Čo všetko sa dá zarábať do výdavkov v prípade prenajmu

Čo všetko sa dá zaratat do výdavkov v prípade prenajmu pre výpočet dane a čo sa nesmie? Nspr Účet za farby, maliara? Nová práčka? Správcovských poplatok, údržba, fond opráv, nový kotol ak je súčasťou bytu, poplatok za výmenu hodín...?
Odpovedať
Treba si nájsť zákon, ja som nikdy byt neprenajímal takže to neviem presne ale tam to isto bude podrobne ale myslím, že keď sa kupuje práčka a také veci tak by sa to tam malo dať dať, lebo to budú využívať nájomníci ale kupujete to vy. Ale teraz sú už všetky tieto veci hrozne nevyspytateľné
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.financnasprava.sk/sk/obca... Výdavky pri prenájme nehnuteľnosti nezaradenej do obchodného majetku Ak prenajímanú nehnuteľnosť daňovník nezaradí do obchodného majetku, môže si ako daňový výdavok uplatniť len výdavky na riadnu prevádzku nehnuteľnosti, ako sú napr. výdavky na energie vrátane výdavkov na ostatné služby. Do daňových výdavkov si v takomto prípade nemôže zahrnúť napr. ani výdavky na poistenie nehnuteľnosti a daň z nehnuteľnosti. -- Cize ziadne pracky ani opravari. To je mozne len v pripade, ze budes prenajimat nehnutelnost ako podnikatel a viest riadnu evidenciu.
Odpovedať
Profilova fotka
brat tiež takto prenajímal ale nemohol si dať do nákladov skoro nič, také veci ako práčka a tak neexistuje, o všetko ťa musia ožobráčiť. keby si to chcela prenajímať ako podnikateľ tak si musíš vybaviť milión vecí, za ktoré aj tak zaplatíš to čo by si si odpísala..
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je byt tvoj sukromny a prenajimas ho musis si z danoveho uradu nechat pridelit dic a prenajimas do nakladov si davas len energie a paysalnu cast co je cca 500e rocne ale ak vyt das do majetku firmy do nakladov davas odpisy nehnutelnosti a vsetky preykazatelne naklady ako navytok spotrebice v adekvatnej miere samozrejme a aj udrzbove prace skratka vsetko co stym suvisi
Odpovedať
@wolodymyr tak to je riadny podvod na súkromných prenajímateľa. V tomto štáte si normálny človek fakt ani neprdne keď chce investovať do budúcnosti. veď mňa údržbaba toho bytu bude stáť viac ako ten nájom keď si to všetko zratam. Veď nájomcovia byt neudrzuju ako vlastný takže v podstate musíš každých 3-5 rokov robiť rekonštrukciu.
Odpovedať
@petra7825 investuj do zlata a nie do nehnutelnosti ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@petra7825 nebud naivna sukromnym prenajmom a sukromnej osobe nikto nezbohatol ked tak si urob sro napis byt na sro budes platit zdravotne odvody tie das tiez do nakladov ;-) a odpisuj co len chces co sa tyka nakladov samotny byt budes odpisovat 30 ci 40 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 z akejkolvek legalnej investicie raz zaplati dane a odvody. @petra7825 Ciastocnu rekonstrukciu robis raz za par rokov aj v dome, v ktorom byvas ty. Ked nic insie, tak aspon vymalovat treba. A to predpokladam ,ze o vlastne bydlo sa staras. Potreba obnovy nesuvisi s tym, ze nehnutelnost pouzivas ty alebo najomca, ale s tym, ze veci starnu. Nuz a je to tvoja nehnutelnost, nie najomcova, ty sa musis o svoj majetok starat. Preco by ta mala udrzba stat viac, ako najom? Ved urci najom v takej vyske, aby ti pokryl aj naklady na rekonstrukciu raz za X rokov + dane a odvody. Ci snad potom uz ten najom bude tak vysoky, ze tam nikto nebude chciet byvat? Asi preto si sukromne osoby nekupuju nehnutelnosti za ucelom prenajmu dalsim osobam. To by kazdy bol taky chytry zarobit v podstate na nicom a neplatit zo zisku odvody. Sukromne osoby obvykle prenajimaju nehnutelnosti, s ktorymi maju nejaky buduci zamer (napriklad ich kupili pre svoje deti), nechcu, aby roky lezali ladom a ciastocne pokryli naklady na prevadzku nehnutelnosti, v lepsom pripade vyrobili zanedbatelny zisk. Ak chces na preanjme nehnutelnosti zarabat, najlepsie spravit firmu.
Odpovedať
@maslenka47 v tomto máš zrejme pravdu ale ja nechcem aby mi zarábal stačí ak mi pokryje náklady vrátane istiny. Potrebujem byt na čas podržať koli rodičom keď zostanú aby mohli bývať pri nás. Veď keď nemáš zisk prečo máš platiť dan
Odpovedať
Profilova fotka
@petra7825 tak pokiaľ to berieš takto, to je v pohode. Mysleli sme si, že chceš na tom aj niečo zarobiť nie len na náklady
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@petra7825 presne ako pises
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?