Legalny prenajom oslobodeny od dani.

Ahojte. Mozno uz niekto zalozil podobne vlakno, tak ak ano, tak sa vopred ospravedlnujem. Z istych dovodov potrebujem prenajat svoj byt na priblizne dva roky. Po precitani roznych clankov a disksii som dospel k nazoru ze zdaneny "zisk" s prenajmu je zo strany statu nehoraznost. O tom ale diskutovat asi netreba :) Chcel by som Vas poprosit o akekolvek napady a pripomienky k tomu, nad cim som rozmyslal.... Takze, modelova situacia: Dam do prenajmu byt za 600e = 400e hypoteka + 200e energie/najom. Stat nezaujima moja hypoteka a 12x400 povazuje za moj rocny "zisk" s prenajmu. Ako prejav slachetnosti mi odpusta 500e ako odpocitatelnu polozku nepodliehajucu zdaneniu - dakujeme Stat :) Suma sumarum, DU mi vyrubi dan zo sumy 4300e/rocne. Teraz prichadza otazka, ci je stale legalne, ked uzatvorim zmluvu s podnajomcom na 40e mesacne, tj. 12x40= 480, cize suma nezdanitelna. Bol by som prihlaseny na DU, aj zmluva by bola a vsetko sa zda byt OK. Samozrejme s podnajomcom by prisla dohoda, ze mi da zbytok penazi kazdy mesiac na ruku. Osetrene to moze byt jednomesacnym depozitom a bodom v zmluve, ze mozem podnajomcovy ukoncit zmluvu bez udania dovodu - okamzite. To v pripade, ze by som tie peniaze na ruku nedostal a pod. Samozrejme podnajomca by bol o vsetkom upovedomeny a bol by s tym v pohode. Ja viem ze to zavana tazkym ekonomickym zlocinom, ale vazne.... trojite zdanenie od statu uz neznesiem ;) Mozno je to cele kravina, ale aj tak dakujem za diskusiu. M.
Odpovedať
nie, nie je to legálne. Ani OK. Rozhodni sa, či chceš veci robiť legálne, alebo nie. Nič medzitým neexistuje. To si len ľudia dokážu (či snažia sa o to) ospravedlniť. Btw, prečo by štát mali zaujímať tvoje úvery? Keby si napísal, že štát nezaujímajú náklady na tvoje bývanie, tak to by bolo o inom... Odpustených 500€ - odpočitateľná položka. Tých 500€ si musíš odrátať aj z nákladov. Takže je to irelevantné. Akurát pre tých, čo majú nízke nájmy, to má zmysel. Dohoda s "podnájomcom" :-D (kto je, *****, podnájomca?) Musel by si mu na 110% dôverovať, musel by to byť dakto z rodiny, koho veľmi dobre poznáš a vieš, že sa za tie 2 roky nezopsuje. Lebo čo nie je na papieri, neexistuje. A pri niekom neznámom nemáš šancu zistiť, aký je to človek. A či to nie je agent-provokatér práve pre takých výmyselníkov... Okamžité ukončenie zmluvy: nemožné. V bodoch, ktoré odporujú zákonu, je zmluva neplatná a platí výpovedná doba, aká je v zákone.
Odpovedať
Profilova fotka
@menopodktorymvystupujem @worker_falcon 500€ nie je odpocitatelna polozka, to je suma do ktorej sa jednorazovy prilezitostny rocny prijem nezdanuje. Do tejto kategorie ale prenajom nespada :)
Odpovedať
Super, dakujem za komentare, nieco taketo som potreboval pocut aby som zbytocne nevymyslal. V podstatne neexistuje iny sposob, iba riadne zaplatit dane :-S Hlavny bloker teda vidim v tom okamzitom ukonceni zmluvy, kt. je nezakonny - tym padom to cele pada :) M.
Odpovedať
@majkoj aj ja mám pravdu, aj ty. Keď si od 500 € odpočítaš 500 €, tak áno, nie je čo zdaniť... A tak ako som to popísal vyššie, sa vzťahuje na prenájom. Niečo o tom snáď viem...
Odpovedať
@menopodktorymvystupujem ako písali vyššie - má zákonom stanovenú výpovednú dobu + môže dať na súd neplatnosť výpovede/zmluvy/podmienok - zhrnuté to znamená, že pokým súd nerozhodne, musíš ho tam strpieť. a naše súdy... no... dá sa to tak, že žiadna zmluva. slovo proti slovu. bez ohlásenia (lebo väčšina sa chce nezmyselne zazichrovať "keby náhodou" a práve na tomto to pose*ú). problém ale je, že keď ďaňováci rozhodnú, tak nemáš odkladný účinok. proste musíš zaplatiť a potom "reklamovať". ale toto sa samozrejme nesmie, toto nie je legálne a dôrazne hovorím, aby to nikto nerobil. držím palce pri rozhodnutí sa správne a legálne ;-)
Odpovedať
Co tak zaradit byt do obchodneho majetku?
Odpovedať
@menopodktorymvystupujem nelegalne ale i tak še da, kym ta nenatru a dost riskujes akonahle zostane najomnikovi kopia dokladu ze peniaze odovzdal, to by naozaj muselo ist z ruky do ruky a bez akehokolvek dokladu pre neho... uz len odporucim najomnu zmluvu na dobu urcitu, tak na 1/4rok by som dala a predlzovala... nikdy nevies co sa stane s najomikom resp s tebou ( budes sa ho potrebovat zbavit alebo byt pre seba) 3mesiace je podla mna tak akurat na to ked sa zmeni situacia a este doplnam ze ak platis za energie zalohy 200e po skonceni roka to moze byt v idealnom pripade 200*12 uznatelny naklad ale aj 250*12 al 150*12.... toto musi byt vydokladovane, takze po skonceni dan.obdobia spravit vycislenie nakladov podla odpoctov nie podla zaloh!
Odpovedať
@eeffka asi to závisí od toho, ako účtuje. Ak tobí daňovú evidenciu, uvádza tam príjmy a výdavky v danom roku. Vyúčtovanie za 2014 príde až v 2015, vtedy bude preplatok alebo nedoplatok. Takže príjmy a výdavky mu to ovplyvní až v roku 2015. Pre rok 2014 mu ovplyvní výdavky a príjmy vyúčtovanie za rok 2013, ak už vtedy prenajímal.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?