Musím platiť prenajímateľovi nájom na 3 mesiace popredu po ukončení nájmu?

Dobrý deň, s priateľom sme v podnájme od 1.1.2018. Konečne sme sa rozhodli kúpiť si vlastný byt. Sťahovať sa doň budeme 7.12. a asi pred tromi týždňami sme to boli oznámiť prenajímateľovi. Ten však od nás požaduje nájom na ďalšie tri mesiace, aj keď my tu už bývať nebudeme. Odôvodnil to tým, že v zmluve je uvedená 3-mesačná výpovedná lehota a on potrebuje mať pokryté tie mesiace, keď tu nikto nebude bývať. V zmluve ale o platení nič nie je spomenuté. Zdá sa mi zvláštne, že by sme mali byť povinný platiť za niečo, čo už nebudeme môcť využívať, keďže kľúče od bytu odovzdáme. Pri podpise zmluvy sme zaplatili zálohu, o vrátení ktorej nepadlo ani slovo, ale možno sa len majiteľ chystá prísť na obhliadku a potom sa s nami dohodne, a rovnako sme platili aj nájom vždy a načas. Žiadne problémy s nami nikdy neboli. Vopred ďakujem za vaše odpovede.
Odpovedať
1
2
3mesacna vypovedna lehota obvykle znamena, ze Vas odchod musite nahlasit 3mesiace vopred (a pokial by majitel uz dalej nechcel byt dalej prenajimat, tiez vam to musi povedat 3mesiace vopred). Tym, ze ste mu to oznamili len teraz, ma narok na zaplatenie tych troch mesiacov, ktore zacali plynut v den ked ste mu dali vypoved zo zmluvy (-oznamili mu, ze odchadzate) je to ochrana pre vas, aby vas nevyhodil zo dna na den a rovnako pre neho, aby mal dost casu na najdenie novych najomnikov..
Odpovedať
No platite za vypovednu lehotu. Ked ste nechceli platit, mali ste oznamit 3 mesiace vopred ukoncenie zmluvy. Teraz vam bude bezat vypovedna lehota od dna dorucenia pisomnej vypovade a vy budete platit. Je to uplne bezna prax. O tom ako bude nalozene so zalohou sa pise v zmluve tiez. Ak budu nutne nejake opravy, uhradia sa zo zalohy, zvysok podla zmluvh. Bud vam vrati alebo z neho odpocita tie 3 mesiace vypovednej lehoty. Keby ste mu to oznamili vcas, tak moze zhanat dalsieho najomnika, nebol by nikto skodny. Takto budete skodni vy, ale pravne je to uplne v poriadku
Odpovedať
@simca1604 koľko ste platili pri podpise zmluvy zálohu? Zvyčajne to bývajú práve tri mesiace.... Ak za tri mesiace a nič ste v byte nepoškodili, zbaľte veci, zálohu nech si nechá a ukážte mu prostredník. Tá záloha slúži presne na toto. A na prípadné škody na/v byte.
Odpovedať
@megdesign az by sa mi chcelo povedat ze si riadny hajzel... prajem ti aby si niekto s tvojou zmluvou vytrel rit a ukazal ti prostrednik
Odpovedať
@rapidek ako sorry, ale ak niekomu dám zálohu za tri mesiace vopred, načo mu ju asi dávam? Len tak? Tá záloha je presne na toto. On tri mesiace zaplatené má už na začiatku nájomného vzťahu /to že on tie peniaze nedal do depozitu, čo by štandardne mal, ale ich prechlastal je jeho problém/ a môže tri mesiace hľadať nájomníka. Buď mi vráti zábezpeku vo výške troch mesačných nájmov, čo som mu dal na začiatku nájmu/čo sa pri ukončení vracia/ a budem mu platiť ďalšie tri mesiace nájomné, alebo mi ju nevráti a tri mesiace mu platiť nebudem. Furt má rovnaké peniaze. :-) Niekto chýbal na matike....
Odpovedať
@megdesign kaucia je aj za znicene veci, vyuctovanie... tak s tym rataj, ty matematikar
Odpovedať
@simca1604 záleží čo máte vzmluve dojednané. Ak budete musieť naďalej platiť ďalšie 3mesiace tak dovtedy neodovzdajte kluce od bytu majiteľovi, lebo vaše € zoberie a byť hneď dá do prenájmu iným. Bytov je nedostatok.
