Kupujeme byt na prenájom, aký kúpiť?

Ahojte, chcem kúpiť s priateľkou 2 izbový byt a hneď ho prenajať, len máme dilemu. Máme vyhliadnuté 2 byty v cca. rovnakej sume 42 000 Eur. Jeden je komplet zrekonštruovaný ( v kuchyni nechávajú rúru, umývačku, sporák, chladničku musíme dokúpiť), rozloha 65 m2 + velikánsky 7 metrový balkón cez dve izby a kuchyňu (orientácia bytu na juh), tento byt je na sídlisku, do centra je to 10 minút peši, ale na stanicu 30 min., druhý byt je nezrekonštruovaný za 31 000 Eur, s tým, že do mesiaca nám ho vedia zrekonštruovať, pričom si pýtajú 11 000 Eur ( výmena rozvodov, bezp. dvere, murované jadro, geberit, sprchovací kút, podhľady v izbách s bodovými svetlami, kuch. linka, nové radiátory, podlahy, omietka, vymaľovanie) ( nieje to veľa?) , no do toho bytu by sme museli ešte dokupovať vybavenie ( kuchynské spotrebiče, gaučovka, posteľ, rolldoor ) a navyše tento byt má iba franzúsku lódžiu, ale je v lokalite, kde aj do centra, aj na stanicu je peši cca. 5-10 minút pešil, orientácia je na východ. Ktorý z týchto bytov by ste kúpili a prenajali ho? No myslíme aj na spokojnosť nájomcov, aby sa cítili ako vo svojom, preto aj byt vyberáme tak, ako keby sme išli do neho bývať my a dáme si takisto veľký pozor, koho do bytu pustíme bývať.
Odpovedať
prvý
Odpovedať
Profilova fotka
Musis si povedat co chces s bytom robit dalej, ci ho len donekonecna prenajimat, alebo potom co s nim... 1. byt: casom po najomnikoch ak by si chcel predat alebo napr. nechat pre svoje deti, urcite bude treba rekonstruovat. 2. byt: vies prenajat aj v stave, v akom je? Ak ano, postupne casom si na svoju rekonstrukciu zarobi. A v case ked tam budes chciet dat svoje deti, budes mat cerstvu rekonstrukciu. Ak by si byt chcel casom predat, ktory sa bude lahsie predavat? Rekonstruovat pred predajom sa neoplati financne. Nic nepises o tom ako vyzera bytovy dom - ci je zatepleny, ake su tam naklady na byvanie (ked mas nizsie naklady, vie ti z najomneho viac ostat), Povazujes balkon za nieco, bez coho byt nie je bytom? Ake poschodie? Co sa tyka lokality - chces ho prenajat komu-studentom? Studentom treba blizko skolu, obchod, zabavu a stanicu. Ak ho chces prenajat pracujucim ludom, co chcu klud nebude im vadit nejake cestovanie...
Odpovedať
Máš pravdu, málo info som dal. Obidva byty sú v zateplených, zrekonštruovaných bytovkách ( nové stupačky, výťahy ), jeden je na 2. poschodí, druhý na 4. Byt chceme kúpiť čisto na dlhodobý prenájom, po 20tich rokoch sa uvidí, čo s ním, dovtedy iba prenájom. Nechcem prenajímať byt nezrekonštruovaný, pretože sám by som do takého neišiel, už keby som chcel ísť do dlhodobého prenájmu, tak jedine zrekonštruovaného. Náklady na obidva byty sú približne rovnaké ( 120 Eur ), aj keď ten prvý byt s veľkým balkónom ( zrekonštruovaný pred 2 rokmi ) je obrátený na juh a je o 10 m2 väčší. Byt bez balkónu by som osobne nechcel, je to čiastočne obmedzujúce. Študentom ho prenajímať nechcem, najskôr rodine alebo pracujúcim.
Odpovedať
Ja by som kupila prvy, mam bez starosti ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@strejdo001 Paci sa mi ako rozmyslas, ze nemyslis len na rychly zisk, ale aj na ludi. Ver, ze sa ti to vrati a najomnici budu spokojni :) Drzim palce, aby ti pozitivny pristup vydrzal! No a k bytom - aj my s manzelom mame takyto plan dlhodobej investicie a myslim, ze by sme mysleli aj na to, ako sa ten byt v buducnosti bude dat predat.(aby bolo na dochodok :) ) Lokalita je u bytov na prenajom jednou z TOP veci - pretoze ak ides do prenajmu, neriesis ci je nova vana alebo zasekana elektrina, beries to tak, ze "ved to je len docane"... ale lokalita docasna nie je a pre ludi, ktori idu do podnajmu je dolezita. A mozno bude aj pre teba. Ak ti teda nevadi, ze sa budes babrat s prerabkou, chod do bytu s lepsou lokalitou, ved cena bude v konecnom dosledku rovnaka. Ak mas narocnu pracu a prerabka bytu je to posledne, co potrebujes, je to jasne :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?