Som tu nová - builder_woman

Ahojte ..som tu nová :) momentálne žijeme v byte, ale máme v pláne kúpiť starší domček a prerobiť ho (podľa projektu Lagúna 22 viac-menej, možno iba rozmery miestností zväčšíme). Má niekto z vás tento domček? .. a ak áno, koľko asi svojpomocne vás vyšiel? (tzn. svojpomocne, že nebude nám ho stavať firma, ale skôr tak známy, ktorým tiež budeme síce platiť, ale nie tak ako firme...) :-) aspoň moja predstava .... :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Je tu aj taká skupina, tam ti podľa mňa budú vedieť najlepšie poradiť ako na to :) Skús sa tam teda pridať ;-)
Odpovedať
@builder_woman ked si kupis nejaky starsi domcek tak to asi nebude laguna ale nieco uplne ine a ak z toho ides robit lagunu tak musis prerobit vsetko a stoji to viac ako komplet novy a je to horsie, takze nevymyslaj so sraropu chajdou postav novy vybavene, rozpis za material cca mas, mozno kupios trochu lacnesjie + praca.
Odpovedať
@builder_woman Vitaj na fóre. Ak ti môžem poradiť, najprv si vyhľadaj staršie diskusie na rôzne témy. Hlavne také, kde sa diskuotovalo o dileme, či rekonštrukcia starého domu, alebo novostavba. Zistíš, že ak máš na výber, tak výhodnejšia je novostavba. Rekonštrukciu nikdy neurobíš podľa svojich potrieb, vždy sa musíš viac či menej prispôsobiť pôvodnej štruktúre domu. A rekonštrukcia je niekedy rovnako nákladná prípadne aj drahšia, ako novostavba. Najmä keď sa vyskytnú neočakávané problémy so stavbou - vlhké steny, nevhodná konštrukcia podlahy, prehnité nosné trámy stropu, nedostatočná izolácia podlahy, staré rozvody elektriny, vody, kanalizácie a pod. A treba rátať s tým, že náklady na výstavbu sú vždy vyššie, než očakávaš alebo ako máš rozpočet. To, čo si ty predstavuješ pod svojpomocou, nie je svojpomoc. Budú ti to stavať majstri, či už to je niekto známy alebo nie - zaplatiť ho musíš. Niekedy známemu v konečnom dôsledku dáš viac, ako firme. Najmä ak ti niečo dovrzá a potom to budeš musieť opravovať. Nespoliehaj sa na dedinských majstrov, ktorí sa tvária ako truhlíci - všadebol, všetkovidel, všetkovie. Tí môžu byť užitoční na pomocné práce. Nikto nie je univerzálny robot, aby ti vedel na stavbe všetko urobiť - murovať, byť tesárom, elektrikárom, vodárom. Radšej si na to zavolaj naozaj ľudí - buď firmy alebo živnostníkov, ktorí sa tomu rozumejú. Strýkovia a rodina si stavali navzájom domy kedysi na dedine, dnes je to výnimočné. Ten známy ti možno porobí niektoré práce, ale na dome sa vystriedajú desiatky majstrov rôznych profesíí a neverím, že on to všetko dokáže. Pomôcť ti môže hlavne v tom, že môže na stavbe dozerať, ak sa vyzná v stavbách. Aj tak ti doporučujem zabezpečiť si riadny profesionálny stavebný dozor. A vyrobiť riadny realizačný projekt až do detailov. Ale veď hľadaj a študuj. Kým začneš riešiť projekt, mala by si pol roka čítať všetko o stavbách, aby si mala o tom nejakú šajnu.
Odpovedať
Profilova fotka
@builder_woman vitaj medzi nami ;-) Smiem sa spytat, preco chcete stary dom kupovat??
Odpovedať
@robco_99 asi som sa nevyjadrila hore dosť presne .... chceme kúpiť rozsiahly pozemok, na ktorom je domček v takom stave, že sa dajú ponechať múry a na polovici domu už budú tým pádom základy ... (možno si to predstavujem jednoducho, ale dostavíme druhú polovicu domu, samozrejme niečo zbúrame atď. podľa rád odborníkov, a hotovo) ..samozrejme, preto som sa pýtala na rady (zaujímala ma skôr cena novostavby), ale som sa nedočkala :) a kupujeme to preto, lebo tam kde to chceme (v tej obci) je to jeden z najkrajších pozemkov a zasa zbúrať to čo tam stojí je škoda, pokiaľ to je v dobrom stave.. môj názor laika ..samozrejme, môžem sa mýliť :)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@builder_woman napajat na stare zaklady je zlo, zburjt to postav si na tom max garaz, daku sopu alebo si tam sprav parkovisko ale nestavaj na tom dom, je to zle, drahe a zle. rurena neries
Odpovedať
@builder_woman Nedaj sa odradit ale radšej si urobte všetko sami.Všetko najdeš na you Tube.
