Čoho sa vyvarovať, ked chcem dať byt do dlhodobého prenájmu?

Ahojte, prosim o rady a skusenosti. Chcem dat do dlhodobeho prenajmu byt. Chcem sa vyhnut nejakym nedorozumeniam a problemom do buducnosti,nakolko neraz citam na nete, ze ludia maju problem dostat prenajemcov z vlastne nehnutelnosti,albo ze nemozu od prenajomcov vymoct peniaze za prenajom. Viem, ze zo zakona je vypovedna lehota napr. 3 mesiace. Mozem si naprik tomu dat do zmluvy, ze ak prenajomca nezaplati 1.mesiac,ukoncujem tym okamzite zmluvu? Takteiz som citala, ze ak je v prenajme rodina s malymi detmi, je problem ich vystahovat,ked napr. neplatia,alebo poskodzuju moj majetok? Vraj su to natahovacky cez sud na zopar rokov a pod. Viete poradit, coho sa vyvarovat pri prenajimani?Ako predist pripadnym problemom?Komu neprenajat a preco?
Odpovedať
V zmluve mozes mat podmienky, ale ak nie su v sulade z obcianskym zakonnikom (3-mesacna vypovedna lehota) a najomnik by bol velmi vychcany, tak legalne s nim nepohnes. V takomto pripade by som menil po nezaplateni zamky a nech sa stazuje najomnik. Urcite by som nebral rodiny s malymi detmi. Pri vypovedi tam moze vstupit do hry aj faktor "zlutovanie". Dopredu povedat komu ano a komu nie, sa neda. Zazil som "manazerov" - neplaticov a takisto "chudobnych studentov" , s ktorymi nebol ziaden problem.
Odpovedať
Dakujem. Pises o tom "zlutovani". Neviem,ako sa to spravne vola,ale neradi by sme sa neskor dostali do problemov. Chceme byt seriozni voci prenajomcom,ale chceme,aby sa dodrziavali podmienky dohodnute v zmluve. Takze,ak zakon hovori o 3.mes.vypovednej lehote, bolo by protizakonne dat do zmluvy podmienku,ako som spominala vyssie, tj., ze pri nezaplateni 1 mesacneho najmu zmluva zanika ?
Odpovedať
Ak neches ukoncovat zmluvu hulvatsky, vlamanim a vymienanin zamkov, moc slusne sa to neda. V zakone su taxativne vymenovane podmienky prenajmu aj ukoncenia. Jedna moja rada, daj na vnutorny feeling. Ak ti na tom cloveku nieco vadi, moze byt aj z dobrej firmy, znackovo obleceny, ruky daj od toho prec. Siesty zmysel vacsinou neklame. Neber najomcov, ktori sa nutne a strasne rychlo potrebuju stahovat. Rodinky s detmi byvaju vacsinou fajn. Na zaciatku chod raz za dva mesiace na kontrolu, ked budes vidiet, ze je to ok, potom uz nemusis. Pri odovzdani spravte foto dokumentaciu, ktoru si podpisete. Ak meska s najomnym, rovno to zacni riesit, necakaj, ked ti slubuje, ze za par dni, tyzden, buduci mesiac. Rovno zasli oficialne postou vypoved a podaj navrh na vydanie platobneho rozkazu. Riadne si byt poisti. Mne sa neosvedcili najomcovia z Ciech, vacsinou strasni bordelari. Sice nic neznicili, ale dostat prec spinu bola riadna makacka. Vystahovat niekoho, kto neplati, byva problem. Oficialne, ak na sude dokaze, ze bol v hmotnej nudzi, nedostanes nic a mozes sa stazovat na lamparni. Naozaj pomaha len to, ked si dva traja chlapi s sirokymi krkmi pridu byt obzriet, zazvonia pri dverach, vojdu do bytu a oznamia, ze od buduceho tyzdna tam budu byvat aj oni. Vacsinou to zaberie a neplatic zdrhne. Peniazky asi neuvidis, ale mas prazdny byt a mozes tak eliminovat dalsie skody. Treba sa k prenajmu bytu stavat tak, ze to je business. Nie kazdy obchod vyjde. Treba sa odosobnit od zariadenia a bytu, aj ked niekedy je to tazke, ked si ho zariadovala a stravila v nom pekne chvile. :-)
Odpovedať
@compra zober si dopredu zálohu min na 3 mes, ktorú vrátiš po vysťahovaní ,berú i na rok
Odpovedať
@duzu U nas na Slovensku nie je standard brat kauciu 3 mesiace alebo nebodaj rok. Kto ma volnych 3000 EUR, ci nebodaj 10000? Kaucia je obvykle len jedno mesacne najomne + sa najomne plati mesacne vopred, ale aj tak sa clovek niekedy problemom nevyhne.
