Ako vymôcť rezervačnú zálohu?

Ahojte,to som zase ja teraz sa chcem poradit ohladne rezervacnej zalohy.Ako viete som v prenajatom byte,ktory sa majitel rozhodol predat.Nasla som si iny podnajom,kde som koncom februara podpisalala tkz rezervacnu zalohu ucel je popisany ako depozit.Byt by som mala prebtat 13.3,vtedy podpisat aj zmluvu.Nastal vsak necakany zvrat a ja som dostala vyhodnu ponuku od zamestnavatela jedna sa o byt pre zamestnancov.Necakala som tuto ponuku,prisla 5.3.Samozrejne som rada len teraz ako s tou rezer.zmluvou a vratenim penazi.Tam nic take nie je,ze pri odstupeni nebude vratena..stoji tam ze je to depozit aj na prijmovom je ucel uvedeny ako depozit.Nebol tu ziadny umysel,zlozila som ten depozit ,lebo mala som seriozny zaujem o byt,no dala som prednost bytu zo zamestnania.Hned som dala vediet do realitky,alusne im vysvetlila situaciu,mali sa mi ozvat no zatial nik.Upozornili ma ze nemam pravo na vratenie depozitu..ako teraz vymoct?
Odpovedať
1
2
Zmier sa s tym, ze prepadne. Prave na taketo situacie ten depozit ma sluzit. Za tu dobu co si to mala rezervovane prisli mozno o inych potencialnych zaujemcov.
Odpovedať
Urcite neprisli o nikoho,kedze tam mali najomnikov do konca mesiaca a pani potrebovala dva tyzdne tj do 13.3cas na poupratovanie.Neviem ci by sa s tym niekto zmieril.Ale dakujem za reakciu.Je len normalne,ze dam prednost vyhodnejsiemu byvaniu.Vobec nepadlo v realitke nic o tom ani ustne ani pisomne,ze mi to nevratia v propade ak byt neprevezmem.
Odpovedať
trevize ma pravdu. To, ze ty si nasla vyhodnejsie byvanie, neznamena, ze ti vratia depozit. Mohli vybrat niekoho ineho, avsak dali prednost tebe.
Odpovedať
Nenasla nehladala som umyselne,dostala som od zamestnavatela.Bola som to ja kto zlozil peniaze a musela som cakat do 13.3..aby som sa mohla prestahovat..podla akeho zakona alebo paragrafu si mozu nechat depozit?Zrejme to necham na pravnikov..dakujem
Odpovedať
Na upresnenie vcera mi realitačka prislubila po telef.rozhovore,že o svoje peniaze nepridem.Dnes už nie je schopná dvihnuť telefon..asi taka seriozna realitka to je.
Odpovedať
Ak nie je v zmluve, ze depozit prepadne ako zmluvna pokuta, mozno by stalo o to zabojovat. Ale nechce sa mi verit, ze by to tam RK nemala. Btw..skuste si otocit situaciu. Zlozite depozit a tesne predtym ako mate podpisat najomnu zmluvu a ist byvat by Vam majtel oznamil, ze dostal lepsiu ponuku a nic s Vami nepodpise. Tiez by ste asi nebola rada.
Odpovedať
Nie je tam nič o zmluvnej pokute.Je tam veta tato zaloha slúži ako depozit nič viac.Nemusím si to obracať,nie raz ma realitka takto dostala.Konecne možem bývať kým som zamestnaná a pridem len tak o kopu penazí.Ja som prva urobila ustretový krok,nemožu si myslieť že som konala učelovo a nefer.Chcela som podnajom od 1.3 požiadali ma však o čas na vypratanie.Moja chyba,že som vobec niečo platila,za 6dní by si podnajomníka nenasli tomu neverím.Byt mi podržali tých 6dní.Za to mam nechať 450e..trosku vela.
Odpovedať
Profilova fotka
@patty14 depozit prepada v pripade ak nebola uhradena platba, alebo ak najomnik poskodil zariadenie bytu.Kedze ste sa ani nenastahovali, prenajimatel Vam ma tuto sumu vrátiť.
Odpovedať
Drobík aj ja si toto myslím,len ked tu cítam tie príspevky tak už začínam pochybovat...ale dakujem za každý nazor
Odpovedať
Profilova fotka
@patty14 aj keby ste platili rezervacny poplatok, musi byt specifikovane v akom pripade prepada, vy nemate podpisanu ani zmluvu, takze nie je s coho odstupovat.
Odpovedať
drobik, mylite si pojmy z dovodu, ze vsetko tu nazyvame jednym slovom "depozit".... 1. Pokial ma zaujemca zaujem uzavriet najomnu zmluvu, podpisuje v niektorych pripadoch najprv rezervacnu zmluvu. Pri jej podpise sklada v realitke financnu ciastku tiez nazyvanu ako rezervacna zaloha, resp. depozit. Kazda RK to nazyva inak. Ucelom je, aby sa obe zmluvne strany poistili. Pokial by k podpisu najomnej zmluvy neprislo z dovodov jednej zo zmluvnych stran, ta druha je povinna zaplatit zmluvnu pokutu, obycajne vo vyske rezervacnej zalohy. Toto je aj nas rozoberany pripad. Uvedomte si, ze jednak majitel bytu mohol prist o potencialnych klientov, RK mohla mat naklady spojene s vypracovanim najomnej zmluvy atd..... 2. Depozit, ktory myslite vy, sa sklada pri podpise najomnej zmluvy. Ako ste napisali..sluzi ako zabezpeka na pripadne skody atd. Toto vsak nie je ten pripad.
