Dom na splatky

Je tu niekto,komu sa takto podarilo kupit domcek,prip. Ake má skusenosti, co by nemalo chybat v zmluve a pod.
Odpovedať
@sashka22 ?? Dom na splátky? A od koho? Kto ti poskytne tie splátky? MYslíš pôvodného majiteľa? Že ti predá dom na splátky? Potom je všetko vecou dohody medzi tebou a predávajúcim. A do zmluvy uviesť, ako tie splátky budeš platiť.
Odpovedať
@sashka22 snívaj ďalej.
Odpovedať
Ak ste o tom zatial nepoculi, šup šup zapnut bazos->reality->dom na splatky (ponuka), pre rozsirenie obzorov, @marta2610 o taketo komentare nemam zaujem, tie su mi k nicomu, tak ked už, vyjadri sa aspoň k teme,budem rada.
Odpovedať
No, mne sa to celé nepozdáva. Ktorý majiteľ by predával dom tak, že by dostal peniaze až o XXX rokov. Keď rátam, že tie splátky by boli 300 € mesačne, tak nehnuteľnosť v hodnote 60.000 by splatil za 17 rokov! To už je hypotekárny úver. Neverím, že niekto, kto je klasický majiteľ, predáva dom alebo byt na splátky. Skôr si myslím, že to je nejaký hypotekárny poradca, ktorý sa takto snaží nalákať klientov na hypotekárny úver. Však tam skús zavolať a spýtať sa, čo to znamená. Keď si hovorila o splátkach, tak som myslel napr. 4 splátky po 6 mesiacoch, že by dom bol splatený do 2 rokov. Ale aj také niečo je už na hranici únosného rizika. Taký majiteľ by ti nehnuteľnosť asi neprepísal hneď, ale až po zaplatení poslednej splátky. A čo keby medzitým zomrel? Vymáhať od dedičov zaplatené preddavky... Radšej sa drž klasiky - stavebné sporenie alebo hypotéka z banky.
Odpovedať
@sashka22 Mám s týmto trochu skusenosť a problematický bod je v tom že obvykle dom prejde do tvojho vlastníctva až po splatení poslednej splátky. Okrem toho do vtedy ho máš akoby len prenajatý, t.j. ak prestaneš platiť tak sa môžeš akorát zbaliť, splátky čo si dovtedy zaplatila sú brané ako prenájom. Je to niečo ako leasing na auto ;-) = platíš splátky a až zaplatíš celú cenu (a aj úrok) takauto prepíšu na teba. Dovtedy nie je tvoje ale leasingovky Toto je podobné. Vieš aj predávajúci potrebuje byť nejako chránený. Zmluva je pri tomto naozaj veľmi dôležitá a neviem či nájdeš predávajúceho čo bude ochotný na spltáky na 30 rokov ako hypotéka. Neviem akú by to mohlo mať pre teba pridanú hodnotu oproti hypotéke?
Odpovedať
@martuska75 to je samozrejme, že vlastníkem sa člověk stává az po splateni, mne sa právě paci myslienka takehoto obchodu právě preto,ze netuzim byt viazana nějakou bankou 30 rokov a zaplatit takmer dvojnasobok, pre mna je najidealnejsie splatit takuto nehnutelnost do 4-5tich rokov, při hypoteke keby chcem splatit skor,tak su s tým len opletacky a sankce. Dakujem za komentar.
Odpovedať
@sashka22 Ja nepíšem že to nemá svoje výhody, len si nemyslím že práve tie čo píšeš ;-) Aj hypotéku môžeš mať splatenú do 4-5 rokov ak chceš a úrokové sadzby sú už niekde úplne inde (určite bežia do nejakých 2% p.a.). Väčšina bank už má možnosť predčasných splátok bez poplatku (napr. ročne pri výročí fixácie určite), takže aj toto sa dá ošetriť aj pri hypotéke. Osobne vidím výhodu domu na splátky možno pri menších živnostníkoch, kde tam ten príjem na splácanie je, ale DP je zoptimalizované a splátka na papieroch nevychádza. Prípadne pri zle zdokladovateľných príjmoch zo zahraničia a podobne. Predávajúci do rizika až takého nejde, lebo dom je stále jeho a kupujúci ak vie že je schopný splácať, tak sa tiež nemá čoho báť.
Odpovedať
Chcem sa pripojit k teme, pretoze aj my s muzom hladame nieco take. No k tomu hyp. uveru existuju ludia ktory mozu mat prijem aj vsetko dobre platit ale im uver jednoducho neschvalia , to jest nas pripad 4 roky skusame hypoteku a stale je to zamietnute . Teraz co ? dozivotne zit v prenajme a vyhadzovat peniaze do vzduchu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@thinka1 šetriť...a postupne stavať, kúpiť pozemok za svoje, urobiť základy, zobrať úver, vytiahnuť múry, zobrať úver a tak dokola.
Odpovedať
no setrenie nepripada do uvahy pri prijmoch 800 eur za mesiac a pri najme 400 eur a plus este pozicka 150 eur.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?