Odpovedať
@compra znami si prenajimali byt a platili pol roka vopred. je jasne, ze si to mnohi dovolit nemozu, ale prenajimatel berie na seba urcite riziko, tak ak ma moznost si ho "poistit", tak by mal. :-) my sme mali problem s uhradou nedoplatku, ktoru uhradil dotycny az po mojom telefonate den po porode z porodnice. :-) hormony robia svoje, no nebudem ale rodit vzdy, ked je rocne zuctovanie :D :D
Odpovedať
@duzu obavam sa, ze nikto ti vopred depozit vo vyske 3 mesacneho najmu neda, ved to je vo vela pripadoch vyse 1000 eur, ludia ktori ziju v podnajme take peniaze pravdepodobne tak narychlo nemaju.......taky byt je prakticky neprijatelny, ak by si ziadal taky velky depozit, potencialni najomcovia pojde pokojne ku konkurencii a tvoj byt bude prazdny...
Odpovedať
@compra presne ako pises, dopredu nevies absolutne nic povedat...je to biznis, niekdy sa stane, ze sa aj nedari...my sme mali rozne pripady, najradsej mam mladych pracujuci par, bez dietata, cely den su v praci a cez vikend vypadnu mimo mesta, alebo k rodicom:) idealni najomnici, este vzdy pride preplatok, ktory im rada odovzdam a vsetci su spokojni:)
Odpovedať
@majki555 hm...o tej trojmesacnej vypovednej lehote zo zakona neviem, to je tak dane? najomny vztah zanika ukoncenim doby, na ktoru bol uzavrety - to je ten najstastnejsi pripad, zmluva sa dava vacsinou na 1 rok, ak najomnici aj prenajimatel su spokojni a stale chcu ostat v byte, tak sa zmluva len predlzi alebo zanika kvazi nutene: co je pri hrubom poruseni zmluvy nielen z ich, ale moze to byt aj z tvojej strany - tvoje povinnosti su aby nehnutelnost bola sposobila na byvanie, ak sa stane nejaky problem, musis ho bezodkladne riesit - napr. kvapkajuci radiator, pokazeny sporak a podobne.... zo strany najomnikov je ta sanca, ze nieco porusia v zmluve vacsia, najvacsi strasiak vsetkych prenajimatelov je ten, ze najomca sa dostane do platobnej neschopnosti- k tomu len tolko, ze zo zaciatku je to vsetko o komunikacii, v dnesnej neistej dobe sa stava, ze clovek tak povediac z vecera do rana prid eo pracu, my sme sa vzdy snazili navodit s najomcami taku priatelsku atmosferu pri ich vyberani- nie vsak prilis priatelsku, ......a dohodli sme sa, ze keby sa cokolvek stalo, a oni vedia, ze budu s najmom meskat, musia nas informovat, ziadne zatajovanie sa, nedvihanie telefonov a podobne, sme ludia, mam pochopenie pre tazke zivotne situacie a pre nahlu stratu zamestnania....doteraz to vzdy fungovalo...ale musim priznat, ze moja podmienka vzdy bola ze tam nechcem pary s detmi-keby sa nieco stalo a nemozu platit, tak je velmi tazke sa ich zbavit, a plus je tam dieta a to robi vzdy veci este zlozitejsie.....na druhej strane moze niekto oponovat, ze mal vzdy len mlade rodinky, ktore sa extra snazia, aby platili nacas, lebo nechcu ostat takpovdiac na ulici, lebo tam je male dieta......idealny typ najomnika neexsituje, kazdy kto je v roli prenajimatela ti moze povedat svoje story........ pre mna idealna cielova skupina je mlady pracujuci par okolo 30tky, ....nerobia ziadne party a pracuju a setria si peniazky na svoje vlastne byvanie, po roku ti odidu, ale pridu ini:)....vela stastia pri rozhodovani!