Odpovedať
@milanpetruska Tvoja rada jej asi pomohla najviac... :-S Ešte lepšie, nech si kúpi v IKEA montovaný dom, doma ho s manželom cez víkend poskladajú. No nie?
Odpovedať
@builder_woman Veľmi záleží, v akom stave je ten starý dom. Ale starý dom bude stále iba starý dom. Ak je ten pozemok dostatočne veľký, radšej ho nechajte a vedľa neho postavte novostavbu. Nie je dobré niečo zliepať, pristavovať. A predstavuješ si to naozaj jednoducho. To nie je Lego. Ak pristavíš k starým častiam, budú tam rozdielne materiály, s rozdielnymi vlastnosťami, časť stavby ti môže sadať inak, môžu ti popraskať steny. Netvrdím, že musia, ale môžu. Možno nejaké to foto toho starého domu by bodlo, lebo my tu nemáme absolútne žiadnu predstavu, ako vyzerá a v akom je stave.
Odpovedať
@chrobak7 Starneš.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady (či už pomohli alebo nie), či už vám išlo o to mudrovať tu alebo solídne poradiť, každopádne - ja nemám čas tu písať a riešiť všetko .. :) nešlo mi o to rozoberať tu do hĺbky stavbu domu, na to ja nie som odborník a ani nebudem ... stavať nebudem JA, ale dám si to spraviť odborníkom, ktorí vedia čo robia a čo budú robiť :) a verím tomu, že mi poradia .... Krásny deň všetkým ....... a MIER s vami :*
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Zavolaj svojich odborníkov na miesto a nech rozhodnú čo bude lacnejšie, zbúrať, alebo využiť to čo je. Treba to pozrieť či sú kvalitne spravená izolácie, či murivo nevlhne, z čoho sú základy, časť odkopať a pevnosť, z čoho je postavený dom. Pri lagune máte cenu za materiál, okolo 55 tis, kebyže aj využite starý dom, tak ušetríte pár tisíc za tehlu a materiál, ale miniete to na cene za prácu, v konečnom dôsledku to môže byť aj drahšie riešenie. Materiál na nie veľký dom, pri všetkej skromnosti, zľavách, bez papiera 50-60tis.
Odpovedať
@roman_x prave to je to, ze co sa niekde usetri sa minie pri niecom inom, prestavba starsieho domu ma svoje klady aj zapory, ale to ma vsetko, je to na cloveku aby si to porovnal a zvazil co sa viac oplati aj z pohladu investovania financii aj energie a casu ;-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@ruren včera som tvoj urážajúci príspevok zmazala, pretože urážky do nášho fóra nepatria. A dnes si niečo podobné pre istotu pridal opäť? Nie, takto to u nás nefunguje a poslednýkrát ťa vyzývam, aby si v diskusiách dodržiaval pravidlá. Fórum je na diskutovanie k veci a slúži na to, aby si ľudia vzájomne pomáhali a radili. Ak zakladateľovi diskusie z akéhokoľvek dôvodu nechceš pomôcť, je to maximálne v poriadku a rešpektujem to, no v žiadnom prípade nie je na mieste napádanie, provokovanie, urážanie alebo vysmievanie sa z loginu iných používateľov. Ak sa ti téma zdá zbytočná alebo nechceš pomôcť, proste nereaguj. Aj diskusie, ktoré sa tebe zdajú zbytočné, predsa len môžu byť pre niekoho iného nápomocné a hodnotné. Ale len dovtedy, kým sa nezvrhne k napádaniu a provokáciám. Takéto príspevky nie sú pre nikoho prínosom, ostatných diskutujúcich vôbec nezaujímajú a zakladateľovi diskusie vôbec nepomôžu. Prosím o dodržiavanie vyššie uvedeného, nerada by som ti kvôli opätovným nevhodným príspevkom blokovala tvoj účet úplne. Ďakujem za pochopenie!
Odpovedať
@janamartish Ano, až na to, že si nezmazala ten prispevok, čo tu reakciu vyvolal. Až teraz si zmazala to na čo som opätovne musel reagovať. Nech ten ...... neprovokuje a ja nebudem reagovať na neho.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren v prvom rade treba začať od seba. Nebyť tvojej provokujúcej poznámky ohľadom loginu zakladateľky diskusie, neboli by ani ďalšie príspevky, ktoré som musela zmazať.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@builder_woman dakujem ti, ze si mi to podrobne vysvetlila. Uz chapem, co presne mate na plane spravit a pokial vam odbornici povedali, ze to bude najlepsi sposob, tak smelo do toho. Drzim palce, aby vam vsetko islo dobre a aby ste cim skor byvali vo svojom 8-) ;-)
Odpovedať
@robco_99 to dúfam aj ja :) uvidíme, čaká nás veľa práce :-D :-D :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?