Mám nahlásiť prenajímateľovi, že čakám dieťa?

Ahojte, po dlhom hľadaní sme konečne našli úžasný prenájom. Včera sme podpísali zmluvu (prenájom od marca). Som tehotná, v 3. mesiaci - o tom sme prenajímateľovi nič nepovedali, neopýtali sme sa, čo hovorí na bábätko v jeho byte. Myslíte, že sme urobili správne alebo nie? Dúfam, že to nie je nejak protizákonné. Pri niektorých ponukách na nete sme čítali, že "psík-áno, dieťa-nie", čo je podľa mňa choré a nechápem takýto prístup. Dieťa nie je ani smradľavé ako zvieratá, ani srsť nemá... :D A energie aj tak zaplatíme... :) Takže môžem svoju tehotnosť zamlčať alebo by som to mala povedať prenajímateľovi?
Odpovedať
Urcite mu to treba oznamit, neviem ci aj.zo zakona, ale mozno bude pytat vyssiu sumu za najom: viac vody, smeti. Niektori ludia nechcu so najmu rodiny s detmi.Mas pravdu dieta nie je spinave, smradlave. Male babatko v podstate nic neznici, ale nie na darmo sa hovori:Dvojrocne dieta je ako zapnut mixer bez vrchnaka :-D Mam take doma:-)
Odpovedať
No, ja som mala v zmluve o prenajom odsek, ze v pripade tehotnosti ma mi narok majitel vypovedat zmluvu..a to sme sa teda so spolubyvajucou specialne pytali, a ze to bolo preto, ze niekde v zakone o prenajme je ochranna tehotnych a ze prenajimatelia nemaju pravo im vypovedat zmluvu aj keby porusovali podmienky zmluvy preto tam je ten odsek ze sme si vedome ze aj v takom pripade prideme o byvanie. Takze v skratke je problem pravne dostat tehotnu zenu z podnajmu aj ked nedodrzuje podmienky (vo vasom pripade zamlcanie by mohlo sposobit ze s okamzitou platnostou mozete prist o prenajom, ale treba si prestudovat zakon idealne navstivit pravnika..podla mna dohodnut sa s majitelom ;) ).. no a to ci majitelovi vadi a nevadi dieta sa musite informovat vy, je to predsa len tretia osoba v byte a vy ju mate povinnost nahlasit, ale ak sa tam nechystate byt dlhsie ako pol roka kludne mu to nehovor.
Odpovedať
pokiaľ nemáš v zmluve klauzulu o dieťati, tak mu nič v tom zmysle nenahlasuj. Jedine, keď to bude aktuálne, mu nahlás zmenu počtu osôb v byte. V zákone o tehotných ženách v súvislosti s prenájmom nič nie je. A ak by aj bolo, @debora_7 , tak ten odsek v zmluve je neplatný, pretože stále platí zákon. Ak je zmluva postavená proti zákonu, tak v bodoch odporujúcich zákonu je neplatná. Mimochodom, je jedno, kto porušuje podmienky prenájmu - či je to tehotná žena, alebo chlap bez roboty, alebo úplne normálna rodina. Nikoho nemôže prenajímateľ zákonne len tak vyhodiť, nech by sa aj na hlavu postavil. Žiaľ, je to tak. Musí počkať na nariadenie súdu o vysťahovaní.
Odpovedať
Oki upresnim v zmluve sa pise: "Po skončení nájmu alebo jeho vypovedaní, alebo v prípade otehotnenia, nájomca nemá právo na náhradný nájom, prístrešie alebo náhradné ubytovanie." a pytali sme sa pravnicky preco to tam je a ako to mame chapat a odpoved: "To s tým otehotnením znamená, že keď by ste otehotneli nemáte nárok na náhradné ubytovanie zo strany prenajímateľa, samozrejme to neznamená, že by ste sa museli odstahovať, ide o ochranu prenajímateľa pred situácou, že by si tehotná žena robila nárok na poskytnutie ubytovania z jeho strany." Ospravedlnujem sa za povodne nepresne vysvetlenie..ale z tohto vyplyva ze niekde v zakone bude nahrada ubytovania tehotnej ;) ako v kazdom pripade si myslim, ze je lepsie nahlasit majitelovi v 3 mesiaci ze tam bude dieta lebo ak nebude suhlasit je lahsie najst si ubytovanie za pol roka ako potom to riesit v rychlosti, ked uz bude babo na svete.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ano. a prave malolete dieta sakra brutalne stazi ziskat to nariadenie sudu o vystahovani. takze -- @oblivian -- byt sa rodine s dietatom neprenajima preto, ze je dieta spinave, ukricane a neviem co este, ale preto, ze malolete dieta dostat z vlastneho bytu vie byt niekedy pekerny problem a preto je v inzeratoch ze dieta NIE.