Odpovedať
Jej vlastne najdolezitejsia rada pri prenajme bytu je, zmluva na dobu urcitu!!! Pri dobe neurcitej maju najomcovia narok na bytovu nahradu...
Odpovedať
@katka888 Neviem, kde znami si ten byt prenajimali. Ono su rozne cenove relacie bytov. Je rozdiel, ci sa byt prenajima v mensom meste za 250 EUR (tam by kaucia 250 EUR bola smiesna) alebo napr. v BA, kde je cena prenajmu 2 izb. bytu 650 EUR. Viem si predstavit tvoj telefonat. :-) Hlavne ze to vyriesil.
Odpovedať
@janetka6 kto čo dá či nedá záleží vždy na dopyte a ponuke,v takej RS to budeš zbytočne i ponúkať, každý tretí bez práce ,v BA je veľký dopyt a rozhoduje cena aj keď je tam už bublinková
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majki555 tiežmám rovnaký názor a tiež podobnú skúsenosť ako @compra . Tiež sme najprv dávali 2 mesačnú kauciu ale štandard je skôr 1 mesiac. A určite zmluva na dobu určitú. Zaujímavé je že väčšie problémy máme s bytmi v BA ako v NR. Neviem čím to je ale tam ich skôr nájomníci dostanú do smútku. Možno je to tým že tam máme nájomníkov ktorých vyberá/hľadá realitka a furt je s tým problém. V NR aj ked využívame realitku, ale tiež dáme skor na ten prvý dojem. Mávame skôr mužov (zahraničných managerov) a s tými máme najlepšiu skúsenosť. Len odporúčam Korejcov nebrať ;-)
Odpovedať
kaucia na 3 mesiace je zabezpeka prenajimatela a ja osobne som by som nikdy neprenajal byt bez minimalnej kaucie vo vyske 3 najmov (vo vyske mojich troch najmov bez zisku) - prave z dovodu vypovednej lehoty. Prave podnajomnika ktory na kauciu nema peniaze - nepotrbujem -pretoze sa zarabam na buduci problem s ktorym mi nikto nepoomoze
Odpovedať
@compra SILNE odporucam nastudovat si obciansky zakonnik - VOBEC nieje pravda ze pri dobe neurcitej ma najomnik narok na bytovu nahradu. Ide iba o jeden specificky pripad pri neurcitej dobe davate vypoved zo dovodu ze potrebujete byt pre seba alebo svoju rodinu z dovodu riesenia svojej bytovej situacie a aj to nahradu poskytujete iba na dobu -vypovednej lehoty - teda na maximalne 3 mesiace ak sa potrebujete k bytu dostat okamzite.
Odpovedať
resp. spatne som to napisal - aj pri dobe neurcitej je mozne ukoncit najom - pisomnou dohodou - v tomto pripade nezhanate ziadnu nahradu. Dalej je tu moznost pisomnou vypovedou v zmysle ustanovenia § 710 Obcianskeho zakonnika. Treba vsak v tomto pripade prihliadat na ustanovenie §711 ktory pojednava o dovodoch zaniku najmu. § 712 a - pojednava o bytovych nahradach avsak aj tu chcem podotknut ze aj v tomto pripade si najomnik bude platit vsetko sam - iba ma narok na sumu potrebnu na prestahovanie .