Odpovedať
@rapidek ešte raz si prosím ťa prečítaj môj prvý príspevok v téme... 8-(
Odpovedať
a teraz niečo z praxe... tiež prenajímam byty a mám to riadne ošetrené zmluvou, teda výpoveď 3 mesiace dopredu, no realita je taká, ako aj v prvom príspevku - nájomníci mi oznámia max. mesiac dopredu, že končia nájom. Neexistujú žiadne páky, ako prinútiť nájomcov platiť za posledné 3 mesiace. Takže od momentu oznámenia si hľadám nových nájomcov a jediné čo mám, tak je jeden mesačný nájom dopredu, ktorý slúži ako zmluvná pokuta za skoré ukončenie nájmu. Našťastie sa mi podarí takmer vždy zohnať nových nájomníkov. P.S.1. nereagujte na môj príspevok slovami, podať na súd, žalovať právnikovi a pod. žvasty P.S.2. @simca1604 urob ako uznáš za vhodné, ale ja by som neplatil už nič
Odpovedať
@insed neberieš zábezpeku vo výške troch mesačných nájmov pri podpise nájomnej zmluvy?
Odpovedať
@megdesign My to máme tiež ako @insed v zmluve trojmesačná výpovedná ale záloha je jeden mesiac. Teraz nám tiež nájomník odišiel prakticky do dvoch mesiacov. Dohodli sme sa. Záloha bude vyplatená, keď bude v máji vyúčtovanie energií.
Odpovedať
@insed som rad ze je medzi nami jeden empaticky.... @simca1604 normalne sa dohodnite ze zozeniete nahradnika za seba a je vybavene... ide o fer pristup, ved kazdy vyzaduje fer pristup a dodrziavanie zmluv..
Odpovedať
Článok sa načítava...
je to nejaka chujovina ... ako moze od vas chciet 3 mesiace, ked sa stahujete o tyzden a pol a povedali ste mu to pred 3 tyzdnami, spolu viac ako mesiac ... suhlasim s @insed - neplatil by som. Uz len preto, ze chce 3 mesiace dopredu a nie logicky 2, kedze mesiac jeden teraz bezi, hajzel jeden.
Odpovedať
@megdesign rád by som bral, ale ľudia majú problém zaplatiť jeden nájom dopredu, a to len 320,-€
Odpovedať
@atak77 popravde podľa zákona o krátkodobom nájme začína lehota plynúť nasledujúcim dňom po oznámení ukončenia. Ale ako vravím, niekedy sa dá aj dohodnúť...
Odpovedať
@simca1604 svätá prostato... veď vám chýbajú základné znalosti pre život. výpovedná doba je výpovedná doba. znamená, že tri mesiace po ukončení mesiaca, v ktorom podáte písomnú výpoveď, musíte za byt normálne platiť. bývať v ňom nemusíte. inými slovami, písomnú výpoveď musíte podať viac ako tri mesiace pred tým, ako chcete odísť. vratná kaucia je úplne iná vec. v konečnom dôsledku ak to chcete presne, tak vrátiť Vám ju môže až po obdržaní vyúčtovania za uplynulý rok, čo sa deje zhruba koncom apríla.
Odpovedať
@atak77 Problém je, že kopa ľudí nevie čítať s porozumením. Ak raz uzatvorím zmluvu s tým, že ju možno vypovedať s trojmesačnou výpovednou lehotou,. tak platnosť zmluvy končí uplynutím tejto lehoty, ak sa strany nedohodnú inak. Či tam nájomca bude počas tejto doby bývať alebo nie, to je jeho vec. A ak nezaplatí a bol dohodnutý dostatočný depozit, tak prenajímateľ pokryje neuhradené nájomné z depozitu.
Odpovedať
@draik presne tak. Toto som písal hore a bol som za hajzla. :-)
Odpovedať
@megdesign podla mna miesas najom, kauciu a vyuctovanie do jednej sumy. vypoved najmu obvykle zacina plynut prvym dnom nasledujuceho mesiaca po doruceni vypovede. ak napr. dorucili vypoved 1.11. tak vypoved sa pocita od 1.12. to je spolu na zaplatenie 4 mesiace... a nieje tam kaucia a vyuctovanie.... podla zmluvy... takeho jednoducheho najomnika ako ty som mal, kluce nechal na stole a zmizol...
Odpovedať
@megdesign presne to co napisal draik si nepisal... to je to...
