokial mu vymenu okien mesto neschvalilo a tym padom dalo jasne najavo, ye mu nic nepreplati, tak vedel do coho ide. pytat od teba akukolvek nahradu je smiesne. a najma ak pises, ze nove okna by si mal lepsie a len o kusok drahsie. na sud teba nemoze dat lebo vlastnikom je mesto, takze akekolvek poziadavky nech adresuje jemu. netreba byt hned zly, ale nevpustit ho dnu, vymenit zamky a nech si to uz riesi s mestom.
Odpovedať
@jankazb presne,mali by to byt startovacie byty pre mladych,je to normalne byvanie,nechapem odsudzovanie,ja som tak byvala,tiez najomnicka po mne,pani Mudr. mi o polroka poslala fakturu,ze bolo treba opravit to ci ono...,napisala som list,kde bolo uvedene,ze byt sa v protokole riadne bez vad odovzdal...a ja som si ziadne prace ani firmu na ne neobjednavala,takze nemienim ani nic platit,netreba sa len tak dat,este mozno dodam,ze pokial nevidim dobuducna moznpost,ze sa bude dat najomny byt odkupit,tak by som neinvestovala do velkej prerabky,nema to vyznam
Odpovedať
@majkoj @duzu Problém je určiť, čo je rozumná cena a čo už rozumná cena nie je + určiť, kedy sa ktorý model oplatí ... Porovnávanie typu "cena nájomného s energiami" vs "splátka hypo + nájom + energie" ako to robí väčšina je pre niektoré modelové situácie, na ktoré narážam scestná ... Narážam zväčša na mladých bezdetných ľudí ktorý sa pre začiatok osamostatňujú v malých bytoch v starých panelákoch a zväčša do pár rokov im tak ako tak vzíde potreba byt vymeniť za väčší ...
Odpovedať
Profilova fotka
neviem preco vy by ste mali akoze nieco platit
Odpovedať
@tommy9467 nic mu nemusite platit. ak vas kontaktuje emailom, pripadne telefonicky, upozorni ho emailom, telefonicky alebo pisomne, ze ta to obtazuje a ze si to neprajes, aby ta otravoval. ak sa chce dohodnut, tak jedine s majitelom bytu. do bytu ho nemusis vpustit, nema na to ziadne pravo. ak budes mat nejake otazky kludne napis do ip :-)
Odpovedať
Nič neplať. Odkáž ho na majitela bytu - mesto.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?