Odpovedať
@ultra 3-mesacna kaucia by bola fajn, ale realita na Slovensku je ina. Compra vie o com hovori. Standard je mesiac najomne + mesiac kaucia. Viem, ze to na pokrytie pripadnych strat nestaci, ale trvat na podmienke 3-mesacnej kaucie, tak byt je urcite par mesiacov neobsadeny.
Odpovedať
Netreba obsadzovat byt hneď a za každú cenu, využívajú to bytoví kočovníci čo neplatia. Prenajímanie bytov je práca a treba tak ku nej aj pristupovať. Pohovoriť si so záujemcami, nechať si čas na výber, záloha je samozrejmosť a prejav serióznosti, treba mať kvalitnú zmluvu, chodiť byt pravidelne kontrolovať (samozrejme sa ohlásiť) a mať povahu riešiť nespratníkov.
Odpovedať
@trevize Prenajimam 2 byty uz nejaky ten piatok. Poznam aka je realita na Slovensku a poznam aj dost najomcov ktory trpko olutovali ze dali svoj byt do prenajmu ci uz z dovodu jeho znicenia alebo neplatenia alebo nevystahovania sa najomcu pricom uz stratili nervy a nemali dost skusenosti s tym ako maju pokracovat. . Standard 1 mesacne najomne je pre toho kto potrebuje za kazdu cenu prenajat svoj byt - dovody tu nebudem rozoberat. Pisal som to uz v minulosti a zopakujem to znovu. Problemom vecsiny ludi ktory prenajimaju byt a neskor sa dostanu do problemov je v tom ze sa snazia z prenajmu bytu mat "lahko" ziskany bocny prijem. Prenajom bytu je potrebne brat ako svoje dalsie zamestnanie venovat mu dostatok (vela) casu a ponukat kvalitne sluzby spojene z bytom a potom mozem ziadat aj 3mesacnu zalohu a najomcu si budem vyberat. Tu som v minulosti pisal co vsetko v kratkosti obsahuje prenajom bytu a ako postupovat pri vybere najomnika na co vsetko je v pozadi http://www.modrastrecha.sk/forum/pren... takze sa tu nebudem znovu opakovat. (Su to moje zaujate nazory a predstavy ktore realizujem a zatial to funguje) Myslim ze sa to dost podoba radam co tu pisal "radopp" Samozrejme je to Vas byt ktory prenajimate avsak ak pridu problemu - budu to Vase problemy - ja Vam ich neberiem ale na zaciatku som sa aj ja popalil takze si teraz davam pozor a aj tak sa sem tam stane ze musim nieco "nepredvidane" riesit.
Odpovedať
Zaujímavá možnosť je aj predať dlh vymáhačskej firme. Moc na to nezarobíte, ale budete mať dobrý pocit. :-) Oni z dĺžníka peniaze dostanú.
Odpovedať
@ultra ja Vam nic neberiem...jedine co hovorim, ze najomca, ktory vie dat 3-mesacny depozit je vzacna vynimka.
Odpovedať
okrem vsetkeho co tu bolo povedane, treba pristupovat k najomcovi s uctou a respektom, je to predsa nas klient a mesacne nam dava xy eur....o to som sa vzdy snazila, prenajimame 2 byty uz par rokov a vzdy to fungovalo..dalsia vec je ako som spominala komunikacia...