Odpovedať
@rapidek tak iným slovami, ale presne to isté. Keď dali zábezpeku vo výške 3 nájmov pri prenajímaní, nech odídu hneď a neplatia. Odpočíta sa to s toho depozitu. Ak im ovšem z depozitu nemá dôvod nič strhnúť - poškodenie bytu alebo zariadenia. Prípadne nedoplatok. Ja viem ako sa prenajíma, mne to vysvetľovať nemusíš. A už sa motáš. Jasné, že keď mi oznámi výpoveď dnes v aktuálnom mesiaci, ten sa nepočíta a zaň prišla možno už dávno platba. Napr 6. deň v mesiaci... Furt je to jedna suma. Či čo? Keď ja tebe dám tri nájmy, a následne po vyúčtovaní mi tú istú výšku /depozit troch nájmov/ vrátiš, ty tam vidíš nejaký rozdiel? Lebo ja nie. Akurát svoje peniaze dostanem až o pol roka, ak dostanem...
Odpovedať
alebo platba neprisla... nezamotavam sa, ale ok dohodnime sa ze nevieme co je v zmluve. a este jedna vec: ak zmiznu a nepodpisu preberaci protokol tak co? moze majitel prenajat ten byt hned po odchode, alebo az po uplynuti vypovednej lehoty?
Odpovedať
@rapidek oznámili mu to pred týždňom a sťahujú sa o tri. Preberací im môže dať podpísať kedykoľvek... Ale v tom prípade čo píšeš, nie. Lebo môžu prísť o mesiac a tvrdiť, že v byte mali ešte to a to a dožadovať sa vydania veci... Ale aj tak je to nepodstatné. Lebo peniaze na tie tri mesiace máš, čiže môžeš ho za ten čas dať do poriadku pre ďalších nájomníkov. Keď prídu po troch mesiacoch, ukážeš prostredník na oplátku ty im :-)
Odpovedať
@megdesign ale ved to je hlupost. dam zalohu 3 mesiace, odidem skor. co potom vyuctovanie a poskodenia??? prenajimatel z toho depozitu zaplati akurat tak tie tri najmy a moze len dufat, ze nic neposkodili a neprehnali s uctami. ak najomca oznami v oktobri, ze v decembi odchadza, tak stihne max 1 mesiac zaplatit. (pri dobrej voli mozno zaplati nieco z decembra) cize zaloha 3 mesiace, z toho 1 mesiac vo vypovednej len. ostane teda 1 mesiac zaloha, ktora by mala pokryt vyuctovanie, opravy. v pripade, ze poskodia nejaky spotrebic, tak sa moze prenanajimatel modlit, ze to pojde opravit a nebude musiet kupovat novy. a to este nevidel vyuctovanie energii... mala som ex, ktory mal mobil na mna zobrany, ucet platil on a setrili sme spolu na vkladnej knizke, co som mala u seba doma. ked sme sa rozisli, taky ucet mi nechal, ze som rok plakala ako studentka, kym som to splatila. lebo tiez mudry, ze ved mas na vkladnej knizke...
Odpovedať
@leatea bože ľudia veď čítajte tie texty... : "Ak im ovšem z depozitu nemá dôvod nič strhnúť - poškodenie bytu alebo zariadenia. Prípadne nedoplatok."
Odpovedať
@leatea Môže sa súdiť.
Odpovedať
@megdesign ja citam ;-) len nezabudni, ze ako uz bolo spomenute, vyuctovanie na sk chodi az dalsi rok. cize to by mal drzat peniaze dovtedy, kym nepride vyuctovanie... v tomto su taki anglicania popredu - dobijacie kluce na energie, okrem vody.
Odpovedať
@leatea ja ako prenajímateľ mám prehľad o stave meračov mesačne. Zo spotreby sa dá ihneď prepočítať, či bude preplatok/nedoplatok. :-)
Odpovedať
Drviva vacsina prenajimatelov by chcela aby najomnici dodrziavali pravidla,zmluvy ale ked treba vratit kauciu tak mrtvy chrobak a najlepsie pride na koniec,ze nie su ani zaregistrovany na danovom urade a ked prekrocia urcitu sumu tak duplom ani neplatia dane hoci by mali ... ale zaklad,ze dodrziavanie zmluvy vyzaduju :-D :-D :-D Kto chce podnikat tak musi pocitat a s j rizikami taky je biznis a plati to aj v tomto ,,ciernom ,,obchode :-D :-D :-D
Odpovedať
@dodik13 tak vravíš, že zmluvy netreba dodržiavať? No len čo by povedali na to nájomníci, keby prenajímateľ tiež kašľal na zmluvu. Veď s rizikom treba počítať. Zvláštna logika. Niekto rád adrenalín. Ale niekto zas nie. Mimochodom, myslím, že legálnou cestou nevie len tak hocikto zistiť, či prenajímateľ je registrovaný na daňovom úrade. Tobôž o platení dane. Okrem toho to absolútne nikoho nemá čo zaujímať. A nikoho to k ničomu neoprávňuje. Ale zlodeji radi kričia, že chyťte zlodeja.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?