Odpovedať
Nemam ziadnu zmluvu ,je to rezervacna zmluva kde je napísane,,pri podpise tejto zmluvy bude zložena zaloha vo výške 450e.Zmluvu som vsak nepodpísala ani nevidela,dostala som prjmový doklad na 450e učel depozit
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@trevize nieviem co si myslite vy, ja vychadzam s toho co uviedla zadavatelka temy...pisala depozit, ak to bolo za ucelom rezervacie,musi tam byt jasne uvedené v akom pripade a v akej vyske tato suma prepada.
Odpovedať
Profilova fotka
@patty14 tak som to aj pochopila...peniaze vam maju vrátiť.
Odpovedať
@patty14 ok...zrejme som to na 1. sup nepochopil. Takze zmluvu nemate podpisanu ani najomnu ani rezervacnu. Napriek tomu ste im dali peniaze len na prijmovy doklad? V tom pripade by ste asi mala dostat tie peniaze spat... Napriek tomu si nemyslim, ze je to z Vasej strany seriozne...aj ustna dohoda je dohoda. RK je kapitola sama o sebe...prevziat peniaze bez zmluvy.
Odpovedať
@patty14 tomuto absolútne nechápem.... "Nemam ziadnu zmluvu ,je to rezervacna zmluva kde je napísane,,pri podpise tejto zmluvy bude zložena zaloha vo výške 450e.Zmluvu som vsak nepodpísala ani nevidela," tak máš vôbec nejakú zmluvu či nie? ak áno, medzi akými stranami je podpísaná? tebou a ?
Odpovedať
Ano mam rezervacnu je podpisana mnou a realitackou.Realitku si vsak objednala majitelka bytu,a ustne mi aj oznamila ze je to depozit za prenajom je to uvedene aj pisomne.Prepacte,ale ja som taku zmluvu videla prvykrat,jednoducho som sa nechala presvedcit,ze tak sa to robi.Z mojej strany nevifim neserioznost,o byte z podniku som sa dozvedela vcera.Nemala som ziadnu ziadost,inac by som nehladala prenajom..,hned som to oznamila realitacke.Vcera mi prislubila,ze ak je taky pripad nemam sa bat o peniaze budu mi vratene.Dnes mi ani nedviha..to je neserioznost.
Odpovedať
Dnes je sobota,preco by mala dvihat sluzobny mobil? Ak v zmluve nieje nic o vrateni penazi z dovodu neprenajatia domu,mali by peniaze vratit.
Odpovedať
Atlaska mas pravdu,ale ked ma nahanala aby som prisla do realitky tak mi volala cely vikend..ale to len na okraj.Nie je tam ziadna podmienka ani o vrateni ani o tom,ze si to nechaju..skusim to tu odpisat z toho listu,aby to bolo presne
Odpovedať
Rezervacna zmluva na nehnutelnost.Najomca-moje udaje dalej Sprostretkovatel udaje realitacky....dalej len sprostretkovatel na tretej strane uzatvorili tuto rez.zml. na nehnutelnost uvedenu v clanku 1 tejto zmluvy,ktora sa stane predmetom na prenajom bytu adresa bytu popisana.Clanok 1.predmet najmu .Predmetom najmu je byt -uvedena adresa.Clanok 2..Doba a cena najmu.1.na tuto nehnutelnost bola dohodnuta cena vo vyske 450e.2.Pri podpise tejto zmluvy bude zlozena suma 450e ako depozit.3.V den prevzatia a odovzdania bytu najomca zlozi najomne a to vo vyske 450e dna 13.2.15...to je vsetko a na prijmovom doklade uvedene ucel..depozit za byt na adresa.
Odpovedať
@patty14 Nejako sa mi to bije. Zmluvu ste nepodpísala, ale zálohu zložila. Čo nie je veľmi logické. Ale určite by som bojovala. Tiež myslím, že depozit slúži na škody spôsobené podnájomníkom. Možno by to najlepšie vysvetlil právnik.
Odpovedať
@patty14 iba z mojej osobnej skusenosti s realitkami, vzdy platim zalohu niekolkych mesiacov najomneho, jeden, dva, platil som aj sest. Predtym ako sa samotny najom zacne to sluzi ako rezerva ze by som zanastupil na najom a museli by hladat niekoho ineho. Potom platim najom tak ze ten jeden mesiac najomneho stale ostava ako depozit kvoli tomu ak by som poskodil dom/byt alebo nedal dostatocnu vypovednu lehotu. Z mojej skusenosti ti ten depozit nevratia, pretoze musia hladat ineho najomcu. Ale za skusenie nic nedas. Ak nepochodis, kolko je minimalna doba najmu? Nemozes tam ist byvat na minimalnu dobu, a potom ist do toho zamestnaneckeho? Ci ten je tak vyhodny ze za ten cas by si stratila viac ako je ten depozit co si zaplatila?