Odpovedať
V podstate suhlasim, len sa tu doteraz riesilo, len to ako dostat neplatica von, zniceny byt a pod... Suhlasim, ze cim väcsia zaloha za zaciatku, tym väcsi klud pre prenajimatela bytu. Na SK je 3-mesacna zaloha vopred skor vynimka. Najcastejsie funguje system 1mesacna zaloha a platba za mesiac ktory nasleduje. Ale treba sa pozriet aj na opacnu stranu, tak ako su zly podnajomnici su aj zli prenajimatelia bytov. Zoberme si, ze sa da zaloha 3 mesiace dopredu, co ja viem 1500€, samozrejme podla velkosti bytu.. Najomnik v byte byva 2-3 roky a rozhodne sa odist. V tu chvilu zacne robit prenajomca problem, lebo sa nechce vzdat 1500 eur z rozneho dovodu. Napriklad si zvykol na dany prijem a nevie najst nahradu do bytu a zostane bez toho platu, tak by sa mu peniaze zisli. Alebo nenechal zalohu odlozenu a pouzil ju na sukromne veci a teraz sa mu tazko vracia 1500€. Alebo mal problemy so statou prace, zalohou pouzil na vykrytie svojho prijmu a teraz to nevie dat spät. Tak zacne vymyslat, ze byt je zniceny, opotrebenie nie je bezne uzivaniu a pod a vzniknu natahovacky a problem je na svete. Kazdopadne zalezi to samozrejme od ponuky na trhu, dnes je relaticne dost volnych bytov a tak to nie je celkom o tom, ze by si len majitelia bytov diktovali proavidla, ale aj najomnici si mozu vyberat z viacerych ponuk v tej istej lokalite. Na zaver by som len dodal, ze zaklad je kvalitna zmluva, ide o 100ky eur mesacne, tak cast z toho treba obetovat na pravnika aby vyhotovil kvalitnu zmluju a nie len neaku pozliepanu podla navodom na internete. Zmluva nemusi mat 1-2 A4, moze byt dlha a hlavne ma riesit rozne situacie, od sposobu uzivania bytu, opravnenia, zakazy, system platby, zaloh, a taktiez sposoby ukoncenia zmluvy, co v pripade neplatenia a kopec inych podrobnosti. Vsetko je o dohode medzi 2-mi stranami. Uz len treba najst slusnych a poriadnych najomcov. Problem s vystahovanim nastava ak je na byt prihlaseny najomca ako na trvalom pobyte, pri dospelych sa to da vyriesit, no obrovsky problem je ak na danu odresu ziskava trvaly pobyt dieta, to nemozno len tak vyhodit na ulicu. Dieta moze ziskat trvali pobyt tak, ze s tym suhlasi majitel bytu, alebo ak v byte byva par a zena porodi dieta, tak dieta dostava adresu trvaleho pobytu po matke. Tak treba zvazit, ci nieco take dovolit alebo nie.
Odpovedať
@spiderhst Nájomcovia si môžu prihlásiť trvalý pobyt na obecnom úrade. Je to problém? Táto zmluvaje zá?: http://www.nehnutelnosti.sk/najomna-z...
Odpovedať
neviem ci to padlo no je dobre si ujasnit ako to je s nedoplatkom a preplatkom ;-)
Odpovedať
@ultra Čo sa týka vysokých depozitov vidím problém hlavne v tom že depozit je potrebné zdaniť ako príjem napriek tomu že neskôr bude vrátený. Je pravde že v čase, ked sa záloha vracia, tak môže ísť do nákladov ale vtedy to veľa krát nepomôže (zisk klesne pod nezdaniteľnú časť).
Odpovedať
@creator čo si treba ujasniť? Nedoplatok treba zaplatiť a preplatok vrátiť, nie?
Odpovedať
@martuska75 ak budes platit vysoke preddavky a pride vyuctovanie s preplatkom 700€ mu ho das? ja nie tie prachy im nepatria ;-) no pokial vies ako nato co treba netreba to dalej rozoberat, nie kazdemu to tak pali ako tebe...
Odpovedať
roydel platbu na tvoj kseft, najomne ,energie ,abzsi najomnik nemzslel, ye moye vodu ateplo pustat akobzbolo ydarma a mzslim si ye veci dohodnute z mluvou platia zakon je mimo hru
Odpovedať
@creator Neviem ako to chceš firme vyúčtovať, ked majú odpočty meračov na začiatku a na konci prenájmu? Nechám sa poučiť. Ja osobne im robím normálne vyúčtovanie - presne na euro. Zatial sme nevracali nikomu nič. Mávame reálne nastavené preddavky +/- , prípadný malý nedoplatok strhávam z depozitu. Len raz sa podarilo nájomníkom minúť extrém, ale našťastie to ich firma zatiala ked dostali podrobné vyučtovanie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?