Odpočet z dane z prenájmu

Profilova fotka
Dobrý deň, s manželom prenajímame byt v BSM od 29.5.2015. Môžeme si každý odpočítať z príjmu celých 500eur alebo len nejakú časť podľa počtu mesiacov? Ako je to s platbami za energie? Platia sa zálohovo vopred. Takže keď sme elektrinu platili v máji ešte pred uvedeným dátumom, môžeme si túto dať do nákladov? Ďalšia kapitola sú preplatky, ktoré sme síce dostali v období, keď bol byt prenajatý, ale za obdobie, keď prenajatý nebol. Ďakujem.
Odpovedať
rozdelit prijem z prenajmu na 2 casti (nemusia byt rovnake, t.j. ak jeden zaraba malo, moze si dat vacsiu cast do svojho priznania - optimalizovat dane) kazdy odpocita pomernu cast z 500eur energie - ak mate samostatne vycislene, nezaratavat preplatok sa prenajmu netyka viac na nete - financna sprava to ma pekne rozpisane aj s prikladmi
Odpovedať
Profilova fotka
V prenájme platia energie nám, nie dodávateľom, takže si to musím odrátať. V zmluve je to síce rozdelelné, ale skutočné náklady boli nižšie, lebo po ročnom vyúčtovaní boli platby znížené. Ak to správne chápem, mala by som vychádzať z nákladov skutočných, ktoré viem dokladovať napr. výpismi z účtov, faktúrami, tých 500eur si môžeme odrátať každý nekrátených a v akom pomere si rozdelíme zisk, rozdelíme aj výdavky. Ďakujem.
Odpovedať
@zuzka60 @belanka Bez ohľadu na to, či nájomca energie platí Vám alebo uhrádza sám (ak je odberné miesto na Vás), je to Váš príjem. Rovnako prípadné preplatky za energie za obdobie nájmu, ak ste zálohové faktúry dali do výdavkov.
Odpovedať
Profilova fotka
Ale keď sa preplatok vzťahuje na obdobie, keď byt prenajatý nebol,nemal by to byť príjem, nie? A čo sa týka investícií ako napr. nový sporák, nábytok, atď. môžem si do výdavkov uviesť len tie, ktoré boli zakúpené po dátume podpísania nájomnej zmluvy?
Odpovedať
@draik ano "ak"
Odpovedať
@belanka zariadene ako sporak a nabytok si mozete dat do vydavkov iba v pripade ak mate byt zaradeny ako obchodny majetok a to za presne vymedzenych podmienok. Preplatok si rozpocitajte mesacne podla vyuctovacieho obdobia a zapocitajte pomernu cast ktoru ste byt prenajimali. Mali by ste si viest dennik prijmov a vydavkov (mesacne) - staci tabulka v .xls (zakon neuklada formu) Ak byt prenajimate od 5/2015 toto vsetko by ste mali mat nastudovane.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si to predtým študovala a mám aj excelovskú tabuľku, kde mám všetky príjmy aj výdavky od daného dňa. Ale podľa toho, čo som sa dočítala, názory sa napr. ohľadne výdavkov dosť líšia a o preplatkoch som sa nedočítala nikde. O tom, či si môžem odčítať celých 500eur aj v prípade, že neprenajímam celý rok, som sa tiež nikde nedočítala a pri dotaze na finančnej správe som dostala len link, kt. som už dávno čítala. Takže mám pocit, že asi budem musieť ísť priamo na daňový a tam ich spovedať. Každopádne ďakujem ;-)
Odpovedať
@belanka Môžte si dať do daňových výdavkov aj náklady na vybavenie, musí byť však uvedené v zmluve. 500 e je paušál na rok bez ohľadu na dobu prenájmu. Preplatky som uviedol.
Odpovedať
Profilova fotka
@draik Uvedené v zmluve znamená, že môže byť uvedené v preberacom protokole, ktorý je k zmluve priložený? Ďakujem.
Odpovedať
@belanka Malo by byť priamo v zmluve resp. aspoň v zmluve odkaz na preberací protokol. Teda malo by byť jasné, že veci sú predmetom nájmu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?