Nedoplatky v podnajme

Profilova fotka
Byvam v prenajatom byte,kde platim mesacne najomne uz aj s energiami,a majitel mi oznamil,ze za minuly rok mame nedoplatok 800€ za vodu.Na byt.druzstve som zistila,ze v byte ma nahlasenu iba jednu osobu,za ktoru plati mesacne.Ma pravo pytat si odo mna tie peniaze,aj ked je jasne,ze keby to mal nahlasene spravne (3 osoby) tak by nevznikol taky vysoky nedoplatok? Dakujem za vsetky rady a odpovede.
Odpovedať
Zalezi od toho, ako mate postavenu najomnu zmluvu. Mali by ste v nej mat zvlášť vyčíslené naklady spojene s uzivanim bytu. Aspon v sumarnej hodnote, ale idealne zvlášť za kazdu energiu (voda, kurenie, elektrina..). To, kolko osob ma nahlasenych na druzstve s tym nema nic. Ako to, ze mate vyuctovanie teraz v oktobri? Tusim podla nejakeho zakona by malo druzstvo dat vyuctovanie do konca maja za predch.kalendarny rok. Byvali ste tam cele obdobie, za ktore je vyuctovanie? Ak nie, pri nástupe do prenajmu ste spisovali pociatocne stavy energii? To, ci to musite zaplatit zalezi od zmluvy, ale pravdepodobne tam mate klauzulu o nedoplatkoch. Treba si riadne precitat zmluvu, hlavne teda, ci tam mate zvlast vycislene naklady...
Odpovedať
nedoplatok za vodu nemá v konečnom dôsledku nič s nahláseným počtom osôb. Voda má predsa svoj merač. Pri uzatváraní zmluvy ste sa mali informovať, koľko je z toho záloha za vodu. A mohli ste sa dohodnúť na vyšších zálohách, ak by sa Vám to zdalo málo. Samozrejme, zvýšila by sa suma, čo platíte prenajímateľovi. Každopádne si od prenajímateľa vyžiadajte vyúčtovanie v tejto veci, porovnajte stavy meračov s množstvom z vyúčtovania - predpokladám, že začiatočný stav máte odsúhlasený.
Odpovedať
Profilova fotka
@dodisska to je komplet aj s teplou vodou ? V prvom rade zisti ako k tomu cislu doslo. My v RD platime ak si pamatam cisto za vodu 160€ rocne. Za jej zohrievanie (ked odpocitam ucinost TC) dame do 300€. Len nedoplatok 800€ sa mi nejako nezda. Tiez si myslim, ze to nema nic s poctom nahlasenych osob.
Odpovedať
to je aj pre tri osoby nadhodnotena suma,prilis vela,nieco nesedi..
Odpovedať
@dodisska divné je, že pýta nedoplatok v októbri, keď vyúčtovanie sa robí v máji. Nedoplatok 800 eur je príliš veľa pre troch ľudí. Vypýtaj si určite to vyúčtovanie, nemôže len tak pýtať, že je nedoplatok, zaplať. Je jasné, že tým, že má nahlásenú len jednu osobu, tak nájomcovi ostáva viacej peňazí z nájmu vo vrecku. Určite sa dá argumentovať tým, ak prenajíma byt pre troch ľudí, musia byť traja ľudia nahlásení na platenie mesačného predpisu. Ale aj tak je 800 eur príliš veľký nedoplatok.
Odpovedať
@dodisska precitaj si najomnu zmluvu!poriadne, najdi si cast o nedoplatkoch/preplatkoch a zariad sa podla toho. KA tam mas ze platis fix sumu AJ s energiami, jeho smola, ak mas ze nedoplatky idu na teba smola tvoja To tu my nevyriesime... a ako aj predomnou pisu vyuctovanie bolo zo zakona do 30.5 !!! a je oktober
Odpovedať
Profilova fotka
@gazza215 to ze je nedoplatok mi povedal len tak mimochodom ked sme sa stretli pred domom,lebo si sem chodi pre postu...asi tomu nerozumiem celjom,ale ked som sa pytala aj kamaratok,ktore maju 3clennu rodinu tak platia v priemere mesacne zalohy 170€.Ak by platil tak ako ma za troch tak by nebol ten nedoplatok nizsi? Pokial viem platil v roku 2013 iba 102€.Ja nemam problem zaplatit pripadny nedoplatok,ale tolko? Neviem ako to mam riesit...