Odpovedať
suhlasim s kaktusikom ale pozor na novy zákon o prenajimaní-tam sa poslabili pozicie nájomnika - a najviac ide o to ak by ste neplatili normalne vtedy s vysťahovanim je to ťažšie
Odpovedať
@kaktusik007 aj tak si to neviem predstaviť, aký je to problém, vysťahovať niekoho (našťastie ma to nepostretlo). Pošlem ako prenajímateľ výpoveď, prejde výpovedná doba, rodinka sa neodsťahuje. Neexistuje žiadny platný právny vzťah. Nechráni ju žiadna zmluva (ani mňa ako prenajímateľa). Môžem sa napr. k nim prisťahovať. Robiť im zle všemožnými spôsobmi, pri malom dieťati je to veľmi jednoduché. Stačí pustená hudba, či búchanie dverami. Týždňový teror nemajú šancu zvládnuť. Opakujem, je to môj byt a mám k nemu svoje práva, kdežto oni nemajú žiadne práva na môj byt. Nemôžu ma z môjho bytu vysťahovať (absurdné), vyhostiť, ani zavolať políciu - som predsa v svojom byte. Jediný problém môže byť, ak vymenia zámku na dverách, ale veď niekedy tie dvere musia otvoriť. A potom by bol len teror...
Odpovedať
@bubu11111 to s mixerom bez vrchnaka som este nepocula, ale paneboze ako to sedi :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon a to sa prave mylis. ak si im ty svoj byt prenajal, nemozes sa k nim len tak nastahovat -- obydlie je nedotknutelne. A je irelevantne, ze je to ich obydlie ktore ziskali prenajmom a ze doba prenajmu uplynula --- stale to obyvaju... A bez platneho sudneho prikazu ty nemozes fakt nic... Nemyl si to so spoluvlastnictvom - tam ti staci aj 1cm2 a mozes sa nastahovat a robit preiky ostatnym... ale ako prenajimatel sa najomcovi do domacnosti nastahovat proste nemozes. Ano, je to TVOJ byt. Ale ich domacnost. To, ze neexistuje ziadny pravny vztah - to je irelevatne. Nepomozes si. Mas najomcu, co DOBROVOLNE odist odmieta, a ty regulerne NEMAS paku na to, ho odtial dostat. a ak je tam malolete dieta ---- a rodinka sa ocitla v nudzi, tak PRUSER. Aj ked neplatia, staci dat navrh na sud o neplatnost vypovede a...... tri roky sa nedostanes k vlastnemu bytu. A ano, mozes tam zavolat "bezkrkych" a ti im mozu slusne dohovorit, ze je v ich zaujme sa odstahovat dobrovolne..... ALe opat --- co ak ani takyto dohovor nepomoze???? a potom, tento dohovor je este v medziach zakona a slusnosti, avsak akykolvek natlak ( psychicky, nieto este nedajboh fyzicky) je uz nepripustny.
Odpovedať
Profilova fotka
@oblivian myslím,že by ste mali byť féroví a oznámiť to prenajímateľovi,inak nečakajte že by mal byť ústretový on k vám,hneď od začiatku ,asi by som aj ja stratila dôveru a zmluvu ak to bude možné ukončila čo najskôr.
Odpovedať
@worker_falcon @kaktusik007 Je to na hlavu ale naozaj nemozes do svojho vlastneho bytu vstupit bez suhlasi najomnika. Najlepsie riesenie je odpojit elektrinu. Aj tu to radia: http://casprezeny.azet.sk/clanok/1013...