Odpovedať
Ano tak,dost tlacili v realitke nato aby sa zlozil depozit,alebo co to vlastne je.Vysvetlene mi bolo,ze je to depozit,ktory sa po skonceni najmu vrati.Zlozila som to vo februari,este mali najomnikov..mala som seriozny zaujem o ten byt,necakane sa vsak zmenila situacia a kazdy by bral na mojom mieste podnikovy byt,ako neisty prenajom.Urcite to skonzultujem s pravnikom,chcem len svoje nie cudzie..moja chyba do buducna aspon poradim ludom pri prenajme naco si davat pozor.Aj ked si myslim ,ze kazda rk ma svoje finty.
Odpovedať
Ultrarecal je vyhodny uz len v tom,ze pokial som zamestnana budem tam byvat.Nie sa kazdy rok stahovat,aj teraz som si preto hladala novy najjom,lebo sa majitel rozhofol byt predat.Je to ich maju nato samozrejme pravo,zamestnavatel mi uz o rok taku sancu neda.Toto sa stalo teraz po dlhych rokoch..nikto nana cakat nebude ponuknu ho inemu.Uvidim skusim to cez pravnika.
Odpovedať
@patty14 "chcem len svoje nie cudzie..moja chyba do buducna aspon " 1. nie su to uz tvoje peniaze 2. nemyslim si ze by si spravila nejaku chybu, jedine mozno v tom ze si neskusila zistit ci mozes dostat zamestnanecky byt predtym ako si zlozila tu zalohu. Ak taka moznost nebola, tak proste hold smolka
Odpovedať
Takto to urcite nenecham..da sa s tym nieco urobit uz som si to zistola.Vdala za vsetky reakcie.
Odpovedať
@patty14 daj potom vediet ako si dopadla. Ak dostanes peniaze spat, tak iba na ukor realitky/majitela ktory pridu o namojme az pokial nenajdu dalsieho. Urcite by to bolo poucenie pre realitku aby si lepsie osetrila zmluvu.
Odpovedať
@patty14 z toho, co je tu publikovane vyplyva, ze si zaplatila sprostredkovatelovi za sprostredkovanie moznosti uzatvorenia najomnej zmluvy. Oni svoju ulohu splnili, odstupenie z tvojej strany na to nema vplyv. Vzhladom na to, ako je formulovana tato tzv. rezervacna zmluva, pravnik by snad vedel dany ukon napadnut, kedze tam chyba jasne formulovany ucel tej platby. Ziadny zakon totiz nedefinuje "depozit" v suvislosti s najomnou zmluvou. Ale je to na dlhe lakte, sudy atd. Doporucujem navrhnut dohodu, nech vratia aspon polovicu a druhu polovicu ber ako ucet za skolu zivota..drzim palce.
Odpovedať
@kloc Myslím, že toto je férový návrh. I keď - škola života... Ja to vidím takto: Z pohľadu RK - urobila si svoju robotu, o kvalite môžeme pokecať (vzhľadom na úroveň citovanej zmluvy a skutočnosti, že nebola podpísaná). Teraz bude musieť vynakladať opäť čas a peniaze na hľadanie nových záujemcov. Z pohľadu majiteľa bytu - od zloženia zálohy stopli hľadanie nového nájomníka (keďže už bola zazálohovaná @patty14) a majiteľ sa tešil, že mu plynulo skončí jeden nájom a začne druhý. Čo sa teraz nestane a bude mať kvôli odstúpeniu nového nájomcu teste pred termínom uzavretia nájomnej zmluvy výpadok príjmov (zatiaľ, čo náklady zostanú - plyn, el., správca...). tomu sa chcel vyhnúť a preto hľadal nájomníkov z veľkou časovou rezervou. A teraz ide nanovo. Mám trochu pocit, že patty14 to vidí stále iba zo svojho uhla pohľadu. Chápem, že to z jej strany nebola špekulácia a 450 Eur nie je maličkosť. Ale treba sa na to pozrieť aj z pohľadu ostatných zúčastnených. Preto si myslím, že dohoda pol na pol je dobrý návrh. A ako to vlastne dopadlo? :)
Odpovedať
Jurka dakujem,za tvoj nazor pravnik už spracoval všetko.Pravne to nie je v poriadku,kedze slo o rezervacnu zmluvu v ktorej nebolo uvedené za akých podmienok si može realitka ponechať peniaze,len tolko ze bol zaplatený depozit za byt.To nie je blokovacia záloha,taktiež mi realitka negarantovala,že nehlada iných podnajomníkov .Dam vedieť ako to skončí,každopadne to v poriadku nie je.Realitka stratila minimum casu,nemali ešte ani zmluvu pripravenú,ked som im oznamila zmenu.Je fer ,že za 10min prace,vezmu 450e?..bez garancie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?