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon nedoplatok je za rok 2013 a uz na zaciatku tohto roka sa merace menili,neviem ako to zistim...Nebol by ten nedoplatok nizsi keby platil mesacne zalohy za tolko osob kolko tu byva?
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka v zmluve mam uvedene nasledovne: pripadny nedoplatok resp.preplatok plynuci z vyuctovania preddavkov za obdobie uzivania bytu t.z spravcom domu resp.dodavatelmi elektrickej energie a plynu,je najomca resp.prenajimatel povinny uhradit do 7 dni po predlozeni vyuctovania....tak asi mam smolu,co?
Odpovedať
Profilova fotka
A este mam otazocku,mozem odist z najmu skor aj ked mam 3 mesacnu vypovednu lehotu? Nie je to skrz ten nedoplatok,zacala som hladat skor ako som sa to dozvedela...zavazi az tak dohodnuta lehota,alebo je to o dohode s majitelom?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodisska v zmluve by malo byť uvedené aká čiastka zo sumy,čo mu platiš ide na zálohy správcovi,ak tu sumu aj skutočne platil,ták uvedený vzniknutý nedoplatok by si mala uhradiť.
Odpovedať
@dodisska môžeš odísť aj skôr, ale platiť musíš do skončenia výpovednej lehoty :-D Na dohodu asi nepristúpi pán prenajímateľ.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dodisska osobu ma nahlasenu preto iba jednu, lebo aj smeti sa platia podla poctu osob.... cize aj tam "setri".... to ti vodu neovplyvni, lebo napr. 3 osoby sa mozu iba sprchovat a maju mensiu spotrebu vody ako keby sa jedna osoba denno -denne kuplala vo vani plenj vody :) nech ti predlozi vyuctovanie.... vies, predsa, kolko si zaplatila ty, na vyuctovani bude uvedene, kolko zaplatil on na zálohových platbách - rozdiel tvori bud nedoplatok, alebo preplatok... ale urcite to nie je tak, ze napr. ty by si mu mesacne platila 300€, on by platil len 100€, realne naklady by boli dajme tomu 200€ (co by bolo samozrejme preukazatelne malo a hned mas nedoplatok....). @drobik presne ako pise, malo by byt specifikovane, kolko platis za co....ale dedukujem, ze to asi to bude vychcalek ako mala moja suseda, ze zalohove platby platil minimalne za plyn i elektriku (doslova par €, len aby ho neodpojili) a detto za vodu a potom mala nedoplatok na 3 osoby tiez ale 700€.... inak nechapem, preco to riesi az teraz?????
Odpovedať
dodiska, v prvom rade musíš zistiť, či na bytovom má nahlásenú 1osobu a platí iba za ňu, alebo 3osoby a platí nájom za 3osoby. To na vyúčtovaní urobí peknú šarapatu. My sme 3 a platíme mesačne 180€, pre jedného človeka to číni cca 80€ 180 - 80 = 100*12 ***** veľmi jednoduchá matematika takže presne tak, ako ti už mnohí radilia, potrebuješ od neho ´predpis zálohových platieb od kedy tam bývate a všetky vyúčtovania.... potom je to už fakt ľahká matematika....
Odpovedať
@lienka.7 ale tie minimálne zálohové platby mali asi iba 1 rok do najbližšieho vyúčtovania, či? lebo čo viem, tak elektrárne ani plynari už nechcú dávať menej než je ich reálna odhadovaná spotreba - teda myslím tým menej, viac pridajú kocikedy na požiadanie ;-) a čo sa týka nájmu, tak naši správcovia to tam majú viac-menej tiež nastavené podobne (líši sa to iba typom bytu, mestskými poplatkami resp. v 1 prípade nenažranosťou správcu) - ale u nich sa absolútne nedá dohodnúť mesačná platba - hoci sme my vedeli, že v bytoch sa zdržiavať nebudeme, tak vždy účtovali podľa minulého vyúčtovania a radšej potom vrátili a upravili platby na nižšie po vyúčtovaní, ako by mali upraviť platby ihneď. @majicca1 nesúhlasím, takto sa to neráta. osoby v byte sú dôležité napr. pri smetiach/spoločnom osvetlení/platbách za upratovačku/uniknutú vodu alebo elektriku/anténu... atď. proste poplatky, kde sa rozrátava na všetkých nájomníkov domu. tam by som tipla maximálny nedoplatok pri 2 nezahlásených osobách možno 100e a to z toho dôvodu, že aj tie samotné platby sú nízke. autorka príspevku hovorí o nedoplatku za vodu - tam máš merač, tam si to ovplyvňuješ sama. @dodisska vy tam ako dlho bývate?
Odpovedať
@dodisska aj ked sa menili merace,tak majitel ma urcite zaznam zostatkoveho stavu.A tiez to byva uvedene v prvej nasledujucej fakture. Je jedno kolko osob v byte byva,dolezite je,ake velke zalohy sa platia. Niekedy jedna osoba minie viac,ako tri ;-) Ked pani ziada zaplatit nedoplatky,vy si ziadajte predlozit vsetky faktury a vyuctovania za dane obdobie. Lahko si spocitate,kolko ste naozaj vody spotrebovali. Ak pani plati zamerne nizke zalohy,aby vznikol nedoplatok, tak sa nedajte oklamat! Este ma napadlo....nepreteka vam nahodou WC,alebo nekvapka vodovod? To tiez vyrazne navysi spotrebu,aj ked sa to nezda ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 byvame tm od marca 2012 a na bytovom mi pani prezradila ze sa to dlho nemenilo,az teraz v roku 2014 vo febuari sa to zvysilo o 40 € mesacne a k tomy mi povedala aj to ze tym padom by nemali byt az take vysoke nedoplatky za tento rok...tak potom mi z toho vychadza ze ten predpis zalohovych platieb a poct osob ma vplyv nato ake budu nedoplatky prip.preplatky
Odpovedať
Profilova fotka
@dodisska ale tych 800€ podla mna nemoze byt ani keby si neplatila ziadne predavky.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj nemam v zmluve uvedene,kolko z ceny najmu tvoria poplatky za vodu a ostatne...tento nedoplatok sa tyka len vody,viem ze plati iba 100€ mesacne.nemal by platit viac mesacne?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodisska neries co plati, alebo neplati, pre teba je to podstatne kolko si minula vody. Neviem si predstavit, co by si musela stvarat aby si minula vodu za 800€. Pokial by sa jednalo len o studenu to je vyse 600m3 pricom bezna familia minie medzi 100-200m3.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon pozrela som si zmluvu a ani tam niesom uvedena a najomca,nie je tam ani moje meno ani ziadne udaje o mne.predpokladam ze on ma take iste vyhotovenie.je takato zmluva vobec platna a mohol by ma tu drzat aj ked ja chcem odist skor?
Odpovedať
treba skontrolovat mnozstvo vody spotrebovanej vody asleduj si vmerace energii
Odpovedať
Profilova fotka
dôležité je čo máte v zmluve medzi sebou (majiteľ a Vy), ak je tam položkovite uvedené koľko za čo platíte, teda napr. preddavok za vodu, ten by mal osobitne zúčtovať so skutočnou spotrebou..je jasné že majiteľ bytu si nahlási jednu osobu a tak mu účtujú preddavok nižší, podstatné je či je v tejto položke ste rovnako vo Vašej zmluve a u správcu..ak je preddavok rovnaký vyúčtovanie je pre Vás v poriadku...ak sa ale tento preddavok líši, ak platíte viac ako je u správcu majiteľ si tŕžil tento rozdiel do vrecka a Vám vyrobil nedoplatok, ale je tiež podstatné či ste tam boli v prenájme celý rok a či ste mali stavy meračov odpísané, keď ste sa nasťahovali..
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 ako zistim ze plati zamerne nizke zalohy? To je na nom kolko bude platit,alebo ako to funguje?
Odpovedať
Profilova fotka
@dodisska ale to je jedno ake plati zalohy. Ty predsa zaplatis cenu za spotrebovanu vodu - zaplatene zalohy. A to bude dokopy stale rovnaka suma.
Odpovedať
@dodisska ked v zmluve nie su uvedene zmluvne strany, zmluva nie je platna. A tusim v nejakom paragrafe obcianskeho zakonnika sa spomina, ze v zmluve musi byt uvedene aka je suma nakladov spojena s uzivanim bytu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?