Odpovedať
@kaktusik007 @danculd To sú všetko hypotézy. By som rád videl konkrétne rozhodnutia súdu, keď "vojdem do svojho bytu bez povolenia NEnájomníka", alebo "keď NEnájomníka vyhodím na ulicu". Nájomná zmluva nemusí byť písomná. Teda keď ja k tebe prídem na kávu, a rozhodnem sa založiť si tam domácnosť, tak ty ma z toho bytu nedostaneš, jedine rozhodnutím súdu? A ak ma budeš chcieť snáď vyhodiť, tak zavolám na teba políciu, že chceš bez rozhodnutia súdu vysťahovať nájomníkov. Totiž nie je v tom žiadny rozdiel, čo sa týka skutkového stavu. Niekto chce niekoho vyhodiť z vlastného bytu. Druhá strana tvrdí, že je nájomník, síce bez platnej zmluvy, ale to je irelevantné. Daj teda adresu, dostal som chuť na kávu :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dieta je dalsia osoba kt. bude byt uzivat, preto ho urcite treba majitelovi bytu nahlasit. Aj za babatko predsa platis smeti, minas ovela viac elektriny/ vody atd. ked si doma na materskej, ako ked chodis do prace. Viem to z vlastnej skusenosti. Ja by som takuto vec nezamlcala, je to neseriozne.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon chapem tvoje rozhorcenie, ale tragicky sa mylis. Tak je postaveny zakon. Ak je tam malolete dieta, mozes sa aj na hlavu postavit a nedostanes ich odtial, kum sami nebudu chciet. Blbe, no je to tak!
Odpovedať
@vovo ja sa vôbec nerozhorčujem. je to blbosť a neverím, že sa niekedy niečo také dostalo pred súd a dopadlo to zle pre majiteľa bytu. Aj k tebe prídem na kávu? Súrne zháňam bývanie :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon a ty este nevies o tom, ze v nasich zakonoch su uzakonene aj ine perly a blbosti, nie len takato???
Odpovedať
@kaktusik007 o perlách viem... len otázka je, ako je to v praxi. Lebo potom fakt stačí, keď príde záujemca o prenájom pozrieť byť (to je prax), a odmietne odtiaľ odísť. Bude tvrdiť, že on je nájomník, a nemáš právo ho vyhodiť. To je jeden z mnohých absurdných hypotetických príkladov. Tvrdenie proti tvrdeniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon len ten zaujemca o byt ma jeden problem -- aj ked aj ustna zmluva je zmluva, tu taha za kratsi koniec a musi PREUKAZAT ze tam k tej zmluve doslo - co realne nema sancu, pretoze tam nebyva a ty ako vlastnik zavolas na neho policiu (ak sa ti nepodari ho z tvojho bytu vyhodit). AK ale najomca ma PISOMNU zmluvu -- a teraz pozor, je jedno ci platnu ci nie, je tvoj byt, ale je to jeho OBYDLIE. A to je sakra rozdiel.
Odpovedať
@worker_falcon Sud sa riadi predovsetkym zakonmi a nie citom. Takze by si sa velmi cudoval.
Odpovedať
@oblivian ak zmluva bola uzavreta podla noveho zakona, laicky je to vysvetlene aj v tomto clanku http://www.cas.sk/clanok/280843/od-ma... Ak podla obcianskeho zakonnika, odporucam citat zakon - 40/1964zb na stranke jaspi.justice.gov.sk. vsetko ostatne su tu velmi laicke rady hraniciace skor s agenturou jedna pani povedala ako s pravom.
Odpovedať
A aby som doplnila - na posudenie ci mas alebo nemas povedat je potrebne vidiet zmluvu a ci tam mas osobitnu upravu, kolko a ktori ludia budu spolu s tebou uzivat byt atd. Ak je zmluva len na teba a nic taketo tam nie je, tak by som to oznamenie zvazila len z ludskej stranky.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady. Včera sme prenajímateľovi povedali, že budeme mať bábo, a on s tým nemal vôbec nijaký problém. Ešte nám aj zavolal, či má kúpiť širšiu alebo užšiu posteľ do spálne, či sa nám tam potom zmestí detská postieľka. Takže všetko fajn. :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?