Nájom na základe splnomocnenia

Ahojte, naša situácia: Moja mama je vlastníčkou bytu v podiele 1/1 zapísanou na LV. Na predmetný byt mi vydala plnú moc na uzatváranie NZ, vypovedanie NZ a na všetky právne úkony súvisiace s prenájmom bytu. Príjem z prenájmu bytu inkasujem ja (Tzn. mama žiaden príjem z prenájmu nemá). Moja otázka znie - koho nahlásiť na DÚ? Mamu keďže je to príjem za jej nehnuteľnosť alebo mňa? ďakujem
Odpovedať
@zuzzqa Ty si splnomocnená len na právne úkony v súvislosti s uzatváraním nájomnej zmluvy. Splnomocnenie ti nedáva vlastnícke práva na byt, vlastníkom je stále mama. Ty len v jej mene môžeš uzatvárať tie zmluvy (a robiť iné úkony so zmluvou). Takže príjem z prenájmu patrí jej a ona je povinná aj platiť dane z príjmu. Jedine, že by si ty mala s ňou nájomú zmluvu, kde by si bola nájomcom a v nájomnej zmluve by si mala právo byt ďalej prenajímať. Vtedy by si mohla byť príjemcom nájmu bytu.
Odpovedať
@chrobak7 ok super, dakujem za odpoved :)
Odpovedať
No podľa mňa musíš nahlásiť ju. Ty si ako ti už bolo napísané vyššie en oprávnená na vykonávanie právnych úkonov, no byt patrí tvojej mame. Ona je stále jeho vlastníčkou. a vlastne aj ona by mala dostávať príjem z jeho prenájmu. Ak sa smiem spýtať, prečo to máte vlastne vyriešené takto?
Odpovedať
@zuzzqa Nielen vlastnik bytu moze byt prenajat. Moze to urobit aj ina osoba - najomnik alebo ina osoba ktora to ma zmluvne osetrene v zmluve s majitelom nehnutelnosti. Teoreticky by sa mama nemusela hlasit na danovom urade - ale Vy Medzi Vasou mamou a Vami by ste spravili zmluvu o vypozicke bytu v zmysle ustanovenia Obcianskeho zakonnika § 659,660, 661, 662. Pri vypozicke bytu vam nevznika "zisk" Upresnenie preco vypozicku Pokial ide o uzivane bytu s ktoreho nemate "zisk" - najomca si priamo alebo prostrednictvom Vas plati vsetky zalohove platby a energie tak nejde o prenajom bytu ale ide o vypozicku v zmysle ustanovenia Obcianskeho zakonnika§ 659, 660, 661, 662. V tomto pripade nieje potrebna registracia na danovom urade. Blizsie vysvetlenie -celkom dobre je tu: http://www.tvojdom.sk/financie-pravo/... v zmluve o vypozicke by Vas muselo byt uvedene (v zmysle ustanovenia §661 ods.2) ze vy mozete byt dalej prenajat. Tym padom mate opravnenie byt oficialne prenajat - spisat zmluvu o najme (podnajme) - zahlasit sa na danovom a nasledne aj platit dane zo zisku.
Odpovedať
@ultra A čo tým získa? Tým, že bude mať byt "vypožičaný", nebude mať s výpožičkou žiadne náklady. Jej mama bude platiť všetky náklady (príspevok do FO, daň, poplatok za správu,...) za byt. To všetko bude platiť zo zdanených peňazí. Na druhej strane jej dcéra tým, že nemá žiadne náklady, bude mať len príjem z prenájmu. Takže z prijatých peňazí si nebude môcť uplatniť žiadne náklady a bude zdaňovať celú prijatú sumu. To je lepšie napísať nájomnú zmluvu na mamu a tá si bude môcť z príjmu za prenájom odpočítať náklady a tým platiť nižšiu daň.
Odpovedať
@chrobak7 je na zadavatelke co si vyberie a co je pre nu lepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
@ultra @chrobak7 Ozivujem temu ... Prosim, viete poradit... Ak su 2ja spoluvlastnici pozemku-zahrady. A jedna strana zije mimo SK a dovolila jednemu chlapovi, aby zahradu uzival... Druhy vlastnik s tym vsak nesuhlasi... a nepraje si to. Da sa to nejak osetrit ? ci to musi akceptovat. vdaka
Odpovedať
@sarianna Právnu úpravu podielového spoluvlastníctva nájdete v ustanoveniach §§ 137 – 142 Občianskeho zákonníka. Vychádzajúc z právnej doktríny sa v našom právnom poriadku podielové spoluvlastníctvo chápe ako tzv. ideálne. Tzn. že každý z Vás vlastní z 1 m2 rovnakú časť predstavujúcu výšku Vášho podielu. Nie je možné vymedziť, ktorá časť nehnuteľnosti patrí Vám a ktorá časť nehnuteľnosti ostatným podielovým spoluvlastníkom. Z toho dôvodu nie je možné prenajať iba spoluvlastnícky podiel. Pri nehnuteľnostiach, ktoré sú v podielovom spoluvlastníctve viacerých osôb sa prenajíma celá nehnuteľnosť ako celok. Nie je možné prenajať iba spoluvlastnícky podiel. Ak by ste chceli prenajať aspoň časť nehnuteľnosti a mať z toho majetkový prospech, o prenajatí tejto časti nehnuteľnosti by museli rozhodovať všetci podieloví spoluvlastníci na základe dohody, resp. hlasovania. O hospodárení a nakladaní so spoločnou vecou totiž rozhodujú vždy všetci podieloví spoluvlastníci. Podľa ustanovenia § 139 Občianskeho zákonníka O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd. zdroj:https://ficek.sk/prenajom-spoluvlastnickeho-podielu-nehnutelnosti-28373
Odpovedať
@sarianna Spoluvlastníctvo záhrady je ako iné spoluvlastníctva upravené v Obč. zákonníku §§ 137 - 142. Konkrétne v § 139 sa uvádza: § 139 (1) Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci sú oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne. (2) O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd. Takže ak ste spoluvlastníci 1/2 a 1/2, tak sa musíte dohodnúť. Dalo by sa teraz polemizovať o tom, akou formou ten druhý spoluvlastník "dovolil" tomu chlapovi užívať záhradu. Ak na základe nájomnej zmluvy, tak je neplatná, lebo s nájmom musí súhlasiť aj druhý spoluvlastník. Môže tvrdiť, že ho len poveril, aby za neho robil nejaké práce (napr. pestoval mu zemiaky). Zase je otázne, či ste sa vy dvaja spoluvlastníci dohodli, kto bude ktorú časť záhrady užívať. Ak nie, tak nemôže len tak tam niečo sadiť. Na druhej strane ani ty si nemôžeš len tak tam niečo posadiť, lebo každý cm2 záhrady patrí aj teba aj druhému vlastníkovi. Namiesto hľadania zákona, čo môže a čo nie sa mne zdá rozumnejšie dohodnúť sa s tým spolulvastníkom v zahraničí, že si záhradu neformálne (teda bez toho, aby ste niečo menili v LV) rozdelíte a dohodnete sa, kto bude ktorú časť obhospodarovať. Potom nebudeš mať problém s tým, že druhý spoluvlastník dovolil užívať jeho časť niekomu inému. Ty si budeš pestovať na svojej časti čo budeš chcieť a on nech si pestuje na tej druhej časti tiež, čo bude chcieť. Ak sa nedohodnete, nebude môcť nikto pestovať nič. Alebo je problém v niečom inom? Napr. vadí ti, že tam bude chodiť cudzí človek?
Odpovedať
@sarianna Kým som to napísal, už ti odpovedal aj ultra. V podstate sa zhodujeme v názore.
Odpovedať
@chrobak7 ano, je to presne tak.. Chceli by sme dosiahnut, aby na pozemok chodili len vlastnici / to znamena, osoba zo zahranicia a moj muz , pripadne, maximalne rodinni prislusnici... Nesuhlasime, aby sa tam spaciroval niekto cudzi... Pochybujem, ze maju momentalne nejaku zmluvu, urcite islo len o slovnu dohodu... Da sa nejako zabranit aby tam vstupovali cudzie osoby? / ten pan a jeho dalsia rodina / Moze ta osoba-spoluvlastnik nieco vymysliet/ splnomocnenie, / aby tam ta cudzia osoba bez problemov vstupovala a my budeme mat smolu ??? vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ultra dakujem aj Vam za odpoved, ak by ste vedeli poradit aj v dalsej veci, budem rada
Odpovedať
@sarianna ziadna slovna dohoda bez Vaseho suhlasu ako spolumajitelov nieje platna. Vyzvite osoby aby pozemok opustili pretoze na to nemaju opravnenie od Vas ako spoluvlastnikov - alebo aby na pozemok nevstupovali. Ak to bude pokracovat privolajte Policiu a oznamte neopravneny vstup na pozemok. Pojde minimalne o priestupok.
Odpovedať
@ultra to by som bola rada.... Len teraz ma jeden clovek zneistil...ze ta osoba zo zahranicia moze splnomocnit toho cudzieho pana....aby tam chodil...a sme nahrati.... Avsak...hm.kedze niesu vymerane podiely..rozdelena plocha...tak podla mna by to nemalo platit.... Ved ona nemoze splnomocnit cloveka...aby sa cpaciroval po spolocnom pozemku... nie ???
Odpovedať
@ultra mohla by splnomocnit ak by to bolo v jej plnom vlastnictve. Nie ???
Odpovedať
@sarianna moj nazor je presne ako si napisala.
Odpovedať
@ultra teraz asi otazka na telo, ale ste pravnik ? Bola by som skutocne rada, keby to bolo tak ako pisete, ale musime to mat 100perc iste. vdaka za nazory
Odpovedať
@sarianna nie. Nemam pravnicku prax ale viem citat zakony a mam urcitu prax v podobnej sfere.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, mám takú otázku. Partner a jeho brat vlastnia každý jednu nehnuteľnosť ( drevenicu). Doteraz ich prenajímali len na základe DIČ ako fyzické osoby. Avšak vďaka rekreačný poukazom teraz partner otvára živnosť, aby si ľudia mohli uplatniť. Tým pádom by on na svoju živnosť chcel prenajímať aj bratovu drevenicu. Potrebovala by som vedieť ako to čo najelegantnejšie urobiť. Pokiaľ si uzavrú nájomnú zmluvu na bezodplatné užívanie predmetu nájmu, nemusel by brat z toho platiť daň z príjmu, avšak partner by zas nemal náklady. Vie mi niekto poradiť ako to spraviť čo najefektívnejšie? Ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?