Oplatí sa vziať pôžičku, kúpiť byť a prenajímať ho?

Chcem do buducna mat najaku istotu,kedze dochodok by mal byt pre mna niekedy v 70. ratam tak ze byt stoji 40000€,najom 350 €,energie 120-150, splatka 220€ a za 20 rokov je moj.co vy nato? plati sa nejaka dan?dakujem Lubos
Odpovedať
Budeš platiť daň z nájmu DU,daň za m2 MU,smeti,elektrika ,plyn internet+nejaké mágio,poistku za byt,nájom, hypotéka,potom ti príde vyúčtovanie ročné cca v máji,potom vyúčtovanie za plyn,elektriku,byt treba zariadiť,malovať,opravovať,ja na tvojom mieste by som si vyrátala ?E preplatím na hypotéke a koľko mám plusy,ja viem veľa vás si povie to by nikto potom nekupoval byt na hypotéku,toto je ale iné,takže za mňa nie kebyže človek má E navyše to je iné kafe,ale????
Odpovedať
neoplatí, budeš platiť všetko, čo je spomenuté v príspevku vyššie + nervy s nájomníkmi + rátaj s jedným paradoxom, že to čo tebe vydrží doma povedzme 10 rokov, v prenájme len 5... asi zázrakom :-) tie dane sú likvidačné. ak by to malo byť, že cca 350 nájom - z toho banke 200 a na energie 150 a ty z toho nič nemáš, tak zabudni... mesačne budeš doplácať. to si radšej dám do banky so síce malým úrokom ale nemusím riešiť hypo + znalecký posudok + kataster, fixáciu, úroky...
Odpovedať
@plubos plus este daj bacha, aby o 20 rokov ten panelak este stal, kedze uz teraz su niektore panelaky na hranici zivotnosti.. Ale ja by som to inak nevidela az tak tragicky. Podla mna je vacsia istota zhodnotenia penazi v nehnutelnosti - ale dobrej nehnutelnosti, to by som podciarkla, ako v nejakej financnej institucii..
Odpovedať
ako pozeram na tvoj prepocet, tak mi z toho vychadza ze v idealnom priam az utopickom svete budes 20 rokov na nule, co uz samo o sebe nie je dobra perspektiva nakolko treba pocitat s tym ze: - je velmi mala pravdepodobnost ze sa ti podari prenajat byt na 20 rokov v kuse bez prestavky. Moze sa stat ze neprenajmes byt par mesiacov v kuse a uz ides do minusu. Budes schopny vykryt taketo vypadky? - najomnici su vselijaki, a co pocuvam nie je nic vynimocne ze prestanu platit a este po sebe zanechaju nedoplatky. - pocas 20 rokov bude pravdepodobne potrebne minimalne v mensom rozsahu byt zrekonstruovat - to ze su teraz nizke uroky na hypotekach neznamena, ze take budu aj za 5, 10, 15 rokov. Podla mojho je hypoteka nutne zlo pre ludi ktori nemaju moznost si kupit vlastne byvanie za hotove. Biznis plan by som na nej vsak nezakladal. @akvi zivotnosti panelakov by som sa nebal. Aby sme sa este nedockali toho ze panelaky z 80 rokov preziju sucasne novostavby.
Odpovedať
@plubos ja si naopak myslím že sa ti to oplatí :-) ak to berieš ako životnú investíciu, ako istotu že v prípad núdze máš kam ísť.. Nebrala by som si však za týmto účelom hypotéku na 100% nehnuteľnosti, max. 70% aby si mal prijateľnejší úrok a určite rátaj s daňou.. a dosť závisí aj od toho v akom meste- štvrti si byt kúpiť, lebo niekde ho nebudeš mať problém prenajať, ale niekde môžeš mať problém..
Odpovedať
@zabka88 Suhlasim s tebou ze byt je dobra zivotna investicia, ale len v pripade ze je kupovany za vlastne. Co ak pride dalsia kriza (mozno este vacsia ako posledna), byt sa neprenajme, strati na hodnote a @plubos nebude vediet hypo splacat? Ja osobne by som vsetok svoj majetok na ukor niecoho co mi najblizsich 20 rokov nebude generovat ziaden zisk (skor naopak) rozhodne neriskoval.
Odpovedať
@plubos urcite oplati. pretoze - je to investicia. ano, su tam rizika - najomnici, problemy atd... ale stale, je to majetok, investicia. keby daco, vzdy to mozes predat, vyplatit zostatok hypo a zvysok penazi pouzit na potrebny ucel. urcite lepsie ako tie peniaze kazdy mesiac "prežrať". a po tych 20 rokoch nebudes na nule - ako to tu niektori pisu. Budes vlastnikom majetku, nehnutelnosti, v hodnote trhovej v danom case. na nule budes za 20 rokov vtedy, pokial tie peniaze "preješ". o 20 rokov mozno budes mat deti, ktorym bude potrebne riesit bytovu otazku. a takyto byt padne vhod - ci uz priamo na byvanie, alebo predat a kupit nieco ineho... alebo budes mat nieco na prilepsenie k dochodku. urcite rozmyslas dobre, ked chces takto byt kupit. dolezite je nastavit si to vsetko rozumne - vybrat nehnutelnost s vhodnou cenou, aby si si splatku nastavil tak, ze aj v pripade neocakavanych vydavkov, ci nezamestnanosti, budes aspon v horizonte 6 mesiacov vediet splatku hypoteky platit. idealne je kupit 2i byt - tie sa najlepsie prenajimaju. a samozrejme, dobre si treba zvazit aj lokalitu, aby si maximalizoval sance, ze byt dobre prenajmes. dalej, treba si dobre vybrat najomnikov (pracujuci ludia, slusni, dopredu musia zlozit 2 mesacnu garanciu, treba to mat podchytene zmluvou). Proste treba na to cele ist s rozumom, a potom to urcite ma vyznam!
Odpovedať
@anairda Na to ze vzdy mozes byt predat a vyplatit zostatok hypo by som sa v horizonte 20 rokov az tak nespoliehal. Nikde nie je napisane ze o 5 rokov nebude nezamestnanost 30%, a trhova cena bytu v danej lokalite neklesne na polovicu (pri cene 40000 predpokladam ze sa nejedna o BA). 2. Treba pozornejsie citat. Ja som napisal ze bude 20 rokov na nule (inymi slovami ze 20 rokov mu byt nebude generovat ziaden pouzitelny zisk na vykrytie pripadnych vypadkov, nakladov na opravy atd.) a nie za 20 rokov na nule a v tom je zasadny rozdiel.
Odpovedať
@kyleah citaj pozorne co som napisala - uviedla som tam iste podmienky - rozumna vyska splatky, vysky hypo, lokality... pridala by som dokonca ze aj dispozicie... urcite nema vyznam kupovat byt niekde na dedine, kde nie su pracovne prilezitosti. ale v okresnom meste, v dobrej lokalite to vyznam podla mna ma. vsak neziju vsetci len v BA, prepana jana :-) v okresnych mestach ludia vzdy zit budu. a male byty sa prejanimat vzdy budu. to s tymi 20 rokmi na nule som precitala ja nespravne, ospravedlnujem sa. ale aj ked to vezmem tak ako si to napisal - bude 20 rokov na nule, s tym, ze postupne nadobuda majetok. a po 20 rokoch co bude na nule, bude vlastnit nehnutelnost. a to je fajn, nie? lepsie ako tie peniaze prejest, nie? teda za podmienky, ze nebude si kvoli tomu musiet odtrhat od ust, ze si bude moct dopriat detom dovolenku aspon raz za rok, aspon v tatrach ci chorvatsku, ze zostane na auto, na dobry zivot. samozrejme, ono to nebude vsetko vzdy idealne a nepojde to lahko. ak ratame, ze raz za rok moze v dosledku problem s najomnikmi prist k vypadnu 1 mesacneho najomneho, a priebezne bude potrebne v byte co to opravit, poriesit, tak clovek nebude na nule, ale jemne v minuse - mozno nejakych 300-400E rocne... ale aj tak sa to podla mna oplati. len clovek musi mat dobre veci premyslene a musi ratat aj s nie idealnymi scenarmi, a mat iste rezervy.
Odpovedať
Dakujem za nazory.Ja presne rozmyslam ako Anairda.ci pride kriza,zli najomnici,nezamestnanost,vysoke uroky...to by nikto nic nikdy nemal.To ze ho dam do prenajmu su len extra peniaze pri vypomoci splacania hypo.za normalnych okolnosti ceny nehnutelnosti by za 20 rokov mali ist hore.a kto sa boji nech cuci doma.dakujem este raz.
Odpovedať
@plubos v niecom s tebou suhlasim, sam mam hypoteku ale len na byt v ktorom byvam, nakolko mi nic ine nezostava. Za normalnych okolnosti by ceny mali ist hore, ale zarucit to nikto nevie. Mnoho ludi nevie (nevravim ze je to tvoj pripad) ze za hypoteku clovek neruci len zalozenou nehnutelnostou ale celym svojim majetkom. A teda je dobre si zvazit riziko takehoto dlhodobeho "podnikania". Prenajom ako tu spominali ini stoji takisto kopec nervov, pravidelne pocuvam kolegov ktori prenajimaju svoje byty ake maju problemy a starosti s najomnikmi, a tento rok planuju byty predat nakolko vravia ze im to za tie peniaze, ktore v konecnom dosledku nie su az take terno, nestoji - a to maju mesacnu motivaciu v podobe par sto eur cisteho zisku. Verim tomu ze motivacia "vydrz, uz len 20 rokov takychto nervov a byt je moj" je urctie s kazdym problemovym najomnikom este nizsia. Ja ta nechcem odhovarat, len sa snazim poradit, ze to nemusi byt take jednoduche ako sa zda - ved potom si taketo byty "zadarmo" mozme kupit vsetci. Kazdopadne pokial sa rozhodnes byt kupit, drzim palce nech ti to vyjde podla planov.
Odpovedať
@plubos Ja Ti mozno poradim z vlastnej skusenosti :) My sme teraz nad tym rozmyslali, ale staviame doma dom bez hypo a chceli sme si zobrat hypoteku na byt na Slovensku, kedze obaja pracujeme v zahranici. Neviem, aku mas situaciu, v ktorom meste si, ale najvacsia vyhoda by to bola, ak by si bol v nejakom studentskom meste, kde studenti stale hladaju prenajom, takze mas istotu. Dolezite je aj to, aky uver si dokazes vybavit. Ja byt na Tvojom mieste, tak by som do toho siel, zobral podla moznosti 100% hypoteku a nech Ti uver plati ten, co tam byva. Skus si dohodnut moznost pozastavenia splatok, ak taka moznost je a keby prisla kriza, alebo hoci co ine, tak nech si ho beru :) Ved Teba to nestalo nic. My sme nakoniec urobili tak, ze sme si vzali hypoteku tu v Irsku a kupili barak a ten prenajimame. Splatka je dost vysoka - az 420 EUR, ale uz 5 rokov byvame v podnajme od znameho za 550 EUR, cize stale sme platili viac a co za tych 5 rokov sme mohli splatit uz z hypoteky. Ked sa raz vratime domov, dom prenajmeme a verim, ze raz to bude nas dochodok. Vela ludi ma odhovaralo a ponukaju Ti neistoty. Vsetko s rozumom, ale KTO NESKUSI, TEN NEMA. To je moj nazor.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@smolkosk "a keby prisla kriza, alebo hoci co ine, tak nech si ho beru" - zial take jednoduche to nie je. Tvoj byt je to posledne co banku zaujima, banka chce naspat svoje peniaze.
Odpovedať
@kyleah Pravda je, ze keby Ti banka ten byt zobrala, tak Tvoja bonita je velmi zla a uz Ti nikto nikdy doma nepozicia. Iny problem nevidim ;)))
Odpovedať
ak máš dobru lokalitu, a najomnikov, tak sa oplati. Casom sa to dá predať alebo ostane pre deti
Odpovedať
@smolkosk banka ti nevezme byt, banka bude od teba vyzadovat jednorazove vyplatenie hypoteky. Pokial na to nemas, tak da banka byt do drazby, pricom ak sa byt rychlo nepreda, cena pojde postupne dole. Moze to dopadnut az tak ze sa byt preda povedzme za 30 000 a ty stale zostanes banke dlzny 10 000. V tomto pripade pride narad dalsi tvoj majetok a teda ohrozena je aj dalsia nehnutelnost ktoru vlastnis. Nechcem nikoho urazit ale to ako sa bezhlavo ludia v dnesnej dobe zadlzuju je podla mna na zamyslenie. U tych ktori nemaju na vyber sa to este da pochopit, niekde byvat treba. Ked sa vsak zadlzi niekto kto nemusi, a riskuje tym aj to co uz ma, to uz pochopit neviem. Ani sa potom neni co cudovat ze ekonomiky statov su tak zadlzene ako su, ked ludia sa spravaju presne tak isto. A ak si niekto mysli ze vidim buducnost prilis cierno, skuste si zistit ci sa za posledne roky znizila zadlzenost statov ktore krizu sposobili. Ja mam na to takyto nazor. Ak sa bude svetu vratane SR ekonomicky darit, o svoj dochodok sa az tak bat nemusis. Ak vsak pride kriza, tak ti nepomoze ani byt na hypoteku, naopak, prave on ta moze este viac potopit.
Odpovedať
@kyleah ahoj, súhlasím s tebou že všetky prostriedky by som do toho nevrazila, ale kľudne tie zdroje ktoré si človek môže dovoliť investovať.. nebála by som sa kombinovať to aj s hypotékou.. nikto ti nebráni v dobrých časoch, to čo získaš z nájmu nevyužiť na mimoriadne splátky hypotéky a tým skresať 20 ročnú hypo napr. aj o polovicu a naopak v zlých časoch sa tým dá prilepšiť vlastná finančná situácia, určite nejaká rezerva musí byť, práve ajz dôvodov prestojov.. teda na pokrytie pár mesiacov čo byt nezarába, ale osobne si myslím že kríza práve podporuje bývanie v nájmoch lebo nikto sa vtedy nehrnie do vlastných hypoték a kúpy nehnuteľnosti .. @plubos určite do toho choď, kúp si niečo v dobrej lokalite, niečo čo má tendenciu sa zhodnocovať , teraz sú úroky hypo na minime, takže je dobrý čas na takúto investíciu :-) rob si finančné rezervy určite a rátaj aj s občasnými nedoplatkami na dani a energiách.. držím palce
Odpovedať
@zabka88 ak by to bolo ako vravis tak fajn. Len navrhovany plan s nijakym ziskom a tvorbou rezervy z najmu nepocita, skor sa jedna o kontinualny minus. Mesacny najom nepokryje ani splatku hypo+energie, pri legalnom prenajimani ani nehovorim.
Odpovedať
@plubos aku by to malo vlastne pointu? Budes 20 rokov splacat byt z ktoreho nebudes mat ziadny uzitok, akurat tak staqrosti s podnajomnikmi, udrzbou a po 20rokoch budes mat byt ktory mozno ani nebudes vtedy potrebovat, alebo by si ho potreboval niekde v inej lokalite.
Odpovedať
vsetko ma svoje a pre aj proti... Ja osobne by som nebrala 100% hypoteku. Ak by som mala zbytocnych cca 50% z ceny bytu, vzala by som hypo na zvysok a prenajala. Zo skoro 10rocnej skusenosti s prenajimanim viem, ze pri dobrom pomere Ti najomnici tu hypo pomalicky zaplatia, nesmie vsak byt 100%. Zaroven ale musis mat svoj vlastny prijem dost dobry na pokrytie pripadnych vypadkov v najomnom, opravy, atd, co mozno pri detailnej kalulacii naozaj vyzera, ze to nestoji za to...
Odpovedať
@plubos urcite nie. Velmi zly napad.
Odpovedať
@anairda kupi byt dnes za peniaze ktore si pozicia, bude musiet vratit aj s urokmi. Za 20 rokov mu ostane stary opotrebovany zdevastovany byt po najomnikoch, s ktorymi sa bude celych 20 rokov jedovat. Celych 20 rokov bude splacat jak sprosty a odtrhat si od ust aby na dochodok mal na krku rozpadajuci byt. Pri kvalite ako sa dnes stavaju bytovky vezmi na to jed ze za 20 rokov bude platit take palky do fondu oprav, ze bude nariekat co si to zobral na krky. Pri takom boome stavebnom ako je dnes je pomaly viacej bytov a domov nez ludi co maju na to aby si ho kupili ne to aby si ho vzali do podnmajmu. Ludia nejsu udereti o hlavu a uz to neni s najmami tak jak volakedy neni lahke najst najomnika, navyse s ktorym nejsu problemy. Nema peniaze a vymysla jak by ich vyrobil...dost krkolomny podnikatelsky zamer. Investicia za pozicane peniaze neni investicia, je to rizikovy podnik ktory sa ukaze az po splateni ci je to vyhra alebo nie.
Odpovedať
Isto sa ti to oplati. Ak by si ho aj neprenajimal vkuse ale nieco doplacal tak sa ti to oplati.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja chcem riešiť to iste, nie pre mna ale pre dcérku. Ešte ma síce len rok ale uz teraz jej chcem kúpiť byt a dat ho do prenájmu, nech doplácam aj 200€ mesačne, raz ten byt dám dcére a bude mat štart do budúcna, tak ako som mala ja a moja sestra. Áno rodičia si odopierali ale dali nám to, co sa nedá vyčísliť peniazmi a to je stabilita a istota. Aj vďaka tomu že som byt ( starý neprerobeny) predala a teraz mám domček bez hypotéky. Mojim životným cieľom je takto sa postarať o svoje dieťa aj keď to znamená odopieranie si.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
byt, panelák, pôvodný stav som kúpila pred 15 rokmi za 300 000 Sk - cca 10 000 €, 10 rokov som v ňom bývala, potom mala 5 rokov prenajatý bez problémov, zarobil si na seba každý mesiac, teraz som predala za 40 000 € .....ktorá banka dá viac, takže oplatilo sa :-)....hop-trop......teraz kupujem v inom väčšom meste na prenájom cca 5 rokov a budem nechávať pre syna
Odpovedať
@malabiba doteraz si zarobila ,lebo bola inflácia -znehodnocovanie peňazí, len karta sa obrátila,inflácia na nule,teraz sa kľudne môže stáť ,že ho o 5r. predáš lacnejšie
Odpovedať
@duzu no uvidíme :-) , ale nemyslím, že by nehnuteľnosti až tak klesli na hodnote za 5 rokov, stavia sa málo. Viem, mala som šťastie, no hrozne ma všetci vtedy odhovárali, keď som kupovala - 300 tis. za byt v malej dedinke, kto to videl....teraz byt kupujem už pre deti, čochvíľa doštudujú
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
no co, oplati sa to uz? :) banka mi ponuka prachy skoro zadarmo, 1,69% hypo, tak som si nasiel aj bytik a velmi silno zvazujem :-)
Odpovedať
@pichna este vydrz 2-3 mesiace - bude aj za 1,5 %
Odpovedať
ahojte.. aj ja sa chcem pripojit trocha. my mame 2 izbovy byt.. kupili sme ho na hypo, ale nejakym zazrakom, odtrhanim od ust a setrenim sa nam podarilo hypo splatit po 5 rokoch... aj ked je zena cely cas na materskej s nasimi dvoma dcerami, ktore sa za ten cas narodili. kupujeme prave dalsi byt. 3 izbovy.. kedze pozemky su okolo nas drahe a domy predavaju stare za cenu, za aku by som si dokazal postavit novy s kamaratmi svojpomocne... nase naklady na internet, najom, plyn, elektriku a vsetko mozne a nemozne je dokopy 200€ /pre 4 clenov rodiny/.. 2-izbove byty sa u nas prenajimaju za 350 €.. vezmeme si hypo na 3 izbak.. cez znamenho mame predschvalenu hypo v banke na 189 mesacne... ak si aj necham rezervu 30€ na byt, ktory prenajimam, alebo budem prenajimat, tak mesacne by bez dani malo pribudnut na moj ucet 120 €.. z tychto penazi si budem splacat novu hypo.. a realne teda nebudem platit 189, ale len 69 €... mam kolegu, ktory to robi presne rovnako uz 2 roky.. a ak sa podari predcasne splatit.. tak o ako tu niekto pisal 20 rokov budem mat pre moje dcerky